Domuz gribi aşısı

Konu Bilgileri;

•  » Konudaki mesaj sayısı : 22
  •  » Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)

Bu Sayfayı Paylaşın :   Paylaş

Toplam 22 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Sayfa 1 Toplam 2 Sayfadan 12 SonuncuSonuncu

Reklam Alanı
    Arkadaşlar domuz gribi aşısı ve içerdiği yardımcı madde skualen ile ilgili çokça spekülasyon söz konusu. Karar vermenizde yardımcı olması açısından Dünya Sağlık Örgütü'nün sitesindeki yazının linkini, orijinalini ve çevirisini paylaşıyorum.

http://www.who.int/vaccine_safety/topics/adjuvants/squalene/questions_and_answers/en/index.html
    Squalene-based adjuvants in vaccines

What is squalene?
    • Squalene is a naturally occurring substance found in plants, animals, and humans. It is manufactured in the liver of every human body and circulates in our bloodstream.
    • Squalene is also found in a variety of foods, cosmetics, over-the-counter medications, and health supplements.
    • Squalene is commercially extracted from fish oil, and in particular shark liver oil. Squalene used in pharmaceutical products and vaccines is purified from this source.
    Is there squalene in vaccines?
    • Since 1997, an influenza vaccine (FLUAD, Chiron) which contains about 10 mg of squalene per dose, has been approved in health agencies in several European countries. Squalene is present in the form of an emulsion and is added to make the vaccine more immunogenic.
    • Squalene is being added to improve the efficacy of several experimental vaccines including pandemic flu and malaria vaccines which are being developed.
    Why is squalene added to vaccines?
    • Squalene is a component of some adjuvants that are added to vaccines to enhance the immune response.
    • MF59, an adjuvant produced by Novartis and added to the FLUAD flu vaccine, is such an example.
    • Squalene by itself is not an adjuvant, but emulsions of squalene with surfactants do enhance the immune response.
    What is known about the safety of squalene in vaccines?
    • Twenty two million doses of Chiron's influenza vaccine (FLUAD) have been administered safely since 1997. This vaccine contains about 10mg of squalene per dose. No severe adverse events have been associated with the vaccine. Some mild local reactogenicity has been observed.
    • Clinical studies on squalene-containing vaccines have been done in infants and neonates without evidence of safety concerns.
    Why do some people think squalene in vaccines carries a risk?
    • A few people have tried to link the health problems of Gulf War veterans to the possible presence of squalene in the vaccines these soldiers received.
    • One published report suggested that some veterans who received anthrax vaccines developed anti-squalene antibodies and these antibodies caused disabilities.
    • It is now known that squalene was not added to the vaccines administered to these veterans, and technical deficiencies in the report suggesting an association have been published.
    More information
    What is the relevance of anti-squalene antibodies and are these linked to squalene in vaccines?
    • Most adults, whether or not they have received vaccines containing squalene, have antibodies against squalene.
      - In one study the incidence of these antibodies appeared to increase with age.
    • In one clinical trial, immunization with the licensed flu vaccine containing squalene did not affect the frequency or titer of anti-squalene antibodies.
      (unpublished data shared with the GACVS by Novartis).
    Reference for first bullet point above
    Matyas G, Rao M, Pittman P, Burge R, Robbins I, Wassef N et al. Detection of antiboides to squalene III. Naturally occurring antibodies to squalene in humans and mice. JIM 286 (2004) 47-67
    Are squalene-containing vaccines safe?
    • Over 22 million doses of squalene-containing flu vaccine have been administered. The absence of significant vaccine-related adverse events following this number of doses suggests that squalene in vaccines has no significant risk. This vaccine has been given primarily to older age groups.
    • As this vaccine and new squalene-containing vaccines are introduced in other age groups, post-marketing follow-up to detect any vaccine-related adverse events will need to be performed.
    Page last updated: 21 July 2006
    Page last reviewed: 3 December 2008

Çevirisi:

Aşılardaki skualen bazlı adjuvanlar

Skualen Nedir?
    · Skualen bitkiler, hayvanlar ve insanlarda bulanan ve doğal yolla oluşan bir maddedir. Her insanın karaciğerinde üretilir ve kan dolaşımında bulunur.
    · Skualen ayrıca çeşitli besinlerde, kozmetik ürünlerde, reçetesiz satılan çeşitli ilaçlarda, ve sağlık ürünlerinde bulunur.
    · Skualen ticari amaçla balık yağından (özellikle de köpekbalığı karaciğeri yağından) üretilir. Farmasötik ürünlerde ve aşılarda buluna skualen bu kaynaktan pürifiye edilir.
    Aşılarda skualen bulunur mu?
    · Her bir dozunda 10 mg skualen içeren bir influenza aşısı (FLUAD, Chiron), 1997’den bu yana bir çok Avrupa ülkesi sağlık kurumlarından onay almıştır. Skualen bir emülsiyon formu içinde bulunmaktadır ve aşıları daha immunojenik kılmak için aşılara eklenir.
    · Pandemik grip ve sıtma aşıları da dahil olmak üzere bir çok deneysel aşının etkinliğini arttırmak için bu aşılara eklenmektedir.

Aşılara neden skualen eklenmektedir?

· Skualen, immun yanıtı arttırmak için aşılara eklenen bazı adjuvanların bir komponentidir.
    · Novartis tarafından üretilen ve FLUAD aşısına eklenen bir adjuvan olan MF59 buna bir örnektir.
    · Skualen tek başına bir adjuvan değildir. Ancak skualen emülsiyonları surfaktan ile birlikte antijenlere eklendiğinde immun yanıtı arttırırlar.

