PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : RC Paramotor trike (Parachute)

EemPeace
20-08-2011, 02:56
Merhaba,
Hacettepe Üniversitesi Elektrik & Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Mezuniyet projem olarak paramotor trike yapacağım. RC hobide çok yeniyim diyebilirim ama forum çok iyi ve çok iyi bilgiler edindim. Trike iskelet bölümünü oluşturdum.Program ile çizimler elde ettim ve 3mm alüminyumdan lazer kesim ile parçalar çıkartırarak presle şekillendirdim ve 2 parça sukontrası keserek topladım. Resimler aşağıda ve şuan boş ağırlığı yaklaşık 1000 gr. Uçuş sitilim eğitim,spor uçuş ve basit akrobasi olarak düşünüyorum ve tahmini uçuş ağırlı 2300+gr.

Bazı araştırmalarımla elektronik kısım için düşündüğüm aksamlar;ekstra örnek ve tavsiyelere açığım.

Motor ve ESC olarak: Hangisi?
1)http://www.ebay.com/itm/Brushless-Aeolian-motor-C4250-KV800-80A-ESC-BEC-2010-/320735879702?pt=Radio_Control_Parts_Accessories&hash=item4aad592216

2)http://www.ebay.com/itm/Brushless-Aeolian-motor-C4250-KV600-80A-ESC-BEC-2010-/320735878176?pt=Radio_Control_Parts_Accessories&hash=item4aad591c20

Pervane: 13*6 olabilir.

Servo:Ucuz oldugu için düşündüm bütçem kısıtlı mağlum xD.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7366

Batarya:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__9174__Turnigy_5000mAh_5S_20C_Lipo_Pack.html

Paraşüt:Uçuş özelliğinden şüpheliyim?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=14284

Kumanda alıcı: Herhangi +2 kanallı(3-4-5...) uygun alıcı önerilere açığım.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__16239__HobbyKing_HK6DF_2_4Ghz_FHSS_6Ch_Tx_Rx_Mod e_2_.html

Forumda yeniyim yanlışlarım için şimdiden özür dilerim. Yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum. Teşekkürler...

88243882448824588246

SaitO
20-08-2011, 04:04
Tebrikler, güzel bir çalışma olmuş, ancak parvanenin koruma şeridine denk gelmesi iyi oluyor, iplerin sarmaması açısıından. Pervanenin koruma çemberi merkezinde olması daha iyi olacaktı. Motor mountu bayağı geride gibi geldi bana,

Ağırlık biraz fazla değil mi? 2000gr'ın altında olması iyi olur.

EemPeace
20-08-2011, 04:18
Tebrikler, güzel bir çalışma olmuş, ancak parvanenin koruma şeridine denk gelmesi iyi oluyor, iplerin sarmaması açısıından. Pervanenin koruma çemberi merkezinde olması daha iyi olacaktı. Motor mountu bayağı geride gibi geldi bana,

Ağırlık biraz fazla değil mi? 2000gr'ın altında olması iyi olur.

Teşekkürler, haklısınız o mesafe biraz uzak oldu ama ağırlık merkezini ayarlamak için çektim biraz. Paraşüt ipleri 2 ana koldan oluşuyor diye düşündüm sarmaz gibi geldi bana.Korumalıkla motor mount mesafesi 13cm. Modeli biraz büyük yaptım agırlık o yüzden fazla, bir örnekten yola çıktım 3,5kg olan modeller vardi, uçuş vidyolarını izledim. Biraz daha güçlü motorla uçmaz mı?

SaitO
21-08-2011, 01:02
Uçup uçmayacağı konusunda yorum yapacak kadar tecrübeli değilim. Ancak HK Paraşütünde kanat taşıma kapasitesi nedir bilmek gerekli.

Kısaca denemeden anlayamazsınız :D

Ben servo olarak HKT-12K kullanıştım, ucuza kaçmak için. Ancak yeterli çekme sağlamıştı, yer denemelerinde, havada ise fazla duramadığı için anlayamamıştım :)

Teşekkürler, haklısınız o mesafe biraz uzak oldu ama ağırlık merkezini ayarlamak için çektim biraz. Paraşüt ipleri 2 ana koldan oluşuyor diye düşündüm sarmaz gibi geldi bana.Korumalıkla motor mount mesafesi 13cm. Modeli biraz büyük yaptım agırlık o yüzden fazla, bir örnekten yola çıktım 3,5kg olan modeller vardi, uçuş vidyolarını izledim. Biraz daha güçlü motorla uçmaz mı?

EemPeace
21-08-2011, 01:39
Uçup uçmayacağı konusunda yorum yapacak kadar tecrübeli değilim. Ancak HK Paraşütünde kanat taşıma kapasitesi nedir bilmek gerekli.

