THK ve Satılan Modeller Hakkında Fikir Jimnastiği

Konu Bilgileri;

•  » Konudaki mesaj sayısı : 11
  •  » Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)

Bu Sayfayı Paylaşın :   Paylaş

Toplam 11 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 11 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Reklam Alanı
    Üyelik Tarihi Üyelik tarihi
    May 2008
    Nereden Nereden
    İstanbul
    Yaş Yaş
    35
    Merhabalar,

1 yılı aşkın bir süredir R/C modellerle ilgileniyorum. Bu süre içinde bu siteden çok şeyler öğrendim. Model uçak merakı çocukluğuma dayanıyor aslında. Babam Etimesgut'ta bir fabrikada görevli iken THK'unda park etmiş uçakları izlediğimi gören bir arkadaşı bana adını hatırlamadığım lastik motorlu bir model uçak alması ile başlamıştı bu merak. Uçaklara oldum olası meraklı idim zaten. Bu hediye merakımı daha da cezbetti ama o zamanlar yol gösterecek kimse olmadığı için çıtalar uçurtma olmak zorunda kalmış hevesim de kursağımı aşamamıştı. O zamanlar elimden tutan, yol gösteren ve internet olmadığından hobi de küllenip gitti.

Dönelim günümüze; internetin de etkisi ile yeniden meraklanıp araştırmaya başladım. Uyuz bir tip olduğumdan mıdır nedir kendi yaptığım uçakları uçurmak arzusu duyuyorum. Bu nedenle ARF ve RTF kitler bana çok cazip gelmiyor. Gel gör ki THK kendini RTF ve ARF'ye vermiş. Şöyle bir bakıyorum alınıp da yapılabilecek kit olarak bir tek Albatros var sanki. Yurtdışına dönelim diyorsun bu sefer de kargo ve gümrük problemi yolu tıkıyor. Sadece küçük kitleri almak mümkün oluyor. Büyük kitler fiyat olarak gümrüğe takılma riski taşıyor ve kargoları da neredeyse kit fiyatı kadar tutuyor. Bu cendereden çıkmak için THK'una güvenmek istiyor insan ama yaprak kımıldamıyor orada da..

Keza devlet de bu hobiye buz gibi. Bir çok ülkede eğitim sınıfında değerlendirilen model parçaları bizde lüks sınıfında vergiye tabi. Dışa bağımlı olmak da el kol bağlıyor. THK'unun satış sitesine bakın her yeri Çin kaplamış. En basit parçaları bile üretemiyoruz.

İçimi dökeyim dedim. Bu durumları eminim üstadlarımız yıllardır yazmış ve konuşmuştur. Benim de bu konuda üç-beş kelime lakırdım olsun diye yazıyorum bu konuyu.

Saygılarımla..

