Orijinalini görmek için tıklayınız : Kamikaze 2m yarışma planörü
Herkese merhaba,
2m yarışmaları yaklaşıyor ve piyasada 2m planör sıkıntısı var.
Her iki üreticininde elinde şu an için kit yok.
Hem bu sıkıntıyı bir nebze gidermek hem de 2m planör yapmak isteyenler için güzel bir fırsat olsun istedim.
Eser KİŞMİR'i tanımayanımız yoktur .Onun yıllarca uçurup şampiyon olduğu modeli piyasaya çıkarmak istedik.
EVET KAMİKAZE 2M modelcilerle buluşuyor!!!!....
Eser sağolsun kırmadı beni ve müsade etti.Modelin orjinali bende.
Bunu bilgisayar ortamında çizdim. Gültekin lazer kesimini yaptı.
Şu an ben ve Eser yapımına başladık.
Tüm parçaları lazer kesim olacak.
İşte yapım aşamasından fotolar:
Lazer kesim gövde parçaları
Önce 2,5mm balsadan dış gövde parçalarını plan üzerinde birbirine yapıştırdım.
Atalar Model'den aldığım Alifatik tutkalı kullandım.
Kanopi parçalarını hazırladım.
Gövde içindeki takviye levhaları yerlerine alifatik tutkal ile yapıştırdım.
Tam yapışma sağlaması için üzerine ağırlık koydum.
Yine gövdenin iç tarafında ve arka kısmındaki takviyeleri yapıştırdım.
tombulll
27-05-2011, 12:46
Merhabalar Birol Bey,
Geçtiğimiz c.tesi Orhanlıda planör uçuşlarınızı izledim gerçekten fevkalade. Çoğunlukla motorlu uçuş yaptığımdan böyle bir zevki bu zamana kadar nasıl fark edemediğimi sorgulamaya başladım. Rica etsem kiti nereden ve ne kadara temin edebileceğimizi özel mesajla veya buradan bildirebilir misiniz?
İyi çalışmalar dilerim.
Edit : Diğer forumdan konu ile alakalı detaylı bilgiye ulaştım. Emeğinize sağlık.
Fatih bey ilgi ve alakanız için teşekkürler.
Model henüz piyasaya çıkmadı.10 Haziran gibi çıkacak.
Fiyatı sanırım 150TL+KDV olacak. Atalar Model çıkaracak. (www.atalarmodel.com)
Atalar Modeli ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Bildik hobi mağazalarından çok farklı. CNC LAZER ile istediğiniz modelcilik malzemelerini kestirebilirsiniz.
Fatih bey planörle ilgili istediğiniz her konuda bana yazabilirsiniz.
Orhanlı'da karşılaşırsak planörle uçuş yaptırabilirim size.
Ayrıca 30-31 Temmuz'da Yalova'da HHO Yaz Kampında bir gece konaklamalı (Çadırda) kamp yapıp Pazar günü Hava Kuvvetlerinin 100. kuruluş yılı anısına 2m planör yarışması yapılacak.
Gerekli duyuruları 5 Haziran'da yapacağız.
C.tesi günü her türlü modelinizi gerçek hava alanı pistinden kaldırıp uçurabilirsiniz.
Selamlar.
Önce 2,5mm balsadan dış gövde parçalarını plan üzerinde birbirine yapıştırdım.
Atalar Model'den aldığım Alifatik tutkalı kullandım.
Kanopi parçalarını hazırladım.
Birol Bey burada ikinci fotografta yapışan parçalar arasında seviye farkı var gibi görünüyor.
Merhabalar Birol Bey,
Geçtiğimiz c.tesi Orhanlıda planör uçuşlarınızı izledim gerçekten fevkalade. Çoğunlukla motorlu uçuş yaptığımdan böyle bir zevki bu zamana kadar nasıl fark edemediğimi sorgulamaya başladım. Rica etsem kiti nereden ve ne kadara temin edebileceğimizi özel mesajla veya buradan bildirebilir misiniz?
İyi çalışmalar dilerim.
Edit : Diğer forumdan konu ile alakalı detaylı bilgiye ulaştım. Emeğinize sağlık.
Fatih,,,
Birol ve arkadaşları özellikle 2m sınıfı' nın kadrolu modelcilerindendir. :D :D En az 30 senedir de bu işlerin içindeler. Son dönemlerde benim de inanılmaz planörüm gelmiş durumda. Ben siparişi verdim bile 001 imalat benim olacak hayırlısı ile :) Mutlak surette 2m sınıfını ve kurallarını öğrenmemiz lazım. Ayrıca emin ol Planör uçurma hassasiyetinin glow uçak pilotajına da faydası çok büyük. ;)
Gövde içindeki takviye çıtalarını 3x3mm Balsadan kesip yapıştırdım.
Servo yatağını ve orta takviyeyi yapıştırdım.
Buraya kadar hep alifatik tutkal kullandım.
Fatih,,,
Birol ve arkadaşları özellikle 2m sınıfı' nın kadrolu modelcilerindendir. :D :D En az 30 senedir de bu işlerin içindeler. Son dönemlerde benim de inanılmaz planörüm gelmiş durumda. Ben siparişi verdim bile 001 imalat benim olacak hayırlısı ile :) Mutlak surette 2m sınıfını ve kurallarını öğrenmemiz lazım. Ayrıca emin ol Planör uçurma hassasiyetinin glow uçak pilotajına da faydası çok büyük. ;)
Değerli Murat ağabey,
Teveccühün için teşekkür ederim. 001 nolu kit gerçekten senin olacak. Şimdiye kadar sağ olsunlar tanıyan arkadaşlar 15'e yakın sipariş geçtiler.Daha ortada kutusu yok:(
Gerekirse lazerde mukavvadan kendim keseceğim.
Tahmin edersinizki bu işler gönül işi kar amacı yok. İnsanlar modelciliğe alışsın, doğa ile iç içe olsun, takım ruhu ve arkadaşlıklar gelişsin diye yapıyoruz. Yoksa 50-100 tane kit satmakla bu iş olmaz.Ha 1000 taneyi bir ayda üretip satarsan olur.
Ben ilk etapta 20 adet üretmesini rica etmiştim Gültekin den ama sanırım bu adeti 50'ye çıkartmam gerekecek.:)
Murat abi 2m kuralları ile ilgili çok detaylı bir kural kitapcığı hazırlamıştık. Sizlere pazartesi günü gönderirim.(iş yerinde çünkü)
Buradan da yayınlarız.
Bu günlük bu kadar, akşama birşeyler daha eklemeye çalışacağım.
Birol Bey burada ikinci fotografta yapışan parçalar arasında seviye farkı var gibi görünüyor.
Metin bey alt tarafı söylüyorsanız haklısınız, benim acelemden kaynakı bir şey, ama pek önemli değil zira inşaat bittikten sonra gövde kenarları R6mm radyüs olacak şekilde zımpara ile yuvarlatılacaktır.
Ayrıca dikkatiniz için bir kez daha teşekkür ederim.
Her zaman böyle yorumlar okuyan herkesden bekliyorum.
Modelin bittiğinde neye benziyeceğini merat etti iseniz şöyle bir şey olacak:)
Birinci resimde sağdaki planör KAMİKAZE,
İkinci ve üçüncü resimler geçen yıl İnönü kampında yapılan 2m yarışmasından.
Takım arkadaşım Recep Ceylan modelimi çıkışta elden bırakırken.
Birol bir ara spoiler yerini gösterebilirmisin kamikaze de.?? Merak ediyorum :)
Bir de 2 sorum olacak. Bazı 2m sınıfı planörler alleron lu bazıları ise sadece rudder lı. Bu iki tür bir arada mı yarışıyor.?? (komik bir soru ise acemiliğime ver. :))
2m sınıfında kullanılan popüler servolar hangileri.?? :)
Sevgiler,
Birol bir ara spoiler yerini gösterebilirmisin kamikaze de.?? Merak ediyorum :)
Bir de 2 sorum olacak. Bazı 2m sınıfı planörler alleron lu bazıları ise sadece rudder lı. Bu iki tür bir arada mı yarışıyor.?? (komik bir soru ise acemiliğime ver. :))
2m sınıfında kullanılan popüler servolar hangileri.?? :)
Sevgiler,
Spoilerler kanat orta panellerinin ortasında.
Kural şu;
Spoiler servosu hariç diğer iki kanalı dilediğin gibi kullanabilirsin.
Eleron kullanacaksan ,diğer kanalı elevatör yapacaksın, bu durumda dümen kullanamazsın.
Diyelimki spoiler yapmayacaksın, bu kanalı dümen olarak kullanamazsın.
Gövde içindeki takviye çıtaları 3x3 Balsadan kesip yapıştırdım
Gövde iç bölmelerini dikliklerini kontrol edip yerlerine yapıştırdım.
Servo yatağını ve orta takviyeyi yapıştırdım.
Buraya kadar hep alifatik tutkal kullandım.
Kanat yatağı desteklerini de yapıştırdım.
Gövdenin diğer yarısını birleştirmek için hazırlık yapıyoruz.
Gövde yanlarını birleştirdik.
Şimdilik gövdeyi kurumaya bırakalım ve dümenle stabın imalatına başlayalım.
Dümeni yapmak 5 dakika bile sürmedi
Stabıda yapmak bir kaç dakikamı aldı.
Gövde kuruya dursun.Şimdide kanatlara başlayalım.
Bu hızla yapılırsa bu model 3 günde biter :)
Sağ kanat ucundan başladım.
Önce D-box levhasını ve firar kenarı çıtasını plandaki yerine iğneledim.
Aradaki cap stripleri yerlerine CA ile yapıştırdım.
Orta panale geçtim.
Burada joiner box'u iple saracağımdan ön d-box levhasını plana iğnelemedim.
Bunu yerine spar altına 1,5mm parçalar koydum.Firar çıtasını yerine tutturdum.
Birol bu sınıfta kullanılan servo özellikleri ile de bilgi verebilirmisin lütfen.?? Önerilerin neler olacak??
Kanat ucu sparını ve sinirlerini yerine yapıştırdım.
Birol bu sınıfta kullanılan servo özellikleri ile de bilgi verebilirmisin lütfen.?? Önerilerin neler olacak??
Servolar en küçük boyda olabilir.
Ben Hitec HS55, HS56 Futaba S3107 kullanıyorum.
Bunların muadili servolar kullanılabilir.
Pil olarakta AAA ebadında kullanmakta fayda var.
Orta panel sparını yerine sabitleyip, sinirleri üzerine yapıştırdım.
Yapıştırma için CA kullandım.
Kanat joiner'i için sparın ön ve arkasına sert kontradan parçaları yapıştırıp kutuyu oluşturdum.
Bunun için yine alifatik tutkal kullandım.Epokside kullanabilirsiniz.
Boşluğun paralel olmasına dikkat edin.
tombulll
28-05-2011, 23:00
Fatih bey ilgi ve alakanız için teşekkürler.
Model henüz piyasaya çıkmadı.10 Haziran gibi çıkacak.
Fiyatı sanırım 150TL+KDV olacak. Atalar Model çıkaracak. (www.atalarmodel.com)
Atalar Modeli ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Bildik hobi mağazalarından çok farklı. CNC LAZER ile istediğiniz modelcilik malzemelerini kestirebilirsiniz.
Fatih bey planörle ilgili istediğiniz her konuda bana yazabilirsiniz.
Orhanlı'da karşılaşırsak planörle uçuş yaptırabilirim size.
Ayrıca 30-31 Temmuz'da Yalova'da HHO Yaz Kampında bir gece konaklamalı (Çadırda) kamp yapıp Pazar günü Hava Kuvvetlerinin 100. kuruluş yılı anısına 2m planör yarışması yapılacak.
Gerekli duyuruları 5 Haziran'da yapacağız.
C.tesi günü her türlü modelinizi gerçek hava alanı pistinden kaldırıp uçurabilirsiniz.
Selamlar.
İyi akşamlar Birol Bey, her ne kadar yazmasam da komşu forumdaki başlıkları sessiz sessiz takip etmekteyim :) bu başlıklardan bir tanesi de atalar model başlığıdır. üstelik bana da yakın sayılır kısmet olursa uğramayı düşündüğüm mekanlardan biridir. Nazik teklifiniz için de ayrıca teşekkür ediyorum, inşallah bir uçuş gününü daha paylaşma fırsatımız olur. Aslında plan üzerinden çalışmayı daha çok seviyorum ama 2m sınıfı inşaat olarak da farklı gibi geliyor. Çıkış anındaki gerilime kanatların dayanabilmesi için gerektiği kadar dayanıklı ve bir o kadar da hafif bir konstruksiyon kolay şeyler değil, sizi ve nezdinize planör ile ilgilenen herkesi bir kez daha tebrik etmek isterim.
Fatih,,,
Murat Abim, bilgilendirme için teşekkür ederim. Yeni modeliniz de şimdiden hayırlı olsun. Şimdi Real Flight da yamaç uçuşu yapmaya çalışıyorum. Hatta mikropluğum tuttu model olarak p51 seçtim motor stopla rüzgarla cebelleşmek acayip keyifli. Planöre daha fazla merak salarsam bir sonraki adım yamaç olur herhalde
Yamaçı tavsiye ederim.
Yakıt yok, masraf yok, gürültü yok.Saatlerce istediğiniz gibi uçun.
Manzara harika...
Servolar en küçük boyda olabilir.
Ben Hitec HS55, HS56 Futaba S3107 kullanıyorum.
Bunların muadili servolar kullanılabilir.
Pil olarakta AAA ebadında kullanmakta fayda var.
Bu habere sevindim. :)
Zamanında alıp bir kenara koyduğum Futaba S3110 servolarım var 6 adet :) Onları kullanabilirim o zaman.:D :D
Speed: 0.10 sec/60 deg @ 4.8
Torque: 22 oz-in @ 4.8V
Length: .9" (21.8mm)
Height: .8" (19.8mm)
Width: .4" (11mm)
Weight: 0.27 ounce (7.7 grams)
Her ne kadar bekleyen modellerim varsa da
Her ne kadar bir tane de yapılmamış Albatros duruyorsa da
Her ne kadar yarışmalara gelemiyorsak da
Sadece bizden birilerinin birşeyler yapmasını desteklemek amaçlı değil, hem çok kaliteli hem çok ekonomik işler yaptıkları için ben de bir tane istiyorum. Sonra hadi şundan bir tane alalım dediğimde bir sene beklemek istemiyorum. Birol Bey bana herhangi bir sırayı verebilir 001 kapıldığına göre sıradaki modeli Malatya ekibi adına talep ediyorum. Böylece Albatrosun gövdesini inceltmekle uğraşmayıp zaman kazanacağım. Birol Bey'e söz vermiştim modifiye edeceğim diye. Onun için de bir mazeret bulurum ilerde :)
Metin bey güzel sözleriniz için teşekkür ederiz.
Gerçekten dediğiniz gibi çok kaliteli ve ekonomik bir model, uçuşuda bir o kadar iyi. Defalarca uçurdum ve gören arkadaşlarım çok beğendi.
Başlangıç için çok güzel bir model.
Şimdiye kadar 3 planörün modelcilerle tanışmasında önemli katkılarım oldu.
Son modelim MILES'dı. Philip KOLB imzlı bu modelde tasarım ve üretim adına büyük kazanımlarım oldu. Dünyanın bir çok ülkesine gitti. Önemli modelciler tarafından uçuruldu. Üç önemli dergide pre-view'u yayınlandı.
KAMİKAZE'de inanın onun kadar değerli ve kaliteli bir model olacak.
Türkiye'de planörcülük adına önemli yerlere geldik. 2m' nin de bunda katkısı var. Ben bu camiayı yakından tanıyan ve içinde olan bir kişiyim.
Böyle modellere ihtiyaç var. KAMİKAZE'nin bu boşluğu dolduracağına ve önemli katkı sağlıyacağına inanıyorum.
Metin bey 002 nolu değil ama ilk üreteceğim 5 kitin birisi sizin için olacak.
Gerçi ilk üretim için 20 adet ürettireceğim. Dolayısı ile 1 olmuş, 20 olmuş farketmeyecek:)
Tekrar desteğiniz için çok teşekkür ediyorum.
Şimdi bahçeye inip zımpara yapacağım, hedefim haftaya ayar uçuşlarını yapmak.
Herkese modelcilikle dolu bir hafta dilerim.
Kaldığımız yerden devam edelim;
Kanat ucu sparını yerine yapıştırdım.
Kanat ucu weblerini yapıştırdım.
Sadece dış tarafa webleri koydum.
Joiner box'un mukavemetini artırmak için kutuyu kevlar ip ile sardım.
Orta panel alt d-box'unu artık yapıştırabiliriz.
Levhayı plandaki yerine iğneler ile tutturuyoruz.
Cap strip leri yerine yapıştırıyoruz.
Orta panel alt levhasınıda 1.5mm balsadan kesip yerine yapıştırıyoruz.
