PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : elektrikli uçak

cacasat
30-04-2004, 14:23
istanbulda nerde var ama elektrikli

freeman1209
30-04-2004, 15:52
cacasat sorunu tam soramamışsın herhalde.anladığım kadar elektirikli uçaklar nerde var diye soruyorsun.ama cevaplıyamıyoruz burada.yani satoldığı yeri yazmak yasak. :)

kepaze
02-05-2004, 17:43
istanbulda nerde var ama elektrikli
Ben elektirkli uçak diye bişi duymadım. matıkende böyle bişey olamaz sanırım.
neden:
1-Pil yetmez
2-çok güçlü bir motor olması gerekki zaten 3300mah lık bir pil normalde 8x1 lik motoru 3dk idare ediyor.
3-bikaçtane pil taksan çok ağır olcağından havalanmaz..

ersin
02-05-2004, 18:34
inanç elektrikli uçaklar var ama pilleri ve motorları bizimkinden çok farklı ve çok daha hafif.

cem
02-05-2004, 18:54
Inanc elektrikli ucakta var helikopterde var .

mhmtg
02-05-2004, 23:35
Inanc elektrikli ucakta var helikopterde var .
var ama hicbir ucakci onermiyor elektrikli olanlari. Ozellikle cok hafif olduklari icin kontrolleri cok zor ve dengesizlermis. Ustelik havada kalis sureleri cok kisa imis. Bizim arabalarin elektriklilerine benzemiyor yani is.
Profesyonel ugrasicaksan elektrikli almani tavsiye etmem. Yok eglencesine dersen al ama her an icin cakilma riskinin oldugunu unutma :D

Orientt
03-05-2004, 02:47
bildiğim kadari ile o süre 10.15 dakika arası bişey.. en azından motorun havada stop etme olasılığı düşük :)

WOLF
03-05-2004, 10:10
Mehmet, "Hiç bir uçakçı önermiyor", biraz iddialı bir cümle . Hele dünyada onlarca firma tarafından üretildiğini, "park flyer" adında, başlı başına bir kategorisi ve yarışmaları olduğunu düşünecek olursak birazda yanlış oluyor.
Aslında çok resmi olmasa da temelde 3 gruba ayırabiliriz elektrikli uçakları
1- Sailplane: Aslında planör olan bu uçaklarda elektrik motoru sadece kalkışlarda ve daha sonra gerek duyuldukça çalışırlar. Motorlar çalışmadıkça genelde pervane kanatları katlanarak, aerodinamiği bozmazlar. Kim zaman saatlerce havada kalabilirler
2- Parkflyer: Çok yaygın olarak kullanılan, adından da anlaşılacağı gibi, pist veya özel alanlara ihtiyaç duymadan kullanılabilen çok şirin aletler. 15-20 dak havada kalabilirler ve uçak için bu gayet yeterli bir süredir. Uçak arabaya nazaran çok daha fazla sürekli konsantrasyon gerektirir ve kullanım olarak 10-12dakika makul bir uçuş sürei kabul edilir.
3- ???: Bu kategoriye nedenir bilmiyorum. Parkflyerdan büyük elektrikli uçaklarda mevcut. KUllanılan pil sayısının fazlalığı, şarj zorluğu ve haliyle yedek pilleri de düşündüğümüz zaman, maliyeti ile fazla tercih edilmeyen, sadece ciddi prof. modelciler tarafından kullanılan araçlardır.

mhmtg
03-05-2004, 10:14
evet kendi konum olmiyan bir konuda biraz ileri gitmisim wolf. Kendim bir ara merak salmistim da elektrikli ucak olayina kim ile gorustuysem beni caydirmaya calistilar. En sonunda da caydim zaten.
Sen daha iyi aciklayici olmussun bu dogrultuda.

