• Reklam Alanı

• Hitec Aurora 9 Tanıtım

Hitec aurora 9
    Evet arkadaşlar yaklaşık 1 senedir almak istediğim hitec aurora 9 kumandayı almak nasip oldu, sizlere bu yazımda kumanda hakkındaki görüşlerimi ve menuleri hakkında bilgi vericem,
    Hitec aurora piyasaya ilk sürüldüğü zamanlarda birçok kişi tarafından gerek dizayn olarak gereksede 9 kanal olmasına rağmen fiyatının uygun olmasından dolayı beğenildi. Ancak iş kumandayı almaya geldiğinde herkes yeni bir kumanda olarak bakınca olaya ayar yapmanın çok zor olacağını ve kullanıcısınında az olmasından dolayıda yardım alamayacagını düşündü.
    Ancak şu kadarını söylemem gerek ki ben hiç bu kadar basitce ayar yapılan bir kumanda görmedim. Menuleri son derece anlaşılır ve net bir şekilde programlanmasının yanı sıra kullanıcısınında kendine özgü şekilde kumandayı yapılandırabilmesine olanak sağlaması hitec aurorayı öne çıkaran etkenlerden biri diyebilirim.
    Aurora / Futaba 10c / JR 9303 kumandaların karşılaştırma tablosunu bu linkte bulabilirsiniz.
    http://www.upload.gen.tr/d.php/www/g...Chart.pdf.html
    Kullanma Klavuzu linki
    www.hitecrcd.com/files/Manual_Aurora9.pdf
    kumandayı espritmodel.com dan aldım, yaklasık 12 gunde elime geçti kumanda..
    satın aldığım link;
    http://www.espritmodel.com/index.asp...D&ProdID=11686
    kargo bedeli 42usd
    • 9 kanal
    • Dokunmatik ekran
    • 30 Model hafızası
    • 20 karakter model ismi
    • 8 uçuş stili ayarlayabilme (idle up a denk geliyor) ve 10 karaktere kadar isimlendirme
    • Throttle Lock ( throttle konumunu sabitler)
    • Fail-safe
    • Servo Speed (Up to 25 sec in Each Direction)
    • Servo Monitor (Monitor & Servo Testi)
    • 8 adet Mixes proglama (5 x 2-nokta , 3 x 7-nokta Curves)
    • AFHSS/PPM/QPCM modul destekleri
    • Mod 1-2-3-4 ve 2 adet programalanabilir kumanda modu
    • Çift timer (throttle ile harekete geçen ve duran)
    • Telemetry (QRPM sensor/rpm Sensor/Sıcaklık sensoru/gps/Yakıt Sensoru)
    • Sesli Telemetry modulasyon desteği
    • Yerleşik alıcı pili göstergesi
    • Lipo/ni-mh/ni-cd pil desteği
    • Alıcı üzerindeki kanallara istenen kanalı atayabilme
    • Kumandayı yayına kapalı açabilme
    • Açılışta Throttle veya idle up açık uyarısı
    • Ekran kiliti
    • Kumanda kullancı adı ve şifreleyebilme özelliği
    • Boda anten (omni antenler gibi dairesel şeklinde yayın yapan)
    Bunlar hosuma giden bazı özelliklerininin bir kısmı.
    Şimdi menuleri arasında dolasalım biraz;
    Ana menu;

A: Model numarası/Flight Cond. (Norm/idle-1/2) /Model ismi
    B: Kumanda Pil göstergesi
    C: Kumanda yayında/yayında değil göstergesi
    D: Timer 1 ve 2
    E: Sistem menusu /Ayarlara giriş
    F: Model Tipi/Model Ayarlarına Giriş/Sistem Menusu
    H: Manuel Trim Göstergeleri
    I: Alıcı pili göstergesi

Sistem menusu;

MDL Sel. :
    Model seçme ekranı
    MDL Type: Model tipi seçimi/ Swash tipi seçimi/Governor/Needle Control/Fuel Mixture seçimleri
    Timer: Kronometre ayarları
    Channel Func.: Alıcı üzerindeki kanal seçimleri
    Trim step: Kumanda üzerindeki analog trim switchlerinin adım sayısı
    Trainer : Trainer ayarları
    Sensor: Telemetry fonksiyonları için ayar menusu
    Sys.MGMT: Sistem yonetimi (arka ışık suresi,ekran kilit süresi,tuş sesi,ekran kalibrasyon ayarları,başlangıç uyarı ayarları)
    Mode: Kumanda stick mod ayarları
    İnfo. : Kullanıcı, dil,yazılım versiyonu, ürün seri numara bilgisi, kullanıcı tanımlama ve şifre belirleme
    Model menusu;

