Konu Bilgileri;
- » Konudaki mesaj sayısı : 269
- » Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)
Toplam 269 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Reklam Alanı
-
05-09-2009 18:33 #1
Motorsuz tayyare işine gönül vermişiz bir kere. Normal planörlerle uçmak kesmiyor artık, scale olanlarına da bir el atalım diyerek girdim bu işe. Okudukça videolarını izledikçe daha çok hoşuma giden bu uçaklardan bir tanesini yapmaya karar verdim.
Oldukça çok seçenek olduğundan benim için yapmaktan daha zor aşama hangisini yapacağıma karar vermek oldu.
Günlerce bilgisayar başında onumu yapsam şunumu yapsam diye kıvranıp durdum. Bu aranmalarım esnasında çok güzel planlar kaynaklar keşfettim.
Sonunda Slingsby Petrel isimli modeli yapmaya karar verdim.
http://www.scalesoaring.co.uk/VINTAG.../CW_Index.html

Firma bir İngiliz uçak firması. Bir çok planör üretmiş. Benim yapımına karar verdiğim modelden dünyada uçan 2 adet örnek bulunmakta. Aslında 3 tane yapılmış ama bir tanesi çakılmış ve pilotu ölmüş.
Rcgroups veya Retroplane gibi siteleri takip eden arkadaşlar Chris Williams ismine aşina olabilir. Bu şahıs İngilterede yaşıyor ve scale planör konusunda aşmış bir modelci...
Bu uçağın planını kendisi çizmiş. Tüm slingsby üretimi uçakların detaylı fotolarının olduğu bir kitap var. Kitabı alayım dedim başlangıçta ama ikinci elinin 370 dolar olduğunu görünce vazgeçtim...
Elimde halihazırda uçak uçaklardan bir tanesinin yakın çekim fotoları var. Aslında yapacağım uçak bu değil. Diğer model. Ama zaman zmaan bundaki yakın çekim fotolarda işime yarayacak.
http://www.retroplane.net/angouleme/Slingsby-Petrel.zip
Önce uçağın planını satın aldım. Çok kolay olmadı
Planın satıldığı söylenen bir adres var ama o firmayı kısa bir süre önce bir başka firma satın almış. İlk sitede planı nasıl sipariş edeceğimi bulamadım bile. Sonra diğer siteyi (aşağıda adresi bulunan) keşfedince planı almayı başardım.
Plan şu adreste...
http://www.myhobbystore.com/4020/Col...trel-Plan.html
Plan geldikten sonra inceleyip nelere ihtiyacım olacağının bir listesini çıkarttım.
Parçaları kendim kesmek istedim ancak inceleyince çok fazla kontraplak parça olduğunu görüp bundan vazgeçtim. Yine ingilterede bir firmanın Chris Williams planını short kit şeklinde kestiğini öğrenince siparişimi verdim. Tabi bu da kolay olmadı zira adamlar Türkiye'ye göndermiyorlardı. Firamann sahibi ile geçen bir mail trafiği sonrası shipping listesine Türkiye'yi ekletmeyi başardım. Sadece DHL ile gönderi yapıyorlar bilginize. Hiç bir talebim olmamasına rağmen kitin değerini kendiliklerinden düşük göstererek beni DHL ve gümrük ile uğraşmaktan kurtardılar buna çok sevindim.
Adres bu:
http://www.belairkits.com/
Söz konusu firma Avrupanın en büyük kit kesicisi olduğunu söylüyor. Siteyi incelediğinizde göreceksiniz ki bir çok ünlünün kitlerini kesebiliyorlar. (Legal Olarak)
Short kit bugün elime geçti.
Uçak 4,95 m kanat açıklığında olduğundan planı aldığımda yaptığım ilk iş odamın şeklini değiştirmek oldu. 2,5 metrelik bir tezgaha ihtiyacım olduğundan gerekli düzenlemeleri yaparak tezgahımı hazır hale getirdim.