WOLF
03-05-2004, 10:45
Estağfurullah..
Ben de zamanında (muhtemelen aynı kişilerle :)) aynı araştırmaları yapıp, yakıtlı uçakta kara kılmıştım. Daha sonra araştırdıkça gördümki kazın ayağı pek öyle değil :D.
Keşke hepimizin yeteri kadar bütçesi olsada hepsinden birer tane alıversek :D

freeman1209
04-05-2004, 13:57
evet bu işlerde en büyük sorun pil.hem uzun ömürlü hemde çok hafif olması lazım.

M_tech
04-05-2004, 14:14
bu konu benim uzmanlıgıma girdigi icin ben yaziyorum.elektirikli ucakda var helikoterde hatta oyleki helikoptrin 3d ucanlari bile var 6 kanalli olup.ayrica lityum pillerle 20 dakikadan fazla bile ucabiliyorsunuz.helikoptr icinde gecerli.yanlız elektirkli ucak alırken dikkat edilmesi gereken en az 3 kanalli olmasi aksi takdirde ruzgara gore oraya buraya gitmemesi icten bile degil.hizlarida kucumsenmeyecek kadar fazla.bende benzinli var ama 4 kanalli elektirkli de alabilirm.

cacasat
05-05-2004, 16:52
kavga yokkk :) :) :)

cguckan
06-05-2004, 22:16
ya ben elektrikli heli nereden alabilirim? Anlatıklarınız bayaa hoşuma gitti:D

M_tech
07-05-2004, 12:38
www.helicraft.com-www.towerhobbies.com-www.heliworld.com-www.helihobby.com vs gibi cok site var.alirsan eger picco pro onerrim,yada hummingbird serisi falan.

M_tech
07-05-2004, 12:41
www.helicraft.com-www.towerhobbies.com-www.heliworld.com-www.helihobby.com vs gibi cok site var.alirsan eger picco pro onerrim,yada hummingbird serisi falan.http://www.helihobby.com/html/logo_helicopter_products.html--Mikado Logo 10 - 3D Kit - Ready for aerobatics
en uygunu bu

cguckan
07-05-2004, 12:50
rcmart ta smartech marka buldum 205 dolar dı fiyatı sizce nasıl olur:)

M_tech
08-05-2004, 20:13
arkadaslar bugun bir dikkatsizlik sonucu pervaneye elimi soktum ve yzuk parmagım kopma noktasina kadar kesildi vede orta parmagım cok kotu sekilde kesildi.su an iyiyim ama ucuaz atlattik.dikildi parmak vs.bu isler oyun değil herseyden once bunu vuırgulamak istiyorum.ozellikle hareketli parcalardan hep uzak durun.gereken onlemleri alin,bungun bunlarin birer oyuncak olmadıgını tekrar gorduk.herkesi modelleri ile ugrasirrken dikkatli olmaya cagırıyorum.

M_tech
08-05-2004, 20:15
rcmarttan bende alcam o 205 dolarlıgı 1 ay sora falan,olmassa beraber getirriz.

DeeJay
11-05-2004, 23:26
arkadaslar bugun bir dikkatsizlik sonucu pervaneye elimi soktum ve yzuk parmagım kopma noktasina kadar kesildi vede orta parmagım cok kotu sekilde kesildi.su an iyiyim ama ucuaz atlattik.dikildi parmak vs.bu isler oyun değil herseyden once bunu vuırgulamak istiyorum.ozellikle hareketli parcalardan hep uzak durun.gereken onlemleri alin,bungun bunlarin birer oyuncak olmadıgını tekrar gorduk.herkesi modelleri ile ugrasirrken dikkatli olmaya cagırıyorum.
Yaw en yapılmayacak şeyi yapmışsın çok geçmiş olsun çok üzüldüm allah bi daha göstermesin
:(

M_tech
12-05-2004, 11:15
saol dee jay iyilesiyor iste,bu arada rc martta smartech heliler 149 dolara düştü ben bugun bitane sipariş verdim.