Konuya bir de şöyle bakalım:
    Uçak modelciliğini iki temel sınıfa ayırabiliriz.. Bunlardan birisi pilotaj ağırlıklı ikincisi imalat ağırlıklı. Yani kimi arkadaş (aynen benim gibi) ön planda uçak modelinin uçurulması aşamasına meraklıdır. Kimi arkadaş ise modelin inşasına merak duyar. Hatta bu arkadaşların bir bölümü statik modellerde harikalar yaratıyorlar.
    Tabii ki her iki yönü de güçlü arkadaşlarımız var ama genel ortalamaya bakacak olursak bu iki yönden biri her zaman ağır basıyor.
    ARF sistemi benim de aralarında bulunduğum birinci grup modelci için bir nimet. Özellikle kitten uçak yapmak için yeri, zamanı ve hepsinden önemlisi bende olduğu gibi yeteneği olmayan arkadaşların RC uçuş keyfini yaşayabilmeleri için mükemmel bir çözüm
    Ben eminim ki aramızda ARF'ci oranı kitci oranından fazladır. Tamam itiraf ediyorum, kolaycıyız, tembeliz ama durum bu.
    THK gibi kıt kaynaklı bir kurumun bu işin ticaretine girerken yapmış olduğu seçimi de bu nedenlerle doğru buluyorum. THK kurslarında yine klasik modelciliği öğretiyor. Ama satış konusunda RTF/ARF aırlıklı çalışıyor. Elde ettiği karı yangın söndürme uçaklarının finansmanında kullanan bir kurum için çok anormal bir durum olmasa gerek.
    Diğer yandan camiada istenildiği kadar denenmiş plan bulunması ve bu planlardan laser kesim yaptırılması mümkün. Bu konuda deneyimli arkadaşlarımız akla hayale gelmeyen oranlarda destek oluyorlar.
    Kısaca biraz araştırmayla değişik kitlere ulaşmak mümkün.
    Gelelim Çin olayına ve üretime. Üretim için pazar gerekir. Ülkemizde modelcilik pazarının ne düzeyde olduğu ortada. Böyle bir pazarda üretim yaptığınızda ortaya çıkacak maliyeti kimse karşılayamaz herhalde. Dolayısıyla Çin'den ürün getirtmek de bana göre anormal değil. Ama bence hepsinden daha önemli bir nokta var. THK'nun bu işe yoğun olarak girmesinin ülkemizdeki modelcilik piyasasına önemli bir etkisi oldu. Artık herhangi bir model mağazasına gidip pekala kabul edilebilir rakamlara birşeyler satın alabiliyorsunuz. Seneler öncesinin uçuk rakamları artık yok.
    Yani demem o ki THK'yı hor görmeyelim. Oradaki arkadaşlarımız kısıtlı imkanlarla inanılmaz işler başarıyorlar. İstanbul'dan bugün sipariş verip ertesi gün kutuyu kapınızda görüyorsanız, en ufak bir sorununuza hemen yardım alabiliyorsanız bana göre bu THK'nın büyük bir başarısıdır. Düşünün bir hobby mağazası online kredi kartı işlemi yapamıyor. Kredi kartınızı saatlerce internet kullanımına açık tutmanız gerekiyor ki siparişiniz onaylansın. THK ise Volkan Bey'in karşılıksız emek ve çabaları ile tıkır tıkır işleyen bir sisteme sahip.
    Eğer bizlerden farklı istekler gelirse (örneğin kitler gibi) zamanla o konuda da faal olacaklarına inanıyorum.
    Devletin bu hobiye buz gibi olması hiç şaşırtıcı değil. Devlet daha temel görevleri olan eğitim ve sağlık hizmetini sunamıyor ki iş modelciliğe gelsin.
    Ben de sizin başlattığınız lakırdıya bir farklı bakış açısı getirmek için yazdım!
    Ancak naçizane bir önerim olacak. Bu aletleri uçurmak çok kolay bir iş değil. O kadar el emeği ve göz nuru ile kitten yapılmış bir modeli daha ilk uçuşunda kırmamak lazım. Dolayısıyla isteseniz de istemeseniz de olayın pilotaj bölümüne ağırlık vereceksiniz. Bunun yolu da bana göre ARF'den geçiyor...

Apr 2008
    Nereden Nereden
    izmir
    Yaş Yaş
    60
    Haklısınız Sümer bey

May 2008
    Nereden Nereden
    İstanbul
    Yaş Yaş
    35
    Hocam,

Bakış açınız ve katkınız için teşekkür ederim. ARF vce RTF kitleri yadsımıyorum. Ki zaten evde henüz uçurmadığım ama sayenizde uçuracağımı düşündüğüm bir RTF kit var. RTF ve ARF elbette güzel ama elektrikli uçaklara bakıyorum 34 tane uçak var bu kategoride. 34'de 0 kit En azından 1-2 tane kit olsa mutlu oluruz. Yeteneği, zamanı ve yeri olan kişiler için kit yapmak zevkli bir şey. Şahsım adına söyleyim ben inşaattan daha çok hoşlanıyorum. Ama elbette uçmak da hoş bir şey.

THK'unu desteklemek noktasında farklı düşünmüyorum. Tek arzum işin mutfak kısmına da biraz destek çıkmaları.

Devletten beklentim ise bu hobiyi yapanlara destek olacak kanuni düzenlemeler yapılmasıdır. Gümrük ile ilgili bizi rahatlacak bir şeyler yapılması iyi olur. Madem Türkiye'de üretemiyoruz bari yurtdışından getirmek kolay olsun. Bize izin vermiyorlarsa hobi mağazalarına izin versinler. Çok fahiş fiyatlarla satılmadıkça ben hobi mağazalarından alışveriş yaparım. Lakin şu andaki vaziyette makasın ağzı çok açık. Yurtdışında 179 dolara satılan Futaba kumanda 499 tl yurt içinde. Bunu da yadsımıyorum. Dışarıdan legal yolla vergisini ödeyerek mal sokunca fiyat bu oluyor. E bu firmalar kar da edecek haliyle.

