Konu Bilgileri;
- » Konudaki mesaj sayısı : 12
- » Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)
Toplam 12 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 12 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Reklam Alanı
-
16-01-2008 23:44 #1
Merhaba,
Çine yaptığım bir seyahatte 3 adet elektrikli helikopter aldım. Ancak ilk denemelerde ustalaşmadan önce birisini parçaladım. Orada cok ucuz oldugundan fazla uzulmedim aksine fırsat bilip baska amacla kullanmayı düşündüm. Walkera HM-05 kodlu bu helikopterde alıcıya bağlı 2 adet servo 2 adet motor vardı. Bunlari parcalanan plastik govdeden ayirdim ve şu an harika calisiyorlar.
Modelcilik tecrübemde ilkokul - ortaokul yıllarında Jet modelin Serçe,gezgin, izci, avcı, bonanza gibi kitlerinden herbirinden 2-3 er adet olarak yapmış olmaktan başka birşey yok ve üzerinden 20-25 sene geçti. Ama unuttuğumu zannetmiyorum. Bu merakıma bunca zamana ragmen geri döndüm. Ancak hep lastik motorlu modellerle ugrastığımdan elektronik bilgim sıfır.
Uzatmadan sormak istiyorum. bir balsa modele ya da tecrübem olmayan depron bir modele bu elimdeki servo ve motorları uyarlayabilir miyim. Bunlar bir uçağı uçurmak (motor) ve kontrol etmekte yeterli olur mu? Olursa nasıl veya ne boy ve kütledeki bir uçak tasarlamalıyım ?
son bir bilgi olarak eldeki elektronik hakkında üzerlerinde yazan bilgileri de vereyim ki sizlere fazla yük olmayayım.
RX404 4 channel micro receiver,
Motor : FK 180PH 3541
servolar : PL0130-04J
ilgilenip cevap veren olursa şimdiden çok teşekkür ederim.
-
16-01-2008 23:58 #2
Merhaba Mehmet bey.
Servoları rahatlıkla kullanabilirsiniz. Alıcı eğer gyro içeren 4in1 şeklinde değilse onu da kullanabilirsiniz. Gyro'lu ise kullanılabilir mi bilemiyorum. Motora birşey söylemek için daha detaylı bilgi lazım. Linki var mı?www.gurmanbayraktar.com
-Hobi ile saplantı arasında ince bir sınır vardır. Tahmin edin hangi taraftayım?-
-
17-01-2008 08:02 #3
receiver gyrolu da olsa kullanılır ama sadece ana motoru kullanın kuyruk motorunu takmayın.
servoların birini arka yükselme alçalma dümeni, diğerini arka kuyruk sağa sola dönme dümeni yapın.
uçaklarda ağırlık merkezi konusunda bilgilerinizi güncelleyin.
Başarılar...
-
17-01-2008 11:32 #4
Gürman bey, Murat bey, çok tesekkurler. Alıcı gyrolu degil. 2 Motor birbirinin ayni. ust uste monte edilmis sekilde 2 pervaneli bir helikopterdi. Dolayısı ile kuyruk rotoru yok. Gyro olarak ust pervaneye bir agirlik koymuslar.Tabi bu sistem eskiden helikopterdi insallah yakinda ucak olacak. Ben bu ucakta sadece tek motoru kullanmayi dusunuyorum. Digerini sistemden cikaracagim. Boylece 3 kanaldan yararlanmak mumkun olacak herhalde. Bir hiz kontrollu motor, 2 de servo.
Motor icin link bulamadim ancak teknik olarak helikopterin uzerindeki motorlar icin 2x180SH yazili. Fircasiz motor olmadiklarini dusunuyorum cunku onlara benzemiyor daha cok motorlu basit oyuncaklardakilerin buyukce ve oldukca guclu ve ısınan versiyonları. sanki iclerinde disli kutusu varmiscasina gucluler. Muhendisim ancak 180 'in yanindaki SH birimi bana birsey ifade etmedi zannederim model dunyasinda anlami var.