Kısaca denemeden anlayamazsınız :D

Ben servo olarak HKT-12K kullanıştım, ucuza kaçmak için. Ancak yeterli çekme sağlamıştı, yer denemelerinde, havada ise fazla duramadığı için anlayamamıştım :)

30.35. size motor yazıyor.HK paraşüt için ama 2.15m boyu da azımsanıcak bir uzunluk degil.Umarım kullanışlı olur bana başka paraşüt arattırmaz.Gerçi backorder şuan ama;

Motor örneklerim için ne düşünüyorsunuz güçleri yeterli mi fazla mı?

SaitO
21-08-2011, 02:18
Pervaneyi 13", 14" olarak çembere sığdırıyorsanız, 4S pil ile yaklaşık 750W teorik güç verebiliyor, %80 verimle bile çalışsa yeterli gibi görünüyor.

EemPeace
21-08-2011, 12:53
Pervaneyi 13", 14" olarak çembere sığdırıyorsanız, 4S pil ile yaklaşık 750W teorik güç verebiliyor, %80 verimle bile çalışsa yeterli gibi görünüyor.

Çemberin çapı 40cm. yeterli oluyor o pervaneler için, 5s e gerek kalmaz diyorsunuz yani, yorumlar için teşekkürler.

EemPeace
23-10-2011, 12:29
Elektronik aksam için bazı ürünler aldım gelmelerini bekliyorum,
Motor: Aeolian motor 660W 50A maksimum 60A
Pervane: 12*8/13*6/13*8
ESC: 80A BEC
Lipo:5000mah 4s 20c
Servo:HXT 10Kg
Paraşüt: HK parafoil
Kumanda: Turnigy 9x

Denemeleri önümüzdeki ay yapabilirim sanırım gelişmeleri yazacağım. Eğer başarılı olursam FPV eklenecek görüntüyü dizüstü bilgisayara aktarmayı düşünüyorum gözlüksüz olacak.

EemPeace
02-11-2011, 23:06
Kendi kendime konuşuyormuş gibi hissediyorum ama olsun hem bir şeyler paylaşmanın huzuru var hem de öğrenmenin. İlk projem olduğu için tereddütlerim var biraz yine de güzel gidiyor bana göre. Kumanda dışında aldıklarım elime ulaştı ve trike üzerine montajları neredeyse gerçekleştirdim ufak tefek eksikler var baglantıları tamamlanınca sanırım hazır :) Yeni resimleri paylaşmak istedim. Yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi esirgemeyin:)

9296992970929729297492975929799297792976

anlay
04-11-2011, 21:27
siz öyle düşünmeyin.emin olun benim gibi fazla tecrübesi olmayanlarda yorum yapmasada sizi takip ediyordur.Ayrıca aşama aşama paylaşımlarınızda çok güzel.elinize sağlık.Projeniz bittiğinde uçuş videolarınıda merakla bekliyoruz.Kolay gelsin tekrar.

EemPeace
09-11-2011, 19:05
siz öyle düşünmeyin.emin olun benim gibi fazla tecrübesi olmayanlarda yorum yapmasada sizi takip ediyordur.Ayrıca aşama aşama paylaşımlarınızda çok güzel.elinize sağlık.Projeniz bittiğinde uçuş videolarınıda merakla bekliyoruz.Kolay gelsin tekrar.

Çok sağ olun destekleriniz için, en azından takip edildiğimi bilmek bile bana motivasyon sağlıyor moral veriyor. :) Kumanda da elime ulaştı bağlantıları gerçekleştiriyorum hafta sonu hava güzel olursa ilk uçuş denemelerime başlayacağım.

Reha Kaya
10-11-2011, 21:34
Hiç bir konu takipsiz değildir, ben benzer projeler yaptığımdan, takipçinizim.

Kolay gelsin.

EemPeace
11-11-2011, 10:04
Hiç bir konu takipsiz değildir, ben benzer projeler yaptığımdan, takipçinizim.

Kolay gelsin.

Teşekkürler, her şey hazır bugün sahaya inecek bakalım model neler yapacak merak ediyorum :) hafif gaz verdiğimde yerinde durmuyor hemen ilerleme çabasında paraşüt ayarları tam yapabilirsem ilk uçuş olur inş :)

EemPeace
11-11-2011, 16:27
Bugün denedik trike ama uçuramadık maalesef yerde baya bir hız kazanarak ilerliyor ama bir türlü yerden kesilmedi :) biraz ağır sanırım paraşüt iplerini de tam ayarlayamadık ayrıca tam gaz da motor duruyor acaba neden yapıyor olabilir?

