PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Fpv raptor neden düştü?

swordfishpupy
03-12-2011, 19:36
Bugün uçağın ilk uçuşunu yaptık. Uçak kalkışta birazca zorlandı yere nerdeyse temas etti ama nihayetinde yükselişe geçerek kalkışı tamamladı. ilk olarak kalkıştan hemen sonra sağa döndürdük ve düz devam etti. daha sonra tekrar sağa döndürürken hiç nedensiz çok küçük daireler çizerek düştü. düştüğü alana (yaklaşık 200 mt ) gittiğimizde kanat bağlantılarının bazıları kopmuş tu başka hiçbirşey olmamıştı. bütün kablolar sökülüydü ki bunun çarpmanın etkisiyle olduğunu düşünüyoruz. Sizce neden düşmüş olabilir? Herhangi fikri olan?

kesik
03-12-2011, 19:55
ustalar daha iyi bilir.kanımca stall olmuş olabilir.kalkıta yere temas edecek gibi olması motorun ağırlığa yetecek kadar gücü anca kaldırabilmesi olabilir.sonra giderkende uçağın hızı düşmüşse stall olmuş olabilir.bu gün benim uçuşumda da dönüşlerde motorun güçsüz kalmasından dolayı denge kayıpları oldu.gaz vererek toparladım.böyle bir durumdan dolayı olabilir.

MutluTEKIR
03-12-2011, 21:13
bu olayın dönüşte gerçekleşmesi viril nedeniyle olabilir, tek kanadın stalle uğrayıp dönerek yere düşmesidir. ya da kontrol kaybedilmiş olabilir. geçen haftaki uçuşta 700m ye sorunsunz giden model 100m ötede failsafe oldu ve dönerek düşmeye başladı sonra bağlantı tekrardan geldi de kurtarıldı uçak. elektroniklerin yerleşimleri çok önemli, video verici, rc alıcı ve gps anteni birbirinden olabildiğince uzak olacak.

swordfishpupy
03-12-2011, 23:15
Öncelikle şunu belirteyim hiçbir fpv ekipmanı üzerinde yoktu. Bu durumda çözüm ne olabilir ya da bir sonrakinde nelere dikkat etsem düşürme riskini azaltırım?

MutluTEKIR
04-12-2011, 02:08
ek olarak bec kullanıyormusunuz. bazen bec kullanılmamasından da olabiliyor.

Kavil
04-12-2011, 11:59
gözden kaçabilecek basit bir ayrıntıyı lütfen değerlendirin. aileron var ise Y kablo kabloya servoların düzgün bağlandığından emin misiniz? benzer bir olay yerde test ederken başıma geldi. sağ sol aileron testi yaparken gaz açtım ve titreşimden servo kablosu soketten kurtuldu ve aileron tam aşağı pozisyonda kitlendi kaldı. havada bu olay olmuş olsaydı büyük olasılıkla yeniden bir uçak yapmam gerekicekti.

swordfishpupy
04-12-2011, 13:20
Mutlu bey ek olarak bec kullanıyormusunuz dan kastettiğinizi anlamadım. deneyiminizi paylaşırsanız sevinirim.

Kavil Y kabloları bize göre iyi takmıştık ama dediğiniz ihtimaller dahilinde diye düşünüyorum. bir sonrakine daha dikkatli olacağım bu konuda.

swordfishpupy
04-12-2011, 13:23
Birde eğer bu uçağa daha güçlü bir motor takalım dersek, motor, esc, prop. seçimimiz ne olmalıdır sizce?

hsadi
04-12-2011, 13:27
Uçakla gelen servoları beğenmediğimi belirtmiştim. Bu olay servonun takılması gibi görünüyor. Servo geri dönmediği zaman yada dişli sıyırdığı zaman uçak kontrolsüz bir tonoya giriyor. Düşüncem servonun arızalandığı yada servo bağlantısının kesildiği yönünde. Pushrodların kanat bağlantı clavis, yeke vb. elemanları çok kırılgan. Bunlardan biri de kırılmış olabilir.

swordfishpupy
04-12-2011, 14:55
hakan bey söyledikleriniz hemen dikkate aldım sizin değiştirdiğiniz servolardan 6 tane siparişi verdim.

