Konu Bilgileri;
- » Konudaki mesaj sayısı : 265
- » Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)
Toplam 265 adet sonuctan sayfa basi 41 ile 60 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Reklam Alanı
-
14-11-2006 23:07 #41
1-hayır oradaki değil, basarken printerdeki değerin farkı %7 olmalı. printer ayarlarından yapılacak.
2-daha ayrıntılı fotolar henüz yok
3-upload etmeye çalışayım iş yerindeki bilgisayardan
(bugün denedim upload edemiyorum buraya yada ücretsiz dosya sunucularına, üzgünüm)Konu KLL tarafından (15-11-2006 Saat 11:56 ) değiştirilmiştir. Sebep: upload yapamadım
-
16-11-2006 16:39 #42
bişi sorucam
kanopi nedir tam anlayamadım
bende bu planör den yapıcam (işallah)
bana bazı konularda yardımcı olurmusunuzVxl...
-
16-11-2006 16:43 #43
soruları cevaplamaya çalışırım. kanopi kokpit camı demek.
-
16-11-2006 17:08 #44
şimdi siz kanatları 10 cm uzun yapmışsınız
acaba bendemi 10 cm uzun yapsam yoksa orj. boyutlarına göremiş yapsamVxl...
-
16-11-2006 17:13 #45
benim amacım uçağın daha yavaş uçmasıydı... ve dah adengelli dönmesiydi. tasarımcısıyla irtibat kurdum, büyük kanadın bunu sağlayacağını ama kıvraklığının azalacağını söyledi. benim için sorun değil dersen sende öyle yapabilirsin.
-
19-11-2006 13:17 #46
evet arkadaşlar uçak yavaş uçmuyor

bugün havanın nefis olmasını fırsat bilip eve yakın bir tarlaya gittim. yerler ıslaktı ve çamurluydu. kış öncesinde son ekinler tarlada büyükekteydi. güneş içimizi ısıtıyordu. epey büyük bir alandı.önce modelin dengesini kontrol ettim gayet düzgündü. dün 8li nimh pil grubumu yaptırmıştım onu modele takmıştım.motoru çalıştırdım. rudder ve elevator kontrolü yaptım. uçağı sağ elime yerden 30 derecelik bir açıyla havaya fırlattım tam gaz yaparken, uçak gayet güzel tırmandı ve sonra motor ve tüm kontroller öldü.uçak önce stall olup sonra attığım açıya yakın bir açıyla yere geri indi. sert bir iniş yaptı. ama çamur ve bitki örtüsü herhangi bir kırım olmasını engelledi (aklımı seveyim).
modeli inceledim ve sorunun yine bozuk konektör olduğunu fark ettim. (art tech konektörünü 8 li pile takmıştı pilci - lütfen arttech pillerinizi kontrol edin bu kadar kötü soket vs olamaz) 8 li pil tabiki kullanılamazdı, 7 li pil grubunu taktım sorunsuzca çalıştı(soketi yeniydi), esc gaz ayarlarını iyi ayarlıyordu. uçağı salladım elimde bir kesinti yaşamadım. uçağı aynı açıyla rüzgar içine doğru fırlattım tam gaz yaparken gayet güzel tırmandı,düz uçuşa geçirdim ancak uçak sola çekiyordu, ter kontroller ile dengeleyip bir daire çizdirdim (köşeli bir diare sayılır ,acemi dairesi) fakat sürekli daire çizmek irtifanın yetmemesine neden oldu bende uçağı indirdim ancak aileron kontorlünün olmaması son yaklaşmada uçağın yavaşladığında kontrol edilememsine neden oluyor ve dönüş yapılamıyor... uçak çapraz rüzgara yenilip yere yine sert indi. yine uçağı inceledim yine burunda bolca çamur vardı ama kırım olmamıştı. kanat sağlam kaldı. 3. uçuşta rüzgarın yönü değişti tekrar rüzgar içine bir fırlatış yaptım bu sefer uçak istediğimden çok fazla dikildi sonra tekrar stala girerken hız kazanıp toparlandı. motor gücü aynı wingdragon da olduğu üzere yetersiz geliyordu. eğer uçağı tırmandırmak istiyorsanız mutlaka tam güçte çalışması gerekiyor ara hızların anlamı yok. tekrar döndürdüm