model ayarları için 2 adet ekran tanımlanmış, ilk ekranda
    Reverse / sub-trim / D/R&Expo / EPA / FLT.COND. / P.Curve / T.Curve / Gyro /T.Hold/ Swashmix/Revo Mix/P.Mix
    Menuleri bulunuyor, bu menuler arasında diğer kumandalardan farklı isimlendirilen “FLT.Cond.” menusu, bu menu JR/Spektrum kumandalarda Stunt olarak geçen, Futaba kumandalarda IDLE-Up şeklinde geçen uçuş stilleri arasındaki pitch açıları/throttle değerleri/gyro hassasiyet ayarlarıyla birlikte geçişlerin ayarlandığı menudur.
    Burada spektrum/jr kullanıcıları için farklı bir menude EPA menusu, bu menude spektrum/jr kumandalarda Travel ADJ. Ayarına denk düşer ki açılımıda End point adj.
    2. ekranda ise
    Monitor /S.speed/Thro.cut/SWH->THR / RUD-> THR/ Throlock
    Menuleri bulnuyor,
    Monitor : servo monıtor olarakta geçer ve servoların tamamı için genel gorunum sağlanmış ve servo testi yapabileceğiniz bir menude eklenmiş, servo testi için menuye giriş yaptıktan sonra TEST INH a tıklayıp ACT yapıyosunuz ve throttle koluyla testin hızını ayarlayabiliyorsunuz..
    Servo Speed: Alıcıya bağlı olan tum servoların hızının ayarlandıgı menudur, bu menu özellikle retract sistemli helilerde scale gorunum vermesi için iniş takımlarının yavaş açılmasınında kullanılabilir…
    Throt.cut: Yakıtlı helilerde motoru kapatmak için kullanılan menudur,ben cut için H tusunu ayarladım..
    Swh-Thr/Rud: bu menude swash hareketleri ile throttle arasında mix yapılabiliyor, orneğin sağa-sola yatarak yapılan donuşler sırasında model irtifa kaybeder ve bu kaybı engellemek için bir miktar throttle verilir.. ama aileronla throttle mixlenirse aileron verildiğinde belli bir oranda throttle otomatik olarak verilir ve irtifa kaybı ortadan kalkar…

Throttle Lock: Throttle cut ve holda benzer gibi gorunsede farklı bir amacı var, cut ve hold motoru susturmaya ve kapatmaya yararken lock throttle ın lock çekildiği seviyesindeki konumunu sabitler ve sabit bir throttle ile uçuş yapılmasını sağlar..

Herhangi bir model için ayarların nasıl yapıldıgını ayrıntılı yazmıcam,farklılıklarından bahsedicem, cunku menulerdeki terimler sıkca kullanılan ve ayarları konusunda bir cok yazı bulabileceğiniz spektrum/jr ve Futaba ile terimsel olarak benziyor, bu kumandalara aşina olanlar zaten menu isimlerine baktıgında zorlanmayacaklarını anlayacaklardır.
    Bu kumandalardan farklı olarak hitec aurorada ucus stilleri için (idle 1 -2-3 vs..) Flight Cond. Menusu yapılmış ve bu menude 8 adete kadar uçuş sitili atayabiliyorsunuz… yani diğer kumandalar daki gibi idle 1-2 geçişlerini yapmak istediğinizi kumandanızın bu menusunden tusa atamanız gerekiyor, şimdi bu ayarları anlatalım,

Aurora 9 Flight Cond.(idle 1 -2 ) Menusu tus atama ve ayar yapma

Flight cond. Menusune giriş yapıldıgında resimdeki menu gelir ve menudeki insert e tıklanır.

insert menusunde idle seçimi yapılır ve istenirse seçimden sonra bu ucus stilinin ismi değiştirlebilir, ornegin hover, sport, 3d gibi..

istenen sayıda ucus stili seçimi yapıldıktan sonra ucus stili sayısına uygun tus seçimi yapılmalı, orneğin norm ve sport ucus stili size yeterli geliyorsa kumanda uzerindeki 2 kademeli tusları secebilirsiniz,ama benım ucus için ayarladıgım idle sayısı 3 oldugu için kumanda uzerindeki 3 kademeli E tuşunu seçtim, ve bu tus için hem throttle curve hemde pitch curve menusundeki tus seçimini de E olarak belirlenmesi gerekli..

flight cond. Menusundeki SW-E ibaresi

pitch curve ve throttle curvedeki eklediğiniz her ucus stili için menude bulunan switch e tıklayıp E tusunu secin.

pitch curve

throttle curve

boylelikle pitch curve, throttle curve ve flight cond. Daki geçiş tusumuz E olmuş oluyor ve E tusunu 1,2 ve 3. Kademeye getirdiğimizde curveler arasındaki geçiş sağlanıyor…

Flight cond. Menusunde normal e tıklandıgında sağdaki menude Speed ayarı aktif olur, bu speed ayarı ucus stilleri arasındaki geçiş hızının belirlenmesine yarıyor, değerler + oluyor + değerler arttıkca 2 ucus stili arasındaki sert geçişler daha yavas oluyor ve helideki ani irtifa kayıplarının onune geçiliyor…
    Bu Makale'nin forum'daki orjinal konusu : Hitec Aurora 9 Tanıtım yazan : keynes , Orjinal Konuyu Görüntüle
  • Reklam Alanı

--Reklam Alanı 300x250--
  • Reklam Alanı