MAD FOR TAMIYA
12-05-2004, 12:08

Geçmiş olsun, ucuz atlaymışsın.
Bu tip yaşanan olumsuzlukları ve deneyimlerimizi paylaşırsak birbirimizi hiç tahmin edemeyeceğiz kazalara karşı bile uyarmış oluruz.
Uyardığın için teşekkür ederim.
Konu kazalardan açılmışken iki konuda deneyiminizi paylaşırsanız sevinirim.
1)Arabamın arkasında sürekli 1/2lt Nitro taşıyorum. Özel bir kapla vs. değil bildiğimiz benzin boşaltma kabı ile. Sizce bunu taşımanın sakıncası veya emniyetli yolu nedir? Havalarda ısınmaya, bağaj sıcaklığı 50-60 dereceye cıkmaya başlıyor.
2)Piller, hangi kullanım veya dolum hatalarından dolayı patlayabilir. Bir pilin patlayacağına önceden bir ip ucu varmıdır (yani kablo sertleşmesi, sıcaklık vs.)
Yanlız sıcaklık da ne kadar sıcaklık. Zaten her kullanımdan sonra el deymeyecek kadar ısınıyorlar....

M_tech
14-05-2004, 00:13
evy bu araba bagajında benzin tasima olayına degindigin icin cok isabet olmus.gecen hafta konusuldu ucakcilar arasinda bu konu.benzini ozelliklede metal ambalajlı ise kedinlikle aabada birakma derim.cunu metalin ısı iletkenligi plastik bidonlara gore daha yuksek oldugundan ısınma ve buharlasma cok cabuk olur.hatta benzini arabaya koyarken dikkat edin,benzin kutusundan buharlarin cıktıgını gorebilrisiz.gerekli ışık açısı altında.kapalı yerlerde hele de ısınan yerlerde benzin muhafaza etmekten uzak olun.

topgun
19-08-2004, 23:42
M_tech üstad ben de RC uçak hobisine başlayacağım bunu bir oyun olarak değil ciddi bir hobi olarak görüyorum.

Pervaneye parmak kaptırmana üzüldüm?Geçmişler olsun.

Bende elektirikli modellerden yana tercihimi kullanıyorum.Bir sitede gördüm elektirikli model çok hoşuma gitti fakat biraz kullanılmış galiba...sana özelden göndereyim bi yardımcı ol bana teknik konuda...almaya değermi değmezmi?

M_tech
19-08-2004, 23:53
mesajını aldım,ozeline bakabilrisn.

M_tech
19-08-2004, 23:54
parmak iyilesti de dikis izleri duruyor hala saolasın.

!Amorfy.BaRoS+
20-08-2004, 18:04
Elektrıklı uçak ilk başlamak için uygundur .Mantar modeli var bir sayfada ve gayet basit yapımı ama pil bitince uçakta bitiyo .Sevolar kucuk ve biraz dahah pahalı havada kalış süresi 10 dakikayı zor geçer .rüzgarsız havalarda keyif yapılır genelde bu uçaklarla ama başlamak için uygun denilebilir..

topgun
21-08-2004, 22:02
üstad elektiriklilerden hangisini öneriyorsun?

Üç tane var;

1.GOSHAWK
2.DOLPHIN
3.PHANTOM

!Amorfy.BaRoS+
22-08-2004, 14:51
Walla Dediğinden bir şey anlamadım Uçak MOdeli olarak mı markası olarak mı soruyorsun nerden soruyorsun link verirsen bir şeyler söyliyebilirim...

Nitro_Sprinter
22-08-2004, 16:14
üstad elektiriklilerden hangisini öneriyorsun?