daha düzgün bir uçuş oldu ama devamlı burun yukarı gitmek istedi, daha uzun bir uçuş olduğundan bunun farkına vardım. rüzgarı arkadan alınca motor tam güçtede çalışsa irtifa kaybını önleyemedi, çok hızlı çöktü son anda toparlayıp yine çapraz şekilde yere çarptı. Incelediğimde kuyruk kısmında bir problem fark ettim, zaten kuşkulandığım şeyin olduğunu anladım. kuyruğun bağlı olduğu balsa kısım açılmıştı. japon yapıştırıcısı, sert iki inişin yarattığı momentin burulma etkisi nedeniyle kendini bırakmış ve karbon çubuğüun dışını kaplayan şekil vermek amacıyla inceltilen yan balsalar diğer balsa levhadan ayrılmıştı(reismlerde görebilirsiniz). bence bu T kuyruğun dez avantajı. normal kuyruk olsaydı kuruğun üst kısmında az ağırlık olacağından belkide kuyruk çubuğunu bükmeyecekti( bu seferde yere yakın olan elevator kırılabilirdi).
elimde geçici olarak düzelitip, uçağın önüne bir pil ağırlığı kadar taş yerleştirip son uçuşa başladım. daha az açıyla yerden fılattım (20 derece kadar), uçak çok güzel şekilde yerden uzaklaştı iki dönüş yaptım rüzgarı arkama aldım
sonra tekrar dönmek isteidğimde uçak devamlı sağa yatmaya başladı, bende tabiki hep ters kontorl vermek zorunda kaldım. gazı sonuna kadar kestim dönüş yavaşladı kontrol edilebilir hale geldi ve vrile girmeden uçağı dönerken indirebilmeyi başardım. kanat ucu tarladaki bitkilere takılıp uçağa sert bir dönüş yaptırdı. uçağı incelediğimde kuyruğun yine eğrildiğini gödüm. devam etmek anlamsızdı ve eve geri döndük.
uçağın çamurlarını temizledim ve bakıma aldım. kuşkulandığım yerlerde oracover denen kaplama yı kazıdım, tam tahmin ettiğim gibi kuyruk uzantısı açılmıştı. ayrıca 2 sert iniş nedeniyle ön kanat montaj kontraplağı balsaya yapğıştığı yerden ayrılmaya başlamıştı. ilk sert inişte arka kanat montaj parçasının bağlı olduğu yerde balsa hafifçe çatlamıştı(yumuşak balsa yerine sert balsa şart) beni şaşırtan şey burundaki motor montaj parçalarının yeni gibi sağlam olmasıydı oysaki beni en korkutan şeydi. kanat yapısı ise gövdeye göre çok sağlam.
resimler ekte, çıkardığım sonuçları az sonra yazacağım.Konu KLL tarafından (19-11-2006 Saat 15:00 ) değiştirilmiştir.
-
19-11-2006 13:26 #47
çıkardığım sonuçlara gelirsek:
bu uçak kesinlikle daha güçlü bir motora ihtiyaç duyuyor ancak arkası çok ağır olduğu için fışçasız motor uygun olmayabilir. en güzeli (eğer mecbursak 380) speed400 motor ile 8 li nimh pil kullanmak. bu uçağın dengeli olmasını ve burnunu dikmesini önlüyor süzülme başarılı oluyor. eğer soaring yapılacaksa usta birisi motoru sadece uçağa gerektiğinde gaz verecektir o nedenle bu çok önemli değil.bu uçak rüzgarsız havada devamlı gaz açık uçar bu haliyle. yani planör olmasının anlamı kalmıyor. çünkü büyük kanat manevra kabiliyetini sınırlıyor.
