Orijinalini görmek için tıklayınız : 1 Watt 2.4 ghz Argtech Booster ile futaba modifikasyonu.
FPV de radyo mesafesi ile olan sıkıntımı çözmek için değişik alternatifleri düşünüyordum, tüm sistemlerden memnun olanlarda olmayanlarda var, tümünün iyi ve kötü tarafları mevcut.
72 veya diğer düşük frekansları önerenler, UHF ciler ve 2.4 ün şifrelemesine güvenenler yada yüksek frekansın dejavantajlarını söyleyenler.
Tüm bu fikir uçuşmaları arasında 1 watt 2.4ghz Argtech Booster ı denemeye karar verdim, en ekonomik ve kolay ulaşılır modifikasyonda buydu. (türkiyeden yurtdışı fiyatına aldım)
Ama kumandama monte etmekte tedirgin oldum, ben 10 c futaba kullanıyorum ve çıkış gücü boosteri yakacak seviyede. Attenuatör e ihtiyacım vardı ama 6 dbm 2.4 att. bulamadım. rg 174 kablodan 10 metre kullanmayı ve bu şekilde sinyali zayıflatmayı düşünürken elimdeki 7 c kumandanın içine baktığımda fransa swicini buldum. Fransada 10 mwatt sınırı olduğu için attenutör olmadan kullanmam mümkündü. Bu kumanda ingiltereden alındığı için içinde fransa için bu opsiyon mevcuttu.
Bosteri kumandaya orjinal anten kablosunu söküp yerine kendi hazırladığım koaxiyel kablo ve konnektör ile bağladım. Kumandanın liposuna bağladığım bir beci de kumandanın içine yerleştirip bununla boosteri besliyorum.
Sistem sorunsuz çalıştı, mesafe testlerinde 6 km ye kadar sorun çıkarmadı ancak bir türlü yerde uzun mesafeli test edebileceğimiz alan ve zaman bulamadık. Ama 10 km nin üzeri mesafeleri güvenle test edenler var. Tabi 2.4 olduğu için modelle araya girecek olan ağaç, tepe, bina gibi şeyler olmamalı.
MutluTEKIR
14-10-2011, 18:49
Erdal abi booster ile tanıtımı ilk yapan kişi olduğun için öncelikle teşekkür ederim. forumda menzil artırma yöntemi olarak sadece uhf bilenler var ve pahalılar. bu yöntemse gayet makul fiyata halledilebiliyor.
hobbywireless da ve dealextreme de 1w booster lar var ve bunların giriş gücü 100mw a kadar destekliyor. galiba senin booster ın giriş gücü max 10 mw? hobbywireless takinde direk modele takıyorsun.
benim sorun olarak gördüğüm 2. bir konu ise booster ı besleme. malum yüksek güçlerle uğraşıldığından kumandayı yakma ihtimali de var, bunun için de bazı yerlerde gördüm kumandanın trainer portundan alınan voltajla ve becle boosterı besliyorlar. böylece kumandayı açar açmaz booster da çalışır hale geliyor.
İyi güzel de beyler hiç düşündünüz mü niye Fransada çıkış gücü normali olan 100 mW bile değil de 10mW?Yani böyle güç arttırdığınızda çevrenize olabilecek muhtemel etkileri etraflıca düşünüyormusunuz?
Erdal bey güzel bir paylaşım. Teşekkürler
Bende de 1w 2,4 ghz booster var fakat yerde deneme imkanı pek bulamadım. Uzun fpv de yapmadığım için hemen hemen hiç kullanmadım. Bende düşürücü bulamadığım için sizinde düşündüğünüz gibi uzun bir kablo ile denedim 3 metre olması lazım yanılmıyorsam. Alet yanmadı yakın mesafede çalıştı. Uzun mesafe denemedim hiç. Siz Vericide kaç db anten kullandınız.
Bendeki booster
http://www.hobbyrc.com/forum/attachment.php?attachmentid=92029&stc=1&d=1318609981
Bende bir ara booster düşünmüştüm,frsky modül seti aldım hobbyking'den.Rangevideo'daki sistemi uygulayacaktımki ya kumandamda sorun var yada modülde,birtürlü uyum göstermedi.Böylelikle yarım kaldı,72mhz modülde sorunsuz çalıştığına göre bence 2.4modül arzalı cıktı.Şimdi corona modül denemeyi düşünüyorum.
http://www.rangevideo.com/index.php?main_page=index&cPath=62&zenid=e69b651b7bc1b597b71a0e8619acbaa5
Erdal abi,bir videoda izlemiştim,hobbyking 4kanal kumandasına booster takıp fpv yapıyorlardı.Bence o kumandayı emin değilsen tehlikeye sokma derim..
FPV de radyo mesafesi ile olan sıkıntımı çözmek için değişik alternatifleri düşünüyordum, tüm sistemlerden memnun olanlarda olmayanlarda var, tümünün iyi ve kötü tarafları mevcut.
72 veya diğer düşük frekansları önerenler, UHF ciler ve 2.4 ün şifrelemesine güvenenler yada yüksek frekansın dejavantajlarını söyleyenler.
Tüm bu fikir uçuşmaları arasında 1 watt 2.4ghz Argtech Booster ı denemeye karar verdim, en ekonomik ve kolay ulaşılır modifikasyonda buydu. (türkiyeden yurtdışı fiyatına aldım)
Ama kumandama monte etmekte tedirgin oldum, ben 10 c futaba kullanıyorum ve çıkış gücü boosteri yakacak seviyede. Attenuatör e ihtiyacım vardı ama 6 dbm 2.4 att. bulamadım. rg 174 kablodan 10 metre kullanmayı ve bu şekilde sinyali zayıflatmayı düşünürken elimdeki 7 c kumandanın içine baktığımda fransa swicini buldum. Fransada 10 mwatt sınırı olduğu için attenutör olmadan kullanmam mümkündü. Bu kumanda ingiltereden alındığı için içinde fransa için bu opsiyon mevcuttu.