Şimdi bir çok arkadaşın o kadar büyük planörü ne yapacaksın, ya da nerede uçuracaksın gibi sorular aklına geldiğini biliyorum. Kanatta yapacağım bir tadilat ile kanat yarıları aslında tek parça olmasına rağmen ikiye bölmeyi düşünüyorum. Bu bir miktar taşıma kolaylığı sağlayacak.
Çok iri bir uçak olduğundan (uçuş ağırlığı 9 kilo kadar olacak) senede belki bir kaç defa uçurmak yer ve imkanına sahip olacağımın da farkındayım.
Ama uçağın görüntüsü ve uçuşu beni büyüledi. Zaten bu scale işinde uçak büyüdükçe ayrı bir güzel oluyor.
Herhangi bir yerde modelin inşasına ilişkin hiç fotoğraf yok. Ama Chris Williamsın başka moldelleri inşa ederken detaylı anlatım ve resimlerinin olduğu başlıklar mevcut. Sadece modelin inşasına ilişkin bir anlatımı var.
http://www.scalesoaring.co.uk/VINTAG...ocs/petrel.pdf
Bu da modelin uçuş videosu...
http://www.youtube.com/watch?v=cu9MsHb9VBA
Şimdi yavaş yavaş diğer eksiklerimi tamamlamalıyım.
Modelin sparları ladin olacak. Önce bunu ayarlayacağım. Ladin bulmak ve onu kestirmek için beni bir arkadaşına yönlendiren Hakan Tuzkan'a en baştan bir teşekkür etmek istiyorum..
Model tezgaha yattığında her aşamayı fotoğraflayarak yayınlayacağım.
Günün ilerleyen saatlerinde kitin içeriğinden bahsedeceğim biraz. Bir kaç noktada sizlerin tavsiyelerine ihtiyacım olacak.
Bunlar da plandan görüntüler...

Bu arada hanım 5 Ekimde uzun süreli şehir dışına gidecek. (8 ay kadar)
Benim de bekar olarak modele ayıracak boool vaktim olacak inşallah...
Kaba bir tahmin ile 3-4 ayda bitirmeyi planlıyorum. Tabi tüm malzemelerim tam olarak inşaata başlayabilirsem...Konu IAMTHELAW tarafından (18-09-2009 Saat 16:23 ) değiştirilmiştir.
Dura lex, sed lex
Oykun İLGÜN
1975-Ankara
-
05-09-2009 20:40 #2
-
07-09-2009 12:19 #3
Dün akşam kiti daha yakından inceledim. Parçaları tabakalardan çıkartıp tasnif ettim. Ana parçalar 160 adet. Bir de 0,4 mm kontradan değişik yerlerde kullanlılacak destek üçgenleri var. Bunlarda toplam 277 adet.
Toplamda 437 adet parça var. Kitin lazer kesim kalitesi çok iyi. Ama planda plywood diye geçen bazı yerlerdeki parçaları da liteply dan kesmişler.
Mesela gövde formerları plywood yerine liteply.
Birkaç tane de eksik parça çıktı. Mesela 4 adet olması gereken parçadan 3 tane var gibi. Dün öğleden sonra bu parçaları kestim.
Parçaların genel görüntüsü şöyle...
Dura lex, sed lex
Oykun İLGÜN
1975-Ankara
-
07-09-2009 14:25 #4
valla hastalık bu inşaat işi

dev gibi birşey olacak anlaşılan.Kırdığında tamir edemeyeceğin şeyleri alma...
-
08-09-2009 03:56 #5
Ooo Oykun kolay gelsin, güzel proje...
Belair kitcutters iyi bir kesicidir. Liteply olayına neden takıldın anlayamadım açıkçası? Liteply dediğin şey de sonuçta "plywood" dur ve gövde formerları için yeterince sağlamdır... O meretler şu an muhtemelen rahatlıkla sağa sola esniyordur ama balsa kaplama gelince tüm inşaat taş gibi olur...
Bu modelin tipi de bana çok tanıdık geldi bide
Çalıntı tasarım sanırım :mrgreen: :mrgreen: Slingsby amcanın ilk ürettiği uçak da alman tasarımıymış, sonrasında da etki altında kalmış göründüğü kadarıyla. Bu tip 13 ün ilk üretim tarihini biliyormusun?
-
08-09-2009 15:02 #6
Evren adam ısrarla planda belli yerlerde liteply ve plywoodu ayırdığı için hassasiyet gelişti. İkiside plywood ama biri 5-7 kat olabiliyor diğeri 3 kat.
O dönemin tüm planörleri birbirine üç aşağı beş yukarı bayağı benziyor. Ancak Petrelin Alman Rhönadler den esinlenildiği söyleniyor.

