Örnek throttle ve pitch curve değerleri (güncellenecek)

Konu Bilgileri;

•  » Konudaki mesaj sayısı : 21
  •  » Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)

Bu Sayfayı Paylaşın :   Paylaş

Toplam 21 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Sayfa 1 Toplam 2 Sayfadan 12 SonuncuSonuncu

Reklam Alanı
    Üyelik Tarihi Üyelik tarihi
    Jul 2007
    Nereden Nereden
    istanbul
    Yaş Yaş
    22
    Bir kaç zamandır uğraştığım ve yaklaşık 2 hafta önce bitirdiğim thr ve pitch cuvre tablosu ve grafiğini bu gün biraz değiştirip rapidshare e ekledim.

excel dosyasının içeriği şu şekilde;
    • 7 fakklı pitch ve thr değerleri (normal mode için)
    • Bu 7 farklı thr yüzdelerine, motor özelliklerinize, ve kullandığıız pinion ve ana dişli sayısına göre rotora güç binmemiş haldeki rotor hızı hesabı
    • Max ve min açıları +-11 derece 0 dreceyi de 50% kabul ederek direk açı değerini girdiğinizde yüzde ye çeviren tablo
    • Throttle curve (%), Pitch curve (derece) ve rotor hızı (RPM) gösteren 3 adet grafik

içermektedir.

excel dosyasının sağ tarafındaki "rotor hızı hesabı" bölümü boş bırakılmıştır. oraya girdiğiniz motor değerlerine göre (KV, verim, pil gerilimi) motorun max hızı hesaplanmaltadır. yine aynı tabloda yer alan pinion ve ana dişli değerlerini girdiğinizde de rotor hızı tablosu ve rotor hızı grafiği değişmektedir. rotor hızı grafiği aynı zamanda verdiğim örnek 7 thr curve tablosuna da bağlıdır.

excel dosyası:http://www.bodrumrc.com/data/thr-pitch.xls yada http://rapidshare.com/files/147184907/thr-pitch.xls
    formüller gizli değildir. formülleri görebilirsiniz bu şekilde hesabı nasıl yaptığımı görebilirsiniz ancak formüllerin olduğu hücreleri değiştiremezsiniz. diğer tüm hücrelerde değişiklik yapabilirsiniz.

bodrum rc linki için emo23 (Emrah TEZER) e teşekkürler.
    Fly 3D crash proudly...
    T-Rex 600 NSP ___ T-Rex 450 SE V2 ___ CopterX 450 SE V2 ___ T-Rex 500 ESP
    Low Wing Trainer ___ P-51D Mustang ARF
    JR DSX9 Limited Edition

Mar 2008
    Nereden Nereden
    Istanbul
    Yaş Yaş
    42
    Güneş eline sağlık. 430XL'in verim ve pil gerilim değerleri nedir?
    Hakan Yalçınkaya

M-41 "Bulldog", M-36 "Jackson" R.I.P.

Jul 2007
    Nereden Nereden
    istanbul
    Yaş Yaş
    22
    Hakan abi;

Bayram tatili nedeni ile 1 hafta kadar foruma bakamadım. 430XL için verim 90%. Pil gerilimi ise bağladığınız 11.1V luk li-po.
    Fly 3D crash proudly...
    JR DSX9 Limited Edition

Mar 2008
    Nereden Nereden
    Istanbul
    Yaş Yaş
    42
    Teşekkürler.
    Hakan Yalçınkaya

M-41 "Bulldog", M-36 "Jackson" R.I.P.

Nov 2007
    Nereden Nereden
    Muğla - İzmir
    Yaş Yaş
    38
    güneş iyi bir başlık oldu bu...
    iyi düşündün, tebrikler...

