PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Heli üzerinde ilk FPV uçuşum

RoguE
24-06-2011, 20:21
Bugün ilk fpv uçuşumu heli üzerinde gerçekleştirebildim.
gerçi fpv denmezde işte :P ilk günlerde böyle artık yavaş yavaş alışacağız.

model uçarken tedirginlikten olsa gerek gözümü model üzerinden fazla ayıramadım ara ara ekrandan takip ettimsede genelde gözümle modeli takip ettim.

6-7 dakikalık uçuş süresince devamlı ekrandan bakarak uçmak tedirgin etti beni biraz nedense.
açıkcası uçarken kokpit içinde olma hissine ve ona göre modele hakimiyet kurabilmeye zamanla alışırız herhalde_?
ama şu var , kokpit içinde uçar gibi modele farklı açıdan hakimiyet kurmak gerçektende çok güzel bir duyguymuş.

işin enteresan kısmı ilk uçuşta kamerayı direk skidlerin arasına brackede yapıştırıp uçtum ''sıfır titreşim ve sallantı'' görüntü ekrana harika geliyordu.
önceden o kadar mount vs denememize rağmen bunun önüne geçememiştik.

ilk uçuşu kazasız belasız atlattık bakalım sonumuz hayır ola :)

görüntüyü kaydetmek için bir kaydedicim yoktu. bendeniz akıllı HD makineyi evde unutmuşum.

hani elimizde bir belgemiz olsun diye bende cep teli ekrana dayayıp kopya aldım :D
görüntüye aldanmayın malum cep tel.
normalde çok güzel görüntü

http://www.youtube.com/watch?v=QcqoAJBO7Rk

ata 1337
24-06-2011, 20:54
Kardeş eline sağlık, ilk denemeler başarı ile devam ediyor, hadi bakalım.

RoguE
24-06-2011, 21:02
abi sağolasın :)

yalnız ilk uçuşları ekrandan izleyerek gerçekleştirmek beni biraz tedirgin etti.
onada zaman ile alışacağız artık.
ama inanılmaz güzel, tavsiye edebilirim sanada ;)

yellowaircraf
24-06-2011, 23:37
Hadi hayirli olsun. Acilisi yapmissiniz. bundan sonrasi gelir artik.... :)

RoguE
25-06-2011, 00:04
Hadi hayirli olsun. Acilisi yapmissiniz. bundan sonrasi gelir artik.... :)

sağolun.

Açılışı yaptık. Bundan sonrada uzaklara doğru yavaş yavaş ilerlerim ;)

de yalnız kokpit uçuşu korkusunu nasıl yenerim onu düşünüyorum.
yukarıda belirttiğim gibi gözümü modelden ayırıp ekrandan izlemeye başladığımda anda
sanki model havada başı boş , yan yan sağa sola kayıp yere çakıcakmışım gibi hissi veriyor.
videoda gördüğünüz gibi ufuk çizgisi ve modelin iniş takımlarını ekrandan görerek modelin nasıl ne konumda olduğunu anlayabiliyorum aslında ama işte insan yinede uçarken tereddüt ediyor. Bu durum sadece heli değil uçak içinde geçerlidir mutlak_?
buna alışmak umarım kısa sürer :)

yossy5187
25-06-2011, 00:18
Kazasız belasız devam edersin inş. Çok güzel olmuş.

MutluTEKIR
25-06-2011, 02:07
süpeer Şükrü abi

RoguE
25-06-2011, 02:29
süpeer Şükrü abi

Mutlu sen yanımda olup operatorluk yapıp çekimi kayda alsaydın daha süper olurdu ;)))

ozan07
25-06-2011, 03:26
Şükrü, hayırlı olsun :)

yellowaircraf
25-06-2011, 04:07
sağolun.

Açılışı yaptık. Bundan sonrada uzaklara doğru yavaş yavaş ilerlerim ;)

de yalnız kokpit uçuşu korkusunu nasıl yenerim onu düşünüyorum.
yukarıda belirttiğim gibi gözümü modelden ayırıp ekrandan izlemeye başladığımda anda
sanki model havada başı boş , yan yan sağa sola kayıp yere çakıcakmışım gibi hissi veriyor.
videoda gördüğünüz gibi ufuk çizgisi ve modelin iniş takımlarını ekrandan görerek modelin nasıl ne konumda olduğunu anlayabiliyorum aslında ama işte insan yinede uçarken tereddüt ediyor. Bu durum sadece heli değil uçak içinde geçerlidir mutlak_?
buna alışmak umarım kısa sürer :)

Real flight in FPV ucusu var. Her ne kadar gercegi gibi olmasa da biraz biraz alistirir. Bir de bana gore ekrandan kullanmak pek verimli degil gibi geliyor. Gozluk kullanmak daha mantikli. Fatshark in gozluklerini takinca dis dunya ile baglantiniz kesiliyor tamamen. Sinema salonunda gibi tek gordugunuz kamera goruntusu. Boyle etraftaki konsatrasyon bozucu gelismelerden uzaklasmis oluyorsunuz.

