• Reklam Alanı

• RC Öğütler - 2

Alıcı receiver ; sizin komutlarınızı uçağa ileten tek merkezdir. Yani beyin... Bu beyni gelişi güzel uçağın içine atmayın. Mutlaka sünger kullanın. titreşimden ve darbelerden etkilenmesin.Ayrıca receiverin modelin içinde sabit kalmasını sağlayın.Bütün kabloları sabitleyin.ara bağlantılar kullanıyorsanız onların gerilmeden dolayı çıkacağını unutmayın. ona göre önceden önleminizi alın.
    Ve maalesef bir çok arkadaşlarımızın daha hangi servo receiver üzerinde hangi numaraya girecek bilmemektedir.Bu modelcilim , ben uçuyorum diyen kişi için çok üzücü bir durum ki ; askere gidip sağını solunu karıştıran bir asker gibi olunmaktadır.
    Çeşitli markaların recevier bağlantıları farklılık göstermekte olup bunları satın alırken zaten içerisinde kullanım kitabı mevcuttur. Eğer her seferinde karışıtırıyorsanız servoların receivere giren uçlarını numaralandırın.En azından kimse sizin bilmediğinizi görmez... :-)

Bir uçak niye düşer ?
    Bir uçağın düşme sebepler çoktur.

pilotaj, elektronik, mekanik, motor stopu, gözden kaybetme, montaj vs.vs. bütün bunları arttırabiliriz.Bakın Gerçek uçaklar bile düşüyor.Ama nedeni hep aynı İnsanlar.....

Yani modelin düşüş sebebi de Modelcidir.

Gözden kaybettim, hakim olamadım, ters rüzgar yedim, kalkarken yan yattım. vs gibi sebepler zaten pilotun ta kendisinden dolayı düşmesine sebep olur.

Motorum stop etti : Eder tabi motor ayarlarını, karbüratör ayarlarını , bujini deponu , hortumlarını kontrol ettin mi hayır ; o zaman suçlu motor değil ; modelci.

Elektronik den dolayı : Servolarını her uçuştan sonra kontrol ettin mi Kumandan ve servoların kaliteli ir marka mı yoksa 100 usd lik çin malı elektronik mi ? Hayır ne kontrol ettin, nede kaliteli marka kullandın.
    Veya Pushrod bağlantılarını vs. bağlarken servoları zorlama pozisyonunda taktın.Veya EPA / D/R ayarların servoları zorlayacak şekilde monte ettin.Yada kumandanı sahada yerlerde çöp torması gibi kullandın.

Modelin havada kırıldı.Modeli taşırken gayet itinalı mı taşıdın.Hayır kanatlarlar yerlerde rüzgardan bir o yana bir bu yana gitti.Ve gövdeyi taşırken arabaya belediye otobüsü gibi yerleştirdin.Elevatörün aslında arabada taşırken çatladı.Havada ne olur acaba.

Mekanik; Her uçuş gününden sonra uçağı kontrol ettin mi ? HAYIR. Etmezsen tabiki gaz teli havada takılı kalır.Yahu pushrod vidalarını montajdan sonra bir daha eline alan çok nadir modelci vardır.Kontrol yüzeylerindeki yekeler ne zaman kontrol edildi en son ? İniş takımları vidaları ve allenler ne zaman kontrol edildi? Taaa 2 ay önce veya Sadece montajda.

Bir modelci arkadaşımız iniş yaparken çok basit bir takla atıyor.bu esnada elevatör yekesi bağlı bulunduğu balsayı hafiften eziyor.Haftaya uçu yaparken O elevatör havada boşa çıkıyor.Ve uçak kırım yaşıyor.
    Bu bir örnek.hemde çok yakınınızdaki bir örnek.

Arkadaşlar iyi bir modelci olmak sadece uçağı havada çılgınlar gibi çevirmek değildir.Modelcilik bir mühendisliktir.Hemde çok derin bir mühendislik.Çok eski modelci üstadlarımız modelciliği ARF olarak yapmıyorlardı.Çünkü herşey şimdiki kadar yaygın ve bol değildi.Ama herşeyi daha ince KONTROL EDİYORLARDI.. Ama şimdilerde herşey daha kolay.Bunun kıymetini bilelim.Yani bolluğun kıymetini.

İşte modelciliğin Elif-Bası ....
    Modelci çok dikkatli olmalı.A'dan Z'ye
    Unutmayın ; Gerçek bir uçağın bile 1 saatlik uçuşu için 1 günlük hatta 1 haftalık bir bakım gerekir. Model de gerçek uçaktan hiç bir farkı yoktur.

Saygılar

erolizci 'ye teşekkür ederiz.
    Bu Makale'nin forum'daki orjinal konusu : Faydalı Bilgiler yazan : PATO , Orjinal Konuyu Görüntüle
  • Reklam Alanı

--Reklam Alanı 300x250--
  • Reklam Alanı

• B - Uçak