Hava videoları için modüler uçan kanat

Konu Bilgileri;

•  » Konudaki mesaj sayısı : 29
  •  » Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)

Bu Sayfayı Paylaşın :   Paylaş

Toplam 29 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Sayfa 1 Toplam 2 Sayfadan 12 SonuncuSonuncu

Reklam Alanı
    Üyelik Tarihi Üyelik tarihi
    May 2008
    Nereden Nereden
    izmir
    Yaş Yaş
    35
    Hava fotoğrafçılığı için kullandığım easystar modelimin iki kusuru var bana göre. 1. rüzgarla rası pek iyi deyil, 2. kameramı korunaklı bir şekilde öne bakar pozisyonda yerleştiremiyorum. Bu iki sorunu çözmek üzere yeni bir model inşasına giriştim. Hem rüzgarda uçabilen hem de hava videoları için öne bakan kamera yerleştirebileceğim bir model. Aşağıdaki linkteki planlardan faydalanarak bir uçan kanat inşa ediyorum. kalın kanat profili sayesinde stabil uçabilen ve yük kaldırabilen bir model omasını bekliyorum. Planlarda yaptığım en temel değişiklik modeli moduler olarak inşa etmek. Arabam küçük olduğundan üç parçaya bölünebilen bir uçan kanat olacak bu. Kanatları birleştirmek için ortadaki 'pod' u balsadan yaptığım bir tür 'kılıf' etrafına kurguladım. Kanatlardan 5ercm çıkan balsa kapron laminasyonlu uzantılar bu kılıfın içine sıkıca girip çıkabiliyor. Ayrıca bir kanatta iki add karbon çubuk, diğer kantta iki aded karbon boru var - çubuklar borulara sıkı sıkıya geçiyor. 3. resimde bahsettiğim kılıf ve kanattan çıkan uzantı görülüyor.

Malzeme olarak hemen her yerde 5mm kapron kullandım. Kanatların hücum ve firar kenarlarında balsa çıtalar var. ortadaki podun yanakları 2cm kalınlığında pembe köpükten. Aleronlar hücum kenarı balsa çıtalı 5mm kapron. Kanat uçlarındaki dikey stabilazörler tabelacılarda bulduğum 3mm kalınlığında kağıt lamineli kapron.

Motor olarak Hyperion 3007-26 kullanıyorum. 3 hücreli pil ve APC 8x6SF pervane ile 280 watt üretiyor ve 25 amper çekiyor. Servolar 2 adet HS81. Malzemelerin tümü evde bulduklarım. dışarıdan renkli paketleme bandı dışında birşey almadım.

Bir kaç resim...
    Eklenen Resim Ön İzlemesi
    Konu gokcen tarafından (18-08-2009 Saat 13:49 ) değiştirilmiştir.

May 2008
    Nereden Nereden
    izmir
    Yaş Yaş
    35
    Birkaç resim daha...

İlk iki resimde kanatların birleşme mekanizması görülüyor.

üçüncü resimde kamerayı yerinde tutan kelebek başlı vida var. kamera podun içerisindeki 5mm lik bir balsa çıta üzerine oturuyor ve tripoda yerleştirmek için kullanılan vida deliğinden uygun bir vida ile bu balsa parçasına vidalanıyor.

dördüncü resim moto ve motor yatağı. Motor yatağı olarak kullandığım malzeme koçtaş'ın elektrik bölümünden 60-70 kuruşa aldığım bir parça. sanıyorum telefon aparatları için kullanılıyor aslen.

Son resimde kameranın yerleşimi görünüyor.
    Konu gokcen tarafından (18-08-2009 Saat 13:55 ) değiştirilmiştir.

May 2008
    Nereden Nereden
    izmir
    Yaş Yaş
    35
    Modelin toplam ağırlığının 1100g olacağını tahmin ediyorum. Bu model aslında neredeyse 200-250g daha hafif inşa edilebilirdi fakat amaç rüzgar penetrasyonu olduğu için ağırlık konusunda bilinçli olarak biraz bilinçsiz davrandım

Son resme dikkat...

3 yaşındaki kızım psikopat babasını zımpara esnasında görüntüledi!!!
    Konu gokcen tarafından (18-08-2009 Saat 14:02 ) değiştirilmiştir.

Peki uçan kanatlar daha stabil uçuş sergiliyorlarmı benim bildiğim üstten kanatlı yavaş uçan modeller tercih edilir.

^^TEAM MOKOKO^^

İlginç bir tasarım olmuş. bence bir kuyruk ekleseniz kamera için daha dengeli uçan model haline gelebilir.
    Yalakalık yapma, adam olmayı dene, başarırsan eğer çok daha keyifli olduğunu göreceksin.

May 2008
    Nereden Nereden
    izmir
    Yaş Yaş
    35
    Alıntı orhantekkan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Peki uçan kanatlar daha stabil uçuş sergiliyorlarmı benim bildiğim üstten kanatlı yavaş uçan modeller tercih edilir.
    Orhan Bey,

Aslında dediğiniz doğru, üstten kanatlı modeller daha stabil oluyor fakat rüzgardan çok etkileniyorlar.

