
TETANOS konusunda bilgilendirme
Konu Bilgileri;
- » Konudaki mesaj sayısı : 26
- » Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)
Toplam 26 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Reklam Alanı
-
15-09-2009 18:45 #1
MODELCİLER OLARAK TETANOS HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER
Tetanos, genelde dışkıda ve toprakta bulunan clostridium tetani adlı mikrobun sporları ile bulaşan bir hastalıktır.
Hastalıktan ölüm riski son derece yüksektir.
Korunma ise son derece kolaydır.
Tetanos hastalığının pas ile hiçbir ilişkisi yoktur.
Toprak ve hayvan dışkısı ile bulaşma çok büyük risk taşır (Orhanlı uçuş alanını hatırlayın!!!)
Yanıklar özellikle yüksek tetanos riski taşırlar.
Bir kişinin aşılanmış sayılabilmesi için kriterler:
* Hayatında en az üç kez tetanos aşısı yapılmış olmalı.
* İlk iki aşı arası en az 4 en fazla 8 hafta olmalı.
* Son iki aşı arası en az 1 yıl olmalı.
* Son aşıdan bu yana en fazla 10 yıl geçmiş olmalı.
Bu kriterlerden biri bile yerine getirilmemiş ise veya aşılanma öyküsü bilinmiyor ise kişi aşısız sayılır.
NE YAPMALIYIZ?
Öncelikle aşılanma öykümüzü öğrenmeliyiz. Eğer aşılı sayılacak veriler yok ise aşılanmalıyız. Bu aşılanma herhangi bir sağlık kuruluşunuda yapılabilir.
* Bir doz aşı yapılır.
* 4 - 8 hafta sonra ikinci doz yapılır.
* 1 yıl sonra üçüncü doz yapılır.
* Her 10 yılda bir tekrarlanır.
Aşılanmanın pratik olarak hiçbir riski yoktur. Hamilelerde bile güvenle uygulanabilir (zaten rutin hamile izleme programında mevcuttur).
YARALANMA DURUMUNDA...
Yara hemen su ile yıkanmalı, herhangi bir antiseptik sürülmemelidir.
Derin bir yara ise mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Yarada toz toprak gibi yabancı maddeler varsa sabunlu su ya da bir kereye mahsus oksijenli su kullanılabilir.
Yüzeyel ve temiz bir yarada (yani deri ve derialtı yaplı dokuyu içeren, kas tabakasına ya da kemiğe inmeyen bir yarada)
- Kişi aşılı olma kriterlerine uyuyorsa herhangi birşey gerekmez.
- Kişi aşılı olma kriterlerine uymuyor ise ya da aşılanma durumu bilinmiyorsa hemen bir doz aşı yapılmalı ve standart aşılamayı tamamlatması önerilmelidir.
Derin bir yarada ya da toprak ve/veya dışkı ile bulaşık bir yarada veya yanıkta
- Kişi aşılı olma kriterlerine uyuyorsa ve son aşıdan bu yana 5 yıldan az zaman geçmiş ise birşeye gerek yoktur.
- Kişi aşılı olma kriterlerine uyuyorsa ve son aşıdan bu yana 5 yıldan fazla zaman geçmiş ise bir doz aşı yapılmalıdır.
- Kişi aşılı olma kriterlerine uymuyor ise ya da aşılanma durumu bilinmiyorsa bir koldan aşı yapılıp standart aşılama programını tamamlatması önerilirken diğer koldan da 250 Ünite Tetanos İmmun Globulini kas içine verilmelidir.
-
15-09-2009 19:32 #2
sümer abi
bilgine, klavyene sağlık.
teşekkürler
-
15-09-2009 20:07 #3
eline sağlık güzel paylaşım olmuş
100 km sadece 2 saniye hobbyrc
mehmet 1994
-
15-09-2009 21:51 #4
Sümer abi, paylaşım için teşekürler.