bence rudder yerine,sadece aileron kontrolü şart. düşük hızlarda rudder yeteri kadar çeviklik sağlayamıyor ( mesela hemen inişten önce sürat düşmüşken kanadın bir tarafını kaldırmak mümkün değil nasıl yaklaşmaya girerse öyle iniyor)
bence benim gibi kanat uzun yapılırsa ve rudder kontrolü ile uçak döndürülecekse daha fazla dihedral açısı şart(uçak dönerken hemen yatmıyor buda dönüşün çok uzun olmasına neden oluyor yattığında ise uçak vrile girme ğiliminde)
arttech gibidüşük kalite esc kullanmayın
yine transistör aşırı ısındı ve lehimleri eritti...
t kuyruk yere sert inişlerde kırılmıyor doğru ancak kuyruk ucundaki fazladan yük kuyruk bağlantısını buruyor. balsa levhaları ise çatlatabilir. bu nedenle kuyruk uzantısını çok yontmamak şart ki yapıştırıcı iyi tutusun. sağlamlık estetikten önce gelir...
kanat bağlantı kontraplaklarını ise sadece yapıştırıcı ile gövdeye bağlanması ve kanadın da buna vidalanması bence tasarım hatası.klasik tipte lasitkli montaj çok daha sağlıklı olurdu. en azında sert inişler uçağın hertarafına etki etmez, anadın yerinin oynaması kolay olacağından gövde bağlantıları çatlamazdı...Konu KLL tarafından (19-11-2006 Saat 15:04 ) değiştirilmiştir.
-
19-11-2006 13:51 #48
Yarattığın projeye detaylı yorumlarını da kattığın için teşekkür ederim. Kanadın sıkı lastikle montajı konusuna katılıyorum. Ancak 2 sorum var:
1- Fırçasız motoru neden uygun görmedin? Hafif olduğu için mi, maaliyetinden dolayı mı?
2- Bu kadar zaman geçirdiğin uçuş alanında video çekebilecek bir allahın kulu yok muydu?
www.gurmanbayraktar.com
-Hobi ile saplantı arasında ince bir sınır vardır. Tahmin edin hangi taraftayım?-
-
19-11-2006 15:19 #49
rica ederim keşke herkes uğraşıp birşeyleri plandan üretse sonra uçurmaya çalışsa...bence gerçek modelcilik böyle olmalı. ARF kitler modelcilik anlayışıma uymuyor. yapılır yapılmasına ama tek tek saatlerce uğraşmak sonrada kısmende olsa başarılı bir sonuç almak çok daha tatmin edici. düşününki bu benim ilk RC uçağım. deneme uçuşlarında da kısmi başarılı oldum. hala bir uçağım var

cevaplar ise şöyle:
1-bu uçağın önü hafif kuyruğu ağır. zaten motorsuz olan versiyonda kurşun ağırlık konuyor. fırçasız motor fırçalılardan küçük ve hafifi oluyor o nedenle dengeleyemezsiniz yada extra ağırlık koymanız gerekir ki o zamanda hafif motor takmanın anlamı kalmaz. yada fırçasız motor olacak sığdırabilirseniz daha farklı bipl grupları kullanacaksınz. mesela 7 adet AAA tipi olacka piller ama ampreaj yükselecek. fiyat ise bambaşka bir konu.
2-bir allahın kulu babam vardı
ama kameramız yoktu.
-
20-11-2006 09:42 #50
Geçenlerde bir yabancı forumda kuyruk ağır uçaklarla ilgili çok güzel bir cümleye rastladım:
"Nose heavy plane flies bad, tail heavy plane flies once". (*)
Neyseki çok bir kırım yaşamamışsın. Buruna biraz daha ağırlık ekleyerek kuyruğun ağırlığının dezavantajını giderebilirsin ama bu sefer de uçağın genel olarak ağırlığı artacağı için süzülme hattı kısalacak, uçuş sürati artacak. Zımpara vs. yolu ile kuyruğu hafifletebiliyor musun? Kuyruktan eksilteceğin her grama karşılık, burundan 1,5-2 gram (hatta uçağın gövde boyu ile orantılı olarak daha fazla) eksiltebilirsin. Böylece daha hafif olduğu için daha uzun süzülen ve yavaş uçan bir uçak olur.