Bu model özel olarak yük taşımak ve yavaş uçabilmek üzere tasarlanmış. Oldukça kalın yarı simetrik bir kanat profili var. Dolayısıyla bildiğimiz Zagi tarzı kıvrak uçan kanatlar gibi deyil. Bir nevi yük kamyonu. Hantal, yavaş ve stabil. Daha önce aynı planlardan bir model yapmıştım ve gayet stabil uçuyordu. O tecrübeme güvenerek giriştim bu modele.

Ayrıca easystar için aldığım fakat neredeyse hiç kullanma fırsatı bulamadığım (ihtiyaçda olmadı zaten) FMA CPD4 Copilotum var. Çok zorda kalırsam bu dengeleyiciyi bu kanatta kullanabilirim

May 2008
    Nereden Nereden
    izmir
    Yaş Yaş
    35
    Alıntı atambay Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    İlginç bir tasarım olmuş. bence bir kuyruk ekleseniz kamera için daha dengeli uçan model haline gelebilir.
    Metin Bey,

Bu tasarım çok defa farklı kişiler tarafından denenmiş. Hatta modeli tasrlayanlar aynı modelle (köpük deyil fiberglass ABS falan kullanarak), Amerika'da yangın keşif ve kurtarma çalışmalarında itfaiye görevlilerine bu modelle hizmet satıyorlar bildiğim kadarıyla.

O yüzden ispatlanmış bir tasarımla pek oynamak istemedim açıkçası.

Bakalım göreceğiz bir kaç güne kadar deneme uçuşlarını videoya alıp burada paylaşmak niyetindeyim.

Bu arada ilk mesajımda plan sayfasını eklemeyi unutmuşum buraya iliştiriyorum.

http://home1.gte.net/texhills/index.html

Denenmiş modelse sorun olmaz. Zaten çok güzel fotograflar çekiyordunuz bakalım yeni modelle neler olacak.
    Yalakalık yapma, adam olmayı dene, başarırsan eğer çok daha keyifli olduğunu göreceksin.

Apr 2008
    Nereden Nereden
    Edirne/Keşan-İpsala&Çanakkale/merkez
    Yaş Yaş
    23
    Harika bi konu olmuş Gökçen bey.
    Bende uzun zamandır böyle bişiy düşünüyordum portatif ve rüzgardan etkilenmeyen bir model lakin ben üsten kanatlı bir modelle gerçekleştirmeyi düşünüyordum lakin konuyu takip edip neticesinde hareket edicem.
    Elleriniz sağlık sonucunu merakla bekliyorum.
    Hüseyin KARTOL
    Akıp Giden Zamana Yetişmek Bazen Uçmayı Gerektirir

Metin abi, 3. mesajın 4. resminde kanat ucunda görülen wingletler kuyruk gibi iş görüp uçuşu düzenleyici etki gösterdiğinden stabilite sorunu olmayacaktır.

Gökçen abi modelde dümen olmayacakmı olacaksa nasıl bir kumanda mekanizması planlıyorsun?
    KULEYLE KAVGALI ÇİLEKEŞ PİLOT

Geride kalan pistin, yukarıda kalan irtifanin pilota faydası yoktur.

May 2008
    Nereden Nereden
    izmir
    Yaş Yaş
    35
    Arkadaslar selamlar,

Gecen aksamustu modelin ilk ucusunu gerceklestirdik bir arkadasla. Ilk ucus icin performans fena deyildi. Hala biraz ince ayar istiyor fakat. Ornegin kanat uclarindaki wingletleri portatif olmalari icin cirt-cirt velcro ile tutturmustum kanada, pek saglam olmamislar anlasilan. Havada rusgar alinca saga sola yalpaliyorlar ve modelde kontrolsuz bir rudder etkisi yapiyorlar. Onlari daha saglam bir sekilde monte temem gerekiyor. Bir de agirlik merkezi ve kanatciklarin reflexi ile biraz ince ayar gerekiyor sanirim.

Yine de ilk ucus icin fena deyildi bence. Vie hem yerden hemde havadan cekimlerin kisa bir derlemesi.

Embed etmeyi beceremedim yine o yuzden linki veriyorum

http://vimeo.com/6222001
    Konu atambay tarafından (22-08-2009 Saat 21:58 ) değiştirilmiştir.

Nov 2007
    Nereden Nereden
    Muğla - İzmir
    Yaş Yaş
    38
    gökçen oldukça hoş ve sakin uçan bir model olmuş. işin aslı ben bu modelin çok oynak olacağını ve çekimde baraşarılı olamayacağını düşünüyordum.
    inişte de 12 den vurmuşsın
    teşekkürler...

May 2008
    Nereden Nereden
    izmir
    Yaş Yaş
    35
    Emrah sagol,

Ince ayarlari da tamamlayip modele alisinca daha da stabil ucacagini umuyorum. Hatta performanstan tatmin olursam stabil videolar icin FMA copilotumu da monte edebilirim "\Kelaynaga.

