piller için önemli bilgiler

Konu Bilgileri;

•  » Konudaki mesaj sayısı : 67
  •  » Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)

Bu Sayfayı Paylaşın :   Paylaş

Toplam 67 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Sayfa 1 Toplam 4 Sayfadan 1234 SonuncuSonuncu

Reklam Alanı
    Üyelik Tarihi Üyelik tarihi
    Apr 2005
    Nereden Nereden
    Trabzon
    Yaş Yaş
    33
    1. planda her pilin şarj süresi kapasitesine bakılarak hesaplanır
    2. planda şarj akımı bilinmelidir kaç mah veya amp ile 1A = 1000 mA
    3. plan her pil kapasitesinin 1.5 katı ortalamsına denk gelicek akımla şarz olur yani

2000 mA pil var (nicd veya NiMH farketmez) 2000x1.5=3000 mA akıma eşit olmalı buda 15 saatte 200 mA şarj akımı ile şarj demek değişelim akımı
    10 saat te şarj isteniyorsa 300 (2000 lik için yazıyorum her pil için ayrı hesaplanır)
    5 saat 600 mA
    1,5 saat 2000 mA
    1 saat 3000 mA
    kısa bir formül yazılırsa kapasite çarpı 1.5 bölü saat= şarj akımı
    kısa bir formül yazılırsa kapasite çarpı 1.5 bölü akım= saat
    14 veya 16 saat olayı pilin 1/10 kapasite ile şarj için yazılan standart açıklamadır
    en iyi kullanım ömrü demektir yavaş şarj herzaman en iyisidir en hızlı şar bana göre 4 saat i geçmemelidir
    bende 2 pil var 1600 ve 3300 biri 5 saat diğeri 10-11 saatte şarj oluyor ve değiştirmeye veya hızlandırmaya niyetim yok tavsiyemdir
    bu arada ben aselsan trabzon bayisinde çalıştım aselsanın bilgileri ni yanzıttım az cok en basiti şarjlı kalem pilin üzerine bakın

şarj edilecek pil mutlaka bitmiş olmalı ve arabadan çıkarttıysanız oda sıcaklığına geldikten sonra (soğuduktan sonra) şarja takılmalı
    eğer şarj akımı bilmiyorsanız piller ılıklaşmaya başlayınca doldu sayılır fazla şarj pili bozmaya başlar
    eğer pili yeni aldıysanız tam performansına en az 10 kullanımdan sonra ulaşmaya başlar kullandıkça yeni pili yani sürenin arttığını farkedersiniz
    aklıma gelenler bunlar
    Konu DjMucit tarafından (20-04-2005 Saat 03:47 ) değiştirilmiştir.

Apr 2004
    Nereden Nereden
    ISTANBUL
    Yaş Yaş
    36
    aramıza hoş geldin ve verdiğin bilgiler için teşekkürler...

Hoşgeldin.
    Aktardığın bilgiler için teşekkürler yanlız düzeltilmesi gereken bir çok nokta var.
    Aktardığın bilgilerin çoğu senin de belirttiğin gibi kalem piller için geçerlidir. Önemli olan pili ne için kullanacağındır. Eğer yukarıdaki bilgiler geçerli olsaydı aşağıdaki soruların cevabı anlamsız olurdu.
    - GP ve Duracell gibi firmaların 1 saat hatta daha kısa sürede şarj eden cihazları niye piyasaya sürdü
    - NiCd ve NiMh farketmeseydi niye sadece NiCd şarj eden cihazlar piyasadan kalktı ve NiMH de şarj edebilen cihazlar çıktı?
    - Hesaplama yöntemi dediğin gibi maalesef değil. Kabaca doğru olabilir ama pilleri az doldurma veya zarar verme ihtimali var. Zaten öyle olsaydı eski zaman ayarlı şarj cihazları hala üretimde olurdu. Dikkat edersen artık zaman ayarlı şarj cihazı üretilmiyor. Öbür türlü Delta Peak algoritmaları ne işe yarardı?
    - En önemli nokta, elektrikli arabaya güç sağlayacak pil ile kumanda da kullanılacak pil aynı muamele ile şarj olabilirmi? Birisinden yeri geldiğinde 30A-40A çekerken diğeri <1A ile çalışıyor.

