PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Manifold

RoCCo
01-05-2004, 01:38
Arkadaşlar tower'dan aldığım tuned pipe arabaya buyuk geldi . Manifoldu uzatmayı düşünüyorum . Bunun performans'a etkisi olur mu?

ersin
01-05-2004, 01:55
rocco;

tuned pipe büyük geldiyse manifoldu neden uzatacaksın?

RoCCo
01-05-2004, 02:08
ya şöyle diyim manifold "c" şeklinde motordan çıktığı yerden sonra döndüğü yer ön ve arka tekerlek arasına sığacak şekilde denk gelmiyo. o yüzden manifoldu kestirip arka tekerleğe kadar uzatmam gerekecek yani tuned pipe'ı ön - arka tekerlek arasına sığdırabilmem için..

ersin
01-05-2004, 02:30
manifoldun boyu performansı etkileyebilir ama eğer borunun çapını değiştirmezsen çok önemli bir fark olmayacaktır. eğer imkanın varsa manifoldun çıkış çapını birazcık büyüt, az da olsa performans artışı sağlayabilirsin.

RoCCo
01-05-2004, 02:34
olumlu yönde mi etkiler olumsuz yönde mi peki? (borunun boyu) yaklaşık 5-6 cm daha uzayacak yani . saat 2:30 hala bilgi alış-verişi yapabiliyoruz bu da guzel bi sey olsa gerek :)

ersin
01-05-2004, 02:49
aslında hiç böyle birşey denemedim fakat mantıken olumsuz yönde etkileneceğini düşünüyorum. sonuçta eksoz gazı eskisinden daha uzun bir mesafe gidecek ve bu da olumsuz yansıyacaktır. belki bir miktar tork artışı ya da düşük devirlerde daha iyi ivmelenme sağlayabilir fakat yine de olumsuz etki yapacağını düşünüyorum. 5-6 cm çok bence. belki towerdan amacına uygun bir manifold bulabilirsin

RoCCo
01-05-2004, 02:54
manifold amacına uygun da tuned pipe değil . benim aldığım tuned pipe uzun geliyor yani yanlış anlamışım . gerçi altında .15'lik 2.5 cc motorlar için diyordu ama uzunluk olayı hic dikkatimi cekmemisti bende siparişi vermiştim . şimdi gidip yeni tuned pipe getirtmem gerekecek . böyle bir şey yaparsam eskisi elimde kalacak yani yaklaşık 60 dolar fln zarar edeceğim :) . parasında değilimde öbürü elimde kalacak onu ne yapıcam . çözüm arıorum onun için

RoCCo
02-05-2004, 20:30
arkadaşlar ne diyorsunuz bu manifoldun boyu hakkında 5-6 santim uzayınca performansta bir değişiklik olur mu sizce?

!Amorfy.BaRoS+
02-05-2004, 20:43
Ben olmaz dıye tahmın edıyorum ...

cem
02-05-2004, 22:45
rocco towerda ucuza tuned pipelar var 30 dolar civari onlara bakabilirsin

!Amorfy.BaRoS+
02-05-2004, 22:51
aDRESİ tam olarak yazbilirmisin cem ?

cem
02-05-2004, 23:02
http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXTU39&P=0
http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXWZ90&P=0

nitro_rs4
03-05-2004, 09:21
Rocco;
Cem'in gönderdiği linklerde görünenler uygun gibi, fakat senin arabaya tavsiye edilen sanki aşağıdaki. Bir incele bakalım. Tuned pipe tasarlanırken hesaplara birsürü parametre giriyor ( ekzost çıkış sıcaklığı, port açısı, rpm, vs-vs) Tuned pipe yanlış seçilirse sadece silencer olmanın ötesine geçemiyor. Hatta ters etki yaptığı bile oluyor.
http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/WTI0001P?&I=LXD495&P=V