Benim merak ettiğim birşey vardı, lafı geçmişken buradan sorayım bari... Bu tetanos hastalığının sonucunda, ölüm şekli, kalsiyum eksikliği sonucu göreilen "tetani" (terimi yanlış hatırlıyor olabilirim) gibi yavaş yavaş kasların kasılıp kalıp geri açılamaması son olarak da kalp kaslarının kasılıp kalması şeklinde mi gerçekleşiyor?
-
15-09-2009 22:19 #5
ayrica tetanos asilari icin saglik ocaklari ya da hastaneler herhangi bir ücret talep etmezler. aklinizda olsun bu da.
-
15-09-2009 22:46 #6
Tam değil.
Tetanos öncelikle çene kaslarının spazmı ile başlar. Giderek kasılma tüm vücuda yayılır. Kasılmalar öyle şiddetlidir ki genellikle kemikler ve eklemler hatta omurga kırılır.
Ölüm normalde solunum kaslarının spastik felci ile olur.
İşin en kötü tarafı hasta tüm bunlar olurken tamamen bilinci açık haldedir.
-
15-09-2009 22:50 #7
sümer abi eline saglık.gecenlerde parmagımı pervaneye kaptırdıktan sonra yaptırdıgım aşı icin simdi daha cok sevinmeye basladım
-
15-09-2009 22:59 #8
-
15-09-2009 23:15 #9
Sümer hocam bilgiler için teşekkürler..
Orhanlı ekibi için sanırım grip aşısı ve pnömokok aşılarıda gerekli olacaktır

-
15-09-2009 23:52 #10
Dalaklarını sökmediğim sürece pnömokok aşısı pek gerekmez. Grip aşısına zaten pek inanmıyorum.
-
16-09-2009 13:06 #11
Sümer bey,
Tetanos konusundaki bilgiler enteresan, teşekkürler.
Tetanosu bende hep paslı çivi vs den bulaşır diye kulanktan dolma duymuşum. Şimdi yukarıdaki bilgilerden sonra birkaç konu kafama takıldı...
1. Tetanos yanıklar dışında ağız, göz gibi organlara toprak, hayvan dışkısı temasıyla bulaşabilirmi ?
2. Toprak ve dışkıdan bulaştığına göre, evde hayvan beslenmesi halinde özellikle küçük çocuklar risk altında yorumu doğrumudur ? Bir belirti olmadığı halde tetanos aşısı yaptırmak gereklimidir.
3. Tetanos aşısı hiç yapılmamış. Bir şekilde vücuda tetanos mikrobu girmiş (eğer ağız veya göz gibi organlardan bulaşıyorsa veya farkına varılmadan yara üzerinden), farkına varılmadığından dolayı aşı yaptırılmamış. Bu durumda yukarıda saydığınız belirtiler görülmeye başlandıktan sonra aşı yapılması işe yarıyormu ?
4.Enfeksiyona maruz kalındığı andan itibaren en geç hangi süre içerisinde aşı olunmalıdırki aşı işe yarasın ? Yada başka bir deyişle enfeksiyondan sonra aşı işe yaramazmı ?
-
16-09-2009 13:17 #12
Bir sorum daha var. Yeni başlık açmamak için buradan sorayım.
Çok eskiden nitro motorlu uçak kullanırken bir ara yakıt veya yakıtın atığı alerji yapmıştı. Sonra 8 yıl kadar ara verince pek önemsemedim. Geçen yıl nitro arabalar kullanırken bir ara yine aynı şey oldu. Nitro arabalara bir yıl evvel ara verince yine önemsememiştim.
Ağustos ayında Kazlıçeşme grubuyla beraber tekrar nitro motorları çıkarıp kullanmaya başladım.
Pazar günü uçuş yapıyoruz, akşam eve gelir gelmez hemen duş alıp kıyafetleri değiştiriyorum. Çarşamba gününe kadar kaşıntı tutuyor geçmek bilmiyor. Kaşıntı genelde kollar, sırt, omuz ve boyun bölgesinde oluyor.
