Konu Bilgileri;
- » Konudaki mesaj sayısı : 107
- » Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)
Toplam 107 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Reklam Alanı
-
25-05-2007 22:06 #1
8 Aylık bir süreçte bolca depron model çalışıp kıra döke birşeyler yaptım. Elimden geldiğince ve durum uygun oldukça yaptıklarımın foto ve filmlerini buraya koydum.
Şimdi biraz zaman açısından boşluk buldum.Ve değişiklik ve deneme amaçlı ilk balsa modelimi yapmaya karar verdim. Plan yok, ölçek yok. Kafamda detaylarını şekillendirerek yapmaya başladım.
Kanat boyu: Orta bölüm düz ve 100 cm..50 cm de 30 derece açı İle bağlanacak uÇ kısımlar toplam kanat 200 cm olacak ve 46 dm2 civarı. Gövde biçimine daha net karar vermedim ve bu gün kanat yapımına başladım.
Model daha çok bir süzülücü olacak ve aleron yapmayı düşünüyorum.
Kullanmayı döşündüğüm motor 300-500 W Brushless(2000 gr thrust)
pil 1700 mAh lipo 20-30 c
Yapım aşamasının başında ilk resimleri buraya koymam ve konuyu açma nedenim, Arkadaşların öneri ve eleştirilerine açık olmam.Konu myssba tarafından (04-07-2009 Saat 21:42 ) değiştirilmiştir.

-
25-05-2007 22:37 #2
elinize saglı guzel bi çalışma olacaga benzıyor.
detaylara daha fazla özen göstermenizi rica edicem her ne kadar Bursa da henüz balsa bulamamış olsamda calışmanız sonuclandıktan sonra böyle bir çalışma kesinlikle yapıcam.
gelişmeleri heyecanlı bekliyorum.
-
25-05-2007 22:53 #3
Sağolun
Bursada koçtaş yokmu?
Bu arada yapıştırma işi bitince uzunca bir zımpara işi olacak. çünkü kanat sinirleri filan tek tek kesildi(2mm balsa levha) ve 6x6 balsa çitalar(hucum ve firar kenarları ile kanat serenleri) tek çıta pahalıya geldiği için 6x100x1000 mm balsa levhalardan çıkarıldı
Umarım bir an önce başlarsınız.Konu myssba tarafından (04-07-2009 Saat 21:42 ) değiştirilmiştir.

-
25-05-2007 23:45 #4
mehmet bey cok guzel bir calisma..
onceden ben de balsa calisiyordum fakat zaman yok..
kolayima geldigi icin kopukle ugrasiyorum..
sizin kanadi biraz guclendirmenizi oneririm.. mesela sinirlerin arasin hucum kenari tarafindan balsa levhalar ile baglayabilirsiniz..
bu kanadin burkulmasini da nispeten onler..
selamlar
cem zirh
25-05-2007 23:48
bilgiler için tesekkurler.
Koçtaş Bursada yenı acıldı ozellıkle balsa için gidip gezdim ama göremedim hoş görevlilerede sormadım açıkçası.
nasıl isteyebilirim balsayı yani uçak yapımı için dediğimde yardımcı olabilirlermi yada başka şekli varmı istemenin.
25-05-2007 23:52
25-05-2007 23:54
iyi bir proje, ancak bu uçağa okadar çok çekiş üreten motora gerek yok. size 30 amper civarında 1000 gr yük çeken bir motor yeter. 9 inç pervane ile uçarsınız. motor THK da mevcut 40 ytl.
25-05-2007 23:57
mudanya yolunda sayın hocam... kocaman bir alış veriş merkezinde.
26-05-2007 00:05
Organize sanayi metro istasyonunda indikten sonra mudanya istikametinde 500 mt ileride.
KLL hocam tam soyledıgınız motordan bende var thk dan almıstım yannız ben 10*5 pervane kullanıyorum bu motor için.ayrıca koçtaştan balsa levha nasıl isteyebilirm uçak yapmak için dedigimde yardımcı olurlarmı.
26-05-2007 00:14
Sevgili Cem, haklısınız. Aklımdaydı bu gün kanat sinirleri çok ugraştırdı, yapıştırma işini yaparken gerekli yerleri tesbit ettim takviye parçalar için. Ağırlıktan korkmadan ilk kez bir model yapıyorum. Sanırım 1200 gr filan çıkacak.
KLL arkadaşım motor önerisi için teşekkür ederim. Elimde ne yazıkki orta ayar bir motor yok. 80-120 watt iki motorla bir xm400 var bunlarında modeli tırmandırmada zorlanacaklarını sanıyorum. En son kalan diğer motorumda 330-500 watt veren motor var . Aylardır elimde olan bir motor hiç denemedim . Edine biliiirsem bu motorla 10x6 pervane takmayı düşünüyorum.