Daha önce birleştirdiğimiz spar,sinirler ve firardan oluşan grubu yerine yapıştırıyoruz.
Üst sparı yerine yapıştırıp, spar aralarına webleri koyuyoruz.
Kanat ortasındaki 2.5mm den sinirleri yerine yapıştırıyoruz.
Dıştaki siniri V açısından dolayı biraz eğik yapıştırıyoruz.
Dihedral açısı desteklerini yerlerine yapıştırıyoruz.
Şimdi de kanat ucu alt d-box levhasının yapışmayan sinirlerini CA ile yapıştırıyoruz.
Bu akşamlık bu kadar;oleeea:
Şimdi de kanat ucu alt d-box levhasının yapışmayan sinirlerini CA ile yapıştırıyoruz.
Birol, Sessiz kalsamda ilgiyle takip etmekteyim. Eser'i ve seni bu modeli camiaya kazandırdığınız için tebrik ediyorum ...
Sorum şu ...
D-box - sinir yapıştırmasında harbi harbi CA mı kullanıyoruz yoksa geçici olarak sabitlemek için mi?
Ufuk teşekkürler.
D-box'u yapıştırırken alifatik tutkal kullandım.
Alt levhanın uç kısımları kıvrımlı olduğundan burada CA kullandım.
Sinirleri ilk spara tuttururken de CA kullandım.
Cap stripleri alifatik tutkal ile yapıştırdım.
Birol senin dillendirdiğin Alifatik Tutkal aslında bildiğimiz marangozların kullandığı beyaz tutkal değilmi.??. Peki onun yerine epoxy kullanılsa ne düşünürsün.?? Veya şöyle sorayım epoxy kullanmamanın nedeni ne.?? (çünki kullanılabilir bir şey olsaydı sen zaten kullanırdın.)
Alifatik Yapıştırıcılar: Bu grupta en çok bilinen tutkal polivinil asetat (PVA) bileşimindeki tutkaldır. Aynı zamanda ağaç tutkalı, mobilya tutkalı, beyaz tutkal veya İsrail tutkalı olarak da bilinmektedir. Genellikle beyaz ve pembe renkte bulunur. Modelcilikte bilhassa ek yerlerinde kullanıldığında tutkal izlerinin belli olmaması için beyaz renkte olanı tercih edilmektedir. Beyaz renkli tutkal pembe renkli tutkala göre biraz daha geç kurumaktadır.
Birol abi eline sağlık...
Murat abi, epoksi genel olarak ağır bir yapıştırıcı.
Bu meretlerde gram hafifletmenin yollarını ararken epoksi kullanmak mantıklı olmuyor. Hatta bildiğiniz beyaz tutkalı yarı yarıya sulandırıp kullanmak da olası. Ben genellikle ince CApon tercih ediyorum. Ama çam çitalar ile balsa birleşim yerlerinde CApon pek işe yaramaz, oralarda beyaz tutkal daha uygun bir seçim. Kaplama levhaları yapılırken de ayarlama hizalama vs zamanı kazandırması için gene alifatik tutkallar faydalı oluyor. Epoksi sadece yapısal olarak ciddi gerilmelere maruz kalan birkaç noktada faydalı oluyor.
Bu vesile ile aslında bizzat Birol abiden telefonla takip ettiğim konuya bir de forum ortamında dalmış olayım :)
Bu modeli ilk 2m yarışmalarına katıldığım yıllardan beri Eser'in pilotajı ile izlerim ve çok beğenirim. Bu tasarımın kitleştirillip piyasaya sürülecek olması beni çok mutlu etti. Başta tabiki Eser olmak üzere Birol abiye ve KEsimleri yapan Gültekin abiye teşekkürler. Ne burda ne de diğer forumda yazmadım ama telefonla Birol abiye 2 kit siparişimi yazdırmıştım :) sabırsızlıkla bekliyorum...
Murat abi selam,
Alifatik tutkal bildiğimiz tutkaldan biraz farklı.Bir kere daha güçlü, ikincisi zımparalanabiliyor, bu çok önemli.
Çok ince bir tabaka sürmeniz yeterli. 20 dakikada kuruyor.
Evren'in dediği gibi çam-balsa yapışmasında gerekli. Epoksi ağır ve pahalı.
Epoksi sadece güç gerektiren bölgelerde kullanılabilir. Ben epoksi yerine alifatik tutkal kullandım.
Alifatik tutkalı iki yüzeye ince tabaka olarak sürüp 10-15 dakika bekleyip daha sonra ütü ile ısı tatbik ederekte kullanabilirsiniz.
Alifatik tutkalı Atalar Model'den temin edebilirsiniz.
http://www.atalarmodel.com/index.php?route=product/product&path=36&product_id=55
Birol abi eline sağlık...
Murat abi, epoksi genel olarak ağır bir yapıştırıcı.
Bu meretlerde gram hafifletmenin yollarını ararken epoksi kullanmak mantıklı olmuyor. Hatta bildiğiniz beyaz tutkalı yarı yarıya sulandırıp kullanmak da olası. Ben genellikle ince CApon tercih ediyorum. Ama çam çitalar ile balsa birleşim yerlerinde CApon pek işe yaramaz, oralarda beyaz tutkal daha uygun bir seçim. Kaplama levhaları yapılırken de ayarlama hizalama vs zamanı kazandırması için gene alifatik tutkallar faydalı oluyor. Epoksi sadece yapısal olarak ciddi gerilmelere maruz kalan birkaç noktada faydalı oluyor.
Bu vesile ile aslında bizzat Birol abiden telefonla takip ettiğim konuya bir de forum ortamında dalmış olayım :)
Bu modeli ilk 2m yarışmalarına katıldığım yıllardan beri Eser'in pilotajı ile izlerim ve çok beğenirim. Bu tasarımın kitleştirillip piyasaya sürülecek olması beni çok mutlu etti. Başta tabiki Eser olmak üzere Birol abiye ve KEsimleri yapan Gültekin abiye teşekkürler. Ne burda ne de diğer forumda yazmadım ama telefonla Birol abiye 2 kit siparişimi yazdırmıştım :) sabırsızlıkla bekliyorum...
Murat abi delam,
Alifatik tutkal bildiğimiz tutkaldan biraz farklı.Bir kere daha güçlü, ikincisi zımparalanabiliyor, bu çok önemli.
Çok ince bir tabaka sürmeniz yeterli. 20 dakikada kuruyor.
Evren'in dediği gibi çam-balsa yapışmasında gerekli. Epoksi ağır ve pahalı.
Epoksi sadece güç gerektiren bölgelerde kullanılabilir. Ben epoksi yerine alifatik tutkal kullandım.
Alifatik tutkalı iki yüzeye ince tabaka olarak sürüp 10-15 dakika bekleyip daha sonra ütü ile ısı tatbik ederekte kullanabilirsiniz.
Alifatik tutkalı Atalar Model'den temin edebilirsiniz.
http://www.atalarmodel.com/index.php?route=product/product&path=36&product_id=55
Abilerim teşekkür ederim.
Bende aslında tahmin etmiştim Birol kullanıyorsa vardır bir bildiği diye. :) Şimdi taşlar yerine oturdu. Hayatı boyunca motorların çekip götürmesine alışmış birisi olarak ağırlık ve güç hesaplarını 2 m sınıfı ile öğreneceğim inşallah.. Nasılsa bu ilk 2m planörüm olmayacak. 2.ci, 3.modellerde daha hassas işler çıkartırım diye düşünüyorum.
Birol, Evren biraz başınız ağrıyacak demektir.:) Belki ilk başta değil ama kısa süre içinde birde çıkış için lastik almam gerekecek. Bunun içinde yol gösterirseniz sevinirim.
Mesela : http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXYXK5&P=7
Tutkal işini halledeceğim hemen
Bu arada Birol şimdi Evren yazınca aklıma geldi. Benimde siparişimi lütfen 2 ye çıkartalım.. :)
Murat abi,
benim çıkış lastiğim de mefta oldu, kendime hazırlarken bir takım da sana hazırlarım merak etme...
Link verdiğin sistem güzel ama biz burdaki yarışmalarda eşitlik olması adına 8mm örgülü lastik kullanıyoruz. Senin linkini verdiğin serum lastiği gibi lastiklerin uzama oranları harika, istersen antreman yapmak için alabilirsin ama yarışmalarda kullanman mümkün olmaz malesef...
Serum lastikleri çok pahalıya geliyor. Aslında bu model hafif olduğundan 6mm örgülü lastik de iş görür gibi geldi bana.
İki sorum var:
1. Neden çifter çifter alıyorsunuz? Kırılır diye mi yoksa işin içinde başka bir iş mi var?
2. polidol AT 311 alifatik tutkal sınıfına mı giriyor?
Serum lastikleri çok pahalıya geliyor. Aslında bu model hafif olduğundan 6mm örgülü lastik de iş görür gibi geldi bana.
İki sorum var:
1. Neden çifter çifter alıyorsunuz? Kırılır diye mi yoksa işin içinde başka bir iş mi var?
Metin Hocam,,
Kendi adıma cevap vereyim :)
Açıkçası bu güne kadar hiç planörlere dönüp bakmamıştım. Oğlumun yavaş yavaş benimle dolaşacak yaşa gelmesi, gene yavaş yavaş bu hobiye ilgi duyması beni açıkçası çok heyecanlandırdı. Başlıyacaksa planör ile başlaması daha doğru olur düşüncesindeyim. Bir de işin içine de Sevgili Birol' un anlatımları ve deneyimleri girince çok heves ettim. Dolayısı ile bu benim ilk planör'üm olacak ve muhtemelen tüh şöyle yapsaydım diyeceğim yerlerim olacak. Acemiliğimi atıp 2.ciyi sindire sindire yaparım diye düşündüm...
2. Sorunuza çalışmadığım yer olduğu için cevap veremiyeceğim. :)
Dip not olarak; Ülkemizde gerçekten nitelikli işler yapan, üreten ve bu hobi'nin gelişimine katkısı olan herkesi elimden geldiğince desteklemek gerektiğini düşünenlerdenim.
İki sorum var:
Abi mevzubahis model bir yarışma planörü, ve o meretle yarışmaya girilecek... Yarışmaya laylaylom katılınmadığı sürece yedekli gitmekte fayda vardır... Benim iki tane isteme sebebim budur. (tabi burda iki modelle gideceğim anlamı çıkmasın, bu iki kamikazenin de bir başka yedeği olacaktır :) )
Metin Hocam,,
Kendi adıma cevap vereyim :)
Açıkçası bu güne kadar hiç planörlere dönüp bakmamıştım. Oğlumun yavaş yavaş benimle dolaşacak yaşa gelmesi, gene yavaş yavaş bu hobiye ilgi duyması beni açıkçası çok heyecanlandırdı. Başlıyacaksa planör ile başlaması daha doğru olur düşüncesindeyim. Bir de işin içine de Sevgili Birol' un anlatımları ve deneyimleri girince çok heves ettim. Dolayısı ile bu benim ilk planör'üm olacak ve muhtemelen tüh şöyle yapsaydım diyeceğim yerlerim olacak. Acemiliğimi atıp 2.ciyi sindire sindire yaparım diye düşündüm...
2. Sorunuza çalışmadığım yer olduğu için cevap veremiyeceğim. :)
Dip not olarak; Ülkemizde gerçekten nitelikli işler yapan, üreten ve bu hobi'nin gelişimine katkısı olan herkesi elimden geldiğince desteklemek gerektiğini düşünenlerdenim.
Ben de Albatros alırken benzer bir iş yaptım. İlkinde el alışıyor ikinci işçilik daha güzel oluyor. Tabi hangi model babada hangisi oğulda hemen anlarız. Küçüklerin hakkını yedirtmeyiz ona göre :)
Abi mevzubahis model bir yarışma planörü, ve o meretle yarışmaya girilecek... Yarışmaya laylaylom katılınmadığı sürece yedekli gitmekte fayda vardır... Benim iki tane isteme sebebim budur. (tabi burda iki modelle gideceğim anlamı çıkmasın, bu iki kamikazenin de bir başka yedeği olacaktır :) )
O zaman yarışmaya gelmiyorum ben. Birden fazla modelle gidenleri de şiddetle kınıyorum. Zaten geceleri kalkıp birbirinizin modelini tamir ediyorsunuz. Ne gerek var yedekli gitmeye.
Arkadaşlar bu güzel yazılarınızı okuyunca çok mutlu oldum ve sevindim.
Murat abi lastik için acele etme, ben yarışma lastiğini çok ucuza temin edeceğim.
Sen bir adet kazık (40-45cm boyunda), bir adet paraşut (Belki bunuda yaptırabiliriz gültekin'e sormam lazım),100m 1,2'lik misina al.
Hatta hiçbirini alma şimdilik Gültekin'e bir sorayım:) onda olması lazım.
Gelelim alifatik tutkal mevzuuna:
Polidol AT311 daha önce kullandığım bir tutkal.Onu da kullanabilirsiniz ben memnundum.
Ancak alifatik tutkal zımparada yapılabiliyor.
Murat abi ne zaman istersen beni rahatsız edebilirsin:) sorun yok.
Büyük bir ihtimalle hafta sonu modeli uçuracağım.Orhanlı'da yakından görme şansınız olabilir.
Hatta bir tur uçutturabilirim sizlere.... :)
Birol,,
2m sınıfı detaylı kurallarını eklerim demiştin. Bu konuda yardımcı olabililecekmisin??
En kapsamlı olanı mümkünse. Sana fazla soru sormamak için :)
Mesela modelin falanca gr dan hafif olamaz kısıtlaması varmı??
recepcyln
31-05-2011, 23:10
Murat Bey bildiğim kadarıyla böyle bir kural yok kanat izdüşümü 2m olacak ve model elevatör rudder spoiler olmak üzere en fazla üç kanal olacak.
Birol Abi bu güzel anlatım için teşekkürler kaplamada kolayklıklar dilerim.
Bu arada hobbykingde uygun fiyatlara 8mm lastik var ben aldım ancak deneme fırsatım olmadı.Maalesef genelde backorder durumunda.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=10609
Birol,,
2m sınıfı detaylı kurallarını eklerim demiştin. Bu konuda yardımcı olabililecekmisin??
En kapsamlı olanı mümkünse. Sana fazla soru sormamak için :)
Mesela modelin falanca gr dan hafif olamaz kısıtlaması varmı??
Çok özür dilerim unutmuşum.
İlgili kurallar aşağıdaki linkte vardır.
http://www.pistbasi.com/forum/viewtopic.php?t=2153&start=120
Murat Bey bildiğim kadarıyla böyle bir kural yok kanat izdüşümü 2m olacak ve model elevatör rudder spoiler olmak üzere en fazla üç kanal olacak.
Birol Abi bu güzel anlatım için teşekkürler kaplamada kolayklıklar dilerim.
Bu arada hobbykingde uygun fiyatlara 8mm lastik var ben aldım ancak deneme fırsatım olmadı.Maalesef genelde backorder durumunda.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=10609
Adaşım teşekkür ederim.
Aldığın bungee nin boyu nedir?
En önemlisi UAV koruması var mı?
Zira bu tür lastikler güneşten çok etkilenir.
Ben 14mm çapında 7m bungee'yi Almanya'dan 50 Euro'ya almıştım.
Bizim yerli bunge'ler sanırım 30m'si 25-30 TL civarında.
recepcyln
01-06-2011, 20:25
Abi koruması olduğunu zannetmiyorum ama fiyat fayda oranı iyi gibi geldi.10 m lik uzunluklar halinde satılıyor iki tane toplam 20 m aldım ancak birleştirme elemanları olmayınca birazda Fpv ye dalınca kaldı daha deneyemedim. Almanyadan daha önce f3j için aldığım bungeenin kalitesinin yanına bile yaklaşamaz tabi :)
necdet41
01-06-2011, 22:33
Alternatif bungee set , fakat stokta kalmamış :(
http://www.r2hobbies.com/eng/proddetail.php?prod=rcps71902
Necdet bey,
Ben bu bungee'lerden getirtim ve kullandım.
Kesinlikle tavsiye etmem. Zira çok çabuk kopuyorlar ve dış etkenlere (çalı, diken, taş vs)
karşı korumasız. Güneş ışığı hemen bozuyor.Bir ayda çöpe atıyorsunuz.
Almak isterseniz şu linke bakabilirsiniz.4 yıldır sorunsuz kullanıyorum.
http://www.emc-vega.de/
Bu akşam gövde ile devam ettim.
Gövde üst ve altını kapatmadan önce pushrodları yerlerine monte edip,
kalın CA ile birkaç yerden puntalayıp yapıştırdım.
Pushrodlar mümkün olduğunca düz yerleştirilmeliki rahat çalışsın.
Gövde üst ve altını kapatacak 2,5mm balsadan parçaların yapışacağı yerleri
Düzgünce zımparalayıp hazırlayın.