Bosteri kumandaya orjinal anten kablosunu söküp yerine kendi hazırladığım koaxiyel kablo ve konnektör ile bağladım. Kumandanın liposuna bağladığım bir beci de kumandanın içine yerleştirip bununla boosteri besliyorum.
Sistem sorunsuz çalıştı, mesafe testlerinde 6 km ye kadar sorun çıkarmadı ancak bir türlü yerde uzun mesafeli test edebileceğimiz alan ve zaman bulamadık. Ama 10 km nin üzeri mesafeleri güvenle test edenler var. Tabi 2.4 olduğu için modelle araya girecek olan ağaç, tepe, bina gibi şeyler olmamalı.
erdal bey futaba 10c'nin çıkış gücü kaç dBm ?
benim spektrum dx7'de 20,07 dBm yazıyor.
92045
MutluTEKIR
14-10-2011, 22:01
erdal bey futaba 10c'nin çıkış gücü kaç dBm ?
benim spektrum dx7'de 20,07 dBm yazıyor.
92045
tablodan da görebileceğin gibi 20 dBm=100mW, amerika ve avrupada bazı ülkelerde 100mW çıkış gücünde. hollanda ve avusturalya gibi yerlerde ise 50 mW diye biliyorum.
tablodan da görebileceğin gibi 20 dBm=100mW, amerika ve avrupada bazı ülkelerde 100mW çıkış gücünde. hollanda ve avusturalya gibi yerlerde ise 50 mW diye biliyorum.
erdal beyin dediği Attenuatör aşağıda linki verdiğim midir?
http://jkyfiberoptics.com/96-sc-fixed-attenuatoradaptor-type.html
MutluTEKIR
15-10-2011, 01:26
erdal beyin dediği Attenuatör aşağıda linki verdiğim midir?
http://jkyfiberoptics.com/96-sc-fixed-attenuatoradaptor-type.html
bu galiba, ama dediğim gibi giriş gücü 100mw olan boosterlardan alırsanız bunlara gerek kalmaz, hobbywireless ve dealextreme deki boosterları bu cihaz olmadan kullanabilirsiniz.
Attenuator örnek link
http://cgi.ebay.com/Meca-Attenuators-4-DB-660-4-1-MECA-ATTENUATORS-/260716675989?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cb3ecc395#ht_852wt_954
http://cgi.ebay.com/6dB-SMA-Coaxial-Attenuator-DC-3-GHz-1W-6-dB-04138-/360324855058?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item53e508f512#ht_500wt_970
Bu linkler rcgroupsdaki şu konudan alınmıştır.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1247186
Bendeki boosterin özellikleri aşağıdaki gibi max 20db giriş yapılabiliyor . Ben frsky ın modülünde kullanacağım o modülün çıkışı 60 mw = 18 db denk geliyor benim atteunator=zayıflatıcı kulllanmama gerek kalmıyor birde az uzun kablo kullandığım zaman işlem tamamdır
herkese kolay gelsin
Specifications
Operation Range: 2400-2500 MHz
Operation Mode: Bi-directional, half-duplex, Auto-Switching via carrier sensing
Frequency Response: ± 1dB over operation range
Input Power: 6dBm (Min.)-20dBm (Max.)
Input Power 5 ~ 20 dBm
Optimal Input Power 9 ~ 13 dBm
Output Power: 1000mW
Connector: SMA Receptacle, 50 ohm
Transmit Gain: 13-17dBm nominal
Receiver Gain: <12dBm
Receive Noise Figure: 3.0dBm nominal
Operating Temperature: 20 to 70 degree
Operating Humidity: Up to 95% relative humidity
Dimension: 7.8 cm (L) x 5.6 cm (W) x 2.9 cm (H)
Material: Cast Aluminum
Safety Certification: FCC/CE/VCC
Mutlu bende 6 volt bec devresini direk kumandanın anahtar sonrası kısmına bağladım. Böylece booster kumanda ile aynı anda devreye giriyor.
Ahmet abi bazı ülkelerdeki yasal kısıtlamalar mevcut, ancak bu kullandığım malzeme benim tarafımdan icat edilen bir şey değil, çevremizde çok sık ratlayacağımız alışveriş merkezleri vs gibi yerlerde çok daha güçlülerinin sürekli çalıştığı Wifi booster. Asıl kullanım amacıda zaten kablosuz internetağları.
Bu cihazın bir zararı olacak ise bu kişi kumandayı kucağında tutan kişi olarak benim. Bende kısa süreli kullanımlarımda bir zarar vereceğini düşünmüyorum. Diğer model kullanıcılarına ve radyolara hiçbir etkisi olmadı.
Taner bey aynı boosteri kullanıyoruz, zaten yaygın olarak tercih edilen booster taivan malı olan bu argtech. Giriş sinyalinin 17 dbm den düşük olması gerekiyor. Normalde kumandaların büyük bölümünde bu değer 20 dbm. 2.4 GHZ için uygun attenuatör ebayde bulamamıştım. Çıkış güçünü düşüren swich bu sıkıntıyı ortadan kaldırdı.
Anten olarak üzerinde gelen standart anteni kullanıyorum yanlış hatırlamıyorsam 5 dbm ama frysky pach anteni denemeyi düşünüyorum.