Sözün özü insanlar maddi ve manevi olarak kendilerinden pek çok şey vererek bu hobiyi yapmaya çalışıyorlar. Keşke biraz daha fazla destek alınabilse..

Saygılarımla..

May 2008
    Nereden Nereden
    HATAY-ANKARA
    Yaş Yaş
    21
    Alıntı cystein Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ............. Uyuz bir tip olduğumdan mıdır nedir kendi yaptığım uçakları uçurmak arzusu duyuyorum. Bu nedenle ARF ve RTF kitler bana çok cazip gelmiyor. ............
    CIk CIk hic duymamis olayim uyuzluk olur mu hic o modelcilik ruhudur.
    "evet ben yaptim hazir degil" diyebilme arzusudur
    O yuzden yalniz degilsiniz merak etmeyinModelciligi dolu dolu ancak boyle yasayabilirsiniz.Vaktiniz olmasa bile olsun.. yavas yavas da olsa kendi urununuz olsun.
    Çok bilenin,derdi de çok olur.

Apr 2008
    Nereden Nereden
    izmir
    Yaş Yaş
    60
    kendin plandan yapacaksan önce plan bul (sakın planıda ben cizecegim demeyin) sonra malzemeleri topla söz gelimi balsa levha ve cıtalar makul fiatla koçtaş larda satılıyor.Tutkal her yerde var sagolsun MDF japonu kaplama malzemesinde yaratıcı ol bak hangi alakasız malzemeden neler bulacaksın yaratacaksın Galiba bu forumdaydı tokyo terlikten uçak tekerlegi imalatı konusu vardı resimleri ile Yok hazır kit alacagım diyorsan eh sende bir yerde hazırcısın demek oluyor.Sıfırdan imal edecekler için herhangi bir satış sitesi ne gerekki?

THK'dan kit bekleyen arkadaşların bu isteklerini bıkmadan usanmadan iletmelerini öneririm. Gökçen Havacılık'taki arkadaşlar burayı izlemiyorlar.
    Kendilerine bu tür istekler ulaştıkça onlar da bu isteklere yanıt vereceklerdir.

Zaman ve yer sıkıntısı olanlar için ARF modeller can simidi.Bu nedenlere sahip olanlar haklılar.Lakin ARF modeli alıp uçurmanın bir marketten oyuncak alıp oynamakla arasında bir farkı olduğunu düşünmüyorm.ARF modeller kullananlar Pilotaj modellici yapıyorlar demek daha doğru olur gibime geliyor.

El emegi göz nuru bir modelin kırımı çok üzücü olabilir ama o modelin ilk uçuşunu yapmak en önemlisi hava görmenin keyfini ARF lerde bulamayacağınız kesin.
    Havacılıkta kurallar kanla, modelcilikte ise para ile yazılmıştır.Her kuralın altında bir olay, bir ders yatar.

May 2008
    Nereden Nereden
    İstanbul
    Yaş Yaş
    35

Yok hazır kit alacagım diyorsan eh sende bir yerde hazırcısın demek oluyor.
    Evet bu noktada özeleştiri vermek lazım Ben de kısmen hazırcıyım. Bir kutudan çıkan lazer kesim parçalarla inşaat yapmak daha keyifli geliyor Plandan çalışmayı belki ileride düşünürüm ama şu anda cazip gelmiyor. Şu anda en çok keyif aldığım şey kitten inşaat yapmak. Günah çıkartalım biraz da

Saygılarımla..

Apr 2008
    Nereden Nereden
    izmir
    Yaş Yaş
    60
    Suçlamak için yazmadım söz öyle uygun düştü sadece.Siz nasıl hoşlanırsanız öyle yapmak en tabii hakkınız bunda garip bir durum yok.Söz gelimi ben belki gençliğimdeki şartların mecbur etmesinden olacak her şeyi yoktan var etmekten hoşlanıyorum ama yapım parasını bile verip sadece uçuranlarda var

May 2008
    Nereden Nereden
    İstanbul
    Yaş Yaş
    35
    Suçlandığımı düşünerek yazmadım zaten. Söylediğinize katıldığımı belirtmek için özeleştiri vermek istedim Kafasına bir şeyi koymuş becerikli birisi için hiç bir engel söz konusu olamaz dediğiniz gibi. Ben yarı-hazırcı sınıfının bir üyesi olarak bazı şeyleri kendim yapmayı bazılarını da hazır almayı istiyorum

Literatüre yeni bir tanım ekleyelim; "Semi-Hazırlopçu Modelcilik"

Konu Bilgileri

Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar

Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)