Orijinalini görmek için tıklayınız : FFD 2011/Turkish Technic -TC UBB
TunahanKucuk
03-10-2011, 23:25
Bu konuda mümkün olduğunca ve dilim döndüğünce yarışma uçağımızın yapım aşamasını özelliklerini ...vs soru-cevap şeklinde anlatmaya çalışacağım.Yarışmanın konusunu ve görevleri katılanlar biliyor ayrıca bilmeyipte merak edenler için ayrıntılı bilgi internette mevcut.
Modelde carbon-balsa konstrüksiyon-carbon şeklinde bir gövde yapısı kullandık.Yer yer honeycomb panel parçaları ve plastik malzemelerde kullandık.Kanat tamamen balsa ve sadece kanat borusu carbon.Geri kalanını resimlerden ve soru cevap şeklinde gidersek daha güzel bir konu olur.
Ufak teknik özellikleri;
Kanat Profili: SD 70-90
Kanat Açıklığı :2000mm
Gövde Uzunluğu:1700mm
Motor ESC Pervene Pil Kombinasyonu
*AXI 5330/24
*JETI 90A
*TURNIGY Nano-Tech 4000Mah 10S 45-90C / TURNIGY Nano-Tech 4000Mah 8S 45-90C
*20x12 APC / 18x10
TunahanKucuk
03-10-2011, 23:32
Modeli hazırlamaya köpükleri keserek başladık ardından zımparayla devam edip kalıplama işleminin hazırlıklarına başlayıp modeli ikiye böldük.
TunahanKucuk
03-10-2011, 23:37
İkiye bölünen model tamemen cam kumaşı ile kaplandı
TunahanKucuk
03-10-2011, 23:41
Ardından tüm yüzeylere macun çekilip zımpara yapıldı.Kalıp çıkarma işlemi için iki yarım halindeki gövde modeli ayrı ayrı düz panellerin üzerine yapıştırıldı kalan işlemlere bu şekilde devam edildi.
dieforme55
03-10-2011, 23:56
Başarılar diliyorum çok güzel bir görüntüye de sahip olmuş uçak :)
TunahanKucuk
03-10-2011, 23:59
Ardından modelin her iki yarısıda yüzey düzgünlüğünü sağlamak için hem boyandı hemde özel bir ayrıcı atıldı.
TunahanKucuk
04-10-2011, 00:06
Sıra kalıplama işleminde model bir çerçeve içinde kalıplama işlemlerinden geçiyor başta yeşil jelcoat kullandık ardından ısı çıkması sebebiyle bazı sorunlarla karşılaştık ve jelcoat umuzu değiştirdik...
TunahanKucuk
04-10-2011, 00:10
Kadircan Abi nin jelcot sebebiyle ortaya çıkan sorundan ötürü uzun uğraşları sonucunda ortaya çıkan kalıbımız.
TunahanKucuk
04-10-2011, 00:18
Kanatlar ...
TunahanKucuk
04-10-2011, 00:23
Kalıptan alınan ve toparlanan ürün.Ayrıca termoplastik malzemeden imal edilen deneme canopi bu canopiyi daha sonra aynı kalıbı kullanarak carbondan yaptık.
Son resimde gövdenin iç yapısı seçilebiliyor.Görüldüğü gibi carbon -balsa konstrüksiyon-carbon şeklinde bir yapı mevcut motor mount ve kanat bağlantısı bölgelerinde honeycomb panel mevcut.
Bu arada kanatlarda artık kaplanmış durumda :)
TunahanKucuk
04-10-2011, 00:28
Kuyruk sökülüp takılabiliyor.İkiye böldük 2 adet plasitk vida ve iki adet pimle bağlanabilir şekilde düzenledik.(yarışmada zaman çok önemli)
TunahanKucuk
04-10-2011, 00:33
Motor mount,eletronik programlama ve elektrik kablolama işlemleri yapıldı.