EemPeace
23-11-2011, 22:44
Paraşütün iplerinin ayarlanması konusunda tavsiyelere ihtiyacım var.Denemeler yapıyoruz ama motor çalıştığında paraşüt şişip üstüne gelmiyor trike'ın ayrıca yarım gazın üstündeki çizgiye geldiğinde motor duruyor pervaneyi çıkardım, denedim tam gazda devir almaya devam ediyor.Pervane buyuk mudur? Ya da batarya mı yetersiz?

939589395993960

tcanseven
25-11-2011, 17:45
sevgili barış,
hobbyking te paraşütü aldığın sayfada videolar kısmı var ,orada modelin uçar halde foto ve videoları var,moralini bozma ,biraz emek istiyor, ama emin ol uçuyor bir çok videosunu gördüğüm için söylüyorum.bende aldım ancak modeli düzmek nasip olmadı yoğunluktan ,paaraşütün iplerini orada ki resme bakarak ayarla ................teknik aksamın yeterli gözüküyor, biraz sabır ve emek ....

EemPeace
25-11-2011, 18:05
sevgili barış,
hobbyking te paraşütü aldığın sayfada videolar kısmı var ,orada modelin uçar halde foto ve videoları var,moralini bozma ,biraz emek istiyor, ama emin ol uçuyor bir çok videosunu gördüğüm için söylüyorum.bende aldım ancak modeli düzmek nasip olmadı yoğunluktan ,paaraşütün iplerini orada ki resme bakarak ayarla ................teknik aksamın yeterli gözüküyor, biraz sabır ve emek ....

Çok sağ olun videoları izliyorum,pervaneyi 13*6dan 12*8e indirdim ve şuan motor daha devirli dönüyor tam gazda kesilmiyor hafta sonu fırsatım olursa tekrar deneyeceğim fren iplerini de ana kollara ekleyip öle yön vermeyi düşünüyorum genelde öle yapılmış videolarda ama bir kaç ipi kopmuştu parafoilin ben ekleyerek bağladım sorun çıkarmaz inş...

tcanseven
26-11-2011, 15:36
sevggili barış bir de ön kolları birbirine mix liyorlar videolarda seyretmiştim ancak hangisi olduğunu hatırlayamıyorum yani kumandadan ayarlanıp paraşüt sağ sol yaparken aynı zamanda paraşüt iplerinin her ikiside aynı anda aşağı yada yukarı hareket ediyordu kalkış ve inişte gerekli olur diye düşünüyorum bir araştır
Çok sağ olun videoları izliyorum,pervaneyi 13*6dan 12*8e indirdim ve şuan motor daha devirli dönüyor tam gazda kesilmiyor hafta sonu fırsatım olursa tekrar deneyeceğim fren iplerini de ana kollara ekleyip öle yön vermeyi düşünüyorum genelde öle yapılmış videolarda ama bir kaç ipi kopmuştu parafoilin ben ekleyerek bağladım sorun çıkarmaz inş...

EemPeace
26-11-2011, 17:47
Bugün denedik trike paraşüt ipleri sanırım hazır artık ilerlediğinde üstünde duruyor ve şişerek gidiyor ama havalanmadı hiç rüzgar yoktu, izlediğim videolarda rüzgar ciddi derecede çok paraşütün şişmesini o sağlıyor sanırım ama bugün uçacağına inancım arttı :) Yarın bir deneme daha yapağım inş rüzgar bol olur :)

canbor
02-01-2012, 14:49
ben de bir paramotor trike sahibiyim geçen hafta güç bela havalandırmayı başardım ancak yerden havalandırmak gerçekten güç ben birkaç deneme sonrası yerden havalandırmaktan vazgeçip elle fırlatarak havalandırayı denedim birkaç başarısız denemeden sonra tam vazgeçecekken havalandırmayı başardım. elle atarak denersen sanırım daha kolay havalandırabilirsin...

95981

ahmedahmet
02-01-2012, 22:48
Bugün denedik trike paraşüt ipleri sanırım hazır artık ilerlediğinde üstünde duruyor ve şişerek gidiyor ama havalanmadı hiç rüzgar yoktu, izlediğim videolarda rüzgar ciddi derecede çok paraşütün şişmesini o sağlıyor sanırım ama bugün uçacağına inancım arttı :) Yarın bir deneme daha yapağım inş rüzgar bol olur :)

Selamlar,

Ben de bir paramotor yapmaya calisiyorum. Yazdiklarinizdan hobbyking'in forumunu okumanizin faydali olacagini dusundum. Bu kanat icin 1,5-1,8 kg tavsiye ediliyor. Sizin ucus agirliginiz nedir? Bir de govdeye ipleri baglamadan once AoA'yi ayarlamak icin ayarlama yapmak gerekiyor. Umarim zaten yaptiginiz seyleri soylememisimdir. İletilerinizi takip edecegim. Kolayliklar.

