Bildiğimiz gibi fırçasız motorlara giden üç adet kablodan ikisinin bağlantısını değiştirdiğimizde motorumuz tersine dönüyor. Bu iki fazı, motor akımını karşılayacak kapasitede iki adet röle ile kontrol edip bu rölelerin kontrolünü de kumandamızın boş bir kanalına atayarak havada motor yönümüzü değiştirebiliriz. Bu uygulamayı iniş sırasında uzun süzülme mesafesinden sürekli pas geçip sinir bozan tatlı SuperMISS uçağıma uyguladım. Uçak, üzerindeki 650 gram civarı itme üreten Hex2026 motor ile çok kısa mesafede yerden teker kesebiliyor. Yükselmesi kumandaya verdiği tepkiler ve stabilitesi gerçekten hoşuma gidiyor. Fakat namussuz çok harika süzülüyor. Hele rüzgara karşı ise motoru kapatıp ellerimizi göbeğimize bağlayıp bekliyoruz resmen. Yükselişi aşağı basınca da iniş için çok hızlı olabiliyor. Özellikle acil inişlerde çok hızlı ise arka tekerli tüm modeller gibi pistte zıplamaya başlıyor. Bunları önlemek için son düzeltmeyi yaptıktan sonra dikmeleri yere henüz değdirmemişken hava freni veya benzeri uçağı yavaşlatacak bir yapıya ihtiyaç duydum. Diğer bir durum da model çok ters bi yere düzgün bir süzülme ile inse bile önündeki taş kum yığını çukur vb. herhangi bie kaideye çarpıp takla atmasını endişe ile izlemekten başka çaremiz kalmıyor. Bu durumlarda da uçağı hızını azaltacak bir yapıya itiyaç olabiliyor. (Yolcu uçaklarındaki teker koyma anındaki hava frenleri ve motor itmelerinin nozülden değil de yanlardan verilmesi gibi)
Ekteki devre şemasında uçak üzerinde yaptığım küçük modifikasyon görülüyor. İki adet 12 Voltluk röle ile motorumuzun iki fazı yön değiştiriyor. Rölenin ne olduğunu bilmeyen arkadaşlar için kısaca anlatayım. Röle üzerinde bir adet iki konumlu anahtar ve bir bobin olan elektromekanik bir elemandır. Bobin enerjilendiğinde elektromıknatıs etkisi gösterir ve önündeki anahtarı kapatır. Kontaklar konum değiştirir. Bobin enerjisi kesilirse kontaklar eski haline döner. Bobin miliamper mertebesinde akım çekmektedir. Devrede de görüleceği gibi iki adet rölenin bobinleri biribirine paralel bağlanmış ve 12 voltluk fırçalı ESC'si ile sürülmüştür. Fırçalı ESC'miz de kumanda üzerindeki aç-kapa anahtar ile kontrol edilen 5. kanala bağlanmış alıcıya zarar vermemesi için BEC ucu (kırmızı) kesilmiştir. Bu donanım uçağa 50-60 gram civarında ekstra bir yükleme getirmiş ve tüm donanım ağırlık merkezi yakınına CA ile sabitlenmiştir. Benim uçak biraz aşağı trim ile uçtuğu için birazcık buruna yakın yerleştirmeyi seçtim.
Videoda da uçağın ilk geri vites testlerini görebilirsiniz. Ters çalışırken pervanenin firar kenarına doğru dönmesinin oluşturduğu acayip ses duyuluyor. Sanırım bu pervanede çok fazla türbülansa yol açıyor ki çok fazla titreşime sebep oluyor.
Güvenlik Notu : Bu uygulama henüz havada denenmedi.

http://www.vimeo.com/4244243

Bölümler
Kategoriler