Yaman ben zaten bu booster taktığım 7c kumandayı maymun ettim, bir kaç delik açtım, antenini söktüm, içine bec bağladım vs. futaba 10 C ye kıyamadığım için 7c booster için deneme aracı oldu. Ama bu işte yanma riski kumanda dan çok booster da var.
İsminizi bilmiyorum sayın RESS linkini verdiğiniz attenuatör bizim için uygun değil.
Bu gibi bir şey olmalı SMA konnektörlü, ama 2.4 ghz için uygun olan 4-6 dbm bir şey.
http://www.ebay.com/itm/SMA-2W-M-F-RF-Coaxial-Attenuator-DC-6-0GHz-6dB-50ohm-/320694917536?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4aaae819a0
Taner dediğin gibi bir çok kişi fryskyda attenuatör kullanmıyor, direk kullanmanda sakınca olmayacaktır. Attenuatör gerekli olmaması büyük avantaj, uygun frekansta attenuator bulmak zor olabilir.
bu galiba, ama dediğim gibi giriş gücü 100mw olan boosterlardan alırsanız bunlara gerek kalmaz, hobbywireless ve dealextreme deki boosterları bu cihaz olmadan kullanabilirsiniz.
mutlu bey aslında ben daha önceden almıştım.
kutusunda input power : 5-20 dBm yazıyor fakat optimal input power: 9-13 dBm demiş.
aşağıda benim booster'in resimlerini ekleyeyim..
bir ara şükrü bey içinde mesafe uzatmak için booster önermiştiniz.ondada dx7 var.yardımcı olması açısından benim dx7 nin fotoğraflarınıda ekliyorum.
taner beyin verdiği kişide dx7+1w booster ile 9.3 Km. gitmiş.
92095 92096 92097 92098
MutluTEKIR
15-10-2011, 23:32
input power 5-20 dbm yani 100 mw a kadar destekliyor ama optimal olmaması bir olumsuzluk yaşatır mı buna da elektronikten anlayan birileri cevaplarsa sevinirim. dx7 nin anten sistemi biraz acayip, sma soketi eklenmesi gerekiyor sanırım.
anladım Erdal abi iyi etmişin :)
zararlı niye olsun ki 2.4 ghz internet ağlarının frekansı olduğundan pek karışılmıyor, olabilecek olumsuzluk etraftaki 2.4 ağların menzillerinin bastırılması olabilir ama çoğu kişi ev içinde yakın mesafede kullandığından pek sorun olacağını düşünmüyorum. ayrıca 2.4 ghz ulusal güvenlikle ilgili herhangi bir frekansı da ne etkileyebilir ne de enterferans oluşturabilir.
bu sistemle güvenli 3 km uçuşlar yapmayı planlıyorum,1w booster+60wm çıkışlı frsky verici+9dbi omni anten.. bakalım denemeler nasıl olacak
60w ne yaptın ymn 60db desem oda çok :)
60w ne yaptın ymn 60db desem oda çok :)
Module specification:
Operating voltage: 6.0V-13.0V (can handle 3S!)
Power consumption: 50mA
Output Power:: 60mW
Resolution: 3072 (11bit)
Dimensions: 58.5x37.5x22mm
Pardon,60wm miş.. :)
Booster modem denedim ama pek anlayamadım,evden dışarı cıkartıgımda leptop sinyal zayıfladı.. acaba booster arızalı olabilirmi? booster çalıştırdığımda sabit kırmızı ve flaşlı yeşil ışık yanıyordu..
MutluTEKIR
04-11-2011, 19:22
2.4 ghz için beton duvarlar engel teşkil eder rahat geçemezler ;) asıl sonucu açık alanda alacaksın ama herşeyden önce bir yer testi yapmanı tavsiye ederim.
booster ının ışıklarının anlamını yanında gelen manualde bulabilirsin.
3km amaç koymuşun ama çok iyimser bir tahmin olmuş sanırım :D zaten 3 km yi futaba, spektrum ile gidebiliyorsun amacın en az 7-8 km olmalı diye düşünüyorum :)
2.4 ghz için beton duvarlar engel teşkil eder rahat geçemezler ;) asıl sonucu açık alanda alacaksın ama herşeyden önce bir yer testi yapmanı tavsiye ederim.
booster ının ışıklarının anlamını yanında gelen manualde bulabilirsin.
3km amaç koymuşun ama çok iyimser bir tahmin olmuş sanırım :D zaten 3 km yi futaba, spektrum ile gidebiliyorsun amacın en az 7-8 km olmalı diye düşünüyorum :)
Ben güvenilir bir mesafe demiştim.. :) Allah ne verdiyse gideceğiz artık.. :P Manuel elimde yok,kullanılmış olarak almıştım ürünü..
ubec 6v ayarladım ve kumanda piline bağladım.booster kumandaya yerleştirdim,ama yeşil ışık yanmıyor.. neden olabilir acaba? modem bağladığımda flaş olarak yanıyordu..
MutluTEKIR
04-11-2011, 20:57
bağlantılalrın çok dağınık gözüküyor yeşil devre üstündeki lehim de sanki soğuk lehim gibi, multimetren varsa bağlantıları bir kontrol et istersen.
bağlantılalrın çok dağınık gözüküyor yeşil devre üstündeki lehim de sanki soğuk lehim gibi, multimetren varsa bağlantıları bir kontrol et istersen.
bağlantılarda sorun yok,çıkış 6v veriyor.. bu sorunlu modül,ben corona modülde kullanacağım booster. Yeşil ışık yanmayınca kafam biraz karıştı,modem taktıgımda yanıyordu.. :)
Yeşil ışık veri alışverişi olduğu zaman yanar. 60mw yazıyormuş speclerde 60w çok büyük bir değer o yüzden şaşırdım. booster i antensiz çalıştırma yoksa çıkışı yanar kolay gelsin
Yaman SMA konnektörleri kontrol ettin değilmi, bazen dişi erkek kısımları uygun olmayabiliyor, bende bu şekildeydi, yani karşı karşıya iki dişi konnektör denk gelmişti. ben uygun adaptör olmadığı için dişi konnektörlerden birine uygun çapta bir bakır tel kesip yerleştirdim ve erkek konnektör haline geldi. Bir birine giren konnektörlerini içini bir kontrol et biri erkek diğeri dişimi diye.