Jul 2007
    Nereden Nereden
    istanbul
    Yaş Yaş
    22
    teşkkürler Emrah abi. Siz de ftp aracılığı ile paylaşıma yardım ettiğiniz ben de size teşkkür ederim. ilerleyen zamnalarda 3D ve diğer normal pitch ve throttle ayarları ile dosyayaı güncelleyeceğim. yakıtlı modeller için de en uygun değerleri araştıroyorum şu ara.
    Fly 3D crash proudly...
    JR DSX9 Limited Edition

Jul 2009
    Nereden Nereden
    Milas -Muğla
    Yaş Yaş
    38
    teşekkürler.
    KIRIM GELIYORUM DEMEZ
    Yenilikçi Modelci
    www.quadcopter.biz

Jul 2008
    Nereden Nereden
    Denizli
    Yaş Yaş
    29
    Öncelikle teşekkürle.. Motor hızı ile kv aynı değilmi.. Birde Watt olarak bir değerde olsaydı tablo daha verimli olabilirmiydi..

Tekrar ellerinize sağlık..
    HBKII
    CopterX AE V2
    JR DSX7

Apr 2008
    Nereden Nereden
    izmir
    Yaş Yaş
    59
    Alıntı fert001 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Öncelikle teşekkürle.. Motor hızı ile kv aynı değilmi.. Birde Watt olarak bir değerde olsaydı tablo daha verimli olabilirmiydi..

Tekrar ellerinize sağlık..
    Motr hızı ile kv aynı şey degil bir birinin parçasıdır.Bu arada bir düzeltme elektrik motorunun hızı degil dönme hızı olur devir/dakika veya devir /saniye gibi degerleri vardır genelde devir/ dakika kullanılır.
    gelelim açıklamaya.Fırcasız motorlar geniş voltaj aralıgında kullanıldıgı için hangi voltajda dakikada kaç devir dönecek diye meraklananlara bir ip ucu olması için kv katsayısı verilir.siz motora uyguladıgınız voltaj ile o motorun kv sini çarparsanız motorun o voltajda dönecegi teorik devri bulursunuz mesela motorunuzun kv si 1200 olsun bu motora 7.2 voltluk lipo baglarsanız teorik olarak en fazla 1200X7.2=8640 devir/dakika döner yine aynı motoru 12 volta baglarsak bu sefer 1200X12=14400 devir/dakika bulursunuz.Umarım kv ne işe yarar ne anlam geliyor anlatabildim.
    Watt yani güç bir elektrik motorunda iki bileşenle bulunur bunlardan birisi motora o an uygulanan voltaj digeride o an motordan akan(gecen) akım.Bu ikisinin çarpımı motorun vat cinsinden gücünü verir.
    bizim şimdi konuştugumuz bu model motorlarında voltaj degişken buna baglı olarak akımda degişken oldugu için eger imalatcılar takılabilecek en yüksek voltaj ve o anki akımı çarpıp watt olarak yazarlarsa siz onun dört gözlü lipoya göre yazıldıgı düşünmeyip hah tamam bu motor canavar gibi tam bana göre dersiniz alırsınız sonrada üç gözlü veya iki gözlü lipoyu takınca o gücü alamazsınız şaşırır kalırsınız.Bu yüzden üreticiler daha başka bir yolla yaklaşıyorlar mesela bu motor 450 boyu heliye uygundur gibi ölçüler vererek üç aşagı beş yukarı motorun gücünü size belli ediyorlar.gücünü(Watını) anlamak için bir yol daha var motorun ölçülerine ve agırlıgına bak nerelere uygun motor olabilecegini tahmin edersin.
    Bu kadar yazdıklarımdan sonra senin sormadıgın ama motorların bir degerinden daha bahsedelim.TORK:Bunu anlatması bazen kolay bazen zor oluyor.kısaca motorum milini döndürebilme kuvveti diyebiliriz.Genl olarak bir motorda kv ne kadar düşükse tork o kadar yüksektir.Terside gecerlidir.Bu son yazdıklarım bir kural degil genellemedir.devri yüksek ve yüksek torklu motorda olabilir her zaman
    Konu ince999 tarafından (06-09-2009 Saat 03:34 ) değiştirilmiştir.