Konu ile ilgili detaylı bir thread forumda vey eski forumda mevcut.

Nov 2004
    Nereden Nereden
    Ankara
    Yaş Yaş
    39
    Alıntı WOLF Nickli Üyeden Alıntı
    Konu ile ilgili detaylı bir thread forumda vey eski forumda mevcut.
    Bir saattir arıyorum bulamadım dişe dokunur bir bilgi. Hangi başlık altında açılmıştı thread acaba???
    Aut dosce, aut disce, aut discede (*)

(*) Ya Öğret, Ya Öğren, Ya da Terket

Apr 2005
    Nereden Nereden
    Trabzon
    Yaş Yaş
    33
    sevgili Wolf
    kalem pil şişman pil veya ufak büyük farkedermi hepsi kimyasal bazda aynı üretimi görüyor sadece şekilleri değişiyor pillerin içindeki miktar değişiyor en büyük boy pil 7000 iken daha ufağı 3000 cıvarı bile değil firmalar en çok satılan pil üzerinde yoğunlaşıp ona geliştirme yapıyorlar
    6-7 sene önce 600 mA pilden kısa devrede 20 A çektim ortalama 40 kat yapar
    3000 ortalama pilden ise 40 kat 120 A yapar istersen dene ölçecek cihazın varsa hatırlatiyim ben elektronikçiyim Dj im bilgisayar bilgim var anfi kolon üretimi yaptım tasarım yapıyorum hifi ve açık hava kolonu mekanik bilgim var printer tamiri yapıyordum HP servisinde marangozculuk var kestirip kendim monte ettim birçok kolon

Nov 2004
    Nereden Nereden
    Ankara
    Yaş Yaş
    39
    Tartışmanızı balla kesiyorum ama hala tatminkar bir cevap bulamadım..

Düşük amper ile uzun şarj veya yüksek amperle kısa şarj açısından, hadi pilin ömrünü de bir kenara bırakalım, performans açısından bir fark varmıdır acaba?

Yabancı forumların kimisinde, yüksek amperle şarj edildiğinde özellike NiMh pillerin "fake peak" denilen sahte bir peak verdiğini ve dolayısı ile şarj aletlerinin yanılarak, esas şarjı kesip "trickle" şarja geçtiği hakkında birkaç yazı okumuştum. Böyle bir durumda tabii pil tam dolmadan şarj durdurulduğu için performans merformans hak getire oluyormuş.

Bu konuda bir bilgisi olan var mı?

saygılar

May 2004
    Nereden Nereden
    istanbul
    Yaş Yaş
    24
    arkadaslar pekı bu akdar bılıyorsunuz bende bır soru soruyımde onuda cevaplandırın sevabına
    sımdık nıcad sarj aletınle nımh sarj etsek ne olurr

Alıntı DjMucit Nickli Üyeden Alıntı
    sevgili Wolf
    kalem pil şişman pil veya ufak büyük farkedermi hepsi kimyasal bazda aynı üretimi görüyor sadece şekilleri değişiyor pillerin içindeki miktar değişiyor en büyük boy pil 7000 iken daha ufağı 3000 cıvarı bile değil firmalar en çok satılan pil üzerinde yoğunlaşıp ona geliştirme yapıyorlar
    6-7 sene önce 600 mA pilden kısa devrede 20 A çektim ortalama 40 kat yapar
    3000 ortalama pilden ise 40 kat 120 A yapar istersen dene ölçecek cihazın varsa hatırlatiyim ben elektronikçiyim Dj im bilgisayar bilgim var anfi kolon üretimi yaptım tasarım yapıyorum hifi ve açık hava kolonu mekanik bilgim var printer tamiri yapıyordum HP servisinde marangozculuk var kestirip kendim monte ettim birçok kolon
    Dj,Elektronikçi, Kolon imalatçısı, mekanik ve marangoz olabilirsin. Doğrudur. Aferin diyeyim. Ne diyeyim

Bende HobbyShop sahibi, ESC üreticisi, RC yarış takımı yönetcisi, Yarış organizatörü, uzun zamandır elektrikli araç kullanıcısı ve yarışçısıyım. Sen de bana aferin dersin ödeşiriz

Yanlız hangi soruma cevap verdiğini anlamadım. Biraz açık olursan sevinirim.