Ben kumandanın içerisine bağlantı yapmak zorunda kalmıştım, senin bağlantın aslında daha güvenli görünüyor. Bende hiç sorun olmadı, direk kumandaya bağladım ve yeşil ışık yanmaya başladı. Boster açıkken kumandayı kapattığımda ise yeşil ışık bosterin açık olmasına rağmen sönüyor. Anladığım kadarı ile sende bostere uygun sinyal gelmiyor.
Birde kullandığın anteni bende denemiştim, çok iyi sonuç vermediği için kullanmadım, bence stok anten bu 9 dbm denen uzun antenden daha iyi bir seçenek.
MutluTEKIR
05-11-2011, 13:20
evet Erdal abiye katılıyorum anten konusunda, genelde antenin gain i arttıkça dikey konumda yayın yaptığı açı azalıyor. tabi bu antenin kalitesine de bağlı. bizim kumandalarda sanırım 60 derece civarı ama bu 9 dbm lik antenin dikey açısı 40 derece bile olabilir.
eğer uzun menzile gidip yüksekliğe çıkmayacaksan pek sorun çıkarmaz da ...
zaten 9 dbi ekleyerek menzili 2 katına çıkartıyorsun boosterla da 4 katına yani teorik olarak 8 katına çıkardın menzili :) 2km ise normalde 16 km ye gidip gelirsin, bu kadar uzaklarda işin yoksa bence normal kendi antenini kullan derim 8 km de dolaşırsın ama irtifa da yapabilirsin rahatça.
Bu seçenek yönelenlerin işine yarayabilir..
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1477472
http://vimeo.com/23705882
boranoran
15-11-2011, 21:32
1 watt yerine 2 watt nasıl olur acaba?
bu linkteki ürünü futaba 10c ye direk takabilir miyiz?
http://www.dealextreme.com/p/2-4ghz-2w-802-11b-g-sma-broadband-wi-fi-amplifiers-booster-37741
sadiakca
15-11-2011, 22:13
2 Watt Wifly-City boosterı HK 2.4 Ghz 7 Kanal kumandada denedim. Yer testlerinde 10 Km araba ile denedim sorun çıkarmadan çalıştı. Aslında Futaba 12 TZ kumanda kullanmak için almıştım fakat kumandayı bozmaktan korktuğum için cesaret edemedim. Resimleri Foruma yüklemeye çalışıyorum ama beceremiyorum. İmage komutuna Bilgisayarımdan eklenti yükle komutuna tıklıyorum ama yükleme yapmıyor.
boranoran
15-11-2011, 22:38
2 Watt Wifly-City boosterı HK 2.4 Ghz 7 Kanal kumandada denedim. Yer testlerinde 10 Km araba ile denedim sorun çıkarmadan çalıştı. Aslında Futaba 12 TZ kumanda kullanmak için almıştım fakat kumandayı bozmaktan korktuğum için cesaret edemedim. Resimleri Foruma yüklemeye çalışıyorum ama beceremiyorum. İmage komutuna Bilgisayarımdan eklenti yükle komutuna tıklıyorum ama yükleme yapmıyor.
sizin futabanın çıkışıda 100mw sanırım,peki HK 2.4 çıkışını biliyor musunuz?
aslında kumandayı yakmasından değilde bahsedildiği gibi boosterdan korkmak lazım.
birde boosterla kumanda arasına bir filtre kullanımış genelde,acaba bu mw değerini ayarlamak için mi?
fotoğraf yükleyebilseniz güzel olurdu ama problem var sanırım.
sadiakca
15-11-2011, 22:53
Kumanda ile booster arasında filtre kullanmadım kumandanın anten çıkışını koaksiyonel kablo ile direk boostera, booster çıkışınada yine HK dan aldığım 11 Dbi omni anteni yine koaksiyonel kablo ile bağladım. Kumandayı ve boosterı aynı 11.2 2200 lipo ile besliyorum sorunsuz çalışıyor.
boranoran
15-11-2011, 22:58
10km çok iyi gerçekten,bu başlık altında 1watt konuşulmuş ve ben araştırırken 2watt gördüm,sorun çıkarmaması çok güzel.
teşekkür ederim.
Boster için sinyal girişi max dbm değeri ürün özelliklerinde genellikle yazıyor. 2 watt için olanda bunu göremedim.
Eğer giriş limiti 20 dbm ise 100 mw lık çıkış gücüne sahip tüm TX ile kullanılabilir. Aksi halde ya attenuatör kullanmak yada ara kabloyu 2-3 metre kadar uzun tutup sinyal gücünü biraz zayıflatmak gerekiyor.
1 watt bosster ile de 10 km üzeri FPV mesafesi mümkün.
Siparişler bugün elime ulaştı.Pakette corona 2.4 modül,11dbi anten ve booster beslemek için 3s 2200 lipo vardı.Booster 6v ile çalıştığı için 6v çıkış sağlayan ubec ile besleme yapacağım.Booster kumandaya ekledim ve deneme yaptım,oda içinde sorunsuz çalıştı bakalım açık alanda nasıl olacak.. Ubec'ten zırr diye ses çıkıyor bu normalmi acaba?