Jul 2008
    Nereden Nereden
    Denizli
    Yaş Yaş
    29
    Açıklama için teşekkürler.. KV yi ve motoron gücünü hesaplamayı öğrenmiş olduk.. Torku biliyordumzaten.. Şu sıralar motor almayı düşünüyorum.. 450 boyutundaki helime align 450M almak istiyorum ama siz nedersiniz.. Seçim olarak iyi mi?
    HBKII
    CopterX AE V2
    JR DSX7

Jul 2007
    Nereden Nereden
    istanbul
    Yaş Yaş
    22
    450 sınıfına align dan takılabilecek uygn motorlar ve özelliklri aşağıdaki gibidir.

450M,
    3500KV
    400Watt

430SP,
    3700KV
    380Watt

430XL
    3700KV
    350Watt

430X
    4050KV
    330Watt

430L
    3550KV
    300Watt

Şimdi 450M ve 430SP yeni motorlar, 430L ise en eski motor 450 SE V1 ile gelen motor.

sonra 430XL yapıldı sonra 430X sonra 430SP ve son olarak 450M

Ben unların arasından 450M tavsiye ederim.

motor alırken şuna dikkat etmek lazım. mesela sert 3D de kafa hızındansa yüksek güç lazım. 3500KV lik hız scale uçuş 3D uçuş için gayet ideal ve yterli. Gücü de yüksek bu sebeple 3D de iyi performas verecektir. benim tavsiyem 450M dir.
    Fly 3D crash proudly...
    JR DSX9 Limited Edition

Jul 2009
    Nereden Nereden
    Milas -Muğla
    Yaş Yaş
    38
    GuNeSh tekrar teşekkürler,
    Bu arada iki şey soracağım. Önce şunu belirteyim, benim pitch curve hala 0 dan başlıyor, "idle up"ları programlamadım henüz çünkü şu an simulatörde çalışıyorum.
    Verilen örnek pitch curve değerlerinde -11 den başlayan örneklerin yanısıra -1 den ve -2 den başlayan örnekler de var. -1 ve -2 gibi pitch dereceleri invert uçuş için yetersiz değil mi? Bu şekilde ne işlerine yarıyor? Yoksa idle up'a geçiş için yavaş yavaş mı eksi değerlere doğru yükseltiliyor?

İkinci sorum da şu. Idle up'ta throttle eğrisi; altta %100 den başlayıp ortada %0 a inip en tepede tekrar %100 e çıkmayacak mıydı?

Yanlış anlamayın, bunların muhakkak açıklaması vardır elbette. Kolay gelsin.
    KIRIM GELIYORUM DEMEZ
    Yenilikçi Modelci
    www.quadcopter.biz

Feb 2007
    Nereden Nereden
    Adana
    Yaş Yaş
    44
    Alıntı ozan07 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    GuNeSh tekrar teşekkürler,
    Bu arada iki şey soracağım. Önce şunu belirteyim, benim pitch curve hala 0 dan başlıyor, "idle up"ları programlamadım henüz çünkü şu an simulatörde çalışıyorum.
    Verilen örnek pitch curve değerlerinde -11 den başlayan örneklerin yanısıra -1 den ve -2 den başlayan örnekler de var. -1 ve -2 gibi pitch dereceleri invert uçuş için yetersiz değil mi? Bu şekilde ne işlerine yarıyor? Yoksa idle up'a geçiş için yavaş yavaş mı eksi değerlere doğru yükseltiliyor?

İkinci sorum da şu. Idle up'ta throttle eğrisi; altta %100 den başlayıp ortada %0 a inip en tepede tekrar %100 e çıkmayacak mıydı?

Yanlış anlamayın, bunların muhakkak açıklaması vardır elbette. Kolay gelsin.
    Güneş Kardeş zaten mesajında belirtmiş normal mod diyerek, senin açıların 0 dan başlıyorsa bir terslik var, ya -10 lardan başlayıp uçuyorsun yada link boyların hatalı.
    Gaz eğrisine ıdle-up olsun olmasın stik ortadayken nasıl 0 verebilirsinki helikopter nasıl uçacak 0 gazda...