Dihedral açısını arttırırsan da kanat ucunun düşmesini engellersin ama anladığım kadarı ile bunun için tüm kanadı baştan yapman lazım. En iyisi aileron eklemek. Aileronları tüm kanat firar kenarı boyunca yapmana gerek yok. Yarım kanadın firar kenarının 1/3'ü oranında aileron ekleyebiliyorsan sana yeterli düzeltmeyi sağlacak bir kontrol yüzeyi elde etmiş olursun.
(*) ingilizce bilmeyenler için: "Burnu ağır olan uçak kötü uçar, kuyruğu ağır olan uçak bir kere uçar"Aut dosce, aut disce, aut discede (*)
(*) Ya Öğret, Ya Öğren, Ya da Terket
-
20-11-2006 10:29 #51
çamurlu tarla ve otlar tahmin ettiğim gibi beni kurtardı. aileron eklemek için yeni kanat yapmam lazım. şu haliyle idare ediyor. aileronlu kanat zaten ortadan bükümlü ve tasarımı farklı. Kuyruk ise hafiflemez, yeniden kövde yapmak lazım. Bence 8 pil ile düzgün uçar çünkü ağırlık eklediğimde 7 pil ile düzgün uçtu.
-
20-11-2006 11:05 #52
Aileronlu yapma kararı alarak doğru etmişim demekki
Derslerden vakit bulabilsem bende başlayacağım ama vaktim yok size şimdiden kolay gelsin....
-
20-11-2006 13:47 #53
ruddere gerek yok. hem bu şekilde arka kısım daha hafif olur. 3 kanal ile çözülür yine. ben tekrar yaparsam o şekilde tasarlayacağım.
-
21-11-2006 17:12 #54
Kll
Keşke guppy yi bir hafta önce uçursaydın. Ben kanatları yaptım bitirdim. Artık kanatçık koymak zor olur. Hem o kadar da çok uğraşmak istemiyorum doğrusu...Zaten benim elektrikli motorum yok. Burnu da henüz kesmiş değilim. En iyisi motorsuz yapayım uçtuğu kadar uçsun. Bi yamaçtan filan atar deneriz bakalım nasıl uçacak. Ama en azından senin tecrübelerin işime yarayacak, kanatları gövdeye lastikle sabitlerim. Kuyruğa doğru giden kısmı da çok inceltmeyeyim. Başka ne vardı ?
-
21-11-2006 17:17 #55
bence kanatları birbirine eklemediyseniz V kanat şeklinde yapın
benimkisi plandaki gibi önce düz gidip uçlarından bükülüyor. yamaçtan atılacak olsa bile bence kontrollerin tam çalışıor olması ve uçağın dengesinin iyi olması şart. yamaçtan aşağı atmadan önce yumuşak zeminli biryerde dengesini ayarlamak lazım ağırlık koyarak burna.Konu KLL tarafından (21-11-2006 Saat 17:19 ) değiştirilmiştir.
-
21-11-2006 17:39 #56
yani uçları bükülmesinmi ... Sadece ortadan açı verelim uçlar düzmü olsun? tam anlayamadım kll ne demek istediğini...
denge... kontrol olayı anlaşılmıştır...
-
21-11-2006 17:45 #57
evet aynen öyle kanat dümdüz gelsin
ama eğim ortadan verilsin. uçları kalkık olmasın yani. benimkinde ortada eğim az, asıl fark kanat uçlarında.
-
22-11-2006 09:45 #58
bu neyi sağlayacak kll.... dönüşleri daha kolay yapabilmesini mi? Biliyosun ben plana sadık kalarak yaptım kanatları ...fakat bu sabah ölçtüm 1.60 geliyor hepsini yanyana yere yatırınca... oysa planda 1.50 yazıyodu... Açılı monte edildiğinde 1.50 ye düşüyor demekki...neyse ben kanat uçlarını düz yapayım bakalım sonuç ne olacak...

-
22-11-2006 11:02 #59
eğer dihedral açısı çok olursa daha stabil uçar, çok olursa dönmez
çöküş hızlı olur.
-
25-11-2006 16:59 #60
KLL arkadaşım seninle tanışmak istiyorum ankaraya yeni geldim uçak uçurulacak yer arıyorum ?
Konu Bilgileri
Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar
Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)