Planın gövde kısmını tezgahımızın üzerine düzgünce seriyoruz.
Gövdemizin üst ve alt kapamasını burada yapacağız.
Gövdenin düzgün olması için bu çok önemlidir.
Dövdeyi yanlardan gönyeler ile destekleyip tam hizasına getiriyoruz.
Artık parçalarımızı yapıştırabiliriz.
Gövde gönyelerle tam hizasında tutuldu
Gövde alt-üst parçalarını sırasıyla yapıştırıyoruz.bu parçaların suları gövde eksenine diktir.
İyi bir yapışma için mutlaka ağırlık uygulayın.Gövde sağlamlığını bunlar sağlayacaktır.
Bu işlemi yapmadan önce pushrodları mutlaka takın.
Yapışkan olarak alifatik tutkal kullandım.
Kapatma işlemini bitirdim.
Gövde alt tarafı zımparaya hazır.
Şimdi üst tarafı kapatmaya başlayabiliriz.
Önce dümenin takılacağı parçayı yerine koyuyoruz.
Sonra dümeni geçici olarak yerine takıyoruz.
Daha sonra stabıda takıp düzgünlüklerini kontrol ediyoruz.
Bu kez dümen pushrodu yerine takıp yapıştırıyoruz.
Dümen pushrodunun arkadan çıkacağı yeri balsa parçadan kesip çıkarıyoruz.
Gövdeyi kapatmadan önce kanat lastik pimi takviyelerini içeriden yerine yapıştırıyoruz.
Ön taraftakileride yapıştırıyoruz.
Burun takozunu balsa üzerine çizip kesiyoruz.
Takozları yerine alifatik tutkal ile yapıştırdım.
Özellikle gövde ön bölmesine düzgün ve sağlam yapışması için gövde alt
kontrasının burundan taşan kısmını düzgünce zımparalamayı unutmuyoruz.
Kanopi kapağını tutacak olan mıknatısın takılacağı parçaları önce birbirine yapıştırıp sonra gövdedeki yerine alıştırıp yapıştırıyoruz.
Bu günlük bu kadar.
Şimdiye kadar yaklaşık 12-15 saat çalıştım.
Sadece sol kanadın imali kaldı. Sonra zımpara ve kaplaması var.
Sanırım 25 saatte model biter.
Bu tabiki benim hızım, modeli de benim çizdiğim düşünülürse bayağı hızlı yapmışım :)
Yeni yapacak bir kişide bu modeli 30-35 saatte rahatlıkla bitirebilir.
Bu akşam sol kanada başlayabilirsem yarın onuda yayınlarım.
Herkese modelcilikle dolu günler dilerim.
Not= Modelin fiyatını belirledim.
150TL+KDV
Birol Bey burun konisinin içine kurşun konulmayacak mı?
Hayır gerekmiyor.
Bendeki modelde burunda 1gr dahi ağırlık yok:)
Gerekirse pilin önünde yeterli alan var.
Hayır gerekmiyor.
Bendeki modelde burunda 1gr dahi ağırlık yok:)
Gerekirse pilin önünde yeterli alan var.
demek ki,kuyruk ultra hafif,bu bir planör tasarımcısı için + bir değer.bravo eser kışmir e,ve kamikaze inşaa cısı birol öner e.
artık mart güneşi,albatros,mıles,kamikaze 2M yarışcılarını üst bir seviyeye getirdi.
Nazar değmesin diye dökecektim. Neyse CG ye dökeriz artık :)
demek ki,kuyruk ultra hafif,bu bir planör tasarımcısı için + bir değer.bravo eser kışmir e,ve kamikaze inşaa cısı birol öner e.
artık mart güneşi,albatros,mıles,kamikaze 2M yarışcılarını üst bir seviyeye getirdi.
Güretekin abi çok tşekkür ederim güzel sözlerin için.
Bu dört modelde hasbel kader katkım oldu.Asıl paye tasarımları yapanlara.Ben sadece vesile oldum.
Ancak Miles ve Kamikaze'nin hayat bulması, modelcilerle buluşması için çok ciddi baskım oldu gerçekten.
Eser ilginç bir çocuk, planörleri çok seviyor.Bu sene F3J'de 4 yarışma uçtu.İkisinde flyoff uçtu.Bunların birinde Ukrayna'da birinci oldu.
Model yaparken bir çok şeye dikkat eder.Hafif ve sağlam model yapar.
Metin bey teşekkürler,
C.tesi modeli uçurmayı planlıyorum.
Kaplaması bitti.Sadece pushrod ve servolar takılacak.
Dün akşam sol kanada başladım.
firar çıtasını yerine toplu iğnelerle tutturdum.
Spar çıtasının altına 1.5mm çıtalar koyup sparı yükselttim.
Bu kanadı d-box ve cap stripleri sonradan monte edilecek şekilde yapacağım.
Böylelikle joiner yuvasının etrafını kevlar iple sarmak kolay olacak.
D-box levhalarını sonra yapıştıracağım.
Daha sonra tüm sinirleri yerlerine yerleştiriyoruz.
Bu esnada sparı artık yerine toplu iğnelerle sabitleyebiliriz.
Kanat Sinirlerinin firar tarafını zemine oturtup bir damla CA ile yapıştırıyoruz.
Burada sinirin ucundaki kertiğin tezgahımıza değdiğinden emin olun.
CA'yı az kullanın.
Tüm sinirleri yukarıda anlattığım şekilde yapıştırın.
Şimdi sıra sinirleri spar üzerine yapıştırmaya geldi.
Siniri tam hizasına getirip spara doğru bastırın.
Arada boşluk kalmasın.Bir damla CA ile yapıştırın.
Bu da bittikten sonra hücum tarafındaki iç çıtaları sinirlerin ucuna
dikkatlice yapıştırıyoruz.
Çıtalar bir miktar paylı, daha sonra zımpara ile tesviye edeceğiz.
Bu resimde daha net gözüküyor.
Artık üst spar çıtalarını yerine yapıştırabiliriz.
Şimdi joiner kutusunun yanlarındaki kapakları yapıştıralım.
Bunun için epoksi yada alifatik tutkal kullanın.CA ile yapıştırmayın!!!...
Bu kapak parçalarının bir tarafı çok az açılıdır.
Kanadın ortasında da dihedral açısı var çünkü.
Açılı kısım dışa gelecek şekilde yapıştırıyoruz.
Yüksekliğinde düzgün olması için içine 10mm lik çıtayı joiner gibi sokup
mandallarla tutturdum.Sonra çıtayı çıkardım ki içinde yapışıp kalmasın.
Joiner kutusunu kevlar ip ile sardım.
Kevlar yoksa sağlam naylon ipte olur.
Şimdi de orta dihedral takviyelerini yapıştıralım
Dihedral takviyelerin üzerinde iç ve dış yazar.
Bunlara dikkat ederek yapıştıracağız.
Kanat ucu 120mm kalkık olmalı.Kanat altını uygun bir şeyle destekliyoruz.
Dikkat yükseklik 120 mm olacak !..
Şimdi yarım kalan sinirleri yerlerine yapıştıralım.
Dıştaki çok az açılı yapışacaktır.
Artık alt d-box levhalarını yapıştırabiliriz.
Sinirleri tektek CA ile yapıştırıyoruz.
Kanat ucu alt d-box levhasınıda yapıştırıyoruz.
Alt d-box levhalarının yapışmış hali
Bu günlükte bu kadar.
Kanatların alt cap stripleri ve web share leri yapışacak.
Daha sonra üst d-box kaplamaları kapatılacak, hücum çıtası yapışacak.
Bu akşam atelye günü.
Gövdenin zımpara işini yapacağım.
Kanat firar kenarı çıtasıda rende ile üçgen hale getirilip, tesviye edilecek.
Modeli bir an önce bitirip test etmek istiyorum.
Gerçi elimde uçanı var ancak bunda bir iki değişiklik yaptık.
Sonucun daha iyi olacağını bildiğimden sabırsızlanıyorum.
Bu haftasonu değil ancak haftaya kesin göklerle buluşturacağım.
Gültekin'den rica ettim model Haziran'ın 10'una kadar piyasaya çıkacak.
İlk etapta 15 kadarı rezerve edildi.
30-31 Temmuz'daki yarışma için modeli yapacak kadar zaman kalsın istiyorum.
Ben şimdiye kadarki çalışmamı 4 gece de 3'er saat çalışarak yaptım.
Herkese modelcilikle dolu bir hafta sonu diliyorum
Modelin bittiğinde nasıl olacağını merak edenler olabilir bir kaç resimini koyuyorum.
Üst d-box levhalarını yapıştırmadan önce sparlara web share (spar takviyesi) alifatik tutkal ile yapıştırdım.
sadece arka tarafa yapıştırıyoruz.
Bu arada yapıştırdığım parçalar kururken ben modelin gövdesini zımparalamaya başladım.
Zımpara ile yuvarlatılacak yeri kalemle işaretledim.
R6 olacak.
Hucum kenarını zımparaladım.Daha sonra buraya hucum çıtasını yapıştıracağım.
Hücüm kenarın yapıştırma öncesinde dikkatlice zımparaladım.
Bu günlük bu kadar, yarın yine zımpara ile devam edeceğim.
Bugün bahçede modelin kaba zımparasını 180 numara zımpara ile yaptı.
Tam iki saatimi aldı.
Daha sonra 320 ve 600 no ile zımpara yapacağım.
Modelin burnunu, dihedral açısının firar tarafını 25gr fiber kumaşla kaplayacağım.
Bir engel çıkmazsa haftaya C.tesi uçurmayı düşünüyorum.
Gövde burnunu zımparaladım.
Dümene başladım. Bu zımparada önceki hali...
Bu arada 2m yarışma kurallarından bahsetmek istiyorum:
2 METRE MODEL PLANÖR YARIŞMA KURALLARI
Yayınlanma Tarihi : 31 Mart 2008
1. Genel kurallar
1.1. Radyo Kontrollü Bir Planörün Tanımı Tahrik mekanizması bulunmayan ve aerodinamik güçlerin sabit duran yüzeyler (dönen veya sallanan tip yüzeyler olmayan) üzerine etkisi ile irtifa alan model uçaktır. Modeller, pilot tarafından, radyo kontrol cihazı kullanmak suretiyle yerden kontrol edilmelidir. Herhangi bir geometri veya alan değişikliği uzaktan radyo kumandası ile yapılmalıdır.
1.2. Kompozit malzemeden imal edilmiş ticari modellere izin verilmez.
1.3. Radyo Kontrollü Planörlerin Karakteristikleri
1.3.a. Ortak Karakteristikler
1.3.a.i. Modelin kanat açıklığı (izdüşümü) 2 metredir. Kanat açıklığında alt sınır yoktur.
1.3.a.ii. Kontrol yüzeyleri; yükseliş ve dönüş olmak üzere iki eksenle sınırlıdır.Bununla birlikte spoiler kullanımı serbestir. Modelin tipine göre spoiler için bir yada iki servo kullanılabilir. Modelci verici cihazının max.3 kanalını kullanabilir.
1.3.a.iii. Modelin gövdesi, kanadı ve arka kanadı olmalıdır
1.3.a.iv. Gövde burnunun minimum çapı 7,5 mm.
1.3.b. Radyo, 10 kHz aralıkta, diğer teçhizatla birlikte aynı anda çalışabilmelidir. Eğer radyo bu koşulu sağlamazsa, çalışma bant genişliği (max. 50 kHz) yarışmacı tarafından belirlenecektir .
1.3.c. Modelden pilota bilgi ileten herhangi bir cihaz yasaktır
1.3.d. Yarışmacı, yarışmada istediği kadar model kullanabilir. Model sayısında sınırlama yoktur.
1.3.e. Peş peşe rauntlar arasında, başlama sırasının rast gele olması bakımından her yarışmacı asgari 10kHz mesafeyle, yarışmada kullanabileceği iki farklı frekansı müracaatta bildirmelidir.
1.3.e.i. Bir raunt başlamadan önce yarışmacıya çağrı yapılması ve ilgili pilota (veya takım menajerine) bilgi verilmesi şartıyla, yarışma esnasında yarışmacıya bu frekanslardan herhangi birini kullanması için çağrıda bulunabilir.
1.3.e.ii. İzin verilen frekanslar,
• 35 Mhz A + B bandı,
• 40 Mhz
• 2,4 Ghz
• 72 Mhz ( Oluşacak riskler yarışmacıya aittir )
1.3.f. Tüm balanslar (denge ağırlıkları) dahili olarak taşınmalı ve gövde içinde emniyetle bağlanmalıdır.
1.4. Yarışmacılar ve Yardımcılar
1.4.a. Yarışmacı (pilot) radyo ekipmanını kendisi kullanır.
1.4.b. Yarışma günündeki koşullara göre; takım menajeri dahil her yarışmacı için maksimum 3 (üç) yardımcıya izin verilir.
2. Uçuş Alanı Tanımı
2.1. Yarışma, meyil ve yamaç uçuşunun gerçekleşmesini mümkün olduğu kadar azaltacak oldukça düz araziye sahip bir yerde yapılmalıdır.
2.2. Uçuş alanında, birbirinden en az 10 m. uzakta iniş noktası olacaktır. İniş noktaları yan rüzgara göre düzenlenecek ve gruptaki her yarışmacı için bir iniş noktası olacaktır. Çıkış hattı olarak bilinen bir hat, iniş noktalarına paralel olacak ve rüzgara karşı 16 m. mesafede çizilecektir, bu hat sonsuz uzunlukta varsayılacaktır.
2.3. İniş dairelerinin merkezleri ve çıkış hattı daima işaretlenmelidir. Yarışma Yöneticisinin kararına göre, dairelerin daire çevresini belirten işaretler konulmayabilir ve bunların yerine mesafeleri dairelerin merkezinden itibaren kontrol etmek için bant (şerit) gibi. Diğer ölçme araçları kullanılabilir.
3. Yarışma Uçuşları Tanımı
3.1. Yarışmalar en az üç (3) raunt üzeriden yapılır. Yarışma Yöneticisi tarafından raunt sayısı arttırılabilir.
3.2. Yarışmacılara, her resmi uçuşta sınırsız teşebbüs izni verilecektir.
3.3. Katapultun çekişi esnasında modelin, yarışmacının veya yardımcının ellerinden ayrıldığı bir uçuş resmi teşebbüs sayılır.
3.4. Bir raundun resmi uçuşu, çalışma süresi esnasında yapılan son uçuştur.
3.5. Yarışma yöneticisi uygun gördüğü taktirde rüzgar eğer 2metre yükseklikte; 9m/sn ile esiyorsa yarışma durdurabilir ( ara verebilir ).
4. Tekrar Uçuş Tanımı
4.1. Aşağıdaki durumlardan herhangi birinin meydana gelmesi halinde, 30 sn içerisinde hakeme bildirmesi, hakemin doğrulaması ve başhakeminde kabul etmesi halinde yarışmacıya tamamlanmamış bir grupta yeni bir uçuş hakkı verilir. Yeni bir uçuş hakkı verilebilmesi için resmi uçuş süresinden (6dk) daha az bir zaman kalması ve yarışmacının hakemden tekrar uçuş hakkı istemesi şarttır.
4.1.a. Yarışmacının uçuş halindeki modeli uçuş halindeki diğer bir modelle veya fırlatılmakta olan bir modelle çarpışırsa,
4.1.b. Uçuş süre hakemi tarafından kayıt altına alınmamışsa,
4.1.c. Yarışmacının kontrolü dışında ortaya çıkan beklenmedik bir olay sonucu; yarışmacının uçuşunun engellenmesi veya durması halinde,
4.1.d. Tekrar uçuşu için yeni bir grup oluşturup uçulacaksa; yeni uçuş hakkı verilen yarışmacının (yada yarışmacıların) puanı, bu raunddan alacağı puandır. Bu tekrar uçuşuna Yarışma Yöneticisi tarafından ilave edilen yarışmacıların puanı ise iki uçuş içerisindeki en iyi olanıdır.
4.2. 9 dakikalık çalışma süresinin son 6 dakikasında misinaların çapraz olması nedeniyle çıkış yapılamıyor ise tekrar çıkış teşebbüsleri yapılmamak kaydı ile tekrar uçuş hakkı istenebilir. Bu süreden önce olmuş ise bu hak verilmez.
5. Uçuşun İptali ve/veya Diskalifiye
5.1. Kuralların bilerek veya kasten ihlal edilmesi halinde Yarışma Yöneticisi kararıyla yarışmacı diskalifiye edilir.
5.2. Modelin herhangi bir parçası fırlatma esnasında veya uçuş esnasında koparsa yapılmakta olan uçuş iptal edilir.
5.3. İniş esnasında (yani model yerle temas halindeyken) modelin herhangi bir parçasının kopması nazari dikkate alınmaz.