Evren bu Frederic Slingsby amca (Mobilya imalatçısı) gerçekten de Alman Planörlerinden çok esinlenmiş. Adam 1931 de eğitim planörleri yaparken adamın fabrikasını termal uçuş hakkında ders vermek amacıyla ziyarete gelen Gunther Groenhoff ona Alman Falke (Falcon) planörünü yapmasını tavsiye etmiş. Kim bu Gunther Groenhoff derseniz yukarıdaki Fafnirin gerçeğini ilk uçuran test pilotu. Fafnirin kokpiti bu adamın ölçülerine göre inşa edilmiş.
Petrel ilk olarak 1938 de yapılmış. Rhönadler adlı planörün daha modern çizgilerle yapılmış hali.
Frederic amcayı Petreli yapmaya ikna eden adam da şu aşağıdaki Frank Charles. Kendisi bir Kirby Kite sahibi, ancak kendisi planörünün çekilirken winçte oluşan bir problem nedeniyle düşürek vefat etmiş (31 yaşında).
Dura lex, sed lex
Oykun İLGÜN
1975-Ankara
-
08-09-2009 19:30 #7
bu planörler o dönemin eski arabalarına benziyor kocaman çamurluklu
Kırdığında tamir edemeyeceğin şeyleri alma...
-
10-09-2009 23:50 #8
Çok güzel proje. Başladığınızda duramayıp kısa sürede bitireceksiniz gibi geliyor.
Bu arada Coşku muhtemelen bunun motorlu bir kardeşini yapmak üzere kolları sıvamış olmalı.Yalakalık yapma, adam olmayı dene, başarırsan eğer çok daha keyifli olduğunu göreceksin.
-
11-09-2009 00:15 #9
Metin bey şu biraz eksiklerim var kanat için spar kestireceğim. Bir de konrtaplak sorunum var. Kaliteli kontralardan bolca almam lazım. Kredi kartının hesap kesim tarihinin dönmesini bekliyorum
Bir kaç gün kaldı....
Gövde inşasına başladım aslında. Ben de bizim Evren gibi episode episode vereyim diyorum resimleri. Ama Çok heveslendiğim için tam gaz bitireceğim.Dura lex, sed lex
Oykun İLGÜN
1975-Ankara
-
11-09-2009 00:31 #10
Keyifli ama bir o kadar da zor bir işe başlamışsın Oykun. Gerçi sana da bu yakışırdı. Videosunu seyrettim, hareket kaabiliyeti tahminimin çok üstünde. Spoiler çok mu küçük kalmış acaba? Yakın takipteyim, kolay gelsin.
www.gurmanbayraktar.com
-Hobi ile saplantı arasında ince bir sınır vardır. Tahmin edin hangi taraftayım?-
-
11-09-2009 01:09 #11
Evren'inki gibi olmasın lütfen. Her episode öncesinde birkaç sayfa geri gidip hatırlatma özeti yapıyorum

Hem onun kedisi falan var. Mazeretleri geçerli
Şimdi spar için neden ladin kestiriyorsunuz? Faydalı bir detay saklı sanırım orada.Yalakalık yapma, adam olmayı dene, başarırsan eğer çok daha keyifli olduğunu göreceksin.
-
11-09-2009 10:13 #12
Ladin yani Spruce çok sağlam bir ağaç. Mabilya söktöründe de öyle biliniyor. Hatta pahalı olduğu için kullanımı yaygın değilmiş ama kaliteli mobilyalarda kullanılırmış.
Ev yapımı gerçek uçak yapanlar da spar olarak bu ağacı kullanıyorlar. Hatta aircraftspruce.com diye gerçek uçak yapma malzemeleri satan bir site bile var.
Tabi bu spruce un orada satılanları aircraft quality diye geçiyor. Ağırlık/sağlamlık oranı en iyi ağaçlardan biri.
Bu tarz scale büyük planör yapanlar hep bunu kullanıyor. Ben de vardır bir bildikleri diyorum
Videolara dikkat ettiyseniz kanatlar 5 metre olmasına rağmen öyle çok ciddi bir esneme görünmüyor.
Çoktan kestirmiş olacaktım ben bu sparları ama arabam yok şu günlerde ondan sarktı...Dura lex, sed lex
Oykun İLGÜN
1975-Ankara
-
11-09-2009 10:36 #13
Oykun,
Yazdığından anladığım planda gövde bölmelerinin liteply değil de plywood olarak belirtildiği... Açıkçası garibime gitti, gövde yüzeyi stringerlar üzerine tamamen balsa levha kaplı değil mi? eğer öyleyse, Bu yapıda liteply ı bırak lif yönleri dik iki kat balsa bile yeterince sağlamlık sağlar... Sonuçta o parçalar adları üstünde "former" sadece gövdeye şeklini vermek için oradalar... Boyuna sağlamlık eklenen stringerlar ve esasen balsa veya ince kontra levha kaplama ile kazanılacak... Sağlam kayın kontrayla gövdenin arka kısmını çok fazla ağırlaştırman olası... Belair özellikle ve bilinçli olarak o parçaları liteply olarak kesmiş olabilir. Sonuçta çok havadan konuşuyorum şu na, model hakkında araştırma yapan sensin, ama bana garip geldi, kendim yapıyor olsam, kitten sert kontra çıksa bile üzerine gider araştırırdım, onun için yazayım dedim
Kolay gelsin.
Metin bey, lütfen şikayetlerinizi bizzat benim başlığıma yazınız
Kulaklarım çınlıyor, sonrasında sağda solda başlıkları tırmalıyorum nerde adım geçiyor diye 
-
11-09-2009 10:51 #14
Evren ben de lite-plyları kullanmaya karar verdim. Ama gövde yanlarında stringer yok. Sadece formerların en alt ve üstünde keel lar bir de tam en üst noktadan boydan boya giden kalın bir stringer var. Yani kaplamaların altı büyük oranda boş olacak. Keel ve tek stringer 6 mm sert balsa.
Asıl sağlamlığı verecek kontra kaplama olacak dediğin gibi. Dün akşam gövdenin bir yarısını çattım. Oldukça sağlam göründü gözüme. Liteply formarlar ile devam edeceğim.
Gövde komple kontra kaplanacak zaten. Balsa kaplama dayanmaz. Bu modelin tasarımcısına mail ile sordum kullanabilirsin ancak bu büyüklük ve ağırlıkta çok kolay zarar görür asla kontra kadar dayanıklı olmaz dedi.
Tam kanat yatağının olduğu yerdekileri ply ile değiştireceğim sanırım.Dura lex, sed lex
Oykun İLGÜN
1975-Ankara
-
11-09-2009 11:03 #15
Komple kontra kaplıysa zaten stringera da gerek yok
Ama kaplama aşaması için sana şimdiden kolay gelsin diyip sabır diliyorum