Yazıma dikkat edersen pillerin boyu değil nerede kullanıldığı önemlidir diye belirtmiştim.

Red fin;
    Kumanda, receiver gibi görece az akım çeken pilleri ne şekilde şarj ettiğiniz çok önemli değildir. Pilin dolu olması yeterlidir. Ama arabaya güç sağlayan pilleri, pilin özelliklerine göre mümkün olduğu kadar yüksek amperler şarj etmeniz gerekir. Bu şekilde pillerin iç direncini düşürür haliyle sabit voltajda daha yüksek amper verebilmelerini sağlamış olursunuz.

Dediğiniz gibi yüksek amper ile şarj false peak durumu oluşturabilir. Zaten bu nedenle şarj aletlerinin fiyatları teknik olarak aynı olarak gözükseler bile çok çok farkedebiliyor. Kaliteli bir çok şarj aletinde "false peak detection" özelliği vardır. Daha da iyi olanlar bu "false peak detection" işini daha da iyi yaparlar.

Yüksek amperle şarj etme işini abartmamak gerekir. NiMH pillerde 1C şarj yeterlidir. Yani 1 saatte şarj edebilme. Bu koşullarda bile pilin ömründe azalma olur. Yanlız bu azalma çekinildiği kadar kötü değildir. uluslararası kaynaklar bunu %10-20 gibi belirtirler. Yani 1000 şarj yerine 800 şarj. Bir pili günde maksimum 2 defa şarj edeceğinize göre ve her hafta 2 gün oynayacağınızı düşünürsek 250 hafta yerine 200 hafta yani 5 yıl yerine 4 yıl teorik pil ömrüdür. Bu tabiki kaliteli şarj aletleri ve düzgün dişli oranlı araçlar için geçerlidir.

Muratcan,
    Sorunu cevaplayayım. "Tam olara dolmaz" NiCD ve NiMH değerleri birbirinden farklıdır

Apr 2005
    Nereden Nereden
    Trabzon
    Yaş Yaş
    33
    tam yazıyordum kalkmak zorunda kaldım 2. batarya yaptık 7 cell
    arkadaşa benimde 6 cell var 3300 gp 42 benim tuttu arkadaşın 49 YTL
    prof değil ama işimizi görüyor
    gelelim kaldığımız yere
    Nicd ile NiMH pil farkı kimyasal fark ve akım miktarı aynı büyüklükteki pil 2 katı gibi bir orantıda ampere sahip
    ben nicd şarz cihazıyla NiMH pil şarj yapıyorum ve hiçbir sorun yok rs 540 motor en az 30 dakka çalışıyor ileri geri çok yaptığım halde gerçi araba nikko ama farkını siz anlayın
    şarj ise nicd 1600 pil 5 saat e şarj oluyorken 3300 lük pil tam performansa ulaşmadığı için 8 saatti ve kullandıkça 9 ve şuan 10 saat cıvarına şarj oluyor pil
    ilk alınan pilden fazla performans beklenmez kimyasallar durgunlaşmıştır
    bütün piller hızlı şarj olur ama sen o şarj cihazlarını birdaha incele tampon şarj vardır şarj bitince şarjda tutar düşük bir mA ile tabi uzun süre gene bırakılmaz
    hızlı şarj pili yıpratır kısaca atalarımız tam hatırlamasamda hızlı giden atın poku seyrek düşermiş demişler acele işe şeytan karışırda var ama hangisinden ne anlam çıkartırsanız
    nicd şarj cihazlarının piyasadan çekilmesinin nedeni ihtiyaçların değişmesi satış ların değişmesi herkes kapasiteli pile yöneliyor eski şarj cihazları daha kapasiteli pili çok geç şarj edeceği için müşteri hızlısını aryıyor ve pazar değişiyoor
    red fin otomatik şarj aletleri pili tampon şarjda tutma özelliği vardır tabi marka model değişir bazılarında yoktur yani dolunca şarjı kesmez
    şarj cihazı alıcaksan ya kalitelisini al yada ufak adaptör şarj cihazı ile saatle şarj yap saati dolunca yada pil hafif ısınınca şarjdan çıkar
    kısa bir örnek 9 v şarjlı pili 200 mA 20 ma şarj akımına ayarlayıp 15 saatte şarj yaptım kumandaya taktım ve kullanıyorum birçok şarj cihazı inceledim askerde aselsanın telsiz şarj cihazları dahil ki birine ayar bile yaptım pil peak voltajı yanlıştı şarjdan çıkmıyordu sürekli şarj ediyordu dolsa bile ki dolunca tampon şarza geçiyordu Wolf kardeş veya abi tanımıyorum fazla nerdeyse ihtisas yaptım bu konuda kendime de gayet güveniyorum özellikle bu konuda kimseyide dinlemem o kadar araştırma ve cihaz gördükten sonra ama lion piller hakkında az bilgim var mesela neyse umarım yardımcı olurum sizlere