5.4. Eğer model yarışmacıdan başka bir kişi tarafından kullanılırsa uçuş iptal edilir ve sıfır puan olarak kaydedilir.
5.5. İniş esnasında, model yarışmacı için tayin edilmiş ve önceden bildirilmiş uçuş sahası sınırları içerisinde durmazsa uçuş iptal edilir ve sıfır puan olarak kaydedilir.
5.6. İniş esnasında, model yarışmacı, yarışmacı yardımcıları veya hakeme çarpması durumunda iniş puanı verilmez.
5.7. İzleyicilerin, yarışma görevlilerinin ve yarışmacıların güvenliği her şeyden önemlidir. Sportmenliğe yakışmayan davranışlar, yarışma yöneticisinin yarışma öncesinde belirttiği yasak bölümlerin üzerinde 3 metreden alçakta yapılan tehlikeli uçuşlara yarışmacının toplam puanından 100 ceza puanı düşülür.
6. Yarışma Organizasyonu ve Uçuş Tanımı
6.1. Rauntlar ve Gruplar
6.1.a. Tasnif edici rauntlar için uçuş sırası, aynı anda mümkün olduğu kadar çok sayıda uçuş yapılmasına imkan verecek şekilde kullanılan radyo frekanslarına göre düzenlenecektir. Her bir grupta asgari 4 yarışmacı bulunmalıdır.
6.1.b. Alt Guruplara (slotlara) bölünmüş rauntlarda uçuş sırası düzenlenmelidir.
6.1.c. Uçuş sırası yarışmacıların birlikte bir defadan fazla uçtukları durumları azaltan bir matris sistemle belirlenecektir (önerilen matris grupları ilgili kuralların madde 13.5.'e bakınız).
6.1.d. Her yarışmacıya. Matristen çıkarılan bir yarışmacı numarası verilmelidir ve bu numara tüm rauntlar boyunca o yarışmacının numarası olmalıdır.
6.2. Gruplarda Uçuş
6.2.a. Grubun çalışma süresi başlayıncaya kadar yarışmacılara 3 ( üç ) dakikalık hazırlanma süresi verilir. Bu süre yarışmacının grubu belirlenmiş fırlatma bölgesinde pozisyon almak için çağrıldığı andan itibaren sayılır.
6.2.b. Gruptaki her yarışmacıya verilen çalışma süresi tam olarak 9 (dokuz ) dakikadır. Termal uçuş süresi 6 (altı) dakikadır. 6 dakika üstünde yapılan uçuşun her saniyesi - (eksi) puan olarak 6 dakikadan düşürülür, yarışmacı termal uçuştan - (eksi) ceza puanı alsa dahi iniş puanı verilir.
6.2.c. Organizatörler, grubun çalışma süresinin başladığını ve bittiğini duyulacak veya görülecek şekilde muhakkak işaret etmelidir.
6.2.d. Organizatörler grubun çalışma süresinin yedinci (7) dakikasını (son iki dakika uyarısı) ve grubun çalışma süresinin son 10 saniyesini (geri sayım olarak) duyulabilecek veya görülecek şekilde muhakkak bildirir.
6.2.e. Çalışma süresinin bitiminde uçmakta olan herhangi bir model mümkün olduğunca çabuk, çıkış ve iniş alanı dışına inmelidir. Bu uçuşta uçuş puanı ve iniş puanı verilmez.
7 .Radyo Vericilerinin Tanımı ve Kontrolü
7.1. Yarışma yöneticisi, tüm yarışmacılar vericilerini organizatörlere teslim edinceye kadar yarışmayı başlatmayacaktır.
7.2. Yarışmanın resmi başlama zamanı öncesinde vericinin teslim edilmemesi, ilgili yarışmacının ilk tur uçuş hakkını kaybetmesi ile sonuçlanabilir.
7.3. Yarışma sırasında Yarışma yöneticisinin izni alınmaksızın herhangi bir test iletimi gerçekleştirilmesi yasaktır ve bu durum, ilgili yarışmacının ihracına neden olacaktır.
7.4. Yarışmacı, uçuşunu tamamladıktan sonra, vericisini belirlenmiş görevliye (genellikle masa hakemine) derhal teslim etmelidir.
7.5. Yukarıdaki maddelere uyulmaması sonucunda oluşabilecek Zaralardan organizasyon sorumlu tutulamaz.
8. Fırlatma Tanımı
8.1. Modeller her zaman, rüzgar içine işaretlenmiş ( çizilmiş ) fırlatma hattından fırlatılmalıdır
8.2. Modelin katapult ile bırakılması için yardımcı bir ekipman kullanılamaz, model mutlaka elden bırakılmalıdır.
8.3. Modelin çıkışı tamamlandıktan sonra, yarışmacı yardımcıları katapultun başka çıkış hatının üstüne düşmesini engellemek ve bir sonraki çıkış için hattın düzenli kalmasını sağlamakla görevlidir. Aksi davranışlarda hakemin uyarısı ve Yarışma Yöneticisinin kararı ile yarışmacının toplam puanından 100 ceza puanı düşülecektir.
8.4. Grubun çalışma süresinin başlamasından önce fırlatılan bir model mümkün olduğunca çabuk indirilmeli ve çalışma süresi içinde tekrar fırlatılmalıdır. Çalışma süresi öncesi yapılan çıkışta hakem zaman tutmaz
9. Katapult Tanımı ve özellikleri
9.1. Katapultun uzunluğu örgülü lastik bölümü için 30, misina için 100 metredir. Toplam uzunluk 130 metreyi geçemez.
9.2. Örgülü lastik dış çapı 8mm, Misina istenilen çapta kullanılabilir.
9.3. Katapultun (bağlantı yerleri hariç metal olmayan malzemeden yapılmış olmalıdır) en az 5 dm2 alanında bir flama ile teçhiz edilmelidir. Flama yerine (en az 5 dm2 alanında) bir paraşüt kullanılabilir; ancak paraşüt modele bağlanmamalı ve Katapult bırakılıncaya kadar kapalı kalmalıdır.
9.4. A grubu yarışmacıları, özellikleri (madde 9.1 ve 9.2) belirlenen Katapult kendisi temin etmek zorundadır. Bu özelliklere uygun olmayan katapultlar kullanılamaz. Organizasyon 30 metre (örgülü lastik için) ve 100 metre (misina için) toplam 130 metre şerit sererek, gerek görüldüğü taktirde kontrolü yapacaktır.
9.5. Her yarışmacı (B grubu hariç) için katapultlar sadece yarışmacının üç dakikalık hazırlık süresi esnasında serilmelidir ve yarışmacının çalışma süresinin bitimiyle beraber tekrar toplanmalıdır.
9.6. B grubu yarışmacılarının katapultları, yarışma boyunca kullanmaları için organizasyon tarafından temin edilir. Katapultun çıkış hattında düzenli tutulması ve başka çıkış hatlarını engellememesi yarışmacı ve ekibinin sorumluluğundadır. Bkz. madde 8.3
10. İniş Tanımı
10.1. Yarışma başlamadan önce, organizatörler her yarımaycıya bir iniş noktası tayin eder. İniş için kendine ait iniş noktasını kullanması yarışmacının sorumluluğundadır.
10.2. İniş süresi esnasında pilot ve bir yardımcısı 15 m. yarıçapındaki iniş dairesinin içerisinde bulunmalarına izin verilirken, Katapulttan sorumlu yardımcı ve hakemler ise fırlatma hattının rüzgar tarafında durmalıdır.
10.3. İnişten sonra, yarışmacılar gruplarındaki diğer yarışmacıları veya modelleri engellememeleri şartıyla modellerini çalışma süresinin bitiminden önce geri alabilirler
11. Puanlama
11.1. Uçuş süresi, modelin katapulttan ayrıldığı andan itibaren,
11.1.a. Modelin yerle ilk temas ettiği ana kadar veya
11.1.b. Modelin yerle temas halinde bulunan herhangi bir nesneye ilk temas ettiği ana kadar veya
11.1.c. Grubun çalışma süresinin bitimine kadardır.
11.2. Uçuş puanı, uçuş süresinin her tam saniyesi için bir (1) puandan ibaret olacaktır.
11.3. Organizatör tarafından işaretlenmiş olan noktaya iniş mesafesine göre, aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi inişe ilave puanlar verilecektir.
İşaretli noktadan mesafe m. Puanlar İşaretli noktadan mesafe m. Puanlar
1 100 9 60
2 95 10 55
3 90 11 50
4 85 12 45
5 80 13 40
6 75 14 35
7 70 15 30
8 65 15 üzeri 0
11.4. Bu puanlar için, mesafe hareketsiz duran modelin burnundan organizatörlerin yarışmacıya tayin ettiği iniş noktasına kadar ölçülür.
11.5. Uçuş puanlarına, iniş için verilen ilave puanlar katıldığında en yüksek toplam puana sahip olan yarışmacı grubun birincisi olacaktır ve yarışmacıya o grup için 1.000 (bin) puanlık bir düzeltilmiş puan verilecektir.
11.6. Gruptaki geriye kalan kişilere, kendi puanlarının grup birincisinin toplam puanına olan oranına dayalı olarak ham puanı verilecektir. Bu puan aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.
Yarışmacının 1000 ile çarpılmış kendi puanı
--------------------------------------------------------------------- = Yarışmacının ham puanı
Gruptaki en yüksek toplam puan
12. Final Sıralaması
12.1.a. Eğer beş (5) ya da daha az sayıda raunt uçulmuşsa, yarışmacının aldığı toplam puan, bu beş rauntta aldığı puanların toplamından oluşacaktır. Eğer beşin üzerinde raunt uçulmuşsa, toplam puan hesaplanırken yarışmacının aldığı en düşük puan dikkate alınmayacaktır.
12.1.b. Rauntların sonunda, en yüksek toplam puanı alan asgari beş (5) yarışmacı, fly-off turları için tek bir grupta toplanacaktır. Yarışma Yöneticisi inisiyatifine bağlı olarak, frekanslar izin verdiği takdirde fly-off turlarına alınacak yarışmacıların sayısı artırılabilir.
12.2. Fly-off raundlarına hak kazanan her bir yarışmacı için çalışma süresi, on iki (12) dakika, termal uçuş süresi dokuz (9) dakika olacaktır. Çalışma süresinin başlangıcında ve tam olarak on (10.) ve on iki (12.) dakikalarda sesli veya görülebilir işaret verilecektir.
12.3. Fly-off raundlarının puanlaması, madde 11’de belirtildiği gibi olacaktır.
12.4. Fly-off raundlarına hak kazanan yarışmacıların final sıralamaları, fly-off raundlarında aldıkları puanlara dayalı olarak belirlenecektir; fly-off öncesi raundlarda alınan puanlar final sıralamada dikkate alınmayacaktır. Uçulan fly-off raunt sayısının altıdan (6) az olması halinde yarışmacıların fly-off rauntlarında aldıkları toplam puanlar dikkate alınacaktır; eğer altı (6) ya da daha fazla raunt uçulmuşsa, yarışmacıların aldıkları en kötü puanlar dikkate alınmayacaktır.
İki ya da daha fazla yarışmacının toplam fly-off puanlarının aynı olması halinde, bu yarışmacıların final puan durumlarına fly-off öncesi rauntlarındaki durumlarına bakılarak karar verilecektir. Fly-off öncesi rauntlarında uçuş + iniş puanı yüksek olan yarışmacının final sıralaması daha yüksek olacaktır.
13. Tavsiye Niteliğinde Bilgiler
13.1. Organizasyon Gereksinimleri
13.1.a. Organizatörler, her bir yarışmacıya grubun çalışma süresinin başlama ve bitim anlarını kesin olarak bildirilmesini sağlayacaktır.
13.1.b. Sesli işaretler otomobil kornası, zil ya da hoparlör düzeneği vb. kullanılarak verilebilir. Sesin rüzgâra karşı fazla yol kat etmeyeceği unutulmamalıdır; bu nedenle, ses kaynağının konumu dikkatli bir şekilde seçilmelidir.
13.2. Hakemlerin Görevleri
13.2.a. Organizatörler, süre hakemi olarak görev yapacak olan kişilerin görevlerinin öneminin tam olarak farkında olmalarını sağlamalı ve bu kişilerin kuralları, özellikle de bir yarışmacının yarışmadaki şansını tehlikeye atmamak için çabuk ve kesin hareket gerektiren kuralları bildiklerinden emin olmalıdır.
13.2.b. masa hakemleri, çalışma süresi başlamadan önce vericileri yarışmacılara teslim etmekten ve uçuş sonunda vericileri derhal Yönetime teslim etmekten sorumlu olacaktır.
13.3. Matrisler
13.3.a. Fly-off turları dışında herhangi bir yarışmacının başka bir yarışmacıya karşı bir defadan fazla yarışma olasılığını asgariye indirmek için bir matris kullanılmalıdır. Belirli sayıda yarışmacının olduğu ya da üç turdan fazlasının uçulduğu durumlarda bir yarışmacının bir diğerine karşı birden fazla defa yarışmasının pratikte kaçınılamaz olabileceği kabul edilmektedir. Bunun asgari düzeyde tutulması gerekir.
13.3.b. Her bir yarışmacıya matristen bir yarışma numarasının verilme yönteminin seçimi, organizatörlere bırakılmıştır.
13.3.c. Yarışma başladıktan sonra, matris tablosu ve yarışma numaraları değiştirilmemelidir.
13.3.d. Yarışmayı gerçekleştirmek için gereken süreyi en aza indirmek adına, her bir tur için asgari grup sayısını her grubun mümkün olan en fazla sayıda yarışmacıyı içermesini sağlayacak biçimde belirleyen matris seçilecek ve frekans gruplarının sayısı da buna uygun olarak belirlenecektir.
13.4. Frekans Grupları
13.4.a. Organizatörler, yarışmaya katılan yarışmacıların sayısına ve kullanılacak frekanslara bağlı olarak bir matris seçecek ve yarışmacıları frekanslarına göre eşit büyüklüklerdeki gruplara paylaştıracaktır; bu aşamada bir frekans grubuna yedek (kukla) mevkiler dahil edilebilir. Her bir sıklık grubu, bir dizi farklı frekanstan oluşabilir ama bir frekans bir frekans grubunda yalnızca bir kez bulunabilir. Bu frekans grupları, aşağıdaki matris tablolarında “A”, “B”, “C”, vb. olarak adlandırılmıştır. Bu aşamada bazı yarışmacılar, her bir grup içindeki sayıları dengelemek amacıyla, telsiz frekanslarını değiştirmek zorunda kalabilir.
13.4.b. Daha sonra organizatörler, yarışmanın 1. turu için matristen her bir yarışmacıya benzersiz bir yarışma numarası verebilirler; yarışmacı bu numarayı yarışmanın sonuna kadar (2. ve 3. turlarda) saklamalıdır. Örneğin 36 yarışmacının katıldığı bir yarışmada bir yarışmacı, B matrisi kullanılarak, B frekans grubuna dahil edilebilir ve bu durumda bu yarışmacıya verilecek yarışma numarası 8 olacaktır. Daha sonra bu yarışmacı, 1. turda 2. grupta, 2. turda 1. grupta ve 3. turda 3. grupta uçar. 13.5. Matrisler Matris (a); yarışmacı numaraları ile (1-25) tanımlanmış ve 5 frekans grubuna (A, B, C, D, E) eşit olarak paylaştırılmış 25 yarışmacı. Her bir tur, 5 uçuş grubuna (1, 2, 3, 4, 5) bölünmüştür.
Modelde mutlu sona yaklaşmak üzereyim.:)
Modelin son eksiklerini tamamlamaya çalışıyorum.
Kanat sinir kapağını kanadın son sinirine alifatik tutkalla yapıştırdım.
Modelin bazı noktalarını güçlendirme için 25gr'lık fiberglass kumaş ve 30 dk lık epoksi ile kaplayacağım.
bunlar:
1- Gövde burnu
2- Kanat dihedral açısı firar kenarı
3-Kanat ortasında joiner in takıldığı ve lastiklerin geçtiği bölgeler.
Gövde burnunu 25gr fiberglass kumaşla 30dk lık epoksi yardımı ile kapladım.
Model kaplamaya hazır.
Kaplamaya burundan başladım.
Arka üst tarafı kapladım.
Burun alt tarafını kapladım.
Gövde yanlarını kapladım.
Gövdeyi bitirdim ve orta sıcaklıktaki ütü ile tüm gövdeyi ütüledim.
Dikkat edilecek bir husus;
kaplamadan önce zımpara tozlarını almak için gövdeyi nemli bir bez ile silmeyi unutmayın.
Dün akşam Gültekin'le bir kısım malzemeleri hazırladık.
9 nolu levhanın kesimi 10 dakika sürüyor. :confused:
20 tanesi 200 dakika yapar.Yaklaşık 3,5 saat
Ama devam...
Metin bey merhaba,
Kitlerin tamamı hazırlandı.Çarşamba günü kutular gelir gelmez dağıtımını yapacağız.
Gerçekten çok güzel oldu. Lazer kesimler bir harika üst yada alt tarafını farkedemeyeceksiniz.