01-ADANA

Jul 2008
    Nereden Nereden
    Denizli
    Yaş Yaş
    29
    Güneş teşekkürler..

Motor olarak 430XL aldım.. 450M almak isterdim fakat aynı sitede pinyonu yoktu.. ESC olarak ise scorpion 45A aldım..
    HBKII
    CopterX AE V2
    JR DSX7

Jul 2007
    Nereden Nereden
    istanbul
    Yaş Yaş
    22
    Bu excel dosyasını hazırladığım zaman yakıtlı modelim yoktu 3D de uçmuyordum. Normal uçuş için yapmıştım bu ayarları.

Oradakiler örnek ayarlar kendi kullandığım normal thr pitch ayarları ve iğer forumalrdan araştırdığım önerilen değerlerdi.

Yen başlayan ilk hover denelemeleirni yapacak kişiler için -2 +11 lik bir aralık idealdir. Uçuşlar biraz ilerleyince (hafif gezintiler hafif alan turu) -4 +11 yada -5 +11 lik bir açı idealdir.

Tam anlamı ile alan turu başladığında daha sert dönüşler başladığında idle up uçuşa başlanabilir. Bu saffada %100 motor devri yerine %85 %90 lık bir moto devri tercih edilebilir. Pitch olarak ise -11 +11 uygundur. yada -10 +10. tercihen 11 derim ben.

3D uçuşlarlarda +11 lik açıcın bazen yetersiz olduğunu hissedebiliriz. Ani duruşlar. Birden patlatma gibi ani duruşlar. Yada taklalarda ani yüksek pitch ve ardından hover açısı şeklindeki durumalarda -13 +13 pitch kullanılabilir.

Normal mod için KESİNLİKLE -11 +11 yada benzeri şekilde simetrik açı tavsiye etmiyorum. Aynı şeilde lineer bir thr curve tavsiye etmiyorum (elektirkli model için). Eğer alt noktalarda -11 lik bir açı olur ise inişler çok sert olacaktır. Bu o yüzden sağlıklı olmaz. Ayrıca paller dönerken gaz kolu e altta iken -11 de olaca bu da paller durana kadar modele gereksiz yük binmesi demektir. Ama asıl dediğim sebep inişler.

-4 +11 gibi açıları normal mod için kullanın. Simetrik açıları idle up için kullanın.

Normal mod, idle up 1, idle up2, idle up3 bu uçuş modları değiştiğindeki ince nokta modelin birden yukarı fılamaması yada birden çökmemesidir. Yani modlar arası geçiş olduğunda model hala hoverda kalmalıdır. hoer pitch noktası her uçuş modu için değişmemeliir yani. bu yüzden hoverdaki pal açıcı farklı modlarda değişecektir.

Idle updaki +13 durumuna değinmek istedim birde,
    Bu +13 lük açıyı çok anlık kullanıyorum ben. +13 ü sürekli kullandığımda (cyclic olarak) çok fazla bayılma olmuyor. Ama hareket esnasında +13 kullandığımda (haliyle hareket içinde olduğu için cyclic açısıda oluyor modelde) o zaman bayma oluyor. Bu yüzdne uçuşu ve hareketleri -10 +10 yada -11 +11 arasında yapaken ani duruş ani pallerdcen ses getirme yada diğer ani hareketler için -13 yada +13 lük açıyı kullanıyorum.
    Fly 3D crash proudly...
    JR DSX9 Limited Edition

