Ana Dilimiz TÜRKÇE

Konu Bilgileri;

•  » Konudaki mesaj sayısı : 220
  •  » Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)

Bu Sayfayı Paylaşın :   Paylaş

Toplam 220 adet sonuctan sayfa basi 201 ile 220 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Sayfa 11 Toplam 11 Sayfadan BirinciBirinci ... 891011

Reklam Alanı
    Alıntı atambay Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bence bunlara en iyi Türkçe karşılık bulacak kişi sensin. Bize kalsa sözlükten bakar, aynısını bulamazsak benzeyeni bulur, sonuna -gaç, -geç ekler, bunu kullanın diye diretiriz.
    Bulamadigim icin sordum bu konu altinda

Bir aralar bayagi kastim kendimi terimleri Turkce kulanayim diye. Ama insan bir yerden sonra tikaniyor. Bence yabanci bir kelime Turkce' ye "ilk" girdigi zamanlarda farkedilip ona gore ilgili kisi ya da kuruluslar tarafindan "duzgun bir bicimde" Turkcelestirilirse o kelime Turkce olarak kalir gibime geliyor. Tabi bu ilgili kurulus ya da kisiler uzmani olmadigi kelimeleri cevirirken mutlaka o konunun uzmanlarina danismalari gerekiyor. Yoksa enteresan ve komik kelimeler cikabiliyor.

Kelime bir kere girip yerlestikten sonra cevirimi ve yerlesmesi zor.
    Amatörler ekipmanlarını düşünürler, profesyoneller parayı düşünürler, ustalar ise ışık nereden gelirse iyi olur diye düşünürler...

www.rchelidergisi.com
    www.sariucak.com

Alıntı red_fin Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Aynı dertten ben de muzdaribim. Ama bu tür bir yazılımın herhangi bir kuralı olamayacağı da aşikar.

Yani eğer "sıvaşpleyt" olarak yazsaydık elbetteki "ismin e hali" kuralı doğrultusunda "sıvaşpleyte" veya "feysinge" şeklinde yazmamız gerekirdi. Ben genellikle cümle içerisinde bir ingilizce nesne ismi kullanmak zorunda kalıyorsam bunu tırnak içine alıp hal takısınıda ingilizce okunuşuna göre tırnağın dışına yazıyorum. Örneğin:

"swashplate"in, ya da "phasing"e veyahut "e-bay"deki.

(Şimdi bu "e-bay" de bir başka fenomen. Çoğu kişi, (hatta iyi ingilizce bilenler bile) bu sitenin ismini "ebay" olarak telaffuz etmekte ısrar ediyorlar. Halbuki doğrusu "ibey". Yani sonuna ek getirirken bu okunuşuna göre getirmek gerekiyor. )
    Tirnak isareti mantikli..Ama soyle bir sorun oluyor:

Model helikopter konu olunca tirnak isareti sorun olabiliyor. Cunku bir cok yabanci kelime kullanmak zorunda kaliyoruz. Boyle olunca bir cumlenin ya da paragrafin yarisi tirnak icinde kelimelerden olusuyor..
    Amatörler ekipmanlarını düşünürler, profesyoneller parayı düşünürler, ustalar ise ışık nereden gelirse iyi olur diye düşünürler...

www.rchelidergisi.com
    www.sariucak.com

Üyelik Tarihi Üyelik tarihi
    Nov 2004
    Nereden Nereden
    Ankara
    Yaş Yaş
    39
    Eee, başka çare yok. Helikopter teknolojisini biz geliştirmiş olsaydık, terminolojiyi de biz oluştururduk.