MutluTEKIR
04-12-2011, 15:11
Mutlu bey ek olarak bec kullanıyormusunuz dan kastettiğinizi anlamadım. deneyiminizi paylaşırsanız sevinirim.

Kavil Y kabloları bize göre iyi takmıştık ama dediğiniz ihtimaller dahilinde diye düşünüyorum. bir sonrakine daha dikkatli olacağım bu konuda.

external bec demek istemiştim, bazı yerlerde ubec olarak da geçiyor. alıcı ve servoları beslemeyi esc nin bec inden değil de external bir bec devresiyle ayrı olarak beslemek.

y kabloların takıldığı yerler de hassas. uçağın kanatları havada esnediğinden temassızlık da olabiliyor bu birleşim yerlerinde. halbuki yerde iken hiç birşey olmuyor. bu nedenle ya servo birleşim yerleri için kilitler satılıyor böylece kabloların çıkması engelleniyor. ya da bu birleşim yerlerini epoksi, mastik ya da yapıştırıcıyla ayrılmalarını engellemeniz iyi olacaktır.

swordfishpupy
04-12-2011, 15:23
Mutlu bey demek istediğinizi anladım hemen araştırıyorum BEC olayını. ayrıca kablo kilitlerine de göz gezdiriyorum şimdi...

swordfishpupy
04-12-2011, 15:32
mutlu bey peki şimdi UBEC in bağlantısı ne şekilde olacak? Normalde batarya escye girip ordan dağılıyor ya UBEC i hangi aşamaya monte edeceğiz?

hsadi
04-12-2011, 17:56
mutlu bey peki şimdi UBEC in bağlantısı ne şekilde olacak? Normalde batarya escye girip ordan dağılıyor ya UBEC i hangi aşamaya monte edeceğiz?

Daha emniyetli olsun istiyorsanız servoları ayrı bir pil ile besleyin. Bu şekilde uçaktaki pil daha uzun gider. Pilin bitmesi durumunda servolar da çalışmaz. 2. pil ile motor pili bitse bile uçağı planor gibi kontrol etmeye devam edebilirsiniz. Model yeterince büyük ise 4.8v ek bir pilin ağırlığını görmezden gelip uçağa koyunuz.

MutluTEKIR
04-12-2011, 19:47
ubec herhangi boştaki bir kanala takılır tabi esc de bec varsa escden gelen kırmızı kablo kesilir. bazen escler anlık da olsa saçmalayabiliyorlar ve motora yeterli akım vermek için becden çıkan alıcıya giden akımda/voltajda dalgalanmalar olabiliyormuş bu nedenle fpv de ubec tavsiye ediliyor. düşüşte herhangi bir sebep bulamayanlar ubece geçince sorunsuz uçmaya devam edenler var.

ince999
05-12-2011, 11:47
Bu düşüşün sebebi yazılanlara göre viril yani spin.Uçak zaten zor kalkmış yani gücü ucu ucuna yetmiş sonrada düz uçuşta herhalde biraz tırmanma konumunda idi yani uçayımmı uçmayayım mı diye düşünüyordu.Bir uçak böyle durumda iken dönüş verildimi anında dönüş yönünde virile girer.Zaten yazılandada küçük daireler denmekte yani viril tarif edilmektedir

hsadi
05-12-2011, 13:55
Merhaba,
Raptor modelinin 2m versiyonu bugün geldi. Uçakta motor, esc ve servolar yok. Uçuşa hazır hale gelmesi biraz daha zaman alacak bu yüzden.

swordfishpupy
06-12-2011, 15:42
Hakan bey hayırlı uğurlu olsun tekrar inşallah güzel günlerde uçurun. ben motoru değiştirmek istesem ne önerirsiniz?

hsadi
06-12-2011, 16:31
Teşekkür ederim. İnşallah bunun bahtı açık olur :D
Bu modelde motor gelmedi. Lanyuhobby sayfasına bakınca 1.6 ile 2.0m versiyonların motorlarının aynı olduğunu görüyoruz. Üzerinde gönderilen motor 2812 1400kv. Başka bilgi yok. Elimde Hobbykingden aldığım 2826 1400kv motor var. Bu motoru denemeyi düşünüyorum.