Kanat boyu 2.10 gibi çıkacak görünüyor. Ama daha gövde kafamda şekillenmedi. Gövde için önerilere açığım.
Trkdix, Yapacağınız modele göre balsa malzeme almanız gerek bu da en güzeli modeli belirledikten sonra, gereken balsa çıta ve levhaları seçmek. Yapıştırıcı olarak yerine göre ben orta CA ve 5 dk Lık epoxy kullanııyorum.
Sevgiyle kalın.
Konu myssba tarafından (26-05-2007 Saat 00:20 ) değiştirilmiştir.
26-05-2007 01:43
Çok güzel bir çalışma. Plansız, ölçeksiz çalışarak tecrübenizi konuşturmuşsunuz. Mamül hale gelişini merakla takip edeceğim.
Bu aşamada birkaç konuda fikrimi belirtmek istiyorum:
THK'nın bu motoru çok "verimsiz" bir motor. Verimsiz derken her bakımdan kötü motor anlamında değil, gerçekten 1000 gram çekiş sağlıyor ve kullananlar memnun. Ancak 30 amper çekip de sadece 1000 gr çekiş üreten motor bence oldukça verimsizdir, giriş enerjisinin ciddi bir bölümünü ısıya harcıyor ve pili çabuk tüketiyor. 30 amper çeken kaliteli bir motorun giriş gücü yaklaşık 300 watt'tır ve yaklaşık 2000 gram ağırlığında üstten kanatlı bir modeli uçurur.
Elinizdeki motoru kullanacaksanız düşündüğünüz pil bu akımı verir ama ömrü kısa olur bence. 2200 mah civarı 20-30C pil daha uygun gibi.
Modeliniz 1500 gram civarında bitse kanat yükü 32 gr/dm2 gibi olacak, çok iyi bir değer.
Cem beyin önerisine ben de katılıyorum, bu kadar geniş kanat açıklığı olan bir model distorsiyona meyillidir, bunu engellemek için bahsedilen destekler çok işe yarar. Buna ek olarak sinirlerin firar kenarı tarafına da küçük üçgen destekler atılırsa sağlamlık pekişmiş olur.
Son olarak; kanat uçlarındaki 30 derece açı bana fazla gibi geldi, yanılıyor olabilirim.
Konu PATO tarafından (26-05-2007 Saat 02:15 ) değiştirilmiştir.
www.gurmanbayraktar.com
-Hobi ile saplantı arasında ince bir sınır vardır. Tahmin edin hangi taraftayım?-
26-05-2007 02:26
Gürman bey, İlginize teşekkür ederim.
Sanırım yeni motor almama gerek yok. Düşündüğüm motor dediğiniz gibi 1700 mAh pil ile uzun süre çalışmaz. Daha büyük kapasiteli pilim yok.
Bu yüzden fikrinizi alabilirmiyim, dualisky xm 400 C yada tower in 2409-12d kullansam,
Ve Cem beyinde, sizinde belirttiğiniz gibi kanatta hayli takviye yapmam gerekiyor..
Sormak istediğim bir şeyde altta çizim resmini koyduğum kanadın açılarını yanlış ölçtüm sanırım, düz bölüm zeminde iken kanat uçları sadece 13 cm zeminden yüksek kalıyor. Boyutlara Göre fazlamıdır sizce.
Bir iki gövde tipi önerisi gelirse sevinirim.
Aşamaları resimleyeceğim, yapmayı dileyen arkadaşa yardımcı olur umuyorumi
Konu myssba tarafından (04-07-2009 Saat 21:42 ) değiştirilmiştir.
26-05-2007 02:47
Mağazanın genellikle en arka taraflarında blok şeklinde işlenmemiş suntalar, tahtalar vs. oluyor. Onların önünde genellikle beyaz, 1m² alan işgal eden, içine dikey yerleştirilmiş balsa çıtalar olan raflarda sergileniyor. Ahşaplarla ilgilenen bir personel size yardımcı olacaktır. Sanıyorum "hobi çıtası" adı altında satılıyor.
26-05-2007 22:35
bence buyuk olcekli planorlere en uygunu duz kutu govde..
hem insaati kolay hemde elektronikler salkim sacak disarda kalmaz bu surtunmeyi de minumuma indirir...
bu planorle akrobasi yapmayacaksaniz kanat acilari bence normal.. gurman beyin dedigi gibi acilari biraz azaltirsaniz ucus performansi daha iyi olur.....
Konu c/z tarafından (26-05-2007 Saat 22:41 ) değiştirilmiştir.