Bu arada modelin adini Kelaynak koyduk, esim cok andirdigini soyledi

Nov 2007
    Nereden Nereden
    Muğla - İzmir
    Yaş Yaş
    38
    Dün akşam sen aklıma geldin ve HC ye bir baktım ki AXN Floater-Jet / Ready To Fly EP stokta. tabi bunla kalmadı bir ton malzeme gece gece masrafa girdim.

bu modelde deneme amaçlı birde Turnigy TG-380 Aeroplane Gyro siparişim oldu. Ail. larda denemek istiyorum. memnun kalırsam birde elev. için düşünürüm.

ufaktan FPV ye mi adım atıyorum nedir

1 günde gene mi stokta kalmadı ya. -4 yazıyor.

May 2008
    Nereden Nereden
    izmir
    Yaş Yaş
    35
    Alıntı emo23 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Dün akşam sen aklıma geldin ve HC ye bir baktım ki AXN Floater-Jet / Ready To Fly EP stokta. tabi bunla kalmadı bir ton malzeme gece gece masrafa girdim.

bu modelde deneme amaçlı birde Turnigy TG-380 Aeroplane Gyro siparişim oldu. Ail. larda denemek istiyorum. memnun kalırsam birde elev. için düşünürüm.

ufaktan FPV ye mi adım atıyorum nedir
    Hayirli ugurlu olsun Pesin alinmis bayram hediyesi larak dusun bence Bu arada gyro hakkinda da cok iyi yorumlar var hep. Eger sen de buradan paylasirsan tecrubelerini cok sevinirim.

Nov 2007
    Nereden Nereden
    Muğla - İzmir
    Yaş Yaş
    38
    dün akşam gece yarısı 3 te 12 idi
    Alıntı swat11 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    1 günde gene mi stokta kalmadı ya. -4 yazıyor.
    teşekkürler..
    evet yorumlarını okuyunca ok dedim.
    yeni bir başlık ile bu modeli güzelce tanıtıp, modifikasyon & tunning ve uçuş videolarını paylaşacağım.
    Alıntı gokcen Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Hayirli ugurlu olsun Pesin alinmis bayram hediyesi larak dusun bence Bu arada gyro hakkinda da cok iyi yorumlar var hep. Eger sen de buradan paylasirsan tecrubelerini cok sevinirim.

Heyecanla videosunu beklediğim bir modeldi. Biraz önce seyrettiğimde çok güzel olduğunu gördüm. Elinize sağlık, imrendim doğrusu.

Uçan kanatlara ve fotoğrafçılığa olan ilgim nedeniyle benim de kafamda hep bu model tarzında bir uçak yapmak var ama zaman yok malesef. Yine de iştahlandım.

Aklımda şöyle bir düşünce var. Bu model mixli olduğu için gyro takmak mümkün olmasa gerek ! Ancak kameraya gyro takmak mümkün olur mu ? Söylemek istediğim; uçağın hafif de olsa yatışlarından ötürü çekilen videonun akıcılığını bozuyor. oysa kameraya hareketli bir stand yapsak ve onu servo ile yatay eksende hareket ettirsek. Bu servoya da gyro bağlasak nasıl olurdu acaba ?

Çekeceğiniz videoları heyecanla bekliyorum.
    Cicoz100, Cicoz120, Cicoz150FPV, Argon100, Tıkla: Modelimin gözünden videolar
    Hüseyin ÖZKAN - huseyin@rcturka.com

Alıntı CartaL Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Heyecanla videosunu beklediğim bir modeldi. Biraz önce seyrettiğimde çok güzel olduğunu gördüm. Elinize sağlık, imrendim doğrusu.

Uçan kanatlara ve fotoğrafçılığa olan ilgim nedeniyle benim de kafamda hep bu model tarzında bir uçak yapmak var ama zaman yok malesef. Yine de iştahlandım.

Aklımda şöyle bir düşünce var. Bu model mixli olduğu için gyro takmak mümkün olmasa gerek ! Ancak kameraya gyro takmak mümkün olur mu ? Söylemek istediğim; uçağın hafif de olsa yatışlarından ötürü çekilen videonun akıcılığını bozuyor. oysa kameraya hareketli bir stand yapsak ve onu servo ile yatay eksende hareket ettirsek. Bu servoya da gyro bağlasak nasıl olurdu acaba ?

Çok güzel bir fikir.

May 2008
    Nereden Nereden
    izmir
    Yaş Yaş
    35
    Alıntı CartaL Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

Valla nasil yapilir bu is bilemiyorum fakat teoride iyi bir fikir gercekten. Ote yandan Gyro nasil isliyor bilmiyorum fakat FMA'in CPD4 veya daha gelismis versiyonlari gibi copilotlar takilabiliyor ve verilen raporlara gore gayet etkili calisiyor. Ben de boyle birsey deneyebilirim yakin gelecekte.

Konu Bilgileri

Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar

Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)