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=12920

Bu elektrik işinden pek tecrübeli değilim. Ben daha çok patlar motorlu modellerle ilgileniyordum. Fpv amaçlı elektrikli bu tür modeller kullanıyorum. Bu nedenle motor tercihi konusunda çok net bir öneride bulunamayacağım. Daha efektif bir motor olur ise bende o motoru tercih edebilirim.

swordfishpupy
06-12-2011, 18:12
Hakan bey önerileriniz devamlı gözden geçiriyorum. bakalım nasıl olacak sizin uçuş. elektrikli motorrlardaki bu sayılaırn anlamı neye denk geliyor bi türlü anlamadım. :) gerçi rakamları anlasam da birçok daha ayrıntı var. daha güçlü uygun motor nasıl bulabiliriz onu araştıracağım. tabi birde yuvasına uyması lazım :) olurda bi öneriniz olursa kulaklarımı 4 açıyorum :)

hsadi
06-12-2011, 21:01
Merhaba,
Elektrik motor seçimi konusunda aşağıdaki linkteki yazıyı inceliyordum. Sizin de okumanızı isterim.
Buradan bir sonuca varabiliriz sanırım.

http://www.hobbyrc.com/forum/content/188-Elektrikli-u%C3%A7aklar-icin-uygun-motor-se%C3%A7imi-nas%C4%B1l-olur

swordfishpupy
07-12-2011, 17:33
hocam ben buna baktım okudum hemde 6 defa falan ama motor secımınde zıyade belırtılen motorların ozellıklerını anlama konusunda anlayamıyorum. bırde fıyatlar benı yanıltıyor mesela 1400 kv lık motor var 9 dolar 950 kv lık motor var 25 dolar :D ayrıca ebatların guce etkısı nedır?

hsadi
08-12-2011, 00:00
Şuradan başlayalım. İlk adım modelin ağırlığı ve uçuş karakteristiği nedir?
Yazıda 1000gr lık bir model dikkate alınmış. Burada fpv modellerinden söz ettiğimiz için sakin uçuşlu bir model olacağını kabul edelim. Burada 110w motor önermekte. Pusher ise 220w. Raptorda pusher.
Düşündüğümüz motor uygunmu anlamak için motorun max. amper değerini voltaj ile (2s ise 7.4, 3s ise 11.1)
Amper değeri ile voltaj değeri çarpılır w elde ediliyor. Bu değer gerekli miktarı karşılıyor ise motor uygun denebilir.
Kullanılacak pervane de önemli. kv değeri yüksek motor ile küçük pervane yüksek devirle çevriliyor. Fpv modelleri için pervane arkada. Yerine sığan en büyük pervane tercih edilmeli.
Fiyata fazla takılma. İşini gören kaliteli motorları tercih et. Ebat büyüdükçe motorun çekeceği akım artıyor ve daha büyük pervane çevirebiliyor.
Benim edindiğim izlenimler bunlar..
Raptor 2m modeli bu akşam uçuşa hazır hale geldi. 2826 1400kv motor monte ettim.
1.6m versiyonunda 2812 1499kv motor ile geliyordu. 2m versiyonunda da aynı motor kullanılmış. Ben daha güçlü motor kullanmış oluyorum.

swordfishpupy
08-12-2011, 10:46
Hocam nolur kızmayın ama 2826 1400 kv motor 2812 1499 kv motordan nasıl daha güçlü oluyor? :)

hsadi
08-12-2011, 11:04
2826 1400kv motorda ilk 2 rakam olan 28 motor çapını veriyor. Ø28
Sonraki 2 rakam 26 ise motorun boyunu veriyor. 1400kv ise volt başına alınan devir oluyor.
2812 olan motorun boyu 12mm. İçindeki mıknatıslar ve bobin boyu bu kadar. Diğer 2826 olan motorda ise motor boyu 28mm. İçindeki mıknatıslar ve bobin boyu diğerine göre daha fazla. Motorların çektiği akımlara bakarsanız 2628 olan motorun daha fazla akım çektiği görülmektedir.
Kızdığım falan yok bunu nerden çıkardın? :)

swordfishpupy
08-12-2011, 11:13
hocam şimdi ben bu bilgilerle benim fpv raptoru jet raptor yapmazmıyım? :D

swordfishpupy
08-12-2011, 11:16
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=12919
bu motora ne dersiniz?

