Merhaba
Çok þýk bir uçak olmuþ fakat elevatoru göremedim. Resmi çektikten sonramý ekledýnýz?
Edit: Sanýrým elevatoru direk olarak içten yaptýnýz þimdi gördüm. O mekanizmayý nasýl yaptýðýnýzý söylemenizde bir sakýnca varmý?
Yoðun iþ temposundan vakit kalmadýðý için Sniper dan sonra uzun zamandýr yeni model yapmamýþtým. Sonunda geceleri biraz uykumdan fedakarlýkla kameralý uçuþ için tamamý kendi tasarýmým olan Yunus1 i tamamladým. Detaylý bilgi ve uçuþ videolarýný yakýnda ekleyeceðim fakat bu konuda ilgilenenler için modelimin boyadan önceki ham halini paylaþmak istedim.
Yunus1 balsa ve deprondan yaptýðým hibrit bir model. Kanat aðýrlýðý servolar dahil 170 gram kanat geniþliði 140 cm, gövde aðýrlýðý 1800 mAh lipo pil, motor ve kamera sistemi ile birlikte 680 gram. Uçuþu yamaç paraþütü gibi yavaþ ve dengeli.
Modele baþlarken ana hedeflerim: minimum aðýrlýkta bitirmek, en düþük stall hýzý ile yavaþ uçabilmek ve dengeli görüntü çekimi için en az türbülansý oluþturmaktý.
Motor arkada ve altta iken kanat ve kuyruk dümenleri pervanenin oluþturacaðý türbülanstan en az etkilenecek ayný zamanda kamera için kuþbakýþý engelsiz bir görüþ alaný saðlaycaktý. Ýlk test uçuþu sonrasý hedeflerimin çoðunu saðladýðýný düþünüyorum. Þimdilik iki resim ve verebileceðim bilgiler bunlar.
Yorumlarýnýz ve önerilerinizden çok mutlu olacaðým...
Uçuþ videosu http://www.fircasiz.com/fpv1/
![]()
Konu fircasiz tarafýndan (25-01-2009 Saat 21:06 ) deðiþtirilmiþtir.
Merhaba
Çok þýk bir uçak olmuþ fakat elevatoru göremedim. Resmi çektikten sonramý ekledýnýz?
Edit: Sanýrým elevatoru direk olarak içten yaptýnýz þimdi gördüm. O mekanizmayý nasýl yaptýðýnýzý söylemenizde bir sakýnca varmý?
Konu clyz.wr tarafýndan (23-01-2009 Saat 21:54 ) deðiþtirilmiþtir.
Teþekkürler yatay kuyruðun tamamý gövde içersinden hareket ediyor yani tüm kuyruk elevatör resimdeki hali ilk test uçuþundan sonra çekilmiþtir...
Elevatör Mekanizmasý : Elevatör gövdeden geçen 4mm lik karbon mile baðlý milin ortasýnda servodan gelen hareketi ileten kol mekanizmasý var gövde kenarlarýnda ise elevatör milini destekleyen yataklar mevcut.
![]()
Konu fircasiz tarafýndan (24-01-2009 Saat 05:35 ) deðiþtirilmiþtir.
Basit bir çizim alabilirsem eðer ben de yapmakta olduðum uçakta böyle bir sistem kullanmayý planlýyorum çok faydalý olacak benim için.
Konu iron_eagle tarafýndan (24-01-2009 Saat 01:01 ) deðiþtirilmiþtir.
KULEYLE KAVGALI ÇÝLEKEÞ PÝLOT
Geride kalan pistin, yukarýda kalan irtifanin pilota faydasý yoktur.
Molel harika olmuþ, önden resim koymamýþsýnýz ama görünen kadarýyla burnun altý olduðu gibi þeffaf ve görüntü almaya çok müsait. Tebrik ediyorum, Elinize saðlýk. Yanlýz motorun alt tarafta olmasý acil iniþlerde pervane kýrma riskini arttýracak diye düþünüyorum. Bir dikey stabiliseyi nasýl yaptýðýnýzý sorabilir miyim. Beyaz deprondan kesip üzerine balsa çýtadan pervaz mý yaptýnýz yoksa kaplama mý? Çok hoþ ve narin görünüyor. Harika!
Elinize saðlýk. Ben uçuþ karakteristiðini merak ediyorum. Kuyruk, propwash dýþýnda kaldýðý için stall durumunda sýkýntý yaratmasý beklenir normalde. Ayrýca itiþ ekseni aðýrlýk merkezinin epeyce altýnda olduðu için gaz açýnca aþýrý bir nose up pitch oluþuyor mu?
Kimi markaya deðer katar, kimi markadan deðer umar...
http://sumeryamaner.blogspot.com
Marka baðýmlýlýklarýný imzalarýnda beyaz harflerle gizleyenlere çok gülüyorum...
Sayýn Sümer bey kuyruðun alanýný ve hareket açýsýný düþük hýzlarda modeli kontrol edebilmek için geniþ tutmuþtum pervane rüzgarýnýn azalmasý çok problem olmadý. Oldukça etkli çalýþýyor.
Modeldeki aðýrlýðýn çoðu modelin burun ve alt kýsýmlarýnda bulunuyor. Motorun açýsýný nose up pitch diye belirttiðiniz gaz verme durumunda modelin burun yukarý çekme problemini düþünerek ilk teste göre deðiþtirmeyi düþünmüþtüm fakat testte tam gazda bile model burun yukarý vermedi son derece dengeli ve düzgün uçuþ karakteristiði var.
Aþaðýdaki video ilk testte kaydettiðim görüntülerin bir bölümü. Farklý hýzlarda verdiði tepkileri görmek için birçok dönüþ yaptým ayrýca kamera lensi doðru ayarlamadýðým içinde görüntü biraz bulanýk.
Selamlar.
http://www.youtube.com/watch?v=SX21BPp1MbA
Konu fircasiz tarafýndan (25-01-2009 Saat 22:19 ) deðiþtirilmiþtir.
Fazla söze gerek yok. Sanýrým arka planda görünen de Erciyes deðil mi?Ellerinize saðlýk...
Kimi markaya deðer katar, kimi markadan deðer umar...
http://sumeryamaner.blogspot.com
Marka baðýmlýlýklarýný imzalarýnda beyaz harflerle gizleyenlere çok gülüyorum...
Breh ,breh bu nasýl iþçilik,ustalýk.maþallah.Elinize saðlýk.
Teþekkürler Ahmet bey yurtdýþýnda çok popüler olan FPV uçuþlarý konusunda bir kaç senedir ilgileniyorum, genelde easyglider kullanýlýyor. Ülkemizden bir platformla yabancý forumlardada ses getirebilecek bir model yapmak istedim.
Boyama ve desen konusundada tavsiyelerinizi bekliyorum...
Bu konuyu 1 kullanýcý görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)