Bu titiz çalışmasından ötürü Gültekin kardeşimi gönülden kutlarım.
Dün antrenman dönüşü kutuyu bekleyemeyeceğini söyleyen sabırsız bir arkadaşımıza iki adet kitini teslim ettik.
Dün antrenman dönüşü kutuyu bekleyemeyeceğini söyleyen sabırsız bir arkadaşımıza iki adet kitini teslim ettik.
O sabırsız arkadaş da ben oluyorum :D:D
Dün akşam uçuş sonrası Birol abinin klavuzluğunda Atalar atolyeye ugrayıp kamikaze kitlerimi teslim aldım. Görebildiğim kadarıyla ilk teslim edilen iki kiti aldım, bu durumda 1 ve 2 numaralar benim olmuş oluyor :D:D
Henüz çok detaylı inceleme şansım olmadı ama kitteki lazer kesim kalitesi çok iyi (tipik Atalar model kesimi) Ayrıca Kanat hücum kenarı kaplamaları hatta cap striplerin bile lazer kesim olması modelciye zaman kazandıracak güzelliklerden. Kitle birlikte Atalar modelin hediyesi olarak gelen alifatik tutkal da hoş bir sürpriz oldu :) Yapımın keyifli geçeceğini umarak bu hafta içi imalata başlayacağım.
Eser'e tasarımını paylaştığı için, Birol ve Gültekin Abilere de bu tasarımı kitleştirdikleri için teşekkürler.
Öbür tarafta yazdığım mesajı aynen kopyalıyorum :)
Bittin Sen Evren, ve tabiki Birol, o da bitti :D:D
Hani 1 ve 2 benimdi ???
Öbür tarafta yazdığım mesajı aynen kopyalıyorum :)
Bittin Sen Evren, ve tabiki Birol, o da bitti :D:D
Hani 1 ve 2 benimdi ???
:D:D
Abi planör yarışlarında zamanlama herşeydir bilirsin, ne erken ne geç tam zamanında hedefte olmalıdır pilot. Ben de öyle yaptım işte :D:D
Ama istersen paylaşalım numaraları benimkiler 2 ve 4 olsun, seninkiler 1 ve 3 :)
Abi planör yarışlarında zamanlama herşeydir bilirsin, ne erken ne geç tam zamanında hedefte olmalıdır pilot. Ben de öyle yaptım işte :D:D
Bu söze şapka çıkarırım...
Takılıyorum Evren ne farkeder. 3-4 e de razıyım. Yeterki ilk parti içine girebileyim. :D:D:D
Sağolasın Murat abi,
İşin şakası biryana benim numaralarla falan işim yok :) öte yanda da yazdığım gibi sırf ortalığı bulandırmak için yazdıydım :)
Kitleri alel acele almamın sebebi de bu hafta nispeten rahat bir iş yüküm olmasıdır. (zırt pırt foruma mesaj yazmamdan da anlaşılıyor) Kutuları bekleseydim perşembe günü kitler elimde olacaktı, ben perşembeye kadar inşaatta birhayli ilerlemiş olmayı ummaktayım...
Sümer Yamaner
13-06-2011, 12:49
... ben perşembeye kadar inşaatta birhayli ilerlemiş olmayı ummaktayım...
Hangi Perşembe bu??? :lol:
Evren sana kolaylıklar dilerim. Ben de takılıyorum zaten. MILES öncesi acemiliğimi kamikaze ile atayım istiyorum ben de...
Hangi Perşembe bu??? :lol:
Çıkmaz ayın son perşembesi :):)
Ofisin toplantı salonunu tezgah haline getirdim abi, bir set yatay ve dikey kuyruk elemanları yapıldı bile. Bu akşam gövde ile işim biter, yarın da kanatlara geçerim... :D:D
Evren sana kolaylıklar dilerim. Ben de takılıyorum zaten. MILES öncesi acemiliğimi kamikaze ile atayım istiyorum ben de...
Abi sağolasın,
Dün hem sahada hem de Gültekin abinin yanındayken bunun sohbetini yaptık. Benim kişisel görüşüm, Kamikazenin Albatros ile Miles arasındaki hem inşaat hem de pilotaj açısından olan boşluğu çok güzel dolduran bir model. Senin inşaat tecrübenden yana sıkıntı yok, ama miles pilotaj açısından biraz talepkar bir model. Ben dahil pek çok arkadaş miles ile uçuş konusunda ciddi sıkıntılar yaşadık. Kamikaze kullanım açısından daha rahat bir model, öte yandan iyi pilotun elinde neler yapabildiğini de defalarca gösterdi bize Eser :) Bakalım bitirdikten sonra Miles ve Albatros ile daha sağlıklı karşılaştırma yapabileceğim...
Kesinlikle haklısın Evren. Planör uçurulması, bizim patlarlılara göre çoookkkk farklı bir olay. Kesinlikle planör uçurmanın glow RC plotajına katacağı çok şey olacaktır. Her ne kadar uzun yıllardan beri ortalıkta olsam da hep glow RC ile uğraştığımdan Planör de yeni doğmuş bebe edası ile yardım ve desteklerinizi bekliyor olacağım. O yüzden çok heyecanlıyım :)..
MILES için acelem yok. Sadece yok zamanında sevgili Rafet den bir tane kaptım. Ayrıca Kamikaze çok estetik bir model. Uçuşu için yapılan yorumları da duydukça heyecanım iyice artıyor...
Sümer Yamaner
13-06-2011, 19:47
Çıkmaz ayın son perşembesi :):)
Ofisin toplantı salonunu tezgah haline getirdim abi, bir set yatay ve dikey kuyruk elemanları yapıldı bile. Bu akşam gövde ile işim biter, yarın da kanatlara geçerim... :D:D
Caanım Airacobra, caanım FW190, caanım Hurricane yatar, iki günde Kamikaze yapılır. Adaletin bu mu dünya?! :P
Kutusuz istemek benim de aklıma geldi ama kargocuların kırım gücünü hesaba katınca vazgeçtim.
Evren de anlatsa fotograflasa ne güzel olurdu. 3 yıl bu başlıkta bekleşip dururduk :)
Metin bey ,aceleye gerek yok, acele işe şeytan karışırmış;)
Herşey hazır, kutular gelir gelmez sevkiyat başlayacak.
Dün akşam bende yeni kitin imalatına başladım.Daha önceki prototip olduğundan bazı parçaları
ben elde imal etmiştim.Şimdi kitide kontrol etmiş olacağım.
İmalata gövdeden başladım, pushrodlar takılıp, üst taraf kapandımı gövde hazır.
Şu ana kadar herşey yolunda tabiri caiz ise tüm parçalar cuk oturdu:)
Sümer abimede bir şey söylemek istiyorum.
Madem elinde planör modeli var bir kaç saatlik antrenmanla seni Yalova'daki yarışmaya götürelim.
Evren'lerin takımada yazarız.Yalova yarışmaları çok eğlenceli tadı damağınızda kalacak, garanti ederim.
Gelelim Evren'e;
Evren geçmiş yıllarda 2m ye çok destek verdi.
Çok güzel yarıştı.Evren katıldığı tüm yarışmalarda iddalı olmuştur.
Bu yarışmada da benim favorilerimden.
Kamikaze yapmasına şaşırmayın, diğer scale modeller için Kamikazeler ısınma turudur onun için:)
Sümer Yamaner
14-06-2011, 13:35
Madem elinde planör modeli var bir kaç saatlik antrenmanla seni Yalova'daki yarışmaya götürelim.
Evren'lerin takımada yazarız.Yalova yarışmaları çok eğlenceli tadı damağınızda kalacak, garanti ederim.
Son anda akılları başlarına gelip vazgeçmezlerse zaten Sümer Abini Evren ile Cem takıma yazdılar. :) Ayrıca yarışmaya kadar full eğitim vereceklerini de garanti ettiler. :P
Caanım Airacobra, caanım FW190, caanım Hurricane yatar, iki günde Kamikaze yapılır. Adaletin bu mu dünya?! :P
Abi kamikaze "scale" bir model olmadığı için sorun yok :) Ne demişler "scale" modeller asla bitmez, yapımcısı bir yerde durmaya karar verir :)
...
Evren de anlatsa fotograflasa ne güzel olurdu. 3 yıl bu başlıkta bekleşip dururduk :)
Abi yaparken biryandan bakınıyorum anlatım için ama Birol abi zaten eksiksiz fotoğraflayıp anlatmış, arada herhangi bir katkım olacak birşey yok şimdilik, o yüzden sessiz sessiz yapıyorum. Birinci modelin inşaatı ve uçuşu sonrasında ikinci modelde kendi zevkime göre modifikasyonlar yapmaya niyetlenebilirim, onları paylaşırım...
...
Birol abi sen merak etme, biz Sümer abiyi çoktan aldık kıskaca :) bu haftasonu antremanları başlıyor, yalovaya da götüreceğiz. Ayrıca yalova etkinliği malum Türk Hava Kuvvetlerinin 100. yılı kutlamaları kapsamındaki etkinliklerden birisi... Eğer FW190 maiden uçuşu kazasız belasız atlatırsa boyaması forsları vs tam olarak ilk uçuşunu da yalovadaki askeri havaalanında yapmayı planlıyorum, Sümer abi o anı kaçırmaz asla :)
...
Gelelim Evren'e;
Evren geçmiş yıllarda 2m ye çok destek verdi.
Çok güzel yarıştı.Evren katıldığı tüm yarışmalarda iddalı olmuştur.
Bu yarışmada da benim favorilerimden.
Abi güzel sözlerin için teşekkürler, benim desteğim olabildiğince yarışmalara katılmakla sınırlı kaldı eğer bu da destek sayılırsa. Sizlerin çabalarının harcadığınız emeklerin yanında lafı bile olmaz bunun...
Yarışmacılık ciddi ve disiplin isteyen bir iştir, ve nankördür ayrıca, ben uzun süredir yarışmalara katılmayan birisi olarak pek favori görmüyorum kendimi :)
Son anda akılları başlarına gelip vazgeçmezlerse zaten Sümer Abini Evren ile Cem takıma yazdılar. :) Ayrıca yarışmaya kadar full eğitim vereceklerini de garanti ettiler. :P
Vazgeçmek ne demek abi, sahada sözleştik olay bağlandı :) Her türlü desteği de (eğitim denemez, sana daha ne kadar enerji menıcmınt eğitimi verebiliriz ki :) ) zaten vereceğiz için rahat olsun...
Birol abi,
ikinci partiler ne zaman çıkacak ? Yalova yarışmasından önce çıkma şansı nedir ?
Birol abi,
ikinci partiler ne zaman çıkacak ? Yalova yarışmasından önce çıkma şansı nedir ?
İkişer ikişer alanlar utanıp güzellik yapsınlar.
İkişer ikişer alanlar utanıp güzellik yapsınlar.
Abi adam benim takım arkadaşım, istese bırak kit olanı yaptığım planörü veririm emrine merak etme sen :)
Abi adam benim takım arkadaşım, istese bırak kit olanı yaptığım planörü veririm emrine merak etme sen :)
istiyormuş gibi yapıp da istemiyor mu diyorsun :)
Metin abi, ben pusuya yattım bekliyorum.Şimdi herkes bir yapsın,uçursun fikir belirtsin,sonra ben tüm bu veriler ışığında inşaat yapacağım :) o nedenle ikinci partiyi bekliyorum.Böyle güzel bir modelin üretimi durmaz diye düşünüyorum,eğer tam tersi olursa işte o zaman hapı yuttuk.
Akıncılar takımının kaptanına da bu yakışır,eyvallah...
Metin abi, ben pusuya yattım bekliyorum.Şimdi herkes bir yapsın,uçursun fikir belirtsin,sonra ben tüm bu veriler ışığında inşaat yapacağım :) o nedenle ikinci partiyi bekliyorum.Böyle güzel bir modelin üretimi durmaz diye düşünüyorum,eğer tam tersi olursa işte o zaman hapı yuttuk.
Birol Bey gerekirse sana özel plakalı bir üretim yapar. Ama dediğin doğru herkes birşeyler yapacak, yaparken herkesin kafası farklı bir yerde çalışacak bir sürü icat çıkacak. Belki bazıları 2. ve 3. parti üretimlere yansıyacak. Yanlız sanki yarışmaya kadar bunlar mümkün olmayabilir. Gerçi sizde yedek vardır bol bol.
Şimdi aklıma geldi aslında yarışmalarda pilot isimlerinin yanında kullandığı planörün markası da yazılsa çok güzel bir kıyaslama imkanı olur.
Bol bol model yok ne yazık ki.Emektar 5. sezonunu yaşayan bir albatrosum var.Onuda yaparkende aynı taktiği kullanmıştım benim albatros versiyon 1,5 :)
Ben de de var bir V2 Albatros yedek almıştım hala yedek klübesinde. Daha önce iki tane topladım 3. yü yapmaya üşendim. Biri rahmetli oldu diğeri darbesiz boyasız. Fasülyeden yarışacak bir takım çıkartırsak onu da tamamlayıp geliriz belki.
Duydumki bu yaz Kamikaze çok modaymış :)
Hatta Kamikazesi olmayanı damsız alınmayan yerler gibi yarışmalara da almıyorlarmış :)
Hatta ve hatta yakında Kamikazesizler forumada giremeyeceklermiş :)
Geriye tek seçenek kaldı ...
Birol ve Gültekin kardeşlerim. Bir Kamikaze rica edeyim lütfen ....
Numara önemli değil ... En iyi hangisi uçabilecekse o olsun lütfen :)
Metin bey, bu ay sonu gibi Malatyadayım.
Özellikle bir cumartesi uçuş gününe denk getirtereğim bu sefer.
Yedek kulübesindeki V2 Albatrosun bakımını yapmanızı rica edecektim mümkünse :)
Yedek klübesindeki henüz kutusunda. Hazırda var bir obez Albatros. Hatta yetişirse Kamikaze testini beraber yaparız. Albatrosla beraber yan yana uçururuz. Sabah kahvaltıyı müteakip aşağı atletizm pistine ineriz planörleri uçurup geliriz serinler dinlenir sonra da yukarı piste ses çıkartan model uçurmaya gideriz. Tam gün mesai yani.
Metin bey sizin model yola çıktı.
Bugün yada yarın elinizde olur.
Bir takım çıkarıp gelebilirseniz müthiş olur, çok seviniriz.
Ben Pazartesi akşamı bir Kamikaze'yi yapmaya başladım.
Akşamları 2-3 saat çalışarak dün akşam inşaatı bitirdim.
Bu akşam zımpara işlerini yaparım.
C.tesi kaplarsam Pazar günü uçar:)
Yani kamikaze kolay yapılan bir model.
Sizden bir ricam olacak, kiti aldığınızda kit hakkındaki izlenimlerinizi
Menfi yada müsbet bizimle paylaşırsanız sevinirim.
Çok teşekkürler. Ekipte benim dışımda planör sahibi iki kişi var. biri o tarihte THKnın gerçek planör kursunda olacağı için katılamayacak. Diğeri 6 aydır Albatros'u bitiremedi. Yani hiç uçuş tecrübesi yok. Çok zor olsa da katılmak için gayret edeceğiz. Kamikazeyi öbür hafta montaja başlarım bir sonraki hafta test uçuşunu yapmış olurum. Güzel bir görüntülü montaj yaparım bu başlıkta devam ederiz.
Çok iyi olur.
Albatros 6 ayda niçin bitmemiş?
Aslında bazen bu işer için tabiri caiz ise "gaz" gerekiyor.
Mesela ben son iki haftadır her akşam 2-3 saat modellerimle uğraşır oldum.
Bakalım ne kadar devam edecek?
Gaz kaçınca da tam kaçıyor. Benim Elder 40 sene-i devriyesini doldurdu, 2 yaşına doğru gidiyor hala "gaz" bekliyorum. Oluyor böyle şeyler modelcilikte.
Albatros Koray'ın ilk kit montajı. Evinde oluşturduğu atölye benzeri bir yerde yapıyor sanırım ve şartları çok uygun değil bildiğim kadarıyla. Biraz da bana söylemediği hataları varsa onları bir boş zamanda undo yapmak için modeli nadasa bırakmış olabilir. Bir de FPV işine girdi herşeyi unuttu bu aralar. Bizim ekibin tamamına yetecek gaz var evelallah.
Benim kit az önce elime geçti. Cumartesi gelir pazartesi getirirler bana diye düşünürken, uçakla gelince bir günde geldi. Henüz ambalajı açmadım eve gidince açacağım. Ambalaj sağlam yırtılma delinme ezilme yok. Kutu albatros kutusunun iki katı büyüklüğünde. Sanırım içerde oldukça fazla boş yer var. Kutuyu sallayınca malzemeler tıkır tıkır bir taraftan diğer tarafa hareket ediyor.
Bu akşam açarım bunun içini hafta sonuna kadar bitirmeye çalışırım. Sırada bir de uçak montajı var.