Türkçe'de mesela at donları (renkleri) ile ilgili 10, yürüyüş şekilleri ile ilgili 8 farklı kelime var. Bunların bir kısmı da ingilizceye çevrilemiyor. Örneğin dörtnal ile tırıs arası orta hızlı koşuyu tarif eden "eşkin" kelimesinin ingilizcede karşılığı yok. İngiltere diye bir ülke piyasada yokken at ehlileştiren bir ulusun dilinin bu yönde zengin olması kaçınılmaz. Diğerleri hala ata binerken helikopter imal eden bir kültür de haliyle bu teknolojinin terminolojisini kendi dili ile belirler. Bunları Türkçe'ye çevirmeye çalışmanın çok bir manası yok.
    Aut dosce, aut disce, aut discede (*)

(*) Ya Öğret, Ya Öğren, Ya da Terket

Alıntı kağanşeker Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Metin Hocam,

Benim bir dernek ya da başka bir şey için para toplama gibi bir niyetim yok.Olsaydı böyle bir konuyu böyle bir forum sitesinde açmazdım.

Afişteki yazım yanlışları konusunda haklısınız.Olmaması gerekirdi.Fakat bence bu afişte dikkat edilmesi gereken yer yazım hataları değil konunun özü.

Yazım hataları madem o kadar önemli:

"...Atatürk diyorki: diye başlayan afişler asılıyordu. Ki ekini ayrı yazmayı beceremeyen..."

Cümlesinin doğrusu şöyle olmalıydı:

"..."Atatürk diyorki:" diye başlayan afişler asılıyordu."ki" bağlacını yazmayı beceremeyen..."

Ben bir daha bu başlık altında bulunmama ve yazı yazmama kararı aldım.

Saygılar...
    Kağan
    Senin öyle bir niyetin yok elbette. Ama bu tür fırsatçı sahtekarlar ancak senin gibiler yanlarında olunca yollarına devam ederler. Kendileri yatarken senin gibi çabalayacak gönüllülere ihtiyaçları vardır.
    Şimdi gelelim konunun özüne. Diyor ki dilinize sahip çıkın. Bende ilk baktığım afişte dilime sahip çıkıyorum. İnsaf yani dil ile ilgili bir afişte yazım hatası olursa buna dikkat etmeyip konunun özüne baktığımızda neye bakmış olacağız?
    bunları biliyormusunuz? : dakika bir, gol bir. Daha başlıkta çuvallamış. Gerisi de gelmiş.
    Ki ekini de ayrı yazabilseydi bağlaç olurdu zaten. Bu başlıkta bulunduğun bir ara okursun artık.
    Yalakalık yapma, adam olmayı dene, başarırsan eğer çok daha keyifli olduğunu göreceksin.

Jul 2008
    Nereden Nereden
    İstanbul
    Yaş Yaş
    57
    Alıntı yellowaircraf Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ilgiyle takip ettigim bir konu....
    Hep Turkcesini bilmek istedigim bir kac terim var ama helikopter alaninda...
    Bilen arkadaslar varsa yorumlarini okumak isterim...

swashplate
    phasing
    Mixer (ya da Bell/Hiller) arms
    Link Bağlantı?
    Rotor head Rotor kafası?
    flybar
    paddle
    governor Regülatör (bu stasyoner dizellerde de vardır ve Türkçesi(yine yabancı bir kelimeden geçmiş olan) regülatör dür
    ve servo
    ..
    Dago Red,PT 19,Su31,Soprano,SupraFly,,Diabolo,TTChampion45L,Wilga JBA 56Fx5 ABC,JBA 56R,SK 80R, NGH9CC,Futaba7C/ASSAN 2,4Fuel:Boğma**Soprano Sevenler Cemiyeti bşk.#1**