Skualenli aşıların güvenilirliği ile ilgili bilinenler nelerdir?

· 1997’den beri Chiron firmasının influenza aşısının (FLUAD) ile 22 milyon dozu güvenli bir şekilde uygulanmıştır. Bu aşıda doz başına yaklaşık 10 mg skualen bulunmaktadır. Bu aşı ile ilişkili ciddi bir advers olay ortaya çıkmamıştır. Hafif lokal reaksiyonlar gözlenmiştir.
    · Bebeklerde ve yenidoğanlarda skualen içeren aşılarla yapılan klinik çalışmalarda güvenilirlik şüphesini gösterecek bulgu elde edilmemiştir.

Bazı kişilerin aşılardaki skualenin risk taşıdığını düşünmelerinin nedeni nedir?

· Birkaç kişi, Körfez Savaşına katılan askerlerin yaşadığı sağlık sorunları ile bu askerlere uygulanmış olan aşılarda skualen bulunma ihtimali arasında bir bağlantı kurmaya çalışmıştır.
    · Yayınlanan bir bildiride şarbon aşısı uygulanan bazı eski askerlerde anti-skualen antikorları geliştiği ve bu antikorların özürlülüklere neden olduğu ileri sürülmüştür.
    · Bu gün, bu askerlere uygulanmış olan aşılara skualen eklenmediği bilinmektedir ve söz konusu bağlantıyı ileri süren raporun teknik yetersizlikleri çeşitli yayınlarda açıklanmıştır.

Anti-skualen antikorlarının konu ile ilgisi nedir ve bu antikorların aşılardaki skualen ile ilişkisi var mıdır?

· Erişkinlerin büyük bir bölümü, skualen içeren aşılarla aşılanmış olsunlar veya olmasınlar, zaten skualene karşı antikor taşımaktadırlar. – Bir çalışmada bu antikorların yaş ilerledikçe arttığı gösterilmiştir.
    · Yapılan bir klinik çalışmada da, skualen içeren lisanslı grip aşısı ile bağışıklanmanın anti-skualen antikorlarının titresini ve sıklığını etkilemediği gösterilmiştir. (GACVS ile paylaşılan yayınlanmamış Novartis verisi).
    Reference for first bullet point above (yukarıdaki çalışmaya orijinal sayfadaki linkten ulaşabilirsiniz)
    Matyas G, Rao M, Pittman P, Burge R, Robbins I, Wassef N et al. Detection of antiboides to squalene III. Naturally occurring antibodies to squalene in humans and mice. JIM 286 (2004) 47-67

Skualen içeren aşılar güvenilir midir?

· Skualen içeren grip aşısı ile 22 milyonun üzerinde doz uygulanmıştır. Bu kadar sayıdaki dozdan sonra aşı ile ilişkili anlamlı bir advers olay gözlenmemesi, aşılardaki skualenin anlamlı bir risk taşımadığını göstermektedir. Bu aşı primer olarak ileri yaş grubuna uygulanmıştır.
    • Bu aşı ve skualen içeren yeni aşılar diğer yaş gruplarına uygulandıkça, aşı ile ilişkili advers olayları saptayacak post-marketing izlem çalışmasına ihtiyaç olacaktır.
    Son güncelleme tarihi: 21 Temmuz 2006
    Son gözden geçirme tarihi: 3 Aralık 2008
    Dr. Altan Paç

Teşekkürler Bilgilendirme için, emeğine sağlık.

Üyelik Tarihi Üyelik tarihi
    Jan 2009
    Nereden Nereden
    Eskişehir..
    Yaş Yaş
    20
    Sümer abi bilgilendirmen için teşekkürler..
    Eskişehir Rc Club

Arkadaşlar başka bir bölümde domuz gribi aşısı için anket düzenlenmiş ve abuk sabuk, temelsiz, bilim ve tıp dışı ne varsa yazılmış, söylenmiş. Yönetimden o ilmeğin silinmesini rica ettim. İnsanları yanlış yönlendiriyor.
    1- Aşı ya da herhangi başka bir ilaç her zaman belirli riskler taşır. Biraz soğukalgınlığı belirtisi gösteren biri koşa koşa eczaneye gidip Novalgin + Lincocin iğnesi yaptırıyor ama domuz gribi aşısına karşı çıkıyorsa...
    2- Koruyuculuğu tartışmalı grip aşısını her sene yaptırıp bir de bununla övünen birisi koruyuculuğu son derece yüksek domuz gribi aşısına karşı çıkıyorsa...
    3- Sağlıklı yaşayacağım diye gidip avuç avuç vitamin tüketen birisi domuz gribi aşısındaki bazı maddelerden çekindiğini söylüyorsa...
    4- Sağlık konusunu siyasi bakışla değerlendirenler varsa...
    5- Sen, ben aşı yaptırmayınca devletin Novartis'e para ödemeyeceğini zannedenler varsa...
    6- Aşı yaptırmamaya karar veren devlet büyüklerinin bazı özel sağlık nedenleri olabileceğini anlayamayanlar varsa...

söyleyecek birşey kalmıyor...

Abi bilgiler için sağol. Bende herkese bunu anlatmak istiyordum. Her ilacı kullanırız hatta senelerdir grip aşısı oluruz ama olay medyaya düşünce her doğrunun nedense yanlış olduğunu görürüz

^^TEAM MOKOKO^^

Sep 2005
    Nereden Nereden
    İstanbul