Rapor hazırlığına başlandı.
İşçilik konuşturmuşsunuz. Umarım uçuş videosu da vardır.
Topları yerleştirmek için açılan boşluk kanada denk gelmiş. Kanadın ortasını deldiniz mi top geçecek şekilde?
TunahanKucuk
04-10-2011, 00:42
Kutu tasarlandı, gövdeye komple vernik atıldı, stickerlar yapıştırıldı kumanda ayarları yapıldı test uçuşu yapıldı.Top bırakma testleri yapıldı bırakamayıp 3 büyük topla acil iniş yapma testleri yapıldı.İniş takımında iyileştirmeye gidilip carbondan yeni bir iniş takımı yapıldı ve Yarışma günü tam manasıyla geçer notu alındı :)
TunahanKucuk
04-10-2011, 00:51
10. Mesajın son resminde görüldüğü gibi kanat iki parça Metin abi yani kanat delmelik bir durum yok.Toplar gövde altından bir kapak yardımıyla atıldı.Uçuş videosu var yarın upload eder buraya link atarım abi.
Fotografta kanadı birleşik gibi algıladım. Gövdeye tutunma yerine iyi bir takviye yapmışsınız anlaşılan.
alicancalis
04-10-2011, 01:24
Bu uçağı yakından inceleyen birisi olarak gerçekten emeğinize sağlık demek istiyorum. Sadece merak ettiğim birkaç nokta var. Bu uçak hangi atölyede yapıldı? Kalıpları yaparken destek aldınızmı?
Uçağınızın uçuşunu yakından biliyorum. Şayet belki beni hatırlarsınız ben FFd yarışmasında 15 takımın 7'sine pilotluk yapmıştım. Çok açık ve net bir şekilde şunu söyleyebilirimki bu yarışmada birçok takımın hakkı yenmiştir ve kuralı olmayan bir yarışma olmuştur. Bu yarışmada Hava Harp okulu birinci yapılmıştır. Ben şahsen Ankara'dan beraber geldiğimiz Tobb Üniversitesideki öğretim elemanı hocamıza itiraz etmesi için çok ısrar ettim ancak kendisi ne yapalım Can, HHO'nu 100. yılında bizden armağan olsun gibi bir tutumu oldu.
Aklıma gelenleri bir bir yazıyım:
1. Yarışmada her turun puanının nasıl hesaplanacağına dair yarışma öncesi ve yarışma sonrasıda nasıl hesaplandığına dair bir katsayı, hesap tablosu vs hiçbirşey belirtilmedi. Nasıl olduysa yarışma puanlamasının neredeyse %80 puanını 3. turda alınan puan oluşturuyordu.
2.Pylon hakemler özellikle son turda bazı takımları 200metreden döndürmek yerine en en fazla 100-125 metre gibi çok kısa bir mesafeden döndürdüler. Hatta öyleki ben teknik bir hata yapıldığını zannettim ve uçakların erkenden indirildiğini düşünmeye başlamıştım. Birde ne göreyim, bazı takımlar indi ve puan aldılar. Hakemler kimlerdi, merak eden varmı?
3. En son gün süre doldu denilip İtalya takımına son uçuşu yaptırılmamıştır. Tamam ok, belki berillenen süre gerçekten dolmuştu, peki diğer kurallar tam uygulandıdamı süre dolunca son yarışmacı uçurulmadı. En basitinden yarışma zamanındamı başladı? Sormak isterim. Yarışmanın resmi başlama saatinde pistte yani Hazerfen'de sadece ben ve birkaç kişi vardı.
Bunlar ilk aklıma gelen çok bariz hatalardır. Bu yarışmada emek sahibi birçok kişinin hakkı yenmişdir. Yapanlar ve gözyumanlar utansın.
