Yeni FPV platformu tasarımım Yunus1 için yorumlarınızı bekliyorum

Konu Bilgileri;

•  » Konudaki mesaj sayısı : 29
  •  » Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)

Bu Sayfayı Paylaşın :   Paylaş

Toplam 29 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Sayfa 1 Toplam 2 Sayfadan 12 SonuncuSonuncu

Yoğun iş temposundan vakit kalmadığı için Sniper dan sonra uzun zamandır yeni model yapmamıştım. Sonunda geceleri biraz uykumdan fedakarlıkla kameralı uçuş için tamamı kendi tasarımım olan Yunus1 i tamamladım. Detaylı bilgi ve uçuş videolarını yakında ekleyeceğim fakat bu konuda ilgilenenler için modelimin boyadan önceki ham halini paylaşmak istedim.

Yunus1 balsa ve deprondan yaptığım hibrit bir model. Kanat ağırlığı servolar dahil 170 gram kanat genişliği 140 cm, gövde ağırlığı 1800 mAh lipo pil, motor ve kamera sistemi ile birlikte 680 gram. Uçuşu yamaç paraşütü gibi yavaş ve dengeli.

Modele başlarken ana hedeflerim: minimum ağırlıkta bitirmek, en düşük stall hızı ile yavaş uçabilmek ve dengeli görüntü çekimi için en az türbülansı oluşturmaktı.

Motor arkada ve altta iken kanat ve kuyruk dümenleri pervanenin oluşturacağı türbülanstan en az etkilenecek aynı zamanda kamera için kuşbakışı engelsiz bir görüş alanı sağlaycaktı. İlk test uçuşu sonrası hedeflerimin çoğunu sağladığını düşünüyorum. Şimdilik iki resim ve verebileceğim bilgiler bunlar.

Yorumlarınız ve önerilerinizden çok mutlu olacağım...

Uçuş videosu http://www.fircasiz.com/fpv1/

Konu fircasiz tarafından (25-01-2009 Saat 23:06 ) değiştirilmiştir.

Merhaba

Çok şık bir uçak olmuş fakat elevatoru göremedim. Resmi çektikten sonramı ekledınız?

Edit: Sanırım elevatoru direk olarak içten yaptınız şimdi gördüm. O mekanizmayı nasıl yaptığınızı söylemenizde bir sakınca varmı?
    Konu clyz.wr tarafından (23-01-2009 Saat 23:54 ) değiştirilmiştir.

Teşekkürler yatay kuyruğun tamamı gövde içersinden hareket ediyor yani tüm kuyruk elevatör resimdeki hali ilk test uçuşundan sonra çekilmiştir...

Elevatör Mekanizması : Elevatör gövdeden geçen 4mm lik karbon mile bağlı milin ortasında servodan gelen hareketi ileten kol mekanizması var gövde kenarlarında ise elevatör milini destekleyen yataklar mevcut.

Konu fircasiz tarafından (24-01-2009 Saat 07:35 ) değiştirilmiştir.

Basit bir çizim alabilirsem eğer ben de yapmakta olduğum uçakta böyle bir sistem kullanmayı planlıyorum çok faydalı olacak benim için.
    Konu iron_eagle tarafından (24-01-2009 Saat 03:01 ) değiştirilmiştir.
    KULEYLE KAVGALI ÇİLEKEŞ PİLOT

Geride kalan pistin, yukarıda kalan irtifanin pilota faydası yoktur.

Üyelik Tarihi Üyelik tarihi
    Jun 2007
    Nereden Nereden
    Malatya - Elazığ
    Yaş Yaş
    27
    Molel harika olmuş, önden resim koymamışsınız ama görünen kadarıyla burnun altı olduğu gibi şeffaf ve görüntü almaya çok müsait. Tebrik ediyorum, Elinize sağlık. Yanlız motorun alt tarafta olması acil inişlerde pervane kırma riskini arttıracak diye düşünüyorum. Bir dikey stabiliseyi nasıl yaptığınızı sorabilir miyim. Beyaz deprondan kesip üzerine balsa çıtadan pervaz mı yaptınız yoksa kaplama mı? Çok hoş ve narin görünüyor. Harika!
    Çağlar Üzel - Elektrik Elektronik Mühendisi

STATIK LOCHEED MARTIN F16B 1/72 Revell

Elinize sağlık. Ben uçuş karakteristiğini merak ediyorum. Kuyruk, propwash dışında kaldığı için stall durumunda sıkıntı yaratması beklenir normalde. Ayrıca itiş ekseni ağırlık merkezinin epeyce altında olduğu için gaz açınca aşırı bir nose up pitch oluşuyor mu?

Sayın Sümer bey kuyruğun alanını ve hareket açısını düşük hızlarda modeli kontrol edebilmek için geniş tutmuştum pervane rüzgarının azalması çok problem olmadı. Oldukça etkli çalışıyor.

Modeldeki ağırlığın çoğu modelin burun ve alt kısımlarında bulunuyor. Motorun açısını nose up pitch diye belirttiğiniz gaz verme durumunda modelin burun yukarı çekme problemini düşünerek ilk teste göre değiştirmeyi düşünmüştüm fakat testte tam gazda bile model burun yukarı vermedi son derece dengeli ve düzgün uçuş karakteristiği var.

Aşağıdaki video ilk testte kaydettiğim görüntülerin bir bölümü. Farklı hızlarda verdiği tepkileri görmek için birçok dönüş yaptım ayrıca kamera lensi doğru ayarlamadığım içinde görüntü biraz bulanık.

