Fog osd Fatih Genç tarafından geliştirildi
FOG OSD Versiyon 2.0 özellikleri;
1. Hız ( Yatay)
2. Dikey hız ( Yükselme/Alçalma)
3. Kalkış noktasına olan mesafe
4. Yerden yükseklik
5. Uçuş yönü
6. Navigasyon
7. Model pil gerilimi
8. FPV pil gerilimi
9. RSSI gerilimi
10. Modelin çektiği akım (akım sensörü bağlı ise)
11. Harcanan Enerji (akım sensörü bağlı ise)
12. 2 farklı sıcaklık değeri (sıcaklık sensörleri bağlı ise)
13. Manyetik pusula (HDPM01 sensörü bağlı ise)
14. Barometrik yükseklik (HDPM01 sensörü bağlı ise)
15. OSD bilgilerinin kumanda üzerinden uzaktan aktif / pasif edilmesi
16. Bootloader fonksiyonu ile güncel yazılımları yükleyerek son sürümü kullanabilme
17. PC bağlantı kablosu ve arayüz programı ile istenen özelliğin konumlandırılması veya pasif edilmesi

Kullanma kılavuzu ve güncel sürüm adresi http://www.modelhobbyprojects.com/downloads.php
En beğendiğim özelliklerden birisi rssi bağlantısı ile kumanda alıcısının durumunu görebiliyorum. Kumanda açıkken rssi değeri 2.2 voltu gösterirken kumanda kapalıyken 0.9 voltu gösteriyor. Yani alıcının rssi gerilimi 0.9 voltun altına düştüğünde uçak kumanda menzilinden çıkıyor. Bu gerilimi osd ekranından takip ederek daha güvenli uçuşlar yapılabiliniyor. Ancak uçağın üzerindeki antenin konumu da önemli sınır değeri zorlayıp sinyalden çıkacak diye uçağı geri çevirdiğimizde anten arkada kaldığı içinde bir anda uçak menzilden çıkabilir.
Diğer bir özellik ise pc bağlantı kablosu ve arayüz programı ile ekran yerleşimini ayarlaya bilmek Sıkıldıkça bilgisayara takıp takıp düzenliyorum. Ayrıca son çıkan osd yazılımını yükleye biliyoruz.

Fog osd Türk malı olduğu içinde bir sorun oluştuğunda teknik destek olarak bir telefon yeterli oluyor. İlk geldiğinde yanlış bağlama sonucu gps'in üzerindeki bir direnci yakmıştım. Telefon açarak durumu izzah ettim gpsi yolladım ve tamir olup geri geldi. Bence en büyük avantajı bu.

Yukarıdaki resimde fog osd elemanları görülmekte. Aynı zamanda Manyetik pusula ve Barometrik yükseklik sensörü de mevcut ancak ben almadım.
Model pili gerilim soketi akım sensörü kullanıldığı zaman kullanılmıyor. Akım sensörü zaten model pili gerilimini gösteriyor. İlk olarak akım sensörü almamıştım ama sonra çok gerekli olduğuna karar verdim. Pil durumunu daha net olarak görebiliyorum.

Yukarıdaki resimde bağlantı soketleri görülmekte. Gnd yazan kısımlar - yani siyah kablonun gelmesi gereken kısım. Soketlerin ters takılmamasına dikkat etmek gerekiyor. En önemlisi pili bağlamadan önce soketleri takıp bir kere kontrol ettikten sonra pili bağlamak. Bu şekilde yanlış bağlama sonucu oluşacak problemleri en aza indirgemiş olursunuz. Tecrübeyle sabittir

Kullandığım tx/rx sistemim 1.3 ghz 800 mw bevrc den aldım. Aşağıdaki resimde sistemin bağlantıları yapılmış olarak görülmekte.