ahmedahmet
02-01-2012, 22:51
Sizin topladiginiz konfigurasyon nedir? HK'dan almak istedigim malzeme bilgisi asagidaki gibidir. Ben cok yeni oldugum icin sormak istedim. Sizce yeterli ve birbiri ile uyumlu malzemeler mi? Tesekkurler

Turnigy 3639 Brushless Motor 1100kv
Hobbyking SS Series 40-50A ESC
Turnigy 4000mAh 3S 20C Lipo pack

EemPeace
14-01-2012, 12:33
ben de bir paramotor trike sahibiyim geçen hafta güç bela havalandırmayı başardım ancak yerden havalandırmak gerçekten güç ben birkaç deneme sonrası yerden havalandırmaktan vazgeçip elle fırlatarak havalandırayı denedim birkaç başarısız denemeden sonra tam vazgeçecekken havalandırmayı başardım. elle atarak denersen sanırım daha kolay havalandırabilirsin...

95981

Tebrikler, yeni bir trike yaptım daha denemek kısmet olmadı.Final dönemi ve havalar da kötü gidiyor şuan. Daha hafif oldu ve motora binen yük azaldı tam gaz çalışma problemi hemen hemen kalktı gibi. Uçma ihtimalinin arttığını düşünüyorum...

EemPeace
14-01-2012, 12:43
Sizin topladiginiz konfigurasyon nedir? HK'dan almak istedigim malzeme bilgisi asagidaki gibidir. Ben cok yeni oldugum icin sormak istedim. Sizce yeterli ve birbiri ile uyumlu malzemeler mi? Tesekkurler

Turnigy 3639 Brushless Motor 1100kv
Hobbyking SS Series 40-50A ESC
Turnigy 4000mAh 3S 20C Lipo pack

Motor: Aeolian motor 660W 50A maksimum 60A
Pervane: 12*8/13*6/13*8
ESC: 80A BEC
Lipo:5000mah 4s 20c
Servo:HXT 10Kg
Paraşüt: HK parafoil
Kumanda: Turnigy 9x

Motoru ebaydan aldım 1020kv 12*6 pervane kullanıyorum.Liponun chargenı yüksek seçmenini öneririm en az 30C olsun 4S ideal derim kazandığım tecrübelerden .Benim aldığım motor sabit 50A çekiyor belli bir süre tam gazdan düşüyor bir kaç denemede uçmazsa işler güçleşiyor şuan ki trike 1,5kg geçmiyor önceki 2kg civarıydı kaldıramadık 10kg servo gayet yeterli. Eğer 1kg civarı düşünüyorsan yeter ama riske gerek yok biraz tolerans vermede fayda var. Uçak gibi düşünmeni tavsiye etmem çünkü bunun motor gücü ağırlığa göre fazla olmalı...

yyalibuk71
09-03-2012, 21:32
Bu aleti uçurmayı başarabilen yokmu yaaa :) Son durum nedir?

EemPeace
09-03-2012, 21:40
Bu aleti uçurmayı başarabilen yokmu yaaa :) Son durum nedir?

Angara'da 3G Gar, Gış , Gıyamet , denemeye fırsat yok :) ama inş önümüzdeki aylarda müjde gelicek...

yyalibuk71
09-03-2012, 23:02
Ben yapmaya başladım. Sizi beklersek yandığımız gündür :D
Bir yamaç paraşütü pilotu olarak bir de ben deneyeyim :D

EemPeace
15-04-2012, 13:25
Proje başarıya kavuştu sonunda havalandırmayı başardım, yeni yaptığım trike ile 1,5kg civarı, çok keyifli idi. Bir daha ki deneme de video geliyor.:)

EemPeace
20-04-2012, 18:07
Yeni modelin görüntüleri, tamamen el yapımı,çok daha hafif ve kolay hızlanıyor ayrıca paraşütün iplerinin hepsini değiştirdim yamaç paraşütü gibi yaptım uçmaya hazır RTF paraşüt diyorlar sanırım çok daha kolay havalanması 2 metre ilerleme süresinde yerden kalkıyor.

102412102413102414102415

Maverickxtr
30-04-2012, 21:10
Merhaba

Benim Trike'da sonunda uçmayı başardı. İlk Acemilik uçuşu ....

http://www.youtube.com/watch?v=WFFCUIRGYSU

EemPeace
01-05-2012, 12:17
Tebrikler, bu bile buyuk başarı bence,havaya atarak mı kaldırdınız? Yerden kaldırmak baya güç.

Maverickxtr
02-05-2012, 08:03
Teşekkür ederim. Evet elle atarak uçurdum. Daha Yerden kalkmayı öğrenemedi yakında onuda öğrenecek :)