Formerların açıklıkları ne kadar?
-
11-09-2009 12:49 #16
Former aralıkları 8-10 cm kadar. Elimde bu iş için süper bir alet var. Kendisi sözde buharlı temizleme aygıtı bilmem kaç barla ucundan buhar fışkırtan basınçlı bir zımbırtı ama ilk defa adam gibi bir işe yarayacağını hissediyorum.
Şansa bakki daha bu haftasonu hanıma şu su tankı ayrı olan basınçlı ütülerden almıştım 5 bar ile buhar üflüyor, kontralara girişeceğim ütüyle aletle şekil vereceğim..
Birde kontraları insanoğlunun modelciler icat ettiği en güzel bant olan maske bantı ile dize getireceğim merak etme
Dura lex, sed lex
Oykun İLGÜN
1975-Ankara
-
11-09-2009 14:16 #17
-
13-09-2009 22:17 #18
Gövdeyi yapmaya başladım.
İşe elimdeki en sert 6 mm balsadan, 12 mm eninde çıtalar çıkararak başladım.
Bunlar keel denilen gövdenin alt üst ve yan omurga parçaları olacak.
Çıta çıkarıcım Master Airscrew marka. Oldukça memnunum bir modelcinin vazgeçilmezi...(Burada bir modelcinin kulağı çınlamıştır
O kendini bilir
)
Levhayı tezgaha sabitleyince iş bayağı kolay oluyor. Tabi tek seferde çıtayı kesmiyoruz. Kesinin yarısını bu yüzden diğer yarısını ters yüzden yapıyoruz.

Dura lex, sed lex
Oykun İLGÜN
1975-Ankara
-
13-09-2009 22:18 #19
Çıtalar gövde alt ve üst tarafı için plan üzerindeki yerlerine yerleştirildi. Ama bizim semiz kuş için 1 metrelik çıtalar yeterli olmadığından ek yapmak gerekiyor.
Burada dikkat edilecek husus alt ve üst omurgada ek yerlerinin aynı hizada olmaması.
Bir tanesi burun kısmına, diğeri kuyruğa yakın.
Dura lex, sed lex
Oykun İLGÜN
1975-Ankara
-
13-09-2009 22:18 #20
Daha sonra former adlı gövde parçaları 90 derece gönyeye dikkat edilerek alt ve üst omurga üzerine dizildi...

Üzerleri kurşun ağırlık blokları ile desteklendi...
İnşa sırasında beyaz tutkal ve alifalik tutkal kullanıyorum.
Dura lex, sed lex
Oykun İLGÜN
1975-Ankara
Konu Bilgileri
Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar
Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)