MutluTEKIR
29-11-2011, 23:22
yaman hayırlı olsun açık alan testlerini sabırsızlıkla bekliyorum 8-10 km de sorun yoksa ben de düşünüyorum.
redbaron38
29-11-2011, 23:41
hayırlı olsun yaman guzel olmuş.....evet testlerının sonuclarını sabırsızlıkla beklıyorum...boosterı range vıdeodan getıttın dımı..
yaman hayırlı olsun açık alan testlerini sabırsızlıkla bekliyorum 8-10 km de sorun yoksa ben de düşünüyorum.
Sağol Mutlu.
Yarın rüzgar olmazsa deneme yapacağım inşallah,sanırım 1.3 alıcının stok anteni yetmeyecek bunun için.Bakalım gittigi yere kadar gideceğim ilk denemede..
hayırlı olsun yaman guzel olmuş.....evet testlerının sonuclarını sabırsızlıkla beklıyorum...boosterı range vıdeodan getıttın dımı..
Sağol abi,türkiye içi bir siteden aldım hemde range video fiyatından daha aşşağıda.. :) ama kullanılmış ürün,oda içinde çalışıyor ama inşallah acık alanda sorun cıkarmaz..
Yaman hayırlı uğurlu olsun.
Bugün deneme uçuşunu yaptım,verici 4 - 8 - 9 - h - c kanallarında denedim.En fazla 400m açılabildim,sonra ucak kontrolleri çok zayıfladı.Passfilter kullanmak gerekiyor,bakalım sorun çözülür inşallah.. Elinde ihtiyac fazlası 1.2\1.3 passfilter olan varsa satın alabilirim :)
1.2/1.3G TX Series:
4-C(4,5,6,7,8,9,H,C)
1.080G 1.120G 1.160G 1.200G
1.240G 1.280G 1.320G 1.360G
Dragut16
01-12-2011, 13:00
Bugün deneme uçuşunu yaptım,verici 4 - 8 - 9 - h - c kanallarında denedim.En fazla 400m açılabildim,sonra ucak kontrolleri çok zayıfladı.Passfilter kullanmak gerekiyor,bakalım sorun çözülür inşallah.. Elinde ihtiyac fazlası 1.2\1.3 passfilter olan varsa satın alabilirim :)
1.2/1.3G TX Series:
4-C(4,5,6,7,8,9,H,C)
1.080G 1.120G 1.160G 1.200G
1.240G 1.280G 1.320G 1.360G
Yaman yukarıda eklediğin fotoğraflardaki şekilde mi test yaptın? Yani Corona modül+booster+11dbi anten. Eğer böyle denediysen bence başka bir sorun var. 10 km gitmesi beklenen bir sistemin passfilterin olmamasından bukadar etkilenmemeli diye düşünüyorum. Boosteri takmadan sadece modülle ve modülün kendi anteniyle bir deneme yap istersen. Birde alcının anten görevi gören kablolarının 90 derecelik açıyla yerleştirilmesi gerektiğini okumuştum. 2km leri hengi sistemle görüyordun sen?
MutluTEKIR
01-12-2011, 14:17
1240 mhz ve üstündeki frekanslarda pek low pass filter a gerek kalmaması lazım. alıcı ve video vericiyi mümkün oldukça uzağa koydun mu? video koyduysan bu 2 si birbirini etkiliyordur, ferrit ring falan dene bir de, eğer rc sistemi zayıflıyorsa directinal 11dbi anteni değil de kendi 3dbi lik rubber duck orjinal antenini kullan öyle dene.
normal şartlarda 1w rc sistemin 8-10km, bevrc 1.3 video sisteminde 5-6 km gitmesi gerekir. bulursun çözümü inşallah bir an evvel.
Yaman HK dan gelen 11 dbm lik anteni çöp olarak düşün. Bu anten ile ben 2.4 video sisteminde bir deneme yapmıştım, tam bir facia idi, her hangi dandik stok antenden daha kötü sonuç veriyor. Bosterin stok antenini kullan yeterli. Ben stok anteni ile kullanıyorum, şimdiye kadar kilometrelerce uzaklaştım, radyo ile ilgili sorun hiç olmadı. Stok anteni ile 10 km yi görmen gerekiyor.
Birde lowpas filter olmasa da mesafede bu kadar sorun olmamalı, ben lowpas olmaksızın kullandığımda da mesafede sorun yaşamadım, sadece bazı servolar kontrolü bozmasalar da cızırdıyorlardı.
Yer istasyonumuzun ve kumandanın fotoğrafları, bu haliyle oldukça kompak oldu, tripodları taşımaktan kurtuldum.
Yaman yukarıda eklediğin fotoğraflardaki şekilde mi test yaptın? Yani Corona modül+booster+11dbi anten. Eğer böyle denediysen bence başka bir sorun var. 10 km gitmesi beklenen bir sistemin passfilterin olmamasından bukadar etkilenmemeli diye düşünüyorum. Boosteri takmadan sadece modülle ve modülün kendi anteniyle bir deneme yap istersen. Birde alcının anten görevi gören kablolarının 90 derecelik açıyla yerleştirilmesi gerektiğini okumuştum. 2km leri hengi sistemle görüyordun sen?