mcgyver
25-06-2011, 09:45
Hayırlı olsun. Şeytanın bacağını kırmışsın Şükrü bey. Kameradan Skidler görünüyor onlarda görünmese çok daha zor olur. Kolay gelsin

Tomas2004
25-06-2011, 11:24
Harikasın Şükrü hocam , bizim modelciliğimiz lafda, seninki pratikde, helal.. : )

Taner hocam, şükrünün çekimindeki skidler, çekime ayrı bi hava katmış, bana göre . Profösyönel çekimlerde yeri olmasa da , amatör ruha pek uygun gibi . Ben de RC işinin daha en başındayım , gerçi uçak - planör ile serbest uçuş modelciliğine başlayalı çook yıllar oldu ama , Şükrü sağolsun uçuşları ve azmiyle heli - uçak RC olayına tekrar başlama vesile oldu.

Şükrü ,titreşim olayında , mount v.b. uzantıların ana gövdeye oranla daha çok titremesi doğal gibi gözüküyo , rezonan olayı v.b. hani depremde çok katlı binaların üst katlarının daha fazla sallanması gibi.. mount olayında özel titreşim giderici mekanizma -amörtisör v.b bişeyler olmalı sanki .!

mcgyver
25-06-2011, 11:33
Tamer bey

FPV anlamında uçuş daha zor olurdu skidler görünmeseydi demek istedim ben. Aslında FPV videolarında modelin burnu kanadı veya herhangi bir bölümü olunca ayrı bir havası oluyor bende katılıyorum

selamlar

RoguE
25-06-2011, 12:07
Real flight in FPV ucusu var. Her ne kadar gercegi gibi olmasa da biraz biraz alistirir. Bir de bana gore ekrandan kullanmak pek verimli degil gibi geliyor. Gozluk kullanmak daha mantikli. Fatshark in gozluklerini takinca dis dunya ile baglantiniz kesiliyor tamamen. Sinema salonunda gibi tek gordugunuz kamera goruntusu. Boyle etraftaki konsatrasyon bozucu gelismelerden uzaklasmis oluyorsunuz.

RF 4.5 kullanıyorum . daha önce içeriği kurcaladım ama fpv uçuşuna erişemedim menülerden , tam olarak nerededir bu_?

gözlük olayında haklısınız ama şuan için 300$ bütçe ayıramam.

ayrıca ekrandan izleyerek uçabilen kişilerde var. gerçi kişinin isteğine ve yeteneğine bağlı bu ;)

http://www.youtube.com/watch?v=l6XTBpHZBuQ&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=9fHetRvmLgg&feature=related

RoguE
25-06-2011, 12:11
Tamer bey

FPV anlamında uçuş daha zor olurdu skidler görünmeseydi demek istedim ben. Aslında FPV videolarında modelin burnu kanadı veya herhangi bir bölümü olunca ayrı bir havası oluyor bende katılıyorum

selamlar

kamera skidlerin altında arasındayken uçuşlarda yinede zorlanırsam
mini kamerayı bu sefer kuyrukdaki dikey stabilizerin üstüne montelicem
o şekilde modele üstten bakış havası verilirek daha kolay uçuş sağlanır diye tahmin ediyorum.

gerçi helikopter ile fpv işi iş değil biliyorum . zaten uzun süreli uçmayacağım kendisi ile
yakında skywalker eagle alıp asıl fpv leri onunla gerçekleştireceğim ;)

RoguE
25-06-2011, 12:25
Harikasın Şükrü hocam , bizim modelciliğimiz lafda, seninki pratikde, helal.. : )

Taner hocam, şükrünün çekimindeki skidler, çekime ayrı bi hava katmış, bana göre . Profösyönel çekimlerde yeri olmasa da , amatör ruha pek uygun gibi . Ben de RC işinin daha en başındayım , gerçi uçak - planör ile serbest uçuş modelciliğine başlayalı çook yıllar oldu ama , Şükrü sağolsun uçuşları ve azmiyle heli - uçak RC olayına tekrar başlama vesile oldu.

Şükrü ,titreşim olayında , mount v.b. uzantıların ana gövdeye oranla daha çok titremesi doğal gibi gözüküyo , rezonan olayı v.b. hani depremde çok katlı binaların üst katlarının daha fazla sallanması gibi.. mount olayında özel titreşim giderici mekanizma -amörtisör v.b bişeyler olmalı sanki .!

