Orijinalini görmek için tıklayınız : Fiber gövdemi yoksa Balsamı?
barbaros
08-01-2012, 21:41
Arkadaşlarım merhaba,aklıma takılan bir durum var.120 lik olan bir mustang P51 savaş uçağı almak istiyorum.Ancak fiber gövdemi yoksa balsa gövdemi daha iyi olur.birbirlerine karşı avantaj ve dezavantajları nelerdir.Siz değerli arkadaşlarımın fikirleri bu konuda bana kılavuz olacaktır.Hepinize teşekkür eder,kırımsız uçuşlar dilerim.
fiberden anlıyorsan fiber yap...
yok ben anlamam dersen balsa :)
fiber daha sağlam olur.
TunahanKucuk
11-01-2012, 22:00
Şimdi ortada bir üye var, .120lik mustang satın almak istiyor.Composite mi yoksa ahşap bir model mi almalıyım,avantaj ve dezavantajları ne diye bilgi almak istemiş.Bunun yanında gelen cevap fiberden anlıyorsan fiber yap... fiber daha sağlam olur.Yanlış konuşmakta istemiyorum ancak sayın Boolat abim yaptığın yorumun veya soruya yaklaşımın doğru mudur?Bu yorumun gerçekten soruyu sorana fayda sağladımı?Ben açıkçası soruyu soranın sorusunu düzgün okuduğunu dahi düşünmüyorum.Varsa benim bir yanlış anlamam lütfen düzeltiniz...
TunahanKucuk
11-01-2012, 22:30
Konu sahibine kişisel düşüncemi paylaşıcak olursam, ben olsam balsa olan modeli alırdım.Fiberglass modellerin tek üstünlüğü scale görüntüsü, yoksa düzgün inip kalkmayı bilen düzgün uçan biri için uçuş karakteristiği olarak ben bu tür modellerde aman aman bir farkı olduğunu düşünmüyorum.Ki P51 almayı düşündüğünüze göre bu özelliklerin kendinizde olduğunu düşünüyorsunuzdur.Ben kompozit uzmanı değilim ancak dilim döndüğünce izah etmeye çalışıyım;
-Fiberglass bir model aldığınızda kırım halinde müdahale etmeniz için elinizde bir kalıbın olması gerekicek.
-En ufak kırımlarda yama yaptığınızda tamir için bölgenin tamir prosedürü sizi bunaltıcak.Tamir için cam kumaşı ve epoxy gereksinimin yanı sıra tamir yapıcağınız bölgenin boyasını güzelce temizleyip uygun formda yamamanız gerekicek.Ardından macunuydu boyasıydı bir sürü meşakatli iş sizi bekliyor olucak.Boyuyacaksınız yakıt boyayı bozucak boya arıyışı içine giriceksiniz ...vs vs.
-Kırım yaşamasanız bile zamanla nedeni mali sebeplere dayanılarak bu tür modellerde kullanılan dandik boyalar, en ufak esnemelerde çatlıyacak daha modeli toplarken bir sürü boya çatlağı sizi rahatsız edicek.
-Öte yandan fiberglass macerasının size tek faydası yapısal olarak yeni bir çeşitle tanışmak ve kişisel gelişim olucaktır.
-Tüm bunların yanında balsa çok kolay şekil alabilen ve ağırlığına göre müthiş mukavim bir malzemedir. yaptığınız tamirden sonra ufak bir kaplama yaması olayı bitirir.Ağır kırımlarda fiberglass yada balsa olması hiçbirşey değiştirmez.
Türbine motorlu modellerde ,jetlerde fiberglass modellerin tercih edilmesi bence daha doğru olur diğer modeller için (yine bence) sadece macera amaçlı olarak nitelendirildiğinde fiberglass olarak yapılan tercih doğru olur.
barbaros
11-01-2012, 23:19
Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim.gayet faydalı oldu.yeni bir konu daha açmadan sorsam böyle bir model için kaç kg torklu servo kullanmam uygun olur?
Şimdi ortada bir üye var, .120lik mustang satın almak istiyor.Composite mi yoksa ahşap bir model mi almalıyım,avantaj ve dezavantajları ne diye bilgi almak istemiş.Bunun yanında gelen cevap fiberden anlıyorsan fiber yap... fiber daha sağlam olur.Yanlış konuşmakta istemiyorum ancak sayın Boolat abim yaptığın yorumun veya soruya yaklaşımın doğru mudur?Bu yorumun gerçekten soruyu sorana fayda sağladımı?Ben açıkçası soruyu soranın sorusunu düzgün okuduğunu dahi düşünmüyorum.Varsa benim bir yanlış anlamam lütfen düzeltiniz...
Tunahan,
evet doğru detaylara girmek istemedim.
girmekle iyi yapmişsın çok faydalı olmuş..
ben kısa yoldan senın anlatdığını yazdım :)
kusura bakma barbaros almak istiyormuşsun. bende yapacaksın diye anladım...
kolay gele....
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.