Orijinalini görmek için tıklayınız : model uçaklarımda kullanmak üzere düşündüğüm video camera montajı hakkında
overdosemre
09-02-2012, 12:50
Değerli arkadaşlar,
model uçaklarımda kullanmak üzere, çok uygun fiyatlı bir sony MHS-PM5K hd kamera aldım. birden fazla uçağım olduğu için sadece bir tanesinde sabit olarak kullanmak istemiyorum. bu sebeple kameranın kanat, kanat altı, gövde veya farklı bir noktasına sabitlenmesi konusunda fikirlerinize ihtiyacım var. bir fpv kamera değil ancak 110 gr ağırlığında. bir cep telefonu büyüklüğünde.
uçak üzerine sabitleme konusunda fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim. Saygılar.
Emre
Bağlantı olarak tripod için yuvarı var mı ?
Yok ise araçlarda gps,telefon v.b için yapılan 150 gram ağırlığında cama yapışan tutucular var,bunlarıın gereksiz yerini keserek hafifletebilirsin.Cama yapışacak tarafına 4 delik deler uçağada 4 somun monte ederek bağlanabilir.....GoPro nun bağlantı için olan aparatlarına bakarak benzetebilir-daha iyi sonuçlar alabilirsiniz....
overdosemre
09-02-2012, 13:16
evet bağlantı için tripod yuvarı var. bu konuda öneriniz ne olur. teşekkürler.
MutluTEKIR
09-02-2012, 18:16
tripod yuvası nerede bu da önemli. bloggie yi mecburen yatık koyacaksınız ve kamerayı öne bakacak şekilde çevireceksiniz. bence bunun için cırt cırt bant kullanılabilir, bloggie yi yatırıp uçağın burnunun üstüne yerleştirin, bir yanlardan geçecek şekilde bir üstten alta denk gelicek şekilde cırt bant kullanılabilir, ya da lastikler. ;)
overdosemre
10-02-2012, 09:11
tripod yuvası nerede bu da önemli. bloggie yi mecburen yatık koyacaksınız ve kamerayı öne bakacak şekilde çevireceksiniz. bence bunun için cırt cırt bant kullanılabilir, bloggie yi yatırıp uçağın burnunun üstüne yerleştirin, bir yanlardan geçecek şekilde bir üstten alta denk gelicek şekilde cırt bant kullanılabilir, ya da lastikler. ;)
Aslında haklısınız ancak diğer taraftan beni düşündüren bir başka konu ise CMOS lens olduğundan jelly-effect mutlaka olacaktır. bunu ortadan nasıl kaldırırım bu da diğer konu. aşağıdaki link üzerinden görebileceğiniz bir tripod buldum. özelliği kelepçe şeklinde olması. kanat üzerine yerleştirilebilir ama ne kadar başarı sağlar bilemem.
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-kamera-fotograf-toplu-satis-kamera-max-5kg-mini-tasinabilir-kelepce-tripod-55307130/detay/
MutluTEKIR
10-02-2012, 10:07
kanat üzerine yerleştirmeyi tavsiye etmem kanadın aerodinamik yapısını bozarak çeşitli sorunlara yol açabilir o nedenle en iyi yer bence uçağın burnudur. bende picsio var ve bunu poliüretan sünger tabaka koyarak aştım, çok yumuşak olmayan bir çeşit. balsa üstüne monte ederek jelly den kurtulanlar var. deneyip göreceksiniz. ama uçağınız büyükse, pervaneyi balanslarsanız ve uçak köpükse, titreşimin çok büyük sorun olacağını sanmıyorum.
overdosemre
10-02-2012, 10:15
kanat üzerine yerleştirmeyi tavsiye etmem kanadın aerodinamik yapısını bozarak çeşitli sorunlara yol açabilir o nedenle en iyi yer bence uçağın burnudur. bende picsio var ve bunu poliüretan sünger tabaka koyarak aştım, çok yumuşak olmayan bir çeşit. balsa üstüne monte ederek jelly den kurtulanlar var. deneyip göreceksiniz. ama uçağınız büyükse, pervaneyi balanslarsanız ve uçak köpükse, titreşimin çok büyük sorun olacağını sanmıyorum.
kesinlikle haklısınız ama şu şekilde düşünelim. kanat açıklığı 2350mm üzerinde kullandığım motor saito 182 boxer. her ne kadar balans ayarını çözsemde mutlaka motorun özelliğinden kaynaklı titreşim söz konusu olacaktır. belki poliüretan köpük dediğiniz gibi işe yarayabilir. motorun büyüklüğünden dolayı burna koyma şansım azalıyor. peki kokpit üzeri yada kuyruk kanadı üzerine yerleştirilebilirmi?
bu arada elbetteki küçük motorlu uçaklarımda da dediğiniz gibi burun en iyi seçenek.