Gaz kaçınca da tam kaçıyor. Benim Elder 40 sene-i devriyesini doldurdu, 2 yaşına doğru gidiyor hala "gaz" bekliyorum. Oluyor böyle şeyler modelcilikte.
helyum olur mu,istersen oksijen verelim,ister hidrojen
Alttan 4. nün benimki olduğunu bir bakışta anlamıştım.
İyi tarafları kötü taraflarıyla görebildiklerimi yazmaya çalışacağım.
Kutunun büyükçe olduğunu yazmıştım. Ayrıca ambalajlanmış ve nazik malzeme olduğuna dair etiketlenmiş. Çok nadir olarak adresim ve soyadım aynı anda doğru yazılır benim. O nadir anlardan birine daha şahit oldum. Muhatap olduğum kişinin ciddiyetini ve titizliğini gösteren bir ayrıntıdır. Elbette ki uçuşa etkisi olmaz ama ismi adresi yanlış yazan biri benzer yanlışları yaparak uçuşu olumsuz etkileyecek bir şeyler üretebilir.
Dış ambalajı açınca kutunun hafifçe zorlandığını gördüm. Yolda birileri katlamaya çalışmış ama başaramamış. Kutudaki zorlanma izleri içeriye yansımamış belli ki. Push rodların boyu kutudan uzun olduğundan kutunun katlama deliklerinden dışarıya uzanıverdiler. Dış ambalajı delebilseydi yolda başına bir iş gelebilirdi. Orayı delebilmesi için taşıma sırasında dış ambalajın da hasar görmesi gerekir.
Kutuyu sallayınca tırgırdayan parçalar yerlerinden ayrılmış balsa kesim parçalar. Kutunun içine dağılmış durumdaydılar. Eğer dış ambalaj yolda yırtılsaydı pushrodların çıktığı deliklerden düşüp kaybolabilirlerdi. Pushrodlar oldukça ince tellerle yapılmış. Pull-pull sistem veya karbon boru ile değiştirerek hafiflik sağlamaya çalışmak gereksiz olacak.
Ayrı bir kağıtta içindekiler listesi var. Çok yararlı bir ayrıntı.
Ahşap parçaların büyük çoğunluğu bir naylon içine sıkıca yerleştirilerek dağılması önlenmiş. Naylon biraz kısa kalmasaymış dökülen parçalar da torba içinde kalacakmış.
Çıtalar sanırım tam boylarında kesilmiş ve plan rulosunun içine saklanmış. Eğrilik büğrülük göremedim. Ayrıca çıtaların kesit ölçüleri çıta boyunca hiç değişmiyor gibi geldi. 3x5 çıtanın bir ucu 2x4 diğer ucu 4x6 ortası da ne çıkarsa bahtına gibi olduğunda tüm hevesim kaçıyordu. Buradan da tam not.
Lazer kesimler ise birinci sınıf olmuş. Çok temiz, malzemenin altına kadar uzanan, heryerde aynı kalitede kesimler. Kullanılan malzeme de oldukça kaliteli, düzgün. Belli ki seçilip ayıklanmış kesimden önce. Montajda en çok sorun yaratacak olan konular kusursuz halledilmiş.
Plan tek parça kaliteli kalınca bir kağıda basılmış. Benim gibi strafor üzerinde çalışacaklar planı kesmek zorunda kalacaklar. Üstünkörü göz attım plana. Uyarılar detaylar yeterli gibi duruyor. Montajda anlayacağız tabi kesin durumu.
Ve vay şanslı Evren hediyeyi kapmış dedirten konuya geldik. Güzelce ambalajlanmış akma ihtimaline karşı naylon ambalaja konulmuş alifatik tutkal hediye olarak kite eklenmiş. Düşünene de uygulayana da teşekkürler. Al kardeşim kiti nasıl yaparsan yap demiyorlar.
Şimdilik bu kadar. Önümüzdeki hafta içi montaja başlarım.
Metin bey,
Öncelikle kit hakkında yazdıklarınız için çok teşekkürler.
Bize ne kadar çok geri bildirim gelirse bir sonraki üretim o kadar iyi olacaktır.
Yazdığınız bütün konulara dikkat edileceğinden emin olabilirsiniz.
Gültekin gerçekten işini çok ciddiye alan bir arkadaşımız.
Hiçbir zaman ne yaparsanız yapın demiyecek birisi.
Sizden modeli yaparkende her türlü yorumu yazmanızı rica ediyorum.
Birol Bey
Emin olun ciddiye alınacağını bildiğim için bu kadar ayrıntıya girdim. Sonuçta tüm iyileştirmeler dönüp dolaşıp bizlere yarayacak.
Yarışmalarla ilgili bir sorum var. Yaş sınırı var mı? 12 yaşında biri gelip yarışabilir mi?
Yaş sınırı yok.
Ancak senyor-junior ayrımı yok.Çünkü takım ödülü var.
Ben malatyaya gelince mini bir turnuva yaparız. F3J yazılımını da sizin makinalardan birine yükleyip küçük bir training yaptıkmı seneye 2m planör yarışması Malatyada demektir :)
Fena halde planör aşısı yapmaya başladım. Öğrencilerden birinin uçağı yok planörü var. Şimdi Can yetişiyor. 12 yaşında ama süper yetenek var. Ona bir albatros toplayacağız bugün karar verdiler.
Eğer Malatya'da öyle bir etkinlik olursa valilik pek çok imkan sunar bize. Hele şu yazılımı da yükleyelim altyapıyı tamamlayalım :)
Malatya bana uyar, 11 ayım geçti Malatya'da.
Organizasyon olursa gelirim.
Gultekin
19-06-2011, 13:34
Birol Bey
Emin olun ciddiye alınacağını bildiğim için bu kadar ayrıntıya girdim. Sonuçta tüm iyileştirmeler dönüp dolaşıp bizlere yarayacak.
Yarışmalarla ilgili bir sorum var. Yaş sınırı var mı? 12 yaşında biri gelip yarışabilir mi?
Metin bey, yorumlarınız ve öneriler için teşekkür ederiz. İlk parti kargo acele edildiği için ufak tefek kutu yerleşim eksiklikleri oldu. Sonrakilerde çift torba kullanılarak parça dökülmeleri yok edildi bile, pushrodlar içinde kutu içine sabitlemek mümkün.
Söyledikleriniz mutlaka dikkate alınıp daha mümkemmel kutu yerleşimi sağlanacaktır.
Tüm ilgilenen ve emeği geçen modelcilere teşekkür ederiz.
Gültekin Bey böylece size de ayrıca teşekkür etme fırsatı bulduk. Farklı kişilere ve firmalara bağlı çalışmanın zorluğunu bilirim. Hele ki küçük hacimli iş ilişkisi varsa daha da zorlaşır herşey. Mutlaka istediğiniz gibi olmayan, anlattığınız gibi yapılmayan bir sürü ayrıntı vardır. Çoğunun farkında bile olmayız. Kitin lazer kesim kalitesi o kadar iyi ki bir anda herşeyi unutturuyor.
balkesli
20-06-2011, 11:44
Birol abi model için savaşım mutlu sonuçlandı model şuan ayvalıkta yarın balıkesire gelicek :) tekrar sana ve gültekin abiye çok teşekkürederim :)
OK.
Sevindim.
Keşke ilk adres Balıkesir olabilseydi.Şimdi bir çok şeyi yapmış dahi olurdun:)
Neyse şaka bir yana, geç olsun güç olmasın diyelim.
Acele etme, yapım fotolarına bak.Takıldığın yerleri mutlaka sor.
Ben de Kamikaze ile 2m sınıfı model planörcülüğe adım atıyorum.Elbette motorlu model uçak modelciliğini bırakamam ancak Eskişehir'deki başta Haluk abim olmak üzere ekibimiz beni bu kategoriye başlamama iknaa etti hatta Yalova yarışmasına yarışmacı olarak gelmeye çalışacağım.Model yetişmese de yer ekibi olarak orada bulunacağım.
Modelciliğin bu kategorisine iknaa olmamda ekip ruhu, birçok bilgiyi edinebileceğim tecrübeli abilerimin olması, düzenli antrenman yapabilme imkanı, yarışmalara ulaşım ve yarışmadaki birlik çalışması gibi etkenler çok etkili oldu.Eskişehir'de böyle bir ekip varken bu fırsatı kaçırmayayım dedim.
Funfly yarışmalarına giderken trenle yada otobüsle, tek başıma gitmek zorunda kalıyorum.Saolsun başta Merzifon, Kayseri ve İzmir ekibi beni yarışma başladıktan sonra asla rakip olarak değil adeta ekiplerinin bi üyesi olarak görüyorlar ve her türlü yardımı yapıyorlar.Ancak ulaşım, antrenman ve benzer sebepler benim funfly yarışmalarına katılmamı zorlaştırıyor.
Bu arada Birol abime bi teşekkür borçluyum.Söylemeden edemeyeceğim, kendisine ayırdığı planörü sırf beni yarışmada görmek istediği için bana gönderiyor.
Çok teşekkür ederim Birol abim.
Kardeşler planör işi ayrı bir dünya. Denediğinize pişman olmayacaksınız. Sizin böyle bir girişimde bulunmanıza çok sevindim. Yanlız kiti yaparken hiçbir yerde baştan savma iş yapmayın. Öyle de olur böyle de olur dediğiniz an yazık edersiniz kite. Eğer tahmin değil de bilgiye dayalı iş yapacaksanız yapın. Eğer açıklamalardan tam olarak nasıl yapılacağını anlamadığınız yer varsa mutlaka yapmadan önce sorun. Gönyeler cetveller ağırlıklar mandallar hazır olsun. Zımparalarda gereken kalınlıkta zımpara kullanın. Son katı ince zımparayla yapın. Kaplama kağıdını da ayarlayın bu arada. Kesinlikle düzgün geniş bir masada plan üstünde çalışın.
Ben de Kamikaze ile 2m sınıfı model planörcülüğe adım atıyorum.Elbette motorlu model uçak modelciliğini bırakamam ancak Eskişehir'deki başta Haluk abim olmak üzere ekibimiz beni bu kategoriye başlamama iknaa etti hatta Yalova yarışmasına yarışmacı olarak gelmeye çalışacağım.Model yetişmese de yer ekibi olarak orada bulunacağım.
Modelciliğin bu kategorisine iknaa olmamda ekip ruhu, birçok bilgiyi edinebileceğim tecrübeli abilerimin olması, düzenli antrenman yapabilme imkanı, yarışmalara ulaşım ve yarışmadaki birlik çalışması gibi etkenler çok etkili oldu.Eskişehir'de böyle bir ekip varken bu fırsatı kaçırmayayım dedim.
Funfly yarışmalarına giderken trenle yada otobüsle, tek başıma gitmek zorunda kalıyorum.Saolsun başta Merzifon, Kayseri ve İzmir ekibi beni yarışma başladıktan sonra asla rakip olarak değil adeta ekiplerinin bi üyesi olarak görüyorlar ve her türlü yardımı yapıyorlar.Ancak ulaşım, antrenman ve benzer sebepler benim funfly yarışmalarına katılmamı zorlaştırıyor.
Bu arada Birol abime bi teşekkür borçluyum.Söylemeden edemeyeceğim, kendisine ayırdığı planörü sırf beni yarışmada görmek istediği için bana gönderiyor.
Çok teşekkür ederim Birol abim.
Sevgili TUTKU,
Önce bu güzel yazın için sana teşekkür ederim.
Evet Eskişehir'de çok güzel bir ekip var, 2m sınıfına müthiş destek vermiş güzel insanlar bunlar.
Çok doğru karar vermişsin.Planör uçurmanın farkı planlamanı önceden yapmalı, ne erken, nede geç uygulamalısın.Tam zmanında yapmalısın.
Mesela bir inişi planlamış ve inişe geliyorken bir defa daha döneyim, daha fazla puan alayım dersen iş işte geçmiş olabilir.
Dediğin gibi takım ruhu çok önemli.Bu nedenle son iki yıldır.Takım kupasıda konuldu.
Ben gerçekten kendim içinde 2 adet sipariş etmiştim.Yalova'da uçurulacak modelim var.Ama ben yarışmacı olmayacağım.Bu nedenle yarışmacı olacak iki arkadaşa(biri sensin) modellerimi devrettim.
Metin beyin dediği gibi modellerini dikkatli ve titiz bir şekilde yap, takıldığın yeri sormaya çekinme.
Modelin bu akşam üstü yola çıkıyor, güle güle yapıp uçur.
Sevgili TUTKU,
Önce bu güzel yazın için sana teşekkür ederim.
Evet Eskişehir'de çok güzel bir ekip var, 2m sınıfına müthiş destek vermiş güzel insanlar bunlar.
Çok doğru karar vermişsin.Planör uçurmanın farkı planlamanı önceden yapmalı, ne erken, nede geç uygulamalısın.Tam zmanında yapmalısın.
Mesela bir inişi planlamış ve inişe geliyorken bir defa daha döneyim, daha fazla puan alayım dersen iş işte geçmiş olabilir.
Dediğin gibi takım ruhu çok önemli.Bu nedenle son iki yıldır.Takım kupasıda konuldu.
Ben gerçekten kendim içinde 2 adet sipariş etmiştim.Yalova'da uçurulacak modelim var.Ama ben yarışmacı olmayacağım.Bu nedenle yarışmacı olacak iki arkadaşa(biri sensin) modellerimi devrettim.
Metin beyin dediği gibi modellerini dikkatli ve titiz bir şekilde yap, takıldığın yeri sormaya çekinme.
Modelin bu akşam üstü yola çıkıyor, güle güle yapıp uçur.
Planörüm dün elime ulaştı.Gece arka balkonumu düzenleyip çalışılabilir hale getirdikten sonra inşaa etmeye başladım.İyi başladı bakalım nasıl devam edecek?
Teşekkür ederim.
Tutku kolay gelsin.
Fotograf çekip siteye koymayı unutma:)
Bugün Bostancı tarafında işim olup saat 17:00 civarı bitince haydi şans ayağına geldi deyip Atalar'a uğradım. Gültekinden Kamikazemi teslim aldım :)
Epey bir sohbetledik Gültekinle. Bu makinada bluetooth yok. Fotoğraflar sonra :)
Ufuk planörün hayırlı olsun.
gülegüle yapıp uçur.:)
Birol Bey'in e-mail ile yazmış olduğu bilgi yanlış aklımda kaldığı için kendi hatamı kitin hatası sanmışım :)
O yüzden bu mesajı değiştirdim.
5 cm kalınlığında sert pembe strafor üzerine planı yerleştirdim. Boydan kurtardı ama eni fazla geldi planın. Gövdeye ait kısmı plandan kesip ayırdım. Böylece sadece kanatlar kaldı köpüğün üstünde. Üzerine düzgün bir naylon gerdim. Naylonu gererken köpüğün esnememesi için gerekli önlemleri aldım. Kanatlardan birine başladım. Birol Bey'in anlatımında kesin yapıştırın dediği parçalar da hazır kesilmiş durumda çıkıyor kitten(gibi geldi bana).
Malzeme listesinde uzunluğu 1 metre olarak belirtilmiş parçalar ikiye bölünmüş durumda. Boyları eşit olmadığı için uzunların iç tarafta kullanılacağı hemen anlaşılıyor.
Yanlış bir iş yapabilirim diye detaylı anlatımı diğer kanadı monte ederken yapacağım.
Birol Bey'in e-mail ile yazmış olduğu bilgi yanlış aklımda kaldığı için kendi hatamı kitin hatası sanmışım :)
O yüzden bu mesajı değiştirdim.
5 cm kalınlığında sert pembe strafor üzerine planı yerleştirdim. Boydan kurtardı ama eni fazla geldi planın. Gövdeye ait kısmı plandan kesip ayırdım. Böylece sadece kanatlar kaldı köpüğün üstünde. Üzerine düzgün bir naylon gerdim. Naylonu gererken köpüğün esnememesi için gerekli önlemleri aldım. Kanatlardan birine başladım. Birol Bey'in anlatımında kesin yapıştırın dediği parçalar da hazır kesilmiş durumda çıkıyor kitten(gibi geldi bana).
Malzeme listesinde uzunluğu 1 metre olarak belirtilmiş parçalar ikiye bölünmüş durumda. Boyları eşit olmadığı için uzunların iç tarafta kullanılacağı hemen anlaşılıyor.
Yanlış bir iş yapabilirim diye detaylı anlatımı diğer kanadı monte ederken yapacağım.
Metin bey kolay gelsin.
Detaylı anlatımınız çok işime yarıyor.Plan sürekli güncelleniyor.
Şu an elimdeki plan sizinkinden biraz daha farklı.Daha doğrusu bir kaç detay daha ilave ettim plana size pdf olarak göndereceğim.
Kesin yapıştırın dediğiniz parçaları anlamadım, yazarsanız memnun olurum.