Booster 5db kendi anteni ile yaptım denemeleri,1.3 c kanalında en fazla 500m sonra kontroller iyice zayıfladı.Zaten bevrc'de adamların 2.4 kumanda için önerdiği passfilter sipariş verdim.İşimi garantiye alayım dedim,boostersiz hiç deneme yapmadım,şayet booster kullanmadıktan sonra 2.4ghz kullanmanın anlamı yok bence.. :) 72mhz ile 2km uçuşlar yapmıştım.
1240 mhz ve üstündeki frekanslarda pek low pass filter a gerek kalmaması lazım. alıcı ve video vericiyi mümkün oldukça uzağa koydun mu? video koyduysan bu 2 si birbirini etkiliyordur, ferrit ring falan dene bir de, eğer rc sistemi zayıflıyorsa directinal 11dbi anteni değil de kendi 3dbi lik rubber duck orjinal antenini kullan öyle dene.
normal şartlarda 1w rc sistemin 8-10km, bevrc 1.3 video sisteminde 5-6 km gitmesi gerekir. bulursun çözümü inşallah bir an evvel.
alıcı ve verici arasında 30cm kadar mesafe vardı,bakalım passfilter bekliyorum inşallah sorun çözülecek.. :)
Yaman HK dan gelen 11 dbm lik anteni çöp olarak düşün. Bu anten ile ben 2.4 video sisteminde bir deneme yapmıştım, tam bir facia idi, her hangi dandik stok antenden daha kötü sonuç veriyor. Bosterin stok antenini kullan yeterli. Ben stok anteni ile kullanıyorum, şimdiye kadar kilometrelerce uzaklaştım, radyo ile ilgili sorun hiç olmadı. Stok anteni ile 10 km yi görmen gerekiyor.
Birde lowpas filter olmasa da mesafede bu kadar sorun olmamalı, ben lowpas olmaksızın kullandığımda da mesafede sorun yaşamadım, sadece bazı servolar kontrolü bozmasalar da cızırdıyorlardı.
Aslında o anteni almamın sebebi uzatma kablosu olması,kışın manzarayı kaçırmamak için soguk havalarda arabanın içinde uçuşlarda kullanacaktım o anteni.bu anten iş görmüyor dersen,kablonun uçuna bir sma konnektör ekler 5db anten takarız artık.Sanırım sizin alıcılar kaliteli olduğu için etkilenmiyor vericiden,malum futaba alıcılarla corona alıcı arasında dağlar kadar dolar var :)
boranoran
14-12-2011, 15:55
Erdal Bey,fotoğraflar güzel bu şekilde çok rahat taşınıyor galiba.
Booster'ı futaba 7c ye bağlamışsınız ama orjınal anten duruyor,orjınal antenide kullanıyor musunuz?
birde Booster'ı ubec ile uğraşmadan direk 4,8volt niCd 2.bir pille beslesek olmaz mı acaba?
bana daha güvenilir gibi geliyor böylesi.
Teşekkür ederim, orjinal anteni devre dışı, sadece sökmedim. Boster ayrı bir batarya ile beslenebilir ama kumandanın kendi bataryası üzerinden bec ile beslemeyi tercih ettim, bataryanın voltajını sürekli kumanda üzerinden kontrol etmek daha güvenli geldi.
En büyük sıkıntı voltajın kontrol edilemediği durumlarda oluyor, yeni bir batarya yeni bir sorun demek olacak. Ben komple yer istasyonunu bile direk arabanın aküsünden besliyorum, böylece şarjı ne durumda korkusu yaşamıyorum.
passfilter sonunda teşrif etti,ilk fırsatta denemeyi yapacağım.!!
http://www.bevrc.com/bev-low-pass-filter-lpf1200-p-257.html
passfilter sonunda teşrif etti,ilk fırsatta denemeyi yapacağım.!!
http://www.bevrc.com/bev-low-pass-filter-lpf1200-p-257.html
Yaman, pass inş işe yaramıştır. :hımm: sonuç nedir merak ettik.
Yaman, pass inş işe yaramıştır. :hımm: sonuç nedir merak ettik.
Uygun havayı bekliyorum,herşey hazır..
Sonunda 1.3 verici ile 2.4 alıcıyı 1360 kanalında anlaştırabildim.. ilk deneme uçuşunu yaptım,1.3 verici ve alıcı 3dbi anten vardı,dönüşte görüntü gitti.. fy20a açtım model yumuşak bir iniş yapmış,bakalım birdahaki deneme daha tedbirli olacak..
http://www.youtube.com/watch?v=pYF8KIblJc4&feature=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=pYF8KIblJc4&feature=youtu.be
Yaman geçmiş olsun kırımsız kurtulman iyi.
verici anteni olarak ne kullanıyorsun? yer istasyonunda alıcıdaki anten nedir? sanırım sistemin 4km'e kadar sağlıklı iletişim sağlıyor.
Yaman geçmiş olsun kırımsız kurtulman iyi.
verici anteni olarak ne kullanıyorsun? yer istasyonunda alıcıdaki anten nedir? sanırım sistemin 4km'e kadar sağlıklı iletişim sağlıyor.
boosterde 5dbi anten,rx ve tx de 3dbi.. ama booster anteninin bununla değiştirmeyi düşünüyorum; http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__20108__2_4Ghz_7DB_Antenna_for_FrSky_Modules_And_ compatible_Radios_Modules_.html
boosterde 5dbi anten,rx ve tx de 3dbi.. ama booster anteninin bununla değiştirmeyi düşünüyorum; http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__20108__2_4Ghz_7DB_Antenna_for_FrSky_Modules_And_ compatible_Radios_Modules_.html
benim sorduğum video alacı vericideki anten zira görüntüde 4km kopmuş fazla parazit vardı.
benim sorduğum video alacı vericideki anten zira görüntüde 4km kopmuş fazla parazit vardı.