unalsel
03-05-2004, 12:52
Uzatacağını söylediğin kısım 2-3 cm civarında bişey sanırm. Sen ise 5-6 cm uzatacaksın. Yani iki katına çıkaracaksın. Aslında hesaplamak gerekir ama şunu söyleyim, manifoldun içindeki hava akışı, birkaç cm arttırmakla büyük bi basınç kaybı olmaz,hava akışında sürtünmeden olan yük kaybı fazla olmaz,tabi akışın yüksek basınçlı oldugu unutulmamalı ayrıca Oğuz abinin yazdığı gibi o tuded-pipe'in senin motoruna uygun olup olmadığı da belirsiz. Yani iş denemeye kaldı bence, hatalar ya birbirini götürecek ya da üstüste binip büyük bir hata olacak. Bence uzattır, güzel çapaksız bir kaynak yaptır. Bir de yukarıda bahsettiğim hataların hepsi toplanırsa motoruna zarar gelecek kadar büyük olmaz. Tork ve hızı etkiler bence.

RoCCo
03-05-2004, 23:48
bendeki tuned pipe benim motoruma uygun arkadaşlar . alırken .15'lik ve 2.5 cc motorlar icin diyordu ben de ona dayanarak aldım performansından cok memnunum fakat boyu uzun geldi hic dikkat etmedim alırken boy olayına . cem'e sormustum tuned pipe'ın boyunu kısaltmaya o da sagolsun cok guzel bi sekilde acıkladı ben de manifoldun boyunu uzatmayı deneyecegim . Manifold'un tekileyip etkilemeyecegini merak ediyorum

prorc
05-05-2004, 20:47
Bütün model çılgınlarına merhaba diyerek ilk mesajımı yazayım...

Rocco, exhaust'un ( muffler, silencer ) tune pipe olabilmesi için motorun karakteristiklerine uyması gerekir. Satılan tune pipelar belirli hacimlerdeki motorlar içindir diye belirtilir, fakat aynı hacme sahip, farklı karakterdeki iki motorda birbirine zıt sonuçlar dahi alabilirsin, bu yüzden tune pipeı motora uygun hale getirmek önem taşır ( yani gerçekte max verim için, standard bir ekipman değildir).
Genel prensip olarak büyük çaplı kısa t.p.lar yüksek devirli, küçük çaplı uzun t.p.ler ise düşük devirli high torque motorlara uygundur. Sen manifoldu uzatırsan ve eğer yüksek devirli bir motorda kullanacaksan muhtemelen max. devire ulaşamayacaktır ( çok kısa olursa da sık sık buji yakarsın ). Eğer elindeki motor için özel yapılmışsa 5-6 cm uzatmak performansını etkiler fakat sonuç, araç üzerinde farklı uygulamalarla ( redüksiyon, lastikler vs.) bir noktaya kadar düzeltilebilir.
Gerçekte sağlıklı bir tuned pipe için çeşitli parametrelerin göz önünde bulundurulması gerekir ( birisi, bujiden deflect perdesine kadar olan mesafedir ) fakat hazır olarak satılanların verim derecesi, uygulanan motora göre biraz şansa kalmış oluyor bu durumda...( biryerlerde görmüştüm, teneke kutudan yapılacak kadar basit birşey değildir yani...)
( şimdilik bu kadar, umarım biraz da olsa faydalı olur, teknik olarak uzun uzun yazmak isterdim fakat zaman darlığı problem oluyor ).

prorc
05-05-2004, 21:08
Biraz önce birinci sayfayı okuyup cevap yazmıştım, ikinci sayfada nitro rs4 benim yazdıklarıma paralel bir cevap vermiş zaten ( 2 nci sayfayı okumamıştım, yani burada varmış ).
Ayrıca bir hatırlatma yapayım ; uzatma ve kısaltmaları 6-7 mm. ( 1 cm i geçmeyecek )kademelerde yapıp gözlemlemek daha uygun olur.