Planör Atış Teknikleri Eğitim Videosu

Konu Bilgileri;

•  » Konudaki mesaj sayısı : 9
  •  » Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)

Bu Sayfayı Paylaşın :   Paylaş

Toplam 9 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 9 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Reklam Alanı
    Üyelik Tarihi Üyelik tarihi
    Mar 2006
    Nereden Nereden
    Ankara
    Yaş Yaş
    36
    Etrafımızda motorlu uçak uçuran çok sayıda modelci olmasına rağmen iş planörlere gelince bilginin aktarılması veya yeni başlayanların bu işe heveslendirilmesi anlamında bizlere çok iş düşüyor.
    Sanırım planör uçurmak isteyenleri bekleyen en büyük zorluk motorsuz bir hava aracını nasıl havalandıracaklarını bilmemeleridir.

İyi kötü bir bungee edinen planör meraklısı onu nasıl kullanacağını bilmez ise planörüne veya kendine kısa sürede zarar vermesi/kırması içten bile değil.

Kendi adıma çok fazla sayıda planör fırlatmışımdır ama iki hafta evvel Videoyu yapmaya karar vermeme neden olay olay sonucu videodaki uçağımın gövdesini bir fırlatma anında kırdım. Bu örnek bize bir bungee veye planör çekme sistemi ile çalışırken ne kadar dikkatli olmamız gerektiği konusunda yeterli. Gerek yarışmalarda gerekse kendi aramızdaki uçuşlar sırasında sayısız defa bungee kazası gördüm. Bu konudaki tecrübenin verdiği rahatlık kırımın en büyük sebebi idi.

"Bungee zalimdir !" sözünü hatırlatarak haftasonu çektiğimiz eğitim videosunu beğeninize sunuyorum.

Belki atladığım bazı hususlar olabilir ama bu ilk çekimde aklıma gelenler bunlardı. Ekleyecek bilgisi olan arkadaşlar bu başlığın altına yazarlar ise bungee kullanımı konusunda iyi kötü Türkçe bir kaynak olur.

Ayrıca F3J planörü ile çekim yaptık fakat anlatılan bilgiler 2 metre planörler içinde uygulanabilir. Arada fark yok.

http://www.vimeo.com/5925128
    Konu IAMTHELAW tarafından (04-08-2009 Saat 13:18 ) değiştirilmiştir.
    Dura lex, sed lex

Oykun İLGÜN
    1975-Ankara

Oykun bey çok teşekkürler. Nefis bir eğitim videosu olmuş. Elinize sağlık.
    Yalakalık yapma, adam olmayı dene, başarırsan eğer çok daha keyifli olduğunu göreceksin.

Mar 2006
    Nereden Nereden
    Ankara
    Yaş Yaş
    36
    Sağolun Metin bey. Biraz uzun oldu gibi ama aklıma geldikçe anlatmaya çalıştım. Bir kameraya karşı konuşmak da bayağı zormuş, insan heyecanlanıyor

Birilerinin işine yarar belki...
    Dura lex, sed lex

Oykun İLGÜN
    1975-Ankara

Kameraya karşı konuşma bence oldukça iyi durumda. Sadece rüzgar sesi bozmuş özellikle uzak çekimlerde. İmdada alt yazılar yetişiyor zaten.
    Bu arada ben iki elle atış yönteminin nereden tutarsan tut versiyonunu uyguluyormuşum. Tek elle atış tekniği oldukça güzel geldi gözüme. Yukarı doğru fırlatmayı hiç denememiştik.
    Bu video ve diğer aydınlatıcı yazılar ile bence yanında bilen biri olmadan herhangi birini planöre hasarsız başlatmaya yeter.
    Bu arada kumandayı kontrol et ikazı benim için çok geç oldu. Modifiye Albatros başlığı ise tam zamanında yetişti. Tezgah boşaldığı an başlıyorum montaja.
    Yalakalık yapma, adam olmayı dene, başarırsan eğer çok daha keyifli olduğunu göreceksin.

Bu arada model uçakçı arkadaşlara planör tatmayı şiddetle öneriyorum.
    Burnunda pervane olanlardan falan değil ama. Lastikle fırlatılan türden gerçek planör.
    Albatros modeli oldukça ekonomik ve yarışma sınıfı planör. Biraz daha parası olanlar ve tecrübe kazananlar için Miles. Hoşunuza giderse de arkası gelir zaten.

Mar 2006
    Nereden Nereden
    Ankara
    Yaş Yaş
    36
    Alıntı atambay Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bu arada kumandayı kontrol et ikazı benim için çok geç oldu. Modifiye Albatros başlığı ise tam zamanında yetişti. Tezgah boşaldığı an başlıyorum montaja.
    Yukarı doğru fırlatmayı deneyin oldukça basit olduğunu göreceksiniz.

Kırım için üzüldüm. Başka bir başlıkta kırıldığını okumuştum ama nedeni konusuda bilgim yoktu.

Motorlu uçağı kumandanız veya uçak kapalı iken havalandırmanız mümkün değilken bir planörü uçak yada kumanda kapalı iken havalandırmak mümkün. Bu tip olaylarda uçağın kırılmaması için çoook fazla şansa ihtiyaç olur..

Benim ilk albatrosumda 3 veya 4 üncü uçuş gününde kumandayı kapalı unutarak attığım için kırılmıştı...
    Konu IAMTHELAW tarafından (04-08-2009 Saat 21:15 ) değiştirilmiştir.
    Dura lex, sed lex

Oykun İLGÜN
    1975-Ankara

Çıkışta rudder yan duruyormuş demek ki, lastik tamamen çekemedi bile. Yarım daire çizip tartan piste çakıldı. Burun falan dağıldı kanatta çatlaklar kırıklar oluştu. Gövdeyi düzgün onardım ama kanatlara fazla özenmeden onardım. Sonra birkaç uçuş daha yaptım hatta birinde full rudder+yükselişle vida gibi dönerek yükselecek termik de buldum. En son bizimkiler bu lastik en son ne kadar gerilir diye güçlerinin yettiği kadar aslıdılar. Zavallı 10 metre kadar gidebildi sonra sol kanat dış paneli katlanıverdi. Santra yuvarlağı içinde de yerle buluştu. Bu kez moleküllerine ayrıldı.
    Şimdi ikinci versiyon Albatrosu sizin modifiye sisteme benzer yapacağım. Bizim ekipten de onu yap uçur diyenler olması hoşuma gidiyor. Bakalım belki bir ekip oluştururuz.

Mar 2006
    Nereden Nereden
    Ankara
    Yaş Yaş
    40
    Oykun, elinize emeğinize sağlık, çok güzel bir video olmuş, sana ve kaydeden arkadaşa çok teşekkürler, bol planörlü günler

Apr 2009
    Nereden Nereden
    İstanbul - Eskişehir
    Yaş Yaş
    37
    Oykun Bey,

Vİdeonuzdan yararlanan biri olarak teşekkür etmek istedim. Ellerinize sağlık.

Saygılar
    "Uçmaya uçmakla başlayamazsınız."

Konu Bilgileri

Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar

Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)