Bunları yazıyorum çünkü ben en azından Ankara'dan bu yarışmaya katılan bazı takımların bu yarışma için ne kadar çok emek harcadıklarını biliyorum. Ve inanın bu çocuklar birçok şeyi kendi başlarına yapmaya çalışıyorlar. Hava Harp Okulu gibi Baykar Makine'nin ürettiği bir uçakla yarışmaya gelmiyorlar.
Biz de çok çabaladık bu yarış için. Son günü modeli kırıp gidemedik. Gidebilsek daha moral bozucu olabilirdi. Daha önce Tunahan'a söylemiştim. Bunun benzeri orjinal bir yarışı oradan buradan kopyalamadan düzenlemek ve rapor anlamsızlığını ortadan kaldırmak gerekiyor. Bu iş için THY Technic iyi bir başlangıç yapabilir. Bu yarış ABD'de bile cozutmuş durumda. Kurallara uyarak kazanmak model çak yapımının önüne geçmiş durumda. Kuralların ne kadar anlamsız olduğunun göstergesi. Bir de bizim anormallikler eklenince 100m koşturmaya kadar vardı anlamsızlıklar.
TunahanKucuk
04-10-2011, 16:51
Alican Bey yorumlarınıza katılmamak elde değil ancak o zaman itiraz edilmesi gerekiyordu.Kimse itiraz etmedi şu an için HHO yetkililerine öneri yapmaktan başka bir boyuta çıkılamaz.Ben umuyorumki yetkililerde bunun farkına varır ve bu sene kurallar dahilinde bir yarışma gerçekleşir.(FFD 2012 için ilk Taslak HHO sitesinde yayınlanmış).
Uçak için çalışanı olduğumuz THY Teknik hangar olanakları kullanıldı.Herhangi bir firmadan yardım almadık.Projede görev alan herkes uçak teknisyenidir.
http://www.hho.edu.tr/FFD2012/FFD%20Home%20Page.htm
şu kalıplama ve kompozit üretimle ilgili kolay ve anlaşılır, makul uzunlukta bir kaynak varmı?
TunahanKucuk
07-10-2011, 20:16
Malesef öle bir döküman yok elimde.Ama sorulan sorularu elimden geldiğince cevaplarım.
Yarışmadan birkaç kare =)
sedatozturk
15-11-2011, 14:04
videonızı merak ettim doğrusu.bizde multirotor platformu ile katılmayı planladık fakat maalesef istenilen gibi gitmedi herşey.ama yaşananları okuyunca hiç de pişman olmadım açıkçası. O denli haksızlık yapılması kötü olmuş.
Bu arada tebrik ederim.
composite
28-12-2011, 20:37
Tunahan video aşagıdaki linkte biraz uzun yarışmanın tamamı
http://www.youtube.com/watch?v=vo4Gm7GjDC8
Aydın Bey video için teşekkürler. Keşke yapım aşamalarının da videosu olsaydı.
TunahanKucuk
28-12-2011, 23:05
Ben videoyu unutmuştum tabi Aydın abi yakalamış sağolsun =)
Yapım aşamalarının videosu malesef yok.Katılırsak birdahaki yarışmada senin için çekebilirim abi.
Şöyle fabrikasyon işler yapıyorsunuz millet bir sürü teknik kapar video çekip anlatsanız. Üstüne GreatPlanes yazıp satacaksanız o başka. İyi de para eder :)
Bu seneki iptal oldu. Herhalde tercüme yapamadılar zamanında.
TunahanKucuk
29-12-2011, 19:59
Neden iptal oldu hiçbir açıklamada yapılmadı bizde merak ettik ama hiçbiryerde buggune dek bi açıklamaya rastlamadık abi.
Ocak geldi daha kesin kurallar açıklanmadı. Birisi kafasından birşey uydurdu herhalde zamanında herkesin hoşuna gitti tamam böyle yapalım deyip yazdılar. Sonra baktılar o fikre göre detay belirlemek mümkün değil hadi bu sene kalsın dediler. Benim tahminim bu. Seneye çok basit bir yarışma olabilir.
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.