Jul 2007
    Nereden Nereden
    istanbul
    Yaş Yaş
    22
    Alıntı ata 1337 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Güneş Kardeş zaten mesajında belirtmiş normal mod diyerek, senin açıların 0 dan başlıyorsa bir terslik var, ya -10 lardan başlayıp uçuyorsun yada link boyların hatalı.
    Gaz eğrisine ıdle-up olsun olmasın stik ortadayken nasıl 0 verebilirsinki helikopter nasıl uçacak 0 gazda...
    Mehmet abicim,
    Dediğin doğrudur. Ben de ilk helikopteirnim ayarlarını yaparken nerdeyse 2-3 hafta kadar uğraşmıştım. 7C nin manual i anlayıp her menünün ne işe yaradığını öğrendim o şekilde ayar yaptım. ilk olarak normal mod uçacğım diye 450se v2 nin kitapçığındaki -2 +11 lik ayarı girdim. ama %0 da iken -2 %100 de iken +11 gitmiştim sonra uçuş modlarını düşününde bunun hatalı olduğunu düşünüp değiştirdim. %0 da iken -11 %100 de iken +11 olmalı ayarlar. Bu karmaşayı kumandalarda eksi yüzde olmayısından kaynaklanıyor. bu durumda %50 0 dereceye karşılık gelme durumunda kalıyor. mesela futaba 10C de eksi yüzdeler var. daha raat olabilir bu kumanda için aradaki farklı ayırt etmek.

Alıntı fert001 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Güneş teşekkürler..

Motor olarak 430XL aldım.. 450M almak isterdim fakat aynı sitede pinyonu yoktu.. ESC olarak ise scorpion 45A aldım..
    450M ile 430XL nin shaft çapları farklı birisi 3.17 diğeri 3.5 garipsedim doğrusu.

ESC olarka scorpion canavar gibidir. Scorpion esc lafını durunca ben direk scrpion motor diyorum açıkçası.

Bene güzel bir kombinasyon olmuş.
    Fly 3D crash proudly...
    JR DSX9 Limited Edition

Jul 2009
    Nereden Nereden
    Milas -Muğla
    Yaş Yaş
    38
    Alıntı ata 1337 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Kusura bakmayın parantez içinde normal mod diye belirtmiş ben dikkat etmemişim. İkincisi, altta 100% ortada %50 yukarıda %100 diyecektim, aceleden yanlış yorumlamışım, ama gerek kalmadı çünkü normal mode diye belirtmiş.
    KIRIM GELIYORUM DEMEZ
    Yenilikçi Modelci
    www.quadcopter.biz

Feb 2007
    Nereden Nereden
    Adana
    Yaş Yaş
    44
    Ozan Kardeş;
    3D modunda iken gaz eğriisine stik ortada %50 değer veren var mı bilemeyeceğim ama tavsiye edilen 100 - 80 (85) - 100... 5 noktalı eğride ise 2 ve 4. noktalar lineer olabilir.
    100-90-80-90-100 gibi hepsi de 100 gibi, 3-5 daha değişik ayarlanabilir ama 3. değerde % 50 inanın ki görmedim.

01-ADANA

Jul 2007
    Nereden Nereden
    istanbul
    Yaş Yaş
    22
    450 de flat 100 kullanıyorum ben. her nokta için 100. overrev yok bir sey yok. flat iyidir.

600 de ise 100-85-70-85-100 gibi bir eğri ile uygun değeri buldum. yakıtlı modelde thr curve dikkatle ayarlanması lazım. orta noktanın ne kadar aşağı inmesi gerktiği önemli. 100-90-70-90-100 de tercih edilebiliyor. uçuşa bağlı ayarlar artık için incesi. bu ayar ile helikotper oturduktan sonra governor ayarını yapıp governor ile uçmaktayım.
    Fly 3D crash proudly...
    JR DSX9 Limited Edition

Jul 2009
    Nereden Nereden
    Milas -Muğla
    Yaş Yaş
    38
    Benim helikopter Honey Bee King 3. Elimde şu an orjinal kullanma klavuzundaki grafik var. Hem normal mode'da hem de Idle up'ta gaz çubuğu ortada iken %50

Futaba 7c alınca normal modedaki aynı değerleri uyguladım.
    Thr. Curve: %0, %25, %50, %75, %100
    pitch curve ise %50, %62,5 , %75, %87,5 %100 diye gidiyor. (%50 = 0) derece oluyor. Bu ayarlara orjinal stok kumandasında alıştım yeni aldığım bu kumandada da bunları kullanıyorum.
    KIRIM GELIYORUM DEMEZ
    Yenilikçi Modelci
    www.quadcopter.biz

Konu Bilgileri

Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar

Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)