Apr 2008
    Nereden Nereden
    izmir
    Yaş Yaş
    59
    Alıntı bestman Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Fazla zorlamaya gerek yok, bence Türkçeye çevireceğim diye, bunları yapmaya çalışmalı ,zaten bu kelimeleri Türkçeye çevirdiğimizde çoğu anlamını yitirecektir mesela Ahmet abinin dediği stall turn, bunun anlamı uçağı dik olarak tırmandırırken hızını azaltarak kanatların kaldırma kuvvetini ve motor takatinin tam bittiği anda uçağı rudderle kanat üzerine yığarak düşüş dönüşü yapmaktır hadi çevirin Türkçeye sanırım bunu çevirince "oturgaçlı götürgeç" gibi birşey çıkar ortaya
    Anlattığınız hareketi yaparsanız anında virile girersiniz
    Tarifteki hareketi yapmak için henüz tırmanma hızınızı fazla azaltmamış ve stol a girmemiş olmanız gerekir çünkü dıştan dönen kanat posizyonunuzu bozar sizde bunu karşılamak için o kanadı biraz ezersiniz.Tabi bunun için henüz kanatların stol olmamış olması kumanda dinler olması gerekir

Jul 2008
    Nereden Nereden
    İstanbul
    Yaş Yaş
    57
    Alıntı ince999 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Anlattığınız hareketi yaparsanız anında virile girersiniz
    Tarifteki hareketi yapmak için henüz tırmanma hızınızı fazla azaltmamış ve stol a girmemiş olmanız gerekir çünkü dıştan dönen kanat posizyonunuzu bozar sizde bunu karşılamak için o kanadı biraz ezersiniz.Tabi bunun için henüz kanatların stol olmamış olması kumanda dinler olması gerekir
    Ben adı ne olursa olsun(yarış manevralarıyla işim yok) Soprano ile tam Bestman ın tarif ettiği dönüşleri yapıyorum,hiç vril e girmedi.Puan derdim olmadığı için sadece kanat düzlemi kaçabiliyor,onu da pike sırasında istediğim düzleme çekiyorum.
    Dago Red,PT 19,Su31,Soprano,SupraFly,,Diabolo,TTChampion45L,Wilga JBA 56Fx5 ABC,JBA 56R,SK 80R, NGH9CC,Futaba7C/ASSAN 2,4Fuel:Boğma**Soprano Sevenler Cemiyeti bşk.#1**

Unutmayın ki virile giriş için "motor gücü" gerekir. Gerçek uçaklarda viril girişi stall hızına yakın bir yana tam rudder basıp gaz açmaktır. Bestman ise tamamen doğru olarak "stall turn" tanımı yaptı.

Apr 2008
    Nereden Nereden
    izmir
    Yaş Yaş
    59
    Yanlış bir tarif yaptı isem özür dilerim,ama Sümer bey şunu sorayım Planörlerde motor olmamasına ragmen virile girilmiyormu? ( gerek istiyerek gerek istemedende olsa) Bunu, yazdıgımın dogrulugunu ispat amacı ile yazmadım konu uzasın filan amacımda yok sadece ufak bir nüans

Nov 2004
    Nereden Nereden
    Ankara
    Yaş Yaş
    39
    Alıntı ince999 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Yanlış bir tarif yaptı isem özür dilerim,ama Sümer bey şunu sorayım Planörlerde motor olmamasına ragmen virile girilmiyormu? ( gerek istiyerek gerek istemedende olsa) Bunu, yazdıgımın dogrulugunu ispat amacı ile yazmadım konu uzasın filan amacımda yok sadece ufak bir nüans
    Planörler de gayet başarılı bir şekilde virile girebiliyor. Oykun anlatsın Impulse ile yaptığı viril macerasını.
    Aut dosce, aut disce, aut discede (*)

(*) Ya Öğret, Ya Öğren, Ya da Terket

Anadilimiz Türkçe ile ilgili olarak hatırlatma ihtiyacı duydum.

7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları' nın finali bu hafta sonu gerçekleşecek. Bu sene Serdar Ortaç müzik dalında juri üyesi olarak görev alacak. İzlemenizi tavsiye ederim gözleriniz eminim yaşaracaktır.
    ...