Aşağıdaki resimlerde Osd'nin bilgisayara bağlanması ve ekran verilerinin değiştirilmesini ve yeni versiyonun nasıl yükleneceği göstermeye çalıştım.
Osd'nin gps girişine usb kablosunu bağlıyoruz beyaz uç gnd ye gelecek şekilde. Video vericisi soketinide görüntü alacağımız yere bağlıyoruz. Usb yi bilgisayara bağladığımızda yeşil ışık yanıyor.

http://www.modelhobbyprojects.com/dosya.php?id=29 bu adresten ekran görüntüsünü değiştirmek ve yeni yazılımı yüklemek için gerekli olan dosyaları indire bilirsiniz. İndirdikten sonra pc arayüz programını açarak osd.exe dosyasına tıklıyoruz ve program açılıyor. Ben easy cap kullandığım için yan kısmada amcap programını açıyorum. PC arayüz programından usb'nin bağlı olduğu portu seçip aktif ettikten sonra usb'nin üzerindeki kırmızı ışık yanıp sönmeye başlıyor.

Osd ye enerji verdiğimiz zaman ekranda temsili olarak değerler çıkıyor.
PC arayüz programını kullanarak ekrandaki değerlerin yerleşimlerini yada hangi değerlerin görülüp görülmeyeceğini ayarlaya biliyoruz. Parametre kısmından istediğimiz değeri seçip ayar kısmından satır ve sütün kısmını oynayarak ekran üzerindeki yerleşimini değiştirebiliyoruz. Aynı zamanda aktif yada pasif yaparak istediğimiz değerlerin görülmesini sağlayabiliyoruz. 0fset_0 değeri 0 ,0fset_A değeri 64 ve 0fset_B değeri 65 yapıyoruz. Bu değerler akım sensörüne göre değişiyor farklı akım sensörleri için farklı değerler olabiliyor. Ben 100 amperlik akım sensörü aldım ve değerler ona göre girildi.

İşlemler bittikten sonra ekran görüntümüzü kaydet tuşuna basarak bilgisayara kaydede bilir. Tekrar yüklemek gerektiğinde aç butonu nu kullanarak yükleye biliriz. Ekran görüntüsünü osd ye yüklemek için güncelle tuşuna basarak osd'mizi güncelliyoruz.
Osd mize güncel yazılımı yüklemek için. http://www.modelhobbyprojects.com/ adresinden son yazılımı indiriyoruz.Yine usbyi kullanarak pcmize bağlıyoruzyeşil ışık yanıyor. Yazılım günceleme programı SIOW.EXE yi çalıştırıyoruz. Program açıldıktan sonra port ayarlarını yapmamız gerekiyor configuration menüsünden set prot options seçeneğini seçip ayarları aşağıdaki resim gibi yapıyoruz ok değip kapatıyoruz. Usb serial port değişiklik göstere bilir bunu aygıt yöneticisine girerek öğrenebilirsiniz.

Daha sonra fog osd'yi tekrar görüntü almak için bilgisayar yada gözlüğe bağlıyoruz. Osd'ye pili bağlamadan önce butona basılı tutuyoruz ve daha sonra pili bağlıyoruz bu şekilde fog osd yeni yazılım yükleme moduna geçiyor.kart üzerindeki led sürekli yanıyor.
Daha sonra “Siow” programının “File” menüsünde bulunan “Download Software” kısmına tıklıyoruz ve yazılımın bulunduğu klasörü açıp .hex uzantılı güncel yazılımı seçerek aç diyoruz ve yazılım yüklenmeye başlıyor. 0 olduktan sonra kart üzerindeki LED sönüyor.Kullandığımız görüntü alma aletinin ekranında ise FOG OSD yazısını gördüğümüzde program başarıyla yüklenmiştir.
Özetle çok yetenekli ve kullanıcı geliştirmesine açık bir kart. Her türlü teknik desteği alabildiğim için fog osd'yi tercih ettim. Aynı zamanda otopilot eklentisi çok kısa süre içerisinde çıkacakmış. Sonraki adımda anten tracker olacakmış merakla bekliyorum.
Herkese kırımsız uçuşlar

Bölümler
Kategoriler