Tamer abi , heli ile uçarken skidlerin arasından yada üstten biryerden karşıyı ufuk çizgisini görerek uçmak şart.
yoksa modeli kontrol ederken havada dengelimi yatıkmı uçuyor, bunu nasıl anlarız başka :)

abi bu arada buluşmaları aksatmayalım lütfen bakın sahada yetim gibi kalıyoruz :D

RoguE
25-06-2011, 12:27
sağolun beyler,

neyse bugün bir kaç deneme daha yapıp mecbur bu duruma alışmam gerekir.
ya gözümü kapatıp Allah ne verdiyse uçabilcem, yada kırıcam ;)

Tomas2004
26-06-2011, 10:26
Tamer bey

selamlar

Hehee , evet , aynen öle demişsin de , işte yaş geçince bööle oluyo , kem küm , ben resmen " skidler gözükmese çok daha hoş olur " okudum - anladım ( ama nasıl oldu ben de bilmiyorum : ) ..
hey gidi günler, haa, neydi sağ bacak mı ydı? ehmm . neyse en azından yakın düşünmüşşüm hemfikrliğinize : )

RoguE
27-06-2011, 00:13
bugün ikinci denemeyi yaparak uçuşlara biraz daha alışıp daha kaliteli görüntüler alabildim.
gerçi ekrandan izlerken ara ara modele bakındım.
bu şekilde devamlı uçarak zamanla kokpitden uçma aşamasına gelip uzaklara açılabiliriz sanırım_?

verici daha önce modelin altındaydı, bugün onu kuyrukdaki dikey stabilizere takıp anten yukarı bakıcak şekilde konumlandırdım daha uygun ve iyi oldu ve parazitlenmede sıfıra indi.
84465

gerçi uçuş yaptığım yerde hemen arkamda dibimde iki tane büyük baz istasyonu var.

2 hafta önceki buluşmamızda bulunan beylerin 900mhz FPV uçuşları biraz sıkıntılı oldu. ama bendek, 1.2 sistem hiç etkilemedi o yönden rahatım.

yerdeki alıcı anteninide 1 metre kadar daha yukarı kaldırdımmı bu iş tamamdır ;)

http://www.youtube.com/watch?v=aGbyXwnKb04

ymn
27-06-2011, 01:07
Tebrikler.. başlangıç için güzel uçuşlar,kolay gelsin..

RoguE
27-06-2011, 02:24
Tebrikler.. başlangıç için güzel uçuşlar,kolay gelsin..
sağolasın Yaman, bende senin uçuşlarını çok beğeniyorum açıkcası ;)

alıcıma iyi bir omni anten upgrade yaparsam yavaş yavaş uzaklara parazitsiz açılacağıma inanıyorum.
aslında niyetim skywalker epo yada skywalker eagle wing uçak toplamak fpv için.
fakat şuan beklemedeyim biraz. şimdilik heli ile idare ediyorum

bu arada 5.8 sistemini neden satıyorsun_?

ymn
27-06-2011, 15:44
Uçağı düşürünce vericisi bozuldu,bende 1.3 alınca 5.8 rafa kaldırdım.Çift alıcılı sistem kullananların işine yarayacaktır..

RoguE
28-06-2011, 00:33
Uçağı düşürünce vericisi bozuldu,bende 1.3 alınca 5.8 rafa kaldırdım.Çift alıcılı sistem kullananların işine yarayacaktır..

geçmiş olsun.
vericiyi çok iyi muhafaza etmek lazım aslında model üzerinde ama nasıl.
kaza kırım vs olduğunda verici kesin zarar görür, ya anteni dipten kırılabilir yada farklı bir hasar alabilir.

bunu önlemek için aklıma bir sürü fikirler geliyor ama vericininde havada soğutulması lazım malum ısınıyorda.
ben uçağımı alana kadar şimdilik heli ile uçtuğum için skidlerin altına arasında muhafaza ettim en korunaklı yer orası gibi görünüyor.
fakat vericinin anten posisyonu yere paralel oluyor bu seferde parazitlenme yapıyor ara ara.
bende tekrar kuyruk dikey stabilizere sabitledim vericiyi çok daha iyi oldu. ama verici o bölgedede korunaklı olmuyor.
bi çare bulmak gerekir. gerçi uçakta bu durum farklı ama sizde vericiyi kırımda pert edince bunu uçak üzerindede düşünmek gerekir. :hımm:

keşke sadece verici alsaydın 1.2 500mw lawmate
bende alıcısı vardı sana yollardım işin görülürdü ;)

RoguE
28-06-2011, 23:02
bugün FPV alıştırmalarına devam ettim , ama bu işte heli gerçektende çok zor olmaya hatta kasmaya başladı...
her ne kadar cesaret edip yüksek irtifaya ve biraz uzaklara açılsamda modelin bir an nereye kaydığını yattığını gittiğini anlayamıyorsun.
biraz tehlikeli gelmeye başladı o yüzden kırım vs yaşamadan 500 ü satıp uçağa geçmem şart görünüyor :)

846178461384614