PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ev yapımı boing projesi

silence
30-01-2006, 21:48
Eskiden toysrus tan koopukten yapılma kanat acıklıgı 1.5 metre veya daha fazla olan bir boiing ucak modeli almıstım. Atarak ucurmak icin yapılmıs bir ucaktı bu. Ama oldukca guzel ucuyordu. Gecende tekrar sordum elinizde bu ucaktan varmı diye , yaza dogru geliyo o ucaklar her sene dedi adam.Geldiginde bir adet alıcam, fiyatıda cok makuldu hatırladıgım kadarıyla.
Ucak iki parca yan kanat, govde ve arka kanat olmak uzere 4 parca ve tamamen kopuk. Kanatlar govdeye oldukca sıkı ve saglam oturuyor. ucak buyuk oldugu icin kopuk saglam ve kalın ayrıca kopuk oldugu icin cokta hafif.

Simdi bu ucagı rc bir model haline getirmek igibi bir planım var. :hımm: :)
Bunun icin bazı konularda bilgiye ihtiyacım var tabi, yardımlarınızı bekliyorum :)

Simdi mavi mantar yerine bu ugagı secmemin nedeni govdesi hazı halde, kocaman ve dengeli birsey. Guzelde gozukuyor dıs gorunus olarak.

Ben bunu 2 motorlu yapmayı dusunuyorum.Boingin burnuna pervane abes kacar birazcık:)
Bu arada projeyi min maliyetle yapıcam cok ucuk seyler onermeyin lutfen.
Simdş sorularım,

1) nası bir motor kullanmalıyım, yani rc ucak icin elektrikli motor modelleri nerden bulabilirim.Elimde rc araba icin olan biri 50.000 digeri 20.000 civarı devirli 2 motor var. birde stock araba kutularından cıkan duz motordan var..

50.000 dd ve 20000 dd olan sanırım fazla guclu ,kopugu parcalıyabilirler, cok pil yiyolar vede...

yani ucak icin yeterlli gucte , hafif ve enerji tuketimi normal bir motor.

2) kopugu eritmeden nasıl yapıstırıcı ile yapırtırabilirim? parca montajı icin kopugu kesmem gerekicek.

3) ucagı 4 kanallı bir kumanda ile kontrol edicem, 1 hız kontolcu, sag-sol ve yukarı-asya flaplar. Ama buyuk kanatlarıda flaplı yapıp ucagı havada yatay pozisyonada sokabilmek istiyorum. Bu konuda pek bilgim yok, havada yatay donmek icin nası bir servo baglantısı ve flap sistemi kullanmalıyım.

4) uygun bir 4 kanallı kumanda gerekicek, fiyat olarak uygun:) :confused:
sanırım bunu 2. el bakıcam.birde hız kontrolcusu ve 2-3 servo.Elimde rc araba icin olan futaba servolar var. bunları kullanabilirmiyim acaba ucakta?

5)rc ucaklarda agırlık ve guc oranlarıyla ilgili bilgi nerden bulurum. Yanı nekadar agırlık icin nekadar guclu motor kullanmalıyım gibi.Ayrıca dengeyle ilgili onemli konular..

6) 2 motor kullanmayı dusunuyorum, her kanada 1 motor, simdi iki motoruda aynı hız kontrolcusune baglıcam dimi? birde 2 motor kullanırken dikkat etmem gereken seyler nedir?
Motorlara birde carka sistemi baglanıyo elektrikli ucak motorlarında, motor devrini pervaneye iletirken dusurmek icin.. Bunu nerden bulurum, bu carkın gerekli oranları neler, hangisini kullanmalı?

tyido
30-01-2006, 22:00
selamar uçağunuza motor olarak brushless motor kullanabilirsiniz hem devri çok ağırlığı az olur hemde az enerji tüketir birede lityum polymer pil kullanırsanız hem daha iyi verim alırsınız hemde pilin küçük olması nedeni ile dah çok yere sahip olursunuz:) iyi uçuşlar

msk
30-01-2006, 23:23
yapıştırmak için silikon benzeri bir şey kullanabilirsin... uçağın büyüklü ne kadar bu arada...

silence
30-01-2006, 23:57
-ucagın boyu en az 1 , kanat acıklıgı en az 1.5 metre vardı.metre vardı hatırladıgım kadarıyla, bikac sene once almıstım ve parcalandı :D
bu ara arıyorum bu ucagı, bulursam fotograf koyarım.

brusless motor nerden bulabilirim? fiyatları neler ve satan biyerın linki varmı?

silence
31-01-2006, 03:25
brushless motor satan site buldum. Ama 2 tane alınca pahalıya patlıcak sanırım :( Yurtdısındaki sitelere bakim birde.

planım 2 brushless motoru aynı hız kontrolcusune paralel baglamapk, tabi amper degeri yuksek bir kontrolcu gerek. 30 amperlik kontrolcuye 2 tane 15 amper motor baglıcam paralel ama bunun ustune birde servoları kaldırmaz heralde..
alıcıyı ekstra pille calıstırmam gerek galiba servo kontrolu icin.

ucaga 2 adet 11v lik pil takıcam paralel olarak uzun gitsin diye , ucak kocaman oldugu icin bukadar agorlıgın sorun olacagını sanmıyorum. zaten 2 motorda olucak rahatca ucar sanırım.

ebayden 2 motor bir kontrolcu ve 4 kanal kumanda bakim ben en iyisi :cool: birde pil var tabi.

bunları almadan ilk is olarak ucagın govdesini alıp , flapları ayrıp oynayabilir yapma ve servoları(elimdekileri denemelik olarak) duzgun yerlestirip bir tasarım testi yapmam gerek tabi.Servo ve flap acıları ve duzgun calısma testi. yoksa bosa bukadar parca heba olmasın...

birde bir soru daha; ana kanattaki flaplar icin(alereon deniyo sanırım) tek servoya baglıyıp biri inerken digeri kalkacak sekilde olucak dimi? capraz calısıcaklar yani aynı servoda farklı taraflara baglantı yaparak?

M_tech
31-01-2006, 13:31
alıcı servo pili zaten motor pilinden bağımsız olur. 60 amp bir esc ile 30 ar amperlik 2 brushless alırsan, 2000 lik iki adet lipo pil paralel bağlarsan ve alıcı servola riçinde 4 adet kalem bulursan 2000 mahtan aşşa olmayacak şekilde olayı çözebilirsin. brushless motorlara dişli sistemni uydurman gerekebilir hatta gerekir. 30.000 -40.000 devir atması motorların ucağı nasıl etkiler bilmiyorum, 3 te birine yada 2.5 ta brine düşürcek dişli sistemlilerden alabilirsin.

sargon
01-02-2006, 16:21
Hehehee ben bu uçağı merak ettim valla, Eğer bulursan yayınlarsan müteşekkir olurum.
Bizde böylece bi giriş yaparız. :D

Saygılar.