hsadi
08-12-2011, 11:28
kv değeri yüksek bence. Raptorun pervanesi buna büyük gelir. Amper değeri yüksek. Pili çabucak bitirecektir. Fpv de uçuş süresini arttırmak lazım. Bu nedenle çektiği amperi az olan motor tercih edilmeli.
Uçak ile gelen motor iş görüyordu. Bu motordan çok uzaklaşmamak lazım. 2812 yerine biraz daha büyüğü tercih edilebilir. kv değeride 1400 civarında 1300-1500 gibi olmalı. 2200 olur ise pervaneyi küçültmek gerekir.

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=17587
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=12920

Bu motorlar daha uygun gibi görünüyor.
Ben 2. olanını taktım. Elimde hazır olan bir motordu.

swordfishpupy
10-12-2011, 13:05
Hakan bey ben ikinci motoru sipariş verdim ama BK olduğundan beklemedeyim. Siz uçurursanız tecrü ettiklerinizi beklerim. Saygılarımla ...

hsadi
10-12-2011, 18:15
Merhaba,
Bugün öğleden sonra modelim test uçuşunu yapmak için alan gittim. Rüzgarın çok şiddetli olması nedeni ile test uçuşunu yapamadım. Hava şartları uygun olur ise yarın tekrar alanda olacağım.

hsadi
11-12-2011, 23:45
Merhaba

Bugün 2M Raptor'un ilk test uçuşunu yapabildik. Rüzgarın ciddi derecede kuvvetli olması uçuşu biraz zorlaştırdı ama genelde başarılı bir gün oldu. Hobbyking'den alınma 2826 1400kv motor soru işareti idi. Test uçuşları sırasında güven verdi doğrusu. Bir dahaya tam ekipman ile deneyeceğim. Saha ekibimizden Osman'ın ilk test uçuşu ile ilgili çektiği videonun linki aşağıdadır.

http://www.youtube.com/watch?v=wGNFBUde9Wc

swordfishpupy
14-12-2011, 18:54
tebrikler hakan bey güzel uçuş olmuş rüzgarlı havaya rağmen. Her konuda yeni tecbülerinizi bekliyorum. :)

hsadi
14-12-2011, 19:15
Sipariş verdiğiniz motor hobbyking e gelmiş.

swordfishpupy
15-12-2011, 18:26
ewt biraz önce güzelce kaydım kendilerine parayı falan ödememe rağmen neden göndermiyorsunuz diye :D bu arada alishanmao ile iletişim kurdum ben kendisi de yedek parça konusunda bilgisi yok. :(

wache
16-01-2012, 12:53
Merhaba

Bugün 2M Raptor'un ilk test uçuşunu yapabildik. Rüzgarın ciddi derecede kuvvetli olması uçuşu biraz zorlaştırdı ama genelde başarılı bir gün oldu. Hobbyking'den alınma 2826 1400kv motor soru işareti idi. Test uçuşları sırasında güven verdi doğrusu. Bir dahaya tam ekipman ile deneyeceğim. Saha ekibimizden Osman'ın ilk test uçuşu ile ilgili çektiği videonun linki aşağıdadır.

http://www.youtube.com/watch?v=wGNFBUde9Wc

hakan bey yorumlarınızı okudum bizleri aydınlattığınız için teşekkürler ayrıca yeni uçağınız hayırlı olsun kaybolmaması dileği ile kırımsız uçuşlar dilerim 2826 1400kv motor ile tam ekipman deneme imkanınız oldumu acaba ?

wache
16-01-2012, 15:07
max kaçlık pervane kullanabiliyoruz ?

marmarisleee
07-02-2012, 01:13
geçen hafta kızılyakada fpv raptor ile yerden gorerek yaptığımız ilk çekim denememiz.

http://youtu.be/2LkZjVTO7X0

MutluTEKIR
07-02-2012, 13:10
güzel bir uçuş olmuş tebrikler