Üç tane var;

1.GOSHAWK
2.DOLPHIN
3.PHANTOM

Ben de bunları inceledim PHANTOM'un en iyisi olduğuna karar verdim. DOLPHIN 50 cm , küçük ve köpükten yapılmış, uçurulması zor, oyuncak gibi, elden atmalı. kolay kırılacak gibi bir yapısı vardı. GOSHAWK ın burnu pek güzel değil, gövde 65 cm, 600 mAh lik pilleri var. PHANTOM tam başlangıç modeli , gövde 75 cm, kanat 80 cm daha dengeli, daha sağlam ve esneyen bir malzeme. pilleri de 950 mah lik. uçuş süresi de uzun olur hem de. yerli yabancı sitelerde de görüyordum. Bunlar arasında benim favorim phantom.

topgun
23-08-2004, 12:00
sağolasın bende DOLPHIN PHANTOM arasında gidip geliyorum.Ama Dolphinin kumandası kumandapillerinide şarj ediyor.İşte o yüzden DOLPHIN dedim.En iyisimi ben phantom alayım.

Fakat bişey sorucam bu uçakların kumandaları fazla pil harcıyolarmı?ve Phantomun kumandası kendi kumanda pillerini şarj edebiliyormu

Hangisinde iniş takımları var?Dolphin,Phantom mu yoksa goshawk mı

topgun
23-08-2004, 12:02
benim her türlü rc uçurma olanağım varda rc uçağım yok
evimin tam yanında ölçüleri çok büyük denemeyecek kadar bir tarla var.

encrypted
19-10-2004, 23:19
ayrıca alan için hiç dusunmeyin odanız bu iş için yeter yada salon en azından

M_tech
20-10-2004, 01:59
10-15 libre ağırlıkla kalkış yapabilen elektirkli uçaklar vaar. yaklaşın 4-7 kg arası.normalde 1.5-2 kg arası uçaklar 50-60 dolarlık motorlarla çok rahat kalıkıyor.ilerde daha ayrıntılı olarak değincem bu konuya

PATO
24-10-2005, 20:36
Yabancı forum adreslerine örnek:
www.rcuniverse.com (http://www.rcuniverse.com/)
www.rcgroups.com (http://www.rcgroups.com/)

oguzhan1329
25-10-2006, 17:54
En azından motor stop etse bile flap ları hareket ettirecek kadar enerji kalır ondan uçak güvenli biçimde iner

saya
05-12-2006, 01:33
elektrik motorlarının kumanda ile kullanımı saglayan esc (elektronik speed control) ünitelerinin cogunda BEC isimli özellik vardır bu; bataryanın bitimine yakın bataryayı motorun sonuna kadar bitirmesini engeller ve gerektiginde iniş icin servolara gerekli güçü saglayacaktır yani havada bataryanınız bitse bile modelinizi indirebilirsiniz.birde wolf beyin hatırlayamadıgı katagori slow flyer dır.

PATO
05-12-2006, 15:45
elektrik motorlarının kumanda ile kullanımı saglayan esc (elektronik speed control) ünitelerinin cogunda BEC isimli özellik vardır bu; bataryanın bitimine yakın bataryayı motorun sonuna kadar bitirmesini engeller ve gerektiginde iniş icin servolara gerekli güçü saglayacaktır...
BEC ile Auto Cut-Off'u (veya Low Voltage Cutoff) karıştırmamak gerekir. Saya'nın bahsettiği özellik Auto Cut-Off'tur ve amacı pili korumak, voltaj eşiğinin altına inmesini engellemektir. ESC üzerinden ayarlanan (manuel veya otomatik) eşik volt değerine düşünce, otomatik kesme ile motora giden akım kesilir, motor durur ancak alıcı ve servolar çalışır durumdadır.
BEC (Battery Eliminator Circuit) devresi ise: ESC'nin motora farklı, alıcı ve servolara farklı voltaj uygulaması işlevini yapar. Pilden gelen ve motorun çalışması için gereken yüksek voltajı ESC motora iletir, ancak alıcı ve servolara iletirken bunu 6 volt civarına düşürerek iletir. Yani BEC devresi sayesinde motor için farklı, alıcı ve servolar için farklı pil kullanma gereği ortadan kalkar.
Kaliteli ESC'lerde genellikle bu iki özellik birden bulunur.