-
17-01-2008 11:53 #5
valla o kadar araştırdım ben de o uzantılara açıklama bulamadım bugüne kadar, adamlar kendi modellerine has uyduruyorlar o isimleri...
sizin motor fırçalı ve ucu size bakar vaziyetteyken saat yönünün tersine dönmeli, uzun ömürlü ve güçlü çalışabilmesi için...
hem tek motor daha az pil harcar, daha iyi...
motoru ön kanadın üstüne koyarsanız(üstten pervaneli) ve planör tipi ile başlarsanız sizin için daha zevkli ve kolay olabilir...
-
21-01-2008 21:30 #6
MEHMET BEY,
ALICINIZ MUHTEMELEN 4 İN 1 YANİ ALICI,MİKSER,GYRO,HIZ KONTROL BÜTÜNLEŞİK.
EĞER UÇAĞA UYARLAMAK İSTİYORSANIZ MUHTEMELEN İKİ MOTORLU BİR UÇAK YAPMAK DURUMUNDASINIZ.çÜNKİ BUNLARIN HIZ KONTROLLERİ(BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU BÖYLEDİR) MOTORLARIN BİRİNİ ALGILARSA ÇALIŞMAZ. İKİ MOTORUN BİRDEN TAKILI OLMASI GEREKİR.
MOTORLARI 180 LİK FIRÇALI MOTORDUR (DAHA BRUSSHLES MOTORLU UCUZ HEL GÖRMEDİM (TABİ 4 İN 1 Lİ))
ANLAMANIZ KOLAY ; FIRÇALI MOTORLAR 2 KABLOLUDUR (ARTI VE EKSİ UÇLU)
ÜÇLÜSÜ FIRÇASIZDIR.
BU MOTORLARI GWSNİN REDÜKSİYONLARI İLE KULLANARAK HELİKOPTERİNİZİN AĞIRLIĞININ BİRAZ ÜZERİNDE GÜÇ ÜRETEBİLİRSİNİZ.
HELİKOPTERİNİZ "COAXİAL" YANİ KUYRUK MOTORU YOK.
AMA GYROSU VAR
KUYRUK MOTORUNUN YANİ PERVANESİNİN İŞİNİ İKİNCİ SIRADAKİ PALLER YAPIYOR.
GYRO DÜZENEKLİ UÇAK OLUR.
SON HATIRLATMA DÖNÜŞLERİ MOTORLARLA (YANİ 3.VE 4.KANALLARI KULLANARAK) YAPARSINIZ. İKİ SERVOYUDA İSTEDİĞİNİZ İŞTE (YÜKSELME-ALÇALMA,.......) DA KULLANABİLİRSİNİZ.Konu bbbozca tarafından (21-01-2008 Saat 21:37 ) değiştirilmiştir.
-
21-01-2008 21:57 #7
Şevkinizi kırmak istemem fakat bu malzemelerle yapmaya çalışacağınız model uçak verimli olmayacaktır.. Servolar haricinde uçak için kullanılan malzemeler genelde farklıdır. İyi bir başlangıç modeli seçip buna uygun malzemelerle başlamanız daha doğru olur...
Konu c/z tarafından (21-01-2008 Saat 21:59 ) değiştirilmiştir.
21-01-2008 23:03
22-01-2008 21:06
2 Motorlu ucak mecburiyetini okuyunca ani bir panikle sistemi denedim. Motorun tekini sistemden ayirinca da tek motor hiz kontrolu ve servolar mukemmel calisiyor.
Daha once jet model serce ve gezgin tecrubelerim ustten kanatli ucaklarin daha kolay (veya ucus ayarinin rahat olmasi) bir baslangic olacagini cagristiriyor. Bu tur bir modeli dusunuyorum ve bu yuzden 2 motorlu birseyler dusunmek beni korkuttu ilk anda. Bu arada Guillows (amerika) dan cessna 170 ismarladim bir tane. Ama esas amacim kendim projelendirecegim birseyler yapmak.. Eimdeki RC sisteminin muhtemelen yetersiz kalacağının farkındayım ama 6 kumandali bir RC sistemi satin almadan evvel bu isi ne kadar kivirabilecegimi deneyeyim istiyorum...
22-01-2008 21:17
Jet Model' in Gezgin'i harika uçan bir uçaktı.. Jet Model' le birlikte o da öldü maalesef...
Çift motorlu modele örnek bu linki inceleyebilirsiniz..
http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=22205

Amerikadan siparis ettigim kitler coktan geldi