Pazartesi ve salı günleri de duş almama rağmen bu kaşıntı en az 3 gün sürüyor.
Sanki içim dışım yakıt kokuyormuş gibi geliyor.
Çok kısa sürelide olsa el, kol ve boyun bölgesinde hafif kabarıklıklar oluşuyor fakat uzun süreli değil.
Durum açık arazide olmaktan diyede yorumlanabilir. Fakat planör uçurduğumda duş alıp kılık kıyafet değiştirdikten sonra butür bir kaşıntı, kabarma vs olmuyor.
Soru 1 : Nitro yakıt bu türden bir alerji yapabilirmi ? Yapma ihtimali varsa neden olabilir ?
Soru 2 : Benim gibi nitro yakıt kullanımından sonra rahatsızlık duyan varmı ? (Bu sorum bu bölümü okuyanlar veya duyanlar içindi).
-
16-09-2009 13:44 #13
hocam çok geşmiş olsun, yardımcı olmak isterdim fakat üzgünüm, ama şu bir gercek bu yakıtlar kimyasallardan oluşuyor ve yakıtın tamamına değilde icindeki karışımlardan birine alerjiniz var gibime geldi.
8ight 2.0R
TB-02R
T-rex 450Pro
-
16-09-2009 13:53 #14
sümer abi paylaşım için teşekkürler, dün bir vesile ile sağlık ocağına gitmiştim. oradaki bu tür afişler dikkatimi cekti ve özellikle göz yaralanmaları ile ilgili bir coğunu okudum, genel olarak sümer abinin yazdığı şekilde bilgiler vardı,
göz yaralanmalarına gelince,
yabancı cisim girmesinde uygulanacak olan yöntemler kullandığımız ilkel yöntemlere benziyordu fakat deyinmek istediğim mevzu,
kimyasal bir meddenin yada sıvının gözlere temasında ise, ilk müdehalenin 15 dakika suyun altında tutularak, daha sonra bir sağlık kuruluşuna müracatı yazıyordu. umarım hic bir zaman gerek kalmaz fakat hep aklımızda kalır.8ight 2.0R
TB-02R
T-rex 450Pro
-
17-09-2009 10:33 #15
Ufuk Bey, tanımladığınız durum bence de bir aşırı duyarlık (allerji) gibi duruyor. Metanolün lokal tahrişi ve yağla karışan tozun deriye bulaşması da ek bir faktör olabilir.
Isırıklarda (insan ya da memeli hayvan farketmez) tetanos korunması şarttır. Ciddi yaralanma olarak sınıflanır ve anlattığım algoritma ile aşılama yapılır.
Evde hayvan beslemenin tetanos riskini artırması söz konusu değildir. Zaten çocuklarda rutin aşılama programında tetanos aşısı mevcuttur. Hatta çocuklarda aşılama doğumdan önce yapılır! (Hamilelerin aşılanması ile).
Tetanos mikrobu ağız ve gözden girmez. Doku bütünlüğünün bozulmuş olması yani bir yaralanma olması gerekir. Ayrıca kendi kalın bağırsağınızda bol miktarda tetanos mikrobu ya da akrabaları bulunmaktadır zaten.
Tetanos aslında bir infeksiyon değildir. Bir zehirlenmedir. Mikrop infeksiyona yol açmaz. Bulunduğu yerde toksin üretir. Dokuya girmesinden itibaren 5 - 45 gün arasında bir kuluçka dönemi söz konusudur. Aşılı olmayan bir insan aşılandığında korunma ancak 2 haftada sağlanabilir. Bu nedenle tetanos serumu da yapılır ki ilk iki haftayı atlatabilsin. Aşılı bir insanda ise aşı yapıldıktan birkaç saat içinde koruyucu antikor üretilmeye başlanır. Dolayısıyla ciddi yaralanmalarda basitçe aşı yeterli olur.