red_fin
05-12-2006, 16:28
Yabancı kaynaklarda okuduğum kadarı ile özellikle li-po pil kullanan brushless motorlar ile birlikte kullanılacak olan ESC'lerde BEC özelliğinin olmaması (olsa bile kullanılmaması) tavsiye ediliyor. Bunun yerine alıcıyı ayrı bir güç kaynağı ile besleyerek ESC'nin cut-off yapması durumunda alıcının da devreden çıkabilme ihtimalinin ve li-po pillerin servoları beslemeye çalışırken voltaj düzeyinin önerilen discharge seviyesinin altına düşerek pilin hasar görmesinin engellenmesi öneriliyor.

Siz ne dersiniz Gürman Abi?

KLL
05-12-2006, 16:38
aslında bunun için bec olsun olmasın aynı yolu izlemek gerek gibi. mesela geçen gün guppy yi ilk uçuruşumda nefis bir tırmanışın tam ortasında pil soketi çıktı. aynı açıyla yere sert bir iniş yapmıştı. ayrı olsa kontrol mümkün olurdu.

PATO
05-12-2006, 17:02
Yabancı kaynaklarda okuduğum kadarı ile özellikle li-po pil kullanan brushless motorlar ile birlikte kullanılacak olan ESC'lerde BEC özelliğinin olmaması (olsa bile kullanılmaması) tavsiye ediliyor. Bunun yerine alıcıyı ayrı bir güç kaynağı ile besleyerek ESC'nin cut-off yapması durumunda alıcının da devreden çıkabilme ihtimalinin ve li-po pillerin servoları beslemeye çalışırken voltaj düzeyinin önerilen discharge seviyesinin altına düşerek pilin hasar görmesinin engellenmesi öneriliyor.

Siz ne dersiniz Gürman Abi?
ESC'nin otomatik BEC hesabı genellikle pil voltajı X 0.67'dir. Dolayısıyla BEC devreye girdiğinde, alıcı ve servolar için gereğinden fazla gerilim (uçağı motorsuz yere indirmek için) hala pilde mevcut demektir. Pil alıcıyı bile besleyemeyecek kadar tükenmişse, ya BEC devreye girmemiş ya da o pil zaten çoktan ölmüş demektir. Konu elektrikli uçak olduğunda ağırlık çok önemli. Bu nedenle alıcı için ek bir pil kullanmak ciddi dezavantaj olabilir. Ancak 5 hücreli lipo ve üzerini destekleyen ESC'lerde BEC bulunmuyor. Çünkü ESC'deki voltaj düşürücü devreler, çok yüksek voltajda çalışamıyor(muş). 5 hücreli lipo ile çalışan bir motor kullanan elektrikli uçakta alıcı ve servolar için ayrı pil kullanılır tabii ki, haliyle bu uçak patlar motorlu uçaklara denk ağırlık ve güçtedir, ilave alıcı pilinin ağırlığı ihmal edilebilir. Ama 500-600 gram ağırlığında normal bir Parkflyer için alıcıya ayrı pil takmak ağırlık ve denge sorunu oluşturur bence.

aslında bunun için bec olsun olmasın aynı yolu izlemek gerek gibi. mesela geçen gün guppy yi ilk uçuruşumda nefis bir tırmanışın tam ortasında pil soketi çıktı. aynı açıyla yere sert bir iniş yapmıştı. ayrı olsa kontrol mümkün olurdu.
Tam tersi de olasılık dahilinde. Alıcı pilinin soketi çıksaydı daha mı iyi olurdu? :) 2.bir pil kullanmak, "pil kablosu çıkma riskini" %100 artırır.

KLL
05-12-2006, 17:17
hmmm birde alıcı pili yedeği pil takardım? :D bu sayede ağırlıktan ötürü fazla uzaklaşamazdı zaten :P