PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kanatların hareketi

zigi
12-05-2006, 15:47
öncelikle herkeze merhaba. foruma yeni katıldım sayılır. şimdiye kadar sadece izleyiciydim. Benim sorunum , kanatlara hareketi veren mekanizmanın içeriği ve montajı nasıl. ben bu mekanizmayı kendim yapabilirmiyim. bunu anlatabilecek bir arkadaş varmı. forumu inceledim göremedim(belki kaçırmış olabilirim) şimdiden herkeze teşekkür

gunser
12-05-2006, 15:51
Uçak kanatından bahsediyorsanız kanatları servo yardımıyla hareket ettiriyorlar. Uçaklar hakkında fazla bilgim olmadıgı için bu kadarını söyleyebilirim. Bilgisi olan arkadaşlar sana en yakın zamanda cevap vereceklerdir.

snadboy
17-05-2006, 17:56
soruyu tam anlayamadım ancak anladığım kadarı ile açıklamaya çalışayım: öncelikle servo adı verilen kollarımız gibi hareket eden motorların sayesinde pushrod adı verilen karbon çubuklar ileri yada geri olarak hareket ettirilir.Daha sonrası zaten fizik. flapların (kanadın sonundaki hareketli nispeten daha küçük bölüm) üstüne 90 derece ile takılmış parçalara aktarılan hareket flapları aşağı yada yukarı doğru hareket ettirir. sanırım böyle

zigi
24-05-2006, 11:58
herkeze teşekkür ederim cevaplardan dolayı. ayrıca Hydro floam başlığında yapısını gördüm. ama merak ettiğğim bişey var servolarla bu işi yapacağımıza baist bir elektro mıknatıs ilede bunu yapabiliriz sanırım . ayrıca servolardan çok daha hafif olacaktır. internetten basit bir elektro mıknatıs yapımını gösteren bir sayfa bulup adresi yazayım. buldum http://www.soylenasil.com/elektronik/elektrikli_zil4.htm
en azından bir fikir verebilir.

snadboy
24-05-2006, 21:26
mantıklı ama sanırım şunu atlıyorsunuz servolar orantısal kontrollüdür yani tam yada hiç değil aksine milimetrik derecede ayarlanabilirler. ancak mıknatısa birde reosta gibi bir eleman eklerseniz olabilir. tabii geriye tork sorunu kalır yani mıknatısın çekme gücü... reosta üzerinden geçen akımı kontrol edebilir dolayısı ile mıknatısın çekim gücü azalır ve daha küçük açıyla kanatı çeker gibime geliyor...

torlak_t
24-05-2006, 21:53
istenilen mesafeyiayarlamak nasıl olacak?

M_tech
25-05-2006, 16:02
aileronlar kanatlar 2-3 plastik menteşe ile tutturulur- yaklaşık90 derecelik tarama açısı ile aleronlar çalışır- elektro mıknatısı kullanmak pratik bir yol olsaydı şimdiye kadar kullanılırdı- ayrıca voltajı nasıl ayarlamayı düşünüyorsunuz? esc lazım onada -

snadboy
27-05-2006, 02:08
Haklısınız ancak şu sözünüze hiç katılmıyorum Mert abi, 'elektro mıknatısla kullanmak daha pratik bir yol olsaydı şimdiye kadar kullanılırdı' dediğiniz gibi olsaydı yani önceki bilim adamları böyle düşünseydi bulunduğumuz noktada olmamız imkansız olurdu.her zaman sorgulamak gerekmezmi?

M_tech
27-05-2006, 02:15
Haklısınız ancak şu sözünüze hiç katılmıyorum Mert abi, 'elektro mıknatısla kullanmak daha pratik bir yol olsaydı şimdiye kadar kullanılırdı' dediğiniz gibi olsaydı yani önceki bilim adamları böyle düşünseydi bulunduğumuz noktada olmamız imkansız olurdu.her zaman sorgulamak gerekmezmi?

Fikrine saygı duyduğumu bilmelisin,eğer inandığın birşeyler varsa bunun üzerinde çalışarak yada geliştirerek bize gösterebilirsin,forumumuz (genelde) kendimi de sayarsam genç arkadaşlarla dolu.3 boyutlu tekne çizen-paletli taşıt yapan-kendi motorunu aracını imal edenler var.Demek istediğim şuydu,elektro mıknatıs kullanılabilir fakat;demek ki sağladığı fayda maliyetini karşılayamadığından yada pratikte uygulaması daha zor olduğundan kullanılmıyordur.

erhanzeynel
27-05-2006, 15:26
Arkadaşlar bazılarınızın bildiği gibi elektronikçiyim. Elektro mıknatısları kullanarak propational (orantısal) hareket elde etmek (günümüz itibariyle) çok zordur. Ayrıca orantısal bir harekette torkları çok azdır. Tam tutunma zamanındaki torklarının %5 ini sağlayabilirler.

Çok sağlıklı bir yöntem sayılmaz ama modelcilikte kullanım alanı da vardır.
Örneğin zip-zaps larda (1/64 ölçekli modeller) yön servosu olarak kullanılmaktadır. Doğal olarak propational hareket sağlamamaktadırlar. Ve en büyük sorunları ufak metal parçacıkları ya da metal tozları olan yerlerde bu metal tozları elektromıknatısın altına yapışarak hareketi zorlaştırmaktadır.

Günümüz itibariyle durum budur. Umarım çalışmalarınıza devam eder, birşeyler üretebilirsiniz. Unutmayın Edison'da yanmış pamuklarla ışık elde edeceğini söylediğinde herkesten "olmaz öyle şey, imkânsız" gibi tepkiler almıştır.

Saygılar....