Nov 2004
    Nereden Nereden
    Ankara
    Yaş Yaş
    39
    Arkadaşlar cevaplarınız için çok teşekkürler. Hazır hızımızı almışken bir soru daha

220'den şarj etmekle 12 V DC'den şarj etmek arasında bir fark var mı? -Gerek performans gerek pil ömrü açısından soruyorum-. Yani AC/DC şarj aletleri var biliyorsunuz, ister 220'den ister 12V DC'den şarj edebiliyorsunuz.

Bunlarla normalde evde uzun şarj, pistte DC'den hızlı şarj yaptığımız takdirde piller kafayı mı yer, yoksa bi şey olmaz mı?

Bu sorudan şöyle bir tane daha soru üretmek mümkün hemen,

-Bazen kısa, bazen uzun şarj etmenin bir kötülüğü var mı? Yoksa neye alıştırdıysak öyle mi devam etmek daha iyi?.

Şimdiden teşekkürler.

redfin

Apr 2005
    Nereden Nereden
    Trabzon
    Yaş Yaş
    33
    fark zamandır
    istersen 12 volt ile direnç seri bağlayıp şarzı yavaşlatabilirsin ama watlı bir direnç bulman lazım ilk ve en kötü tercih
    2. transistörlü bir akım sınırlandırıcıyla 12 girip belli akımda şarj eden cihaz ile yapabilirsin en iyisi aama
    benim tavsiyem her zaman bu
    2 pil yerine 4 pil kullan yavaş derken 4 saatten hızlı olmasın 7-8-9 vya en fazla 15 artık (cihaza bağlı) şarj yap derim ki 4 - 5 saat iyi bir ortalama
    hani varya ayarlı cihazlar 12 volt girip fanlı falan onlardan tavsiye ederim
    ev ile akü şarjı arasında fark yoktur evde de hızlı şarj vardır
    önemli olan hızlı şarj ile yavaş şarj dır

Pekala bildiğin gibi olsun.
    Madem dinlemezsin bildiğini okursun problem yok. Sen bilirsin.
    Sadece bildiğini zannedip insanlara yanlış bilgi verme yeter.

Apr 2005
    Nereden Nereden
    Trabzon
    Yaş Yaş
    33
    Alıntı WOLF Nickli Üyeden Alıntı
    Pekala bildiğin gibi olsun.
    Madem dinlemezsin bildiğini okursun problem yok. Sen bilirsin.
    Sadece bildiğini zannedip insanlara yanlış bilgi verme yeter.
    bunu yapmak zaten dopğru bişe değil bilmediğim konuda susarım herkesde böyle yapmalı

red fin,

220 volttan alabileceğin maksimum amper ile 12 volttan alacağın maks amper aynı değildir bu da şarj süresini etkileyebilir. eğer şarj aletini 220 voltluk şehir elektriğine bağlarsan verebileceği maksimum amper 3-4 civarıdır diye biliyorum. ama şarj aletini 12 volt 6 amp veren bir güç kaynağına bağlayıp pilini şarj etmeye kalktığında amperi 6 amp a kadar ayarlayabilirsin.