-
17-09-2009 10:38 #16
Arkadaşlar bu arada diğer noktayı da atlamayalım.
Hepimiz az ya da çok onarım, montaj, üretim vs yapıyoruz. Farklı aletler kullanıyoruz. Özellikle gözlerimiz risk altında.
Dremel türü aletlerle çalışırken, metal ya da tahta keserken ya da zımparalarken mutlaka göz koruyucu hatta mümkünse maske takmamız gerekir. Aslında atölyelerimizde bulunduğumuz her an bu tür koruyucuları kullanmalıyız. Beklenmedik bir anda suratımıza püskürebilecek CA yapıştırıcıyı bir düşünün!
-
17-09-2009 11:47 #17
Bilgiler için teşekkürler.
Benim OS32sx her seferinde tek tıkta çalışıyor. O yüzden ayarla falan uğraşıp motor arkasında durarak egzost dumanına maruz kalmıyorum.
Diğer arkadaşların uçaklarda ayar yaparken, yerde burun aşağı yukarı kontrolünde çok fazla egzot dumanına maruz kalıyorum. Beni en çokda bu duman rahatsız ediyor.
Bir dahaki sefere sadece benim uçağı uçurup egzost dumanına maruz kalmadan deneyeceğim. Artık olmuyorsa kapatırız nitro mevzusunu. Zaten uçuş sonrası pisliği yağı/pası çok canımı sıkıyor.
Keyif almak için termal ve yamaçta planörle, elektrikli modeller yeterli olacaktır.
Üstelik sessiz ve kafa dinlendirici
Konu ufoz tarafından (17-09-2009 Saat 11:53 ) değiştirilmiştir.
-
17-09-2009 11:57 #18
-
17-09-2009 12:42 #19
Orhanlı beldesi sağlık ocağına şöyle topluca gidip, şişlenelim .
Dago Red,PT 19,Su31,Soprano,SupraFly,,Diabolo,TTChampion45L,Wilga JBA 56Fx5 ABC,JBA 56R,SK 80R, NGH9CC,Futaba7C/ASSAN 2,4Fuel:Boğma**Soprano Sevenler Cemiyeti bşk.#1**
-
26-09-2009 21:00 #20
Ben bu dediklerinize katılıyorum ve uzun zamandır ihmal ettiğim gözlük olayını bir an önce temin ederek bitiricem.
Benim de eklemek istediğim birkaç küçük nokta var.Boya yaparken maske takılması kesinlikle çok önemli...En son 2 kepimi maske aracılığıyla boyadım ve her kepten sonra maskeyi değiştirdim.Maskenin üstü resmen ince bir tabaka boya oluyor ki açıkhavada boyamama rağmen.Demekki ben bundan önceki tüm boyaları ciğerime çekmişim, takmadıysanız sizde tabi...
Yine çalışırken mümkünse steril naylon eldivenler takmakta fayda görüyorum
---
Konu Bilgileri
Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar
Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)
Benzer Konular
-
LiFePo4 bataryalar hakkında bilgilendirme
By sarvenn in forum Elektronik BilgileriCevaplar: 106Son Mesaj : 06-05-2012, 22:22 -
Ezrun brushless motorlar hakkında bilgilendirme
By alport in forum MTCevaplar: 5Son Mesaj : 26-09-2011, 16:48 -
Tiner Konusunda Bilgilendirme ve Uyarılar
By sarp100 in forum RC Güvenlik ve İlkyardımCevaplar: 3Son Mesaj : 26-06-2011, 16:12 -
Esc konusunda yardım
By assos68 in forum Genel KonularCevaplar: 3Son Mesaj : 26-04-2009, 23:59


Üyelik tarihi
Nereden
Yaş
Alıntı ile Cevapla