MutluTEKIR
10-02-2012, 10:34
motordan kaynaklı titreşimi demiyorum. pervaneler az da olsa balanssız oluyor. bant ile balanslarsanız titreşim çok azalıyor. motordan kaynaklı titreşim motor mountta soğurulur ama pervaneden kaynaklı titreşim direk tüm uçağa yayılır.
poliüretan sünger, köpük değil.
hıı önden motorlu uçaksa mecburen ya kokpit ya da kanat ucu. kanatta da kullananlar var gerçi öteki kanada da ağırlık koyarsanız aynı uzaklıkta pek sorun yaratmayabilir ama kaldırma kuvveti farkından uçak yan yatmak isteyebilir, bunu da trimle hallederseniz sorun olmaz sanırım. kuyruk kanadı üzerine de konulabilir de ben öyle çekilen videolardan pek haz etmiyorum açıkçası :)
fpv ye uzun süre devam etmek istiyorsanız arkadan pusher tip bir uçak lazım ama.
overdosemre
10-02-2012, 10:47
motordan kaynaklı titreşimi demiyorum. pervaneler az da olsa balanssız oluyor. bant ile balanslarsanız titreşim çok azalıyor. motordan kaynaklı titreşim motor mountta soğurulur ama pervaneden kaynaklı titreşim direk tüm uçağa yayılır.
poliüretan sünger, köpük değil.
hıı önden motorlu uçaksa mecburen ya kokpit ya da kanat ucu. kanatta da kullananlar var gerçi öteki kanada da ağırlık koyarsanız aynı uzaklıkta pek sorun yaratmayabilir ama kaldırma kuvveti farkından uçak yan yatmak isteyebilir, bunu da trimle hallederseniz sorun olmaz sanırım. kuyruk kanadı üzerine de konulabilir de ben öyle çekilen videolardan pek haz etmiyorum açıkçası :)
fpv ye uzun süre devam etmek istiyorsanız arkadan pusher tip bir uçak lazım ama.
evet, aslına bakarsanız hobbyking den 90 mm ducted fanlı bir model siparişi verdim. biraz süratli bir model olacak ancak en azından ön tarafta kamera yerleştirdiğinizde pervane yada benzeri bir ekipman ile karşılaşmıyorsunuz. ancak ne ducted fanlı modellerde de ne kadar keyifli olur hiçbir fikrim yok.
diğer taraftan gövde altına yerleştirebilirim belki. bu konudaki düşünceniz nedir?
MutluTEKIR
10-02-2012, 11:58
gövde altına da olur tabiki. ya da bir tane ccd kamera alırsınız kokpite koyarsınız daha gerçekçi bir görüntü olur.
ducted fan ile 7-10 dakika uçabilirsiniz şahsen az bir süre. hızlı bir model istiyorsanız uçan kanatlar var hem de uçuş süreleri uzun. ya da fpv için özel tasarlanan modeller var. skywalker, bixler gibi.
overdosemre
10-02-2012, 12:16
gövde altına da olur tabiki. ya da bir tane ccd kamera alırsınız kokpite koyarsınız daha gerçekçi bir görüntü olur.
ducted fan ile 7-10 dakika uçabilirsiniz şahsen az bir süre. hızlı bir model istiyorsanız uçan kanatlar var hem de uçuş süreleri uzun. ya da fpv için özel tasarlanan modeller var. skywalker, bixler gibi.
haklısınız, ducted fanlı modellerin uçuş süreleri 7-10 dakika ile sınırlı bende çok ilgi alanım olmamasına rağmen elimde bir tane olmasını istediğim için sipariş verdim. ne kadar doğru bir karar tartışılır ancak siparişini verdiğim modelin uçuş ağırlığı 2200 gr. belki bir farklılık yaratıp ilerleyen dönemlerde farklı upgrade yoluna gidebilirim.
diğer taraftan mustang P51 modelimde alt havalandırma kısmına koyduğum bir ccd mevcut ancak hd kayıt yapmadığı için çok verim alamadım desem yeridir. yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
bir başka sorum daha olacak. gümrük konuları hakkında bilginiz hangi düzeydedir bilemiyorum ancak yurt dışı siparişleri ile ilgili bir konu daha açmıştım. o konuda da yorum yapabilirseniz çok sevinirim.
saygılar.
MutluTEKIR
10-02-2012, 12:26
zaten bizler fpv de yerden izlemek için ccd, kayıt için ise gopro, bloggie, picsio gibi cihazları kullanırız. ya da direk yerden kayıt yapabilirsiniz hd olmaz ama. ccd yi kokpite, bloggie yi de kanatın ortasında bir yere koyarsınız olur biter ;)
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.