Sevgili ince999, tabii ki planörler motorsuz halleri ile virile girebilirler. Aslında yeterli kontrol yüzeyi olan uçaklar da motorsuz virile girebilirler. Ancak ben klasik uçuştan söz ettim. Eğitimde viril çalışılacaksa standart bir trainer ile virile giriş anlattığım şekilde yapılır. Halbuki Bestman'ın anlattığı manevra tamamen farklı ve o manevrada gerçekten de motor gücü olmaksızın stall'a yaklaşırken rudder ile dönüş yapmak gerekiyor. Zaten stall turn yaparken eğer motor gücü kullanarak rudder etkinliğini artırmayı denerseniz hakem sizi çaktırıyor!

Mar 2006
    Nereden Nereden
    Ankara
    Yaş Yaş
    36
    Egemen hiç hatırlatma kardeşim o anı
    Ömrümden 2 yıl birden gitmişti birkaç saniye içinde. Uçak emanet planör, (Egemenin) ben uçuruyorum. Akşam sefası yapıyoruz, acaba ölü havada bu uçak ne kadar yavaş uçabilir derken bir dönüş ve viril.
    Ben o virilden çıktım çıkmasına, uçağı hasarsız indirdim ama dediğim gibi dizlerimin bağı çözülmüştü....

Videosu vardı Recep çekmişti...
    Dura lex, sed lex

Oykun İLGÜN
    1975-Ankara

Apr 2008
    Nereden Nereden
    izmir
    Yaş Yaş
    59
    Alıntı Sümer Yamaner Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Sevgili ince999, tabii ki planörler motorsuz halleri ile virile girebilirler. Aslında yeterli kontrol yüzeyi olan uçaklar da motorsuz virile girebilirler. Ancak ben klasik uçuştan söz ettim. Eğitimde viril çalışılacaksa standart bir trainer ile virile giriş anlattığım şekilde yapılır. Halbuki Bestman'ın anlattığı manevra tamamen farklı ve o manevrada gerçekten de motor gücü olmaksızın stall'a yaklaşırken rudder ile dönüş yapmak gerekiyor. Zaten stall turn yaparken eğer motor gücü kullanarak rudder etkinliğini artırmayı denerseniz hakem sizi çaktırıyor!
    Sevgili Sümer bey bu başlık "Güzel Türkçemiz" idi burada bundan konuşalım.Perdövites viril gibi konular ilgili başlıklarına gitsin derim

Efendim adınızı bahşederseniz çok daha keyifli yazışırız. Bu arada ilmekleri sulandırmayı da çok severim. Ehh iyi kötü bir de moderatörlük olunca kardeşlerimiz kızmıyorlar...

Apr 2008
    Nereden Nereden
    izmir
    Yaş Yaş
    59
    Sümer bey İsmim Hüseyin, yinede bana ince999 diye seslenirseniz degil rahatsız olmak memnun bile olurum,bu yaşıma kadar bir kaç farklı lakapla anıldım hepsinide sevdim benimsedim öyleki senelerdir arkadaşım oldugu halde gercek ismimi bilmeyip lakabımla seslenenler bile var.Artık nasıl kabul ederseniz öyle yazın.

Jul 2008
    Nereden Nereden
    İstanbul
    Yaş Yaş
    57
    Sümer hocam, apoletteki 3 yıldızı anladık da yanındaki kara iki yıldız ne manaya geliyor? Bu forumun kokartı bu kara yıldızlar mı?yani forumun albayı mısınız yoksa yüzbaşı sı mı?

Hocam ne bileyim. Benim rütbelerle işim yok.

Malatya ekibi adına Anadilimizin bayramını kutlarım.
    Yalakalık yapma, adam olmayı dene, başarırsan eğer çok daha keyifli olduğunu göreceksin.

May 2010
    Nereden Nereden
    Malatya
    Yaş Yaş
    42
    Futaba T7CAP,]Wing Tiger,Extra 330S,TOJEIRO,
    http://www.fotokritik.com/kullanici/KuLKeviN/portfolyo/
    http://www.fotozade.com/15_kutlu-evin.aspx
    SSKKD Başkanı #1.0

Konu Bilgileri

Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar

Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)