benimde bir sorum olacak . Ben towerhobbies şarj aleti almıştım bi gun lazım olur diye . Aletin uzerinde yazıyor 2000 mah 7.2v pilleri 30 dak. , 1800 mah. 7.2 v 26 dak. şarj edin falan filan diye . Bende de 1900 mah 7.2v piller var . Bende doğru orantı yaparak 28 dakika falan şarj ediyorum . Şimdi iki tane 3600 mah pil getirttim bunları da aynı oranla şarj etmeliyim??
    Feeling the difference...

rocco,

öncelikle şarj aletinin ni-mh desteklediğinden emin olman lazım. eğer derstekliyorsa, aynı orantı ile şarj edebilirsin. verdiğin bilgilere göre şarj aletin saatte 4amp basabiliyor (yanlız bunu beslerken güç kaynağının da en az 4 amp verebilmesi gerekir ki oradaki rakamları elde edebilesin)

3600 / 4000 = 0,9
    0,9 x 60(dakika)= 54
    yani senin de yaptığın orantının aynısı, yeni pillerini 54 dakika şarj etmen gerekiyor. tabii ki eğer şarj aletini 4 amperlik güç kaynağıyla besliyor ve yukardaki verilerin doğru olduğuna eminsen.

Feeling the difference...

en alttaki yazıda "This charges at a 5 Amp rate and is NOT recommended for charging NiMH batteries." diyor

yani maalesef yeni pillerin için bu şarj aletini kullanman tavsiye edilmiyor. yeni bir şarj aleti edinmeni tavsiye ederim çünkü pillerin güzel piller yazık olmasın

Apr 2005
    Nereden Nereden
    Trabzon
    Yaş Yaş
    33
    ersin bildiğin yanlış şarj aletini ki 12 voltla çalışır yakmak istiyorsan 220 ye bağlayabilirsin bir koku ve cihada bir patlama sesi duyarsın sonra böyle yaparsın

adaptörsüz bağlanmaz tahmin ettiğim cihaz ise bende profesyonel türden var hem volt hem ayarlı

adaptör denilen elektornik parça aslında içinde bir trafo tam dalga doğrultma katı blok kondanstör varsa akım sınırlayıcı ve çıkışı kablodur genelde pil veya kullandığın cihaza bağlarsın. genelde araba teybi için kullanılır
    hesab yapıcaksan 12 x çekeceğin amper =WATT
    12x6=72 Watt minimum trafo demek ki 90 wat olmalı ki çok ısınıp yanmasın

2 tür tam elektonik adaptörler vardır swicht mod kısa devre korumalı voltaj düşmesinden etkilenmeyen falan filan en basit örnek bilgisayar power leri
    bunlardaki trafo daha yüksek frekansta güç transistörleri ile çalıştırıldiklari için trafo daha ufak oluyor ama nedeni frekans yükselince trafo ufalır

Rocco seni msn ye kaydettim bana şarjcihazının şarj akımını yazarsan sana kesin dolma zamanını söylerim ama ersin çok yakın bir rakam yazdı doğru da olabilir ama şarj akımını bilmeden yorum yapamam 3600 lük pil 5400 mA ile 1 saatte şarj edersin tam olarak
    nicd veya nimh pil aynı cihazla şarj olur şüpheniz olmasın piyasadaki bütün şarj cihajhları her ikisinide şar eder sadece şarj süresi değişir
    sadece lion piller özel devresi vardır pilde onlar hakkında yorum yapamam ama tek pil 3,6 volt onu biliyorum yani 2 lion pil ile arabayı çalıştırabilirsiniz ama şarj ve devre hakkında bilgim yok
    ersen bu arada 3600 lük pili 4 amperle şarj 1:15 saat gibi şarj olur tam dolum piller 50 60 derece rahat ısınır
    benim tavsiyem 4 saatten hızlı şarj yapmayın pilleri (anlayana sivrisinek saz)

Konu Bilgileri

Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar

Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)