Alıcı için Bi-Quad anten yapacağım,o zaman daha temiz bir görüntü aktarımı olacaktır..
recepcyln
28-12-2011, 23:55
Yaman biquad güzel seçim yapımı basit sayılır, ölçülere dikkat. Bu antenle açın iyice daralacak dikkatli ol diversity ile kullanırsan iki farklı anten kullanıp bu açığı kapatabilirsin. Ben de biquad yaptım ancak deneme fırsatım pek olmadı bir uçuşta 5km civarından temize yakın görüntü alabildim ancak uçakta vee anten yerde ise stok antenl ve biquad bağlı iki ayrı lawmate alıcı vardı.Normalde biquad ile 10 km civarı menzile ulaşabilmek lazım tabi antenin kapsama alanı içinde kalmak koşuluyla:)
900mhz/1300mhz arası çalışabilen biquad anten ölçüleri nedir.
900mhz/1300mhz arası çalışabilen biquad anten ölçüleri nedir.
Verilen ölcülere kendi kanalınızın frekansını yazarak uygun ölcüyü bulabilirsiniz..
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1328260
Denemelerden sonra kendi antenimin 1360 kanalında ölcülerini paylaşırım..
Yaman, booster'e bu linkteki antenimi takmayi düsünüyorsun yoksa bu linkteki cihaz boosterin yerini tek başina tutuyormu.?... saygılar
Yaman, booster'e bu linkteki antenimi takmayi düsünüyorsun yoksa bu linkteki cihaz boosterin yerini tek başina tutuyormu.?... saygılar
Yok,ben bu anteni video alıcıda kullanacağım..
Verilen ölcülere kendi kanalınızın frekansını yazarak uygun ölcüyü bulabilirsiniz..
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1328260
Denemelerden sonra kendi antenimin 1360 kanalında ölcülerini paylaşırım..
Yaman yeni sistem kuruyorum video rx/tx sistemini 1,3ghz alacam vericideki anten vee anten. linkteki biquad antenle uyumlu çalışırmı acaba.
Yaman yeni sistem kuruyorum video rx/tx sistemini 1,3ghz alacam vericideki anten vee anten. linkteki biquad antenle uyumlu çalışırmı acaba.
Bence çalışır.. Bende vericide vee anten,alıcıda biquad anten kullanmayı düşünüyorum..
Arkadaşlar,sanırım bugün 1w booster girişini yaktım.. boostersiz 1km yakın uçuş yaptım ama booster takınca 50m gecince bağlantı kopuyor,vericim 10-60wm arasında çıkış var ama sanırım booster girişi daha küçük.. ışıkları yanıyor,kumandadan sinyal aldıgıda gösteriyor ama mesafe kısaldı. bir fikri olan varmı?
Bağlantıları kontrol et. Yaman sen low pas filter almamısmıydın nasıl yanarki. Ayrıca antenlerde tamassızlık olabilir kontrol et
kolay gelsin
Bağlantıları kontrol et. Yaman sen low pas filter almamısmıydın nasıl yanarki. Ayrıca antenlerde tamassızlık olabilir kontrol et
kolay gelsin
passfilter 1.3 verici için,alıcı etkilenmesin diye.. ben booster direk bağladım,normalde 6db aktuetör kullanıyorlar.Okuyanlara tecrübe olsun arkadaşlar,aktuetör olmadan booster vericiye bağlamayın.. :) bağlantılardan olduğunu zannetmiyorum ama kontrol edeceğim..
Tamam benim de kafam karıştı. Eğer attuenatur yoksa uzun bir kablo bağlayıp sinyali düşmesini sağlayabiliriz. Ben 1,5 m kablo ile takmıstım kumandaya mesela ama range test yapamadım bi türlü yinede dikkatli olalım
Geçmiş olsun Yaman, benim okuduğum bilgilerde attenuatör kullanılması yönünde. Ben 7C futaba TX i içinden fransa moduna çevirdim ve çıkışı 10 mwatta düştü. Şimdiye kadar bu şekilde sayısız uçuş yaptım, hem mesafe hemde etkinlik olarak eskiye göre çok iyi.
Booster olmadan önce mesafe çok uzun olmasa bile ağaçların arkasında kaldığım zamanlarda kumanda kontrolünde kayıplar oluyordu, sinyalin güçlenmesi mesafede artış sağladığı gibi araya giren ağaç gibi kısmi kesinti oluşturan durumlarda da çok işe yaradı. Farkına varmadan ağaçların arkasında kalıp kumanda kontrolünü kaybettiğim yerlerde şimdi kontrolde hiç kesinti olmuyor.
volkancc
22-01-2012, 22:45
Merhaba Arkadaslar
Ben Uzun zamandir rf projelerle ilgileniyorum kendimde elektronikciyim bu sinyal yukseltme isinde fazla talep varmi acaba
ben 2.4ghz ile 5.8 ghz urunleri 1-2 waat yukselte bilirim bunun gibi uygulamalarimi kendi projelerimde deniyorum ayni zamanda ucak ile ilgilendigimden fpv sistemlerde bu eksigi kesfettim
Merhaba Arkadaslar
Ben Uzun zamandir rf projelerle ilgileniyorum kendimde elektronikciyim bu sinyal yukseltme isinde fazla talep varmi acaba
ben 2.4ghz ile 5.8 ghz urunleri 1-2 waat yukselte bilirim bunun gibi uygulamalarimi kendi projelerimde deniyorum ayni zamanda ucak ile ilgilendigimden fpv sistemlerde bu eksigi kesfettim
Bu uygulama 72mhz için yapılırsa,kullanımı 2.4 ve 5.8 göre daha iyi olur diye düşünüyorum.