Selamlar.

http://www.youtube.com/watch?v=SX21BPp1MbA
    Konu fircasiz tarafından (26-01-2009 Saat 00:19 ) değiştirilmiştir.

Fazla söze gerek yok. Sanırım arka planda görünen de Erciyes değil mi? Ellerinize sağlık...

Jul 2008
    Nereden Nereden
    İstanbul
    Yaş Yaş
    57
    Breh ,breh bu nasıl işçilik,ustalık.maşallah.Elinize sağlık.

Teşekkürler Ahmet bey yurtdışında çok popüler olan FPV uçuşları konusunda bir kaç senedir ilgileniyorum, genelde easyglider kullanılıyor. Ülkemizden bir platformla yabancı forumlardada ses getirebilecek bir model yapmak istedim.

Boyama ve desen konusundada tavsiyelerinizi bekliyorum...

Alıntı AILERON Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Molel harika olmuş, önden resim koymamışsınız ama görünen kadarıyla burnun altı olduğu gibi şeffaf ve görüntü almaya çok müsait. Tebrik ediyorum, Elinize sağlık. Yanlız motorun alt tarafta olması acil inişlerde pervane kırma riskini arttıracak diye düşünüyorum. Bir dikey stabiliseyi nasıl yaptığınızı sorabilir miyim. Beyaz deprondan kesip üzerine balsa çıtadan pervaz mı yaptınız yoksa kaplama mı? Çok hoş ve narin görünüyor. Harika!

Teşekkürler, pervaneyle ilgili iniş sırasında motoru durdurduğunuzda hiç problem olmuyor. Dikey kuyruk düşündüğünüz gibi depron üzerinde balsa çıta ile takviyeledim.

Jun 2006
    Nereden Nereden
    Gaziantep
    Yaş Yaş
    24
    gercekten guzel model olmus eelerine saglık ama pervane bana biraz kücük geldi ucus videosunda bir aksaklık goremedim ama kırımsız ucuslar dilerim

Nov 2007
    Nereden Nereden
    Muğla - İzmir
    Yaş Yaş
    37
    açıkçası bu sistem benim oldukça ilgimi çekti fakat halen kafamda canlandıramadım.

Alıntı fircasiz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Teşekkürler yatay kuyruğun tamamı gövde içersinden hareket ediyor yani tüm kuyruk elevatör resimdeki hali ilk test uçuşundan sonra çekilmiştir...

Elevatör Mekanizması : Elevatör gövdeden geçen 4mm lik karbon mile bağlı milin ortasında servodan gelen hareketi ileten kol mekanizması var gövde kenarlarında ise elevatör milini destekleyen yataklar mevcut.

Benim kafamda canlandı güzel sistem ancak tek bir çubuğun üstünden çevirme kuvveti uygulamak biraz riskli değilmi yekeyle çubuğun birleşme yerine çap küçük olduğundan biraz fazlaca yük biniyor gibi.

Emrah abi çubuğun üzerine monte edilmiş bir yeke düşün servo yekeyi ittiğinde çubuk kendi ekseninde dönüyor ve elevatörü kontrol ediyor.

Nov 2007
    Nereden Nereden
    Muğla - İzmir
    Yaş Yaş
    37
    tamam 3. serime dikkatlice bakınca algıladım. burada yükseliş haline
    peki yatay stabilizerin komple elevatör olmasının ne gibi eksileri açığa çıkar ?

Komple elevatör olmasıyla ilgili ilk problem tek çubuğu çevirmeye çalışan yekenin çubuktan ayrılması sorunu olabilir oraya daha sağlam bir montaj olabilirse hallolur.
    ikinci problemse aşırı hassas olması hareketi kısıtlanırsa o sorunda hallolur aklıma başka birşey gelmiyor. deneyen anlatsın

Merhaba bu günki uçuş videosunu birazdan ekleyeceğim videoya bakarak elevatör sistemi ve modelin uçuşu ile ilgili yorumlarınızı yapabilirsiniz selamlar...

Modelin bu günki uçuş videosuna linkten ulaşabilirsiniz http://www.fircasiz.com/fpv1/ üzerindeki kırmızı bant boyadan önce havada görünürlüğünü artırmak için...

Tasarım harika yerde balığa havada uzay aracına benziyor.
    Uçuş süper ama ben pervaneden huylandım çok küçük ve sanki inişte kırılacakmış gibi duruyor.Buna benzer ama fan motorlu bir model daha karizmatik durur diye düşünüyorum.
    Yatay stabilizörün işlevide çok estetik olmuş.
    Sadece fpv amacı ile değil iyi bir eğitim uçağı olarak da kullanılır bence...
    Uçak çok güzel olmuş ellerinize sağlık.İşçilik süper....

Nov 2007
    Nereden Nereden
    Muğla - İzmir
    Yaş Yaş
    37
    bence fpv için biçilmiş kaftan bir model olmuş. tebrikler
    düşük hızda stalla girmeyen, dönüşlerde başarlı, ilginç bir dizayn
    güzel bir iş çıkarmışınız.

Alıntı fircasiz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Modelin bu günki uçuş videosuna linkten ulaşabilirsiniz http://www.fircasiz.com/fpv1/ üzerindeki kırmızı bant boyadan önce havada görünürlüğünü artırmak için...

Konu Bilgileri

Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar

Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)