1m uzunlukta çıtalardı (spar çıtaları ve hücum kenarı çıtaları) bende farkettim ve siz söylemeden malzeme listesinde düzelttim.
İşte bu gibi paylaşımlar çok iyi oluyor.Başka bir gözün bakması her zaman faydalı oluyor.
Bir iki eksiğide ben yazayım:
Gövde burnundaki üst parça yaklaşık 2,5mm kısa çünkü kesitten uzunluğu almamışım, üstten görünüşten almışım:(
Çok mühim değil buraya 2,5mm artık balsalardan bir parça kesip yapıştırısanız problem çözülüyor.
Üst spar çıtalarının üst firar tarafını bir miktar (0,3-0,4mm) zımparalayıp daha sonra yapıştırın.Gövde üzerindeki profil kesitindeki spar çıtasına bakın.Bu ince bir ayrıntı yapmassanızda olur ama yaparsanız çok iyi olur:)
Selamlar,
Birol Bey
1.5mm balsadan kesip yapıştırın dediğiniz orta panel alt levhası. Kitte bu parçalar iki adet kesilmiş şekilde çıktı.
Gövdeye henüz başlamadığım için sadece kanatla ilgili yazabiliyorum.
Kanadı wingjoiner yuvalarını sarabilmek için ikinci yöntem dediğiniz şekilde yaptım. Sinirleri alt spar üzerine alifatik tutkalla yapıştırmıştım. Alifatik tutkal gerçekten fark yaratıyor. Ama yapıştırırken yeterli baskı uygulayamadığımdan olsa gerek çok az bir seviye farkı oluşmuş. Yapışan sparı zımparalamaya kalkıp sinirleri kırmayı da göze alamadığımdan öylece bıraktım. Benim kanat bu durumda sizinkilerden 1mm kadar daha tombul olacak. Belki böylesi hayırlıdır demekten başka çare yok.
wingjoiner yuvasına naylon ip sarıp CA ile sabitledikten sonra yalancı hücum kenarını yapıştırdım. Sinirlerin düz olan kesitlerinden biraz daha geniş olduğundan ben ortalayıp yapıştırmıştım. Bunları D-box kaplamalarının arasında kalacağı için sinir profilinin devamı şeklinde zımparalamak gerekiyor ve gerçekten zor oluyor. Dış panelde bu çıta gittikçe daralıyor ama orta panelde hep aynı ende devam ediyor. Keşke bu parçayı yapıştırmadan alt kaplamayı yapıştırsaydım. O zaman bir tarafı kaplamanın üstüne bindirip sadece üst tarafı tesfiye etmem yeterli olacaktı. Henüz dış paneldeki durumu bilemiyorum.
Plana bakarak kanada ait parçaların tamamını yerlerinden çıkartıp bir kenara ayırayım dedim. Parçalardan birinden (hangisi olduğunu hatırlayamadım sonra yazarım) fazla sayıda kesim var veya plana bakarak bir tane kullanılacak sanmakla hata yapıyor olabilirim.
Sinirleri biraz açılı yapıştırmak için şablon olduğunu sandığım bir parça var. Ortası sparlara oturacak şekilde kesilmiş. Planda da ayrı bir yerde çizilmiş ama onu nerede nasıl kullanacağımı bilemedim. Spara yerleştirmeyeceksek sorun yok. Ama o yuva spara oturacaksa şablon sinirlere paralel duruyor.
Parçaların her birinin üstünde numarasının yazıyor olması büyük nimet oldu. Yoksa hangisi nereye yapışacak derken çok fazla zaman kaybı yaşanacaktı. Bu akşam biraz daha ilerlerim.
Metin bey kolay gelsin.
Benim söylediğim parça W17 hücum kenarı iç çıtasıydı.
Sizin söylediğiniz sanırım W23 nolu parçalar.
Metin bey sparın firar kenarını biraz zımparalayıp(0.3mm) profil şekli vermekte fayda var.
Aksi takdirde üst d-box balsasını zımparalarsınız.Problem olacağını sanmıyorum.
Profilin tombullaşması nasıl bir etki yaratır bilemem ,göreceğiz:)
Bari öbür kanadıda öyle yapın.
Yalancı hücum çıtası dediğiniz parçayı alt d-box levhası (W21) i yapıştırdıktan sonra yerine yapıştırırsanız kolay olur.
Bu çıtalar paylşı kesilmiştir.Zira profile göre zımparalamak gerekir.
Dış panelde benim söylediğim gibi yaparsanız daha kolay olacaktır.
S1 ve S2 parçalarını birbirine yapıştırın, yönlerine dikkat edin.Üzerinde JOINER TARAFI ve DIŞ PANEL TARAFI yazar.
Bunlara dikkat edin. Bu şablonu W2A sinirlerini yapıştırırken kullanabilirsiniz.
Dış paneli dün akşam aynen dediğiniz şekilde yaptım. Önce alt kaplama yapıştırıldı. Sinirlerin önüne yapışacak parçanın alt kaplamaya yapışacak yüzüne zımpara ile hafif açı verildi. Sonra üstte ne kadar fazlalık olduğuna bakılıp fazlalık maket bıçağı ve cetvelle kesildi. Yerine yapıştırırken gördüğüm kadarıyla birkaç zımpara darbesiyle açıyı oluşturmak yüzeyin devamı için yeterli olacak.
İki paneli birleştirdim. Üst kaplamaları birleştirme sonrasına bıraktım. 120mm yüksekliği hazırlayıp çarpılma burulma kontrolünü yaptıktan sonra yapışma yüzeylerinin tam öpüşeceği şekilde zımpara yaptım. Son şekline göre her iki panelin birleşim yerindeki sinirlerin ön taraflarını birbirlerini öpecek şekilde yapıştırdım. Tüm kontrollerden emin olunca iki paneli 30 dakikalık epoksi ile birbirine yapıştırdım.
Birol Bey aynen dediğiniz gibi ilk kanadı doğru yapmak önemli ama ikinci kanadı birincinin aynı şeklinde yapmak daha önemli. Hataları da doğruları da aynen uygulamam gerekecek.
Tabi henüz sinir şablonlarını kullanmak kısmet olmadı :)
Çok güzel gidiyor.
Üst kaplamaları dihedrali verdikten sonra yapmak doğru.
Bende öyle yapmıştım, yoksa dihedral takviyelerini yapıştıramayız:)
Panellerin birleşim yerindeki sinirleri dihedrali verdikten sonrada yapıştırabilirsiniz.
Bu akşam en iç teki kontraplak siniri yapıştırdıktan sonra üst kaplamayı bitirip hücum çıtalarını da yapıştırırsam kanat neredeyse bitmiş olacak. Şimdi düşündüm de acaba firar kenarını şekillendirme işini panelleri birleştirmeden yapsam daha mı kolay olurdu? Neyse masaya sabitleyip yapacağım artık.
Aslında firar çıtalarını önceden kabada olsa şekillendirmek en iyisi.
Ben şu anda üçüncü modeli yapıyorum.İlk ikisini kanadı bitirdikten sonra yaptım.
Kısaca iki türlüde oluyor.
İkinci kanadı yapmadan önce şekillendirin derim.Böylece ardaki farkı görmüş olursunuz.
Firar çıtaları şekillendirme konusunda bir yöntem planladım. Diğer kantta uygulayacağım. Nobel'e aday olur kesin :)
Birol Bey yeni planı inceledim. Çok daha ayrıntılı olmuş elinize sağlık.
W24 parçayı kanadı bitirdikten sonra en üste yapıştıracağız sanırım.
Evet, kanadın zımparası bittikten sonra, kaplamadan önce yapıştırmalıyız.
Bu parça kanat bağlantı lastiğinin kanada zarar vermesini önlemek içindir.
Ben o parçayı kanadı kapladıktan sonra ayrı bir renk kaplayıp yapıştıracağım.
Uzun bir aradan sonra sol kanadı bitirip sağ kanada başladım. Hani o unutmayayım diğer kanadı şöyle böyle yapayım dediklerimin hepsini unutmuşum. Sol kanadı elime aldım baktım baktım. 10 üzerinden 4 verdim montaja. Aynı hatalarla bir de sağ kanat yapmak çok zor. Bakalım artık birşeyler yapacağız. Belki kanadın biraz daha ağır olmasını göze alıp sağlamlaştırıcı eklemelerle bitirip rüzgarlı havalarda kullanabilirim. Belki bunu bitirip ikinci bir Kamikazeyi (üretilirse) efendi gibi monte etmeye çalışırım. Belki ikinci kamikazeyi sadece kanat olarak bitirip gövdeyi ortak kullanırım.
Neyse sözün kısası sağ kanadın iç paneline başladım hayırlısıyla.
Metin bey merhaba,
Kamikaze çok affedici bir model, bütün hataları affedecektir inanın.
İkinci Kamikaze istersenizde hiç bir problem yok.
Artık kamikaze hep var.Yoksa da iki gün içerisinde hazır olacaktır.
Size kolay gelsin.
Birol Bey
Kamikaze affetse de ben hatalı yerleri bildiğim için hep rahatsız olacağım.
Yeni parti çıkınca ben bir tane daha alayım. Tek bir gövde ile farklı havalarda iki farklı sağlamlıkta kanat fikrime ne diyorsunuz?
Bu arada bu model için montaj klavuzu şartmış.
Alt seren çıtasının hafifçe fazlalığı vardı. Çıtayı komple inceltmeyi göze alamadım. Çünkü kesinlikle dalgalı olacaktı. Belki bir aparat yapıp hafifçe traşlanırdı ama üşenip daha kolay bir yol buldum. Sinirlerin yapışacağı tarafını sinirlerin denk geleceği yerlerden biraz zımpara ile incelttim. Siniri yerleştirince fazlalık olmayana kadar incelttim ve çıtayı komple inceltmekten kurtulmuş oldum.
W24 numaralı parçadan birden fazla kesilmiş neden derken olsa olsa metoduyla fotograflardaki olabileceğini tahmin ederek yapıştırdım gitti. Ön taraf taş gibi olunca arka taraf gözüme zayıf göründü oraya da çaprazlamasına bir balsa yapıştırıp kanatları kenara kaldırdım.
Bu arada kanatta wingjoiner yuvasını yaparken iki seren arası yüksekliğin wingjoiner yüksekliğinden az olduğunu gördüm. Serenleri de wingjoinere göre aralayınca içeride konik bir yapı oluştu. Wingjoineri konik zımparalamak zor olur diye sinirler hizasındaki aralığı koruyarak yapıştırdım. Wingjoiner yuvasının dikey duvarları yukarıdan taştılar. Fazlalıkları traşlamam gerekti. Ancak kanat kökündeki kontra sinir de aynı miktarda yüksek kaldı. Wingjoiner yuvasının önüne ve arkasına yapıştırılan yarım sinirler ise üst serene göre seviye olarak düşük kaldılar. Firar kenarına doğru seviye normale döndü.
Kanadın fiber kumaş takviyesini yapmadım henüz. Ne kadar sağlam olmuş diye biraz yüklendim taş gibi direndi. Narin duruyor ama çok sağlam olmuş.
Geçtim gövdeye. Plan üstüne yerleştirdim. Plan ve kesimlerde iki yerde uyumsuzluk gözüme çarptı. İlk F1 parçasının dişi planda uzun kalmış. Ama parçalar sorunsuz oturuyor. Diğeri gövde alt tarafını çizgi üstüne yerleştirince üstte kalan çizgi biraz dışarıda kalıyor. Fotografladım o bölümleri. Burada gövde yan duvarlarının zigzag kesimli yerini yapıştırırken eğer tam olarak öpüşürse plana oturmuyor. İlginçtir aynı durum albatrosda da vardı. Planı esas alarak yapıştırdım yan duvar parçalarını. Desteklerini de okkalı ağırlık altında yapıştırdım. Oldukça geniş yüzeyde alifatik tutkal ilk sürdüğüm yerlerde kurur gibi olduğunda bitirebildim her yeri tutkallamayı. Ona rağmen oldukça sağlam yapıştı. Parçalardaki yazıların bulunduğu taraf aynı duvardan iki tane yapma dalgınlığını önleyecek şekilde planlanmış. Birleştirme işini 30 dak epoksi ile yaptım. Çarpılma olmasın diye planın üstünde sabitledim. Burunu ve kuyruğu da birleştirip çoğu gitti azı kaldı dediğim sırada KMKZ K3 levhasında S2 numaralı bir parça gördüm. Ara tara yerini bulamadım. Levhasından ayırmış olsam başka yerden karıştı diyeceğim. Şu parçaların hangisi nereye gelecek diye toplayıp bakındığımda bu sefer de F12 parçasını bulamadım. Bir F36 var aynı ölçülerde ama sanki F22 nin ortasında yarık olmaması lazım gibi geldi bana. Bulamazsam keseceğim bir tane. Sonra F36 nın yerine baktım. Planda F36 altında bir levha daha varmış gibi görünüyor ama numarası yazmıyor. Oraya uyabilecek bir parça da göremedim. Dikey stablizatör sadece F36 üzerine yapışıyorsa çok zayıf olur gibi geldi bana. Ön tarafın 3mm çıtalarını yapıştırdım. Kanca takozunu yerine yapıştırdım. Biraz da üst kapağı çalışıp günü tamamladım.
S2 parçası planda kanat tarafında kalmış o yüzden görmemişim. Şablonu elimle tutarak kullandığım için zamanında kullanılmayan S2 şimdi çıktı karşıma.
Metin bey merhaba,
Bayağı yol katetmişsiniz. Ben ancak cevap yazabiliyorum.
Tespit etmiş olduğunuz bazı konular hakkında bilgilendirme yapmak istiyorum müsadenizle.
Sizin almış olduğunuz kit sanırım ilk 10 üretimden biri.
Daha sonra planda bazı ufak değişiklikler yaptım.Ancak bu genelin %2 sini geçmez.
Sanırım planı size pdf olarakta gönderdim.
W24 1,5mm sert kontradan kesilmiştir ve modelin kanatlarının firar kenarı tarafında; kanat lastiği firar çıtasını bozmasın diye kullanılır.
İki seren arası yükseklik tamdır ve ölçüsü 10.3mm dir.Eğer joineri önce imal ederseniz; joiner box'u imal ederken mastar olarak kullanabilirsiniz.
W25 in büyük olmasının sebebi, hücum ve firar tarafında W25 in yüksekliği profil gereği aynı değildir.Dolayısı ile en büyük ölçüye göre yapılmıştır.Tıraşlanması normaldir.
F1 ile ilgili sorun sadece ilk 10 kitte oldu maalesef. Bende gördüm ve düzelttim.
Zigzagların tam oturması lazer mantığından kaynaklanıyor.Çünkü kazer tam çizgiyi takip ediyor.Mesela sağdan kesmiş olsa sorun olmaz.Tasarım buna göre düzeltilir ancak başka sorunlara yol açar.
Yazıları özellikle içe yazdım. Bahsettiğiniz sebepten dolayı. Bu arada dikkatiniz ve detaycılığınız için teşekkür ederim.
S2 şablonun parçasıdır, iki S1'i birleştirmek için kullanılır.
F12 diye parça yok F12A ve F12B diye var.Sanırım malzeme listesinde F12 denmiş.
F36 burun takozu parçaları 2,5mm balsadan 10 adet.Suları 90 derece farklı yapıştırdımki burun sağlam olsun.
Modeli yapıp geri bildirimde bulunan tüm arkadaşlarımızdan şahsınızda çok teşekkür ediyorum.
Bu tür paylaşımlar, modelin daha iyiye gitmesinde ve üretimin daha iyi yapılmasında büyük yarar sağlıyor.
Tekrar kolay gelsin, iyi çalışmalar.
Teşekkürler Birol Bey
W14 yerine W24 yazmışım. winglet lerin hücum kenarına üstüste yapıştırdığım parçalar w14.
Ben F36 yı fotografladım ama buruna hiç bakmadım belki onlarda da F36 yazıyordur. Üstten görünümde F12 yazan şekle uyunca o şekilde fotografladım. Sonra da yerine yapıştırdım. Planda yan görüntüde gövde üstü kaplamaların tümü numaralandırılmış. Sadece R3 parçasının gireceği kaplama numaralı değil. Oraya uyan tek parça ise üstünde F36 yazan parça. Yanlız bu parçayı yapıştırırken çok dikkat etmek gerekiyor. Yarık tam orta hatta gelip doğrultusu da düzgün olmalı. Nasıl olsa zımparalanacak diye yapıştırdığımız kaplamalara göre farklı bir özen gerektiriyor. Bir de bu parça 2.5mm balsa olduğu gibi dikeyi ve rudderi tutan tek parça. Bana biraz zayıf gibi geldi. Dikeyi yapıştırdıktan sonra fiber kumaş ile destekleyeceğim. Aslında bu parça F5 ve F6 ile birleşik olsa hem çok sağlam olur hem de yapıştırırken kayma riski olmaz. Sadece F35 ile arasında 2.5mm yükseklik farkı olur.
Dikey çok kısa sürede yapılıyor. Yatay ve burun kaldı sadece. Yatay ve burunda sorun çıkacağını sanmıyorum. Buraya kadar kiti değerlendirecek olursam, ince düşünülmüş, detaylandırılmış montajı çok keyifli diyebilirim. Uçuşu zaten kendini kanıtlamış durumda. Majör eksiklik olarak montaj klavuzunun olmayışını söyleyebilirim. Büyük ihtimalle bir veya birkaç tane daha montaj yapacağım. Onları yaparken klavuz olacak şekilde detaylı görüntüleme yapacağım.
Metin bey,
Yorumlarınız için teşekkür ederim.
Dikey dümenin yapıştığı F12 parçası gövdeye yapıştırılırken aslında yeterince yapışma alanı var.
İyi bir yapıştırıcı ile (alifatik tutkan yada epoksi) oldukça sağlam yapışıyor.
Yapıştırıldıktan sonra 8x8mm üçgen balsalarlada takviye ediliyor.
Ben burada sadece R3 parçasının sularını çapraz yapmayı düşünüyorum.
Ama tanımladığınız durumlar aklımda ve takip edeceğim.
İlk 10 üretimde bazı numaralandırma hatalarım oldu.Cevaplar geldikçe kendi kendime güldüm.
Ancak şimdi üretim oturdu, gelen feedback'leri değerlendiriyorum.
Yapım klavuzu ile ilgili çalışmaya başladım.
Daha iyi fotograflarla anlatacağım.Özellikle dikkat edilmesi gereken " PÜF NOKTALARINI" anlatacağım.
İnternetten yayınlayacağız.İsteyen kopyalayabilecek.
Yapmış olduğunuz değerlendirmeler ve geri bildirimler için çok teşekkür ederim.
Modelinizi güle güle uçurun, kazasız zevkli uçuşlar dilerim.
Üçgen balsa desteğinden haberim yoktu. Onu bir kere Albatrosda denedim kaplama yaparken çok uğraştırdı. Nasıl olsa fiber takviye yapacağız oraya da atarım bir destek.
Bu arada alifatik tutkal ile tanışmış oldum. Eğer uygun şekilde baskı altında olursa kemik gibi oluyor. Kanca desteğini yapıştırdım en son. Narin malzeme olmadığından zorlayıp ayırmaya çalıştım. Beton dökmüş gibi sağlam.
Püf noktalı klavuz çok yararlı olur. Print edip masanın bir kenarına koyup bakarak yapmak lazım. Klavuzun sonuna planöre yeni başlayanlar için biraz teknik bilgi de eklenebilir. Lastik temini paraşüt, fırlatma, termal konuları ve 2m yarışma kurallarını da ekleyebilirsiniz.
Üçgen balsa desteğinden haberim yoktu. Onu bir kere Albatrosda denedim kaplama yaparken çok uğraştırdı. Nasıl olsa fiber takviye yapacağız oraya da atarım bir destek.
Bu arada alifatik tutkal ile tanışmış oldum. Eğer uygun şekilde baskı altında olursa kemik gibi oluyor. Kanca desteğini yapıştırdım en son. Narin malzeme olmadığından zorlayıp ayırmaya çalıştım. Beton dökmüş gibi sağlam.
Püf noktalı klavuz çok yararlı olur. Print edip masanın bir kenarına koyup bakarak yapmak lazım. Klavuzun sonuna planöre yeni başlayanlar için biraz teknik bilgi de eklenebilir. Lastik temini paraşüt, fırlatma, termal konuları ve 2m yarışma kurallarını da ekleyebilirsiniz.
Evet, lastik, paraşüt vb malzemelerden de bahsedeceğiz.
Ayrıca Eser uçuş ve ayarlar içinde video çekecek.
Metin bey,
ben=MONTAJ KLAVUZU= yerine,
Daha Türkçe,daha anlaşılabilir=BİRLEŞTİRME KİTAPÇIĞI= kullanıyorum.
Şimdilerde sanal ortamda bu daha resimli ve detaylı olabiliyor.
Evet, lastik, paraşüt vb malzemelerden de bahsedeceğiz.
Ayrıca Eser uçuş ve ayarlar içinde video çekecek.
Hep bir adım öndesiniz :) (lafın gelişi bir adım)
Bu arada aklıma gelen bir şeyi daha yazayım. Alt ön taraftaki kontraplak kaplama parçayı yapıştırırken eğimli olduğu için ağırlık koymak yerine işkencelerle bastırayım dedim. İşkence ile malzeme arasına her zaman 1cm kalınlıkta balsa levha koyarım basıncı dağıtması için. Kanat yatağına koyduğum balsa levha fazla önde kalmış ve eğimli kısıma bastırmış. Dikkatim kaplamada olduğu için desteğin biçimsiz durduğunu görmedim. Sonuçta sağ tarafın ön kısmında ufak bir girinti oluştu. Kanat monte açısını değiştirecek kadar olmasa da hatalara bir tane daha eklenmiş oldu.
Kamikazeciler,
Pistbaşı forumunda konu hakkında bir başlık var ama buradaki başlığı takip edip pistbaşına üye olmayan arkadaşlar da olduğu için buradan da paylaşayım istedim.
Diğer forumdaki yazımdan alıntı aşağıdadır:
"Kamikazemi yaptığımdan beri aklımda olan birşeyi sonunda gerçekleştirdim.
Malumunuz kamikazeler oldukça hafif olarak bitirilebilmekteler ve çoğu havada verimli uçabilmek için balasta ihtiyaç duymaktalar.
İyi bir balast sistemi bence hem pratik bir şekilde söküp takılabilmeli (yarışmada hızlıca değişim yapılabilmeli), aynı zamanda CG de ufak değişikler yapmayı sağlayacak şekilde esnek yerleşim tanımalı ve en önemlisi yerine yerleştirildiğinde kıpırdamadan hem çıkış hem de sert inişlere dayanabilmeli... Böyle bir sistemi nasıl yapayım diye düşünürken aklıma içlerine ağırlık yerleştirilebilen silikon bloklar yapmak geldi. Silikon esnek olduğu için gövde içerisine yerleştirilip çıkartılması kolay olur, aynı zamanda yüzey sürtünmesi fazla olduğu için de gövde içinde ileri geri hareket etmeden sıkı sıkıya durur diye düşündüm... Ayrıca Kamikaze gövdesindeki balast bölümünde istenildiği gibi ileri geri yerleştirilerek aynı zamanda ağırlık merkezini ayarlamakta da kullanılabilir diye düşündüm...
Aslında planım yalova yarışmasında ilk prototip seti üretip deneme yapmaktı ama teknik sorunlar yüzünden Smile yetişmedi. Neyse ki bu hafta bayram tatilini de fırsat bilerek ilk setin üretimini tamamladım.
Şimdilik 50 ve 75 gr lık "zeytin" tipi kurşun ağırlıklar kullanarak ölçüleri kamikaze gövdesine uygun kalıplar hazırlayıp ilk blokları ürettim.
Bu set ile 4 tane 50 grlık, 3 tane de 75 gr lık blok var.
89765
Blokların alt tarafları gövde içerisinden giden pushrodları sıkıştırmayacak şekilde kanallı olarak üretildiler.
89766
Bu blokların enleri gövde içinden bir mm daha geniş, haliyle gövde içerisine yerleştirildikleri zaman hafif bir şekilde gövde yanları tarafından sıkıştırılıyorlar ve bu sayede koyduğunuz yerde duruyor.
89767
89768
Evde denediğim insani sarsmalarda, simule edilmiş çıkış ve sert hedefe iniş darbelerinde yerlerinde kalmayı başardılar."
Sahadaki testlerde de 3 farklı kamikazede gün boyunca bolca uçuş, çıkış ve iniş geçirdiler, gün sonunda her üç modeldeki bloklar da hiç kıpırdamadan yerlerinde duruyorlardı... Kısacası saha testleri de başarılı oldu.
Artık bu setin üretimine geçiyorum haliyle. Eğer ilgilenen arkadaşlar varsa özelden benimle temasa geçebilirler...
Bana bu dahiyane sistemden 3 takım mümkün mü?
Son günlerde montaja dönüş yapıp biraz daha ilerleme kaydettim.
Yatay stablizatörü gövdeye yapıştırdım. Arka tarafı fiber kumaş+epoksi ile destekledim. Kumaş Gövdeden yatay ve dikey stablizatörleri destekleyecek şekilde yerleştirildi. Kuyruk yeterince sağlam oldu bence. Artan ufak bir kumaş parçasını da kapağın altına lamine ettim. Kaplamadan yararlanarak elevatör ve rudderi birleştireceğim için menteşe kullanmadım. S3114 servoları da hazır. Elimdeki kaplamalardan sarı ve mor renkler daha iyi duracak gibi geldiğinden gövdeden bu renklerle başladım kaplamaya.
Metin bey kolay gelsin.
Stabı sabit yapmışsınız.
Bunun bir takım avantajları olabildiği gibi dez avantajlarıda var.
Bu başlığı takip edip modeli yapacak arkadaşlar için faydalı olacağını düşündüğümden eksi ve artılarını yazmak istiyorum.
Bu şekilde yapılırsa sağlamlık olarak daha üstün olabilir.
Ancak sökülüp takılabilen konstrüksiyon içinde yapı yeterince sağlamdır.
Yekpare yapmamamızın en büyük sebebi, taşıma ve saklama amaçlıdır.
Yekpare yapılırsa kanat ile montaj açısından bir sıkıntı olursa kanadın oturacağı yerden parça ilave edip yapılabilir.
Sökülebilir olanda bu stabın bağlandığı yerden yapılır.
Her iki yöntemle de model yapıp uçurdum. Her hangi bir sorun yaşamadım.
Taşıma kolaylığı ve saklama açısından (yatağımın altındaki bazaya 6-7 model sığdırabiliyorum.:) ) sökülebilir olanını tercih ediyorum.
İyi çalışmalar,
Birol
Pist, ev, işyeri ve atölye hepsi bir arada burada. Araç olarak da transporter uzun şasi var. Bu kuyruğu kaç kere sökerim dedim kendi kendime. Cevap yapıştır gitsin şeklinde çıktı :) Gerçi planör için pisti değil de Elazığ yolunun diğer tarafındaki çim kaplı atletizm pistini kullanıyorum. Yaklaşık 60 saniye kadar farkediyor :)
Eski (rahmetli) Albatros'un iki kanadını sadece bir kez birleştirmiştim. Bir daha ayırıp taşıma gereği olmadı.
Evren'in uyarması ile pushrod klavuzlarının konumunu incelemem gerekti. Ancak servoları yerleştirmeden montajın sonuna geldiğimden klavuzlar normal yerindeydi. Servoları takınca tellerin çok aşağıda kaldıklarını gördüm. İki yan duvarı birleştirmeden önce servoların yerleştirilerek pushrod konnektörlerinin hizasına yeni delikler açıp klavuzları uygun konumda yerleştirmek gerekiyor.
Metin bey,
Bahsettiğiniz problemi tam anlayamadım.
F2 ve F3 bölmelerindeki pushrod deliklerinden söz ediyorsunuz?
Ek'e iki resim koyup kırmızı renkle eksen çizgilerini gösterdim.Bunlar mıdır?
Evet o iki deliği kasdettim. Servo başı yüksekte kaldı bende o deliklere göre.
gövde kaplaması tamam. servolar ve yekeler takılacak. sonra da kanat var sırada.
Kaplama ile çok uğraşmış olmalısınız ama güzel olmuş.
Kanatlar fazla uğraştırıcı değil, çabuk biter:)
Servo delikleri ile ilgili olarak şunu söyleyebilirim ;
ben Hitec ve Graupner servolara göre tasarım yaptım.
Diğer servoların yükseklikleri farklı ise buna göre önlem alınması gerekir.
Kaplamayı iki renk yapmıştım birkaç yerde tırtıklar olunca kırmızı şeritlerle kamuflaj yaptım. Beğendiğinize sevindim.
Wingjoinerleri ve yuvalarını birlikte yaşamaya dün gece razı edebildim. Kanat kaplamasına başlayabilirim artık.
Futaba servolar biraz yüksek kaldılar. Baştan hesaplayıp iki minik delik açsam mis gibi olacaktı.
Bu arada servo yuvalarının kapağı için mıknatısı nereden bulacağını düşünenler kitin içindeki minik poşete dikkatli baksınlar. Hatta bulana kadar baksınlar.
bu arada servo yuvalarının kapağı için mıknatısı nereden bulacağını düşünenler kitin içindeki minik poşete dikkatli baksınlar. Hatta bulana kadar baksınlar.
çok doğru!!!... :(
orkanmurat
25-09-2011, 00:41
ne zaman uçuracaz bunu ? birde, kaplamayı çok beğendim. benim Albatros'tan daha güzel olmuş :D
Kanat kaplaması da bitti.
Yekeler Kavan marka ve oldukça kaliteli. Elimde ufak metal yeke olmasına rağmen kitten çıkanları bağladım. AAA pil paketini yerine ittirdim. Gidebildiği kadar gitti ama ve fakat geride kalan yere 149DP alıcı sığmadı. Pil paketini söküp C şeklinde yerleştirince yer açıldı alıcı için.
Şimdi kancayı bağlayıp uçuşa hazır hale getireceğim. Hafta içi test edip ilk uçuşunu yapalım.
Orkan senin Albatrosu yeni başlayan birine satıp sana da Kamikaze alalım.
orkanmurat
25-09-2011, 21:16
Kamikazeyi en az :D bir kez test etmek lazım, sahi test pilotu kim olacak? bu planör "kendin pişir kendin ye." olmasın bence :D
orkanmurat
26-09-2011, 01:09
muteşem olmuş(tu):D kamikaze dayanamayıp gidip baktım birazdan fotoğraflarını ekleyeceğim :)
Stoklar tükensin de sana fahiş fiyatla satayım Kamikazeyi :)
orkanmurat
26-09-2011, 01:50
zaten yoktu en son baktığımda :D
Orkan, Kamikaze kiti her daim var.2 gün içinde hazırlanıyor.
Sizlere kırımsız neşeli uçuşlar diliyorum.
Bu gün test uçuşunu yaptık. Albatros da eşlik etti. Albatros aşırı sağlamlaştırılarak yapıldığından biraz obez durumdaydı. Kamikazenin burnuna 30 gram ekleyerek CG yi 95mm e çekmiştim. Hafif rüzgar vardı ve hızlandığında burun dikip stall oluyordu. 30 gram daha ekleyince biraz düzgün uçmaya başladı. Sanırım 10-20 gram daha eklemem gerekecek. Şu haliyle termik içinde burgu gibi dönerek yükselebiliyor. Süzülüş performansı da çok iyi.
Hayırlı olsun hocam kırımsız eğlenceli uçuşlar dilerim.Bu arada hocam siz daha iyi bilirsiniz dediğimde hakliymısım :) şeritler daha güzel yapmış...
Sağol Caner. Kanada şerit atmaya üşendim ama. Orkan'lar çekti fotografını belki yüklerler.
güzel, uçmasına sevindim.
Bu haliyle uçuş ağırlığı ne oldu acaba?
Değişik markalardaki servo seçenekleri için F2 bölmesindeki pushrod deliğini yukarı yönde oval yaptım.
Bundan sonraki üretimlerde bu şekilde imal edilecek.
Servo ile ilgili bu yazınızdan sonra Miles'a baktım.Onda delikleri oval yapmışım.
Arada bir eski projelere bakmakta fayda var demekki...
Aslında oval delikte klavuzu sabitlemek daha zor olur. Şu andaki delik tam servo kolu hizasına geliyor ve Z bükümle bağlantıda sorun olmuyor. Yeke tarafında da clevis kullanılırsa ayar arkadan yapılır. Zaten kitin tasarımı da bu şekilde. Bende pushrod connector kullanınca sorun çıktı. Montaj klavuzuna bir uyarı notu yazılsa yeterli olur.
Kurşunsuz 700 gramın üstündeydi şimdi son halini tekrar tartayım. Hala arabada gezdiriyorum planörü. Aslında biraz daha ağırlık eklesem iyi olacaktı. Bir sonraki uçuşta video da çekeyim en iyisi. Etrafı tribün ile çevrili futbol sahasında uçuruyoruz. Hem görüş alanı dar hem de belli bir irtifa altına düşmeden stadın üstüne dönmek gerekiyor. O yüzden yeterince huzurlu uçuramıyoruz. Yine de stad dışında riskli seviyeye alçalıp santra yuvarlağına dönmek mümkün oldu. O kadar yamuk yumuk birleştirmeme rağmen elinden geleni yapıyor.
Az önce ölçtüm. 743g olmuş uçuş ağırlığı. 105 gr kurşun eklemişim. Demek ki kurşunsuz ağırlığı yanlış kalmış aklımda.
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.