Çünkü hantal oluyor bu frekansta kullanılan booster; http://fpvhobby.com/28-72-mhz-7watt-booster.html
Sigara paket boyutunda mesela,1w çıkış olan bir booster pratik olur diye düşünüyorum..
volkancc
23-01-2012, 09:25
O frekanstada urun yapabilirim.
acaba daha cok ihtiyac 72 Mhz de mi oluyor?
vandalist
22-03-2012, 02:12
selam arkadaşlar aptığım araştırmalarda gördüğüm EAG-2424 24dBi 2.4GHz 802.11 b/g Outdoor Grid Anten ile 20 km kadar sinyal gücü elde edilebiliyor muş kumanda ve fpv alıcısı için kullanmayı düşünüyorum sizce nasıl bir sonuç alabilirim. Ben 10km ye kadar çıksın istiyorum
sadiakca
16-04-2012, 22:25
102221102222
Futaba T12Z 2watt wifly city booster ile 10 km yer testinde problemsiz çalıştı.
102221102222
Bağlantıyı nasıl yaptınız? Aktuetör kullandınız mı? Anten olarak da boosterın kendi antenini mi kullandınız?
Bağlantıyı nasıl yaptınız? Aktuetör kullandınız mı? Anten olarak da boosterın kendi antenini mi kullandınız?
Resimleri yeni fakettim, Kendi antenini ve aktuetör kullanmışsınız. Boosteri nereden aldınız?
sadiakca
17-04-2012, 12:26
Boosteri 1 yıl kadar önce ebay dan almıştım. Bağlantı için:
http://www.himodel.com/radios/FrSky_200mm_Coax_assembly_for_DIY_Modules.html
Anten:
http://www.himodel.com/radios/5db_Antenna_for_2.4G_RF_Module_19.5cm_Long.html
102221102222
aktuetör ü nereden temin ettiniz acaba ?
sadiakca
17-04-2012, 13:59
aktuetör ü nereden temin ettiniz acaba ?
Aktuetör ün ne olduğunu bilmiyorum. üstteki mesajda verdiğim linkteki modülü anten çıkışı ile booster girişine bağladım
ebayda birkaç malzeme buldum.
Bağlantı ucu;
http://www.ebay.com/itm/4in-U-FL-male-RP-SMA-Pigtail-Mini-PCI-Wireless-Card-/120801782303
Booster markasız;
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=350547742126
attenuator;
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=220952709766
attenuator denen 3 adet direnç den oluşur
http://www.microwaves101.com/encyclopedia/calcattenuator.cfm
işte hesabı anten empedansı standart 50 ohm dur. tip olarak Pi tipini rafatlıkla kullanabilirsiniz.
Aktuetör ün ne olduğunu bilmiyorum. üstteki mesajda verdiğim linkteki modülü anten çıkışı ile booster girişine bağladım
Teknik olarak tam anlaytamayabilirim ancak bu aktuetor dedikleri modülden çıkan güçlü sinyal booster ı yakmasın diye kullanılıyor.ben bu alet yerine 3 metre kablo kullanıyorum ancak bu aletten almak istiyorum.onun için osrmuştum.cevab için teşekkürler arkadaşlar.
Merhbalar, ben de futaba 7c 2.4ghz kumandam için booster modifikasyonu yapmak istiyorum. Acaba kumandada kesip biçme içini açma yapmadan adapte edebileceğim 12 v ile çalışan bir booster var mı?
boranoran
22-05-2012, 11:51
Merhbalar, ben de futaba 7c 2.4ghz kumandam için booster modifikasyonu yapmak istiyorum. Acaba kumandada kesip biçme içini açma yapmadan adapte edebileceğim 12 v ile çalışan bir booster var mı?
booster modifikasyonu için kumandanın içini açmanız gerekiyor,
kumandanın sinyal çıkışı olan anten bağlantısını söküp bu çıkışa boosterı bağlamanız gerekiyor,
boosterda, bu çıkıştan aldığı sinyali yükseltebiliyor.
ayrıca boosterlar genelde 5v ile besleniyor,ben 4.8 v nicd ile besliyorum.
Boran bey teşekkürler. Kumandanın içinden modifikasyona gönlüm pek razı değil sanırım :D Bir de yeni 2w boosterlarda 12 volt da var. Gerçi o çok önemli değil ubec+lipo ile de çözülür de. Peki anten çıkışını sökmek ve booster'a bağlamak kolay mı yani sadece monte demonte mi yoksa araya ek aparat kablo vs. lazım mı? Attenuator mü ne öyle birşeyler yazmışlar forumda kumandanın sinyal gücü booster'ın girişini yakmasın diye. Telsiz elektroniğinden çok anlamadığım için soruyorum. Eğer varsa söküm takımla ilgili resim vs. koyabilir misiniz. Teşekkürler...
Ben 2 watt 12 volt booster kullanıyorum.Ubec e felan gerek kalmıyor.Direk kumanda pilinden alıyorum enerjiyi.Attetuner e gelince çoğu kişi benim gibi 3 metre anten kablosu kullanıyor.Biraz kaba duruyor kumanda da ancak bu attetuner denen aleti kullanan yok sanırım.Benim size tavsiyem frsky sistem var.kumanda modülü alıcı ve boosterı alın attetuner kullanmanıza gerek kalmayacak.Linkte modul ve booster ile almanız sizi kablo ve ya attetuner derdinden kurtaracaktır.
http://www.rangevideo.com/index.php?main_page=index&cPath=62&zenid=d7a45f1e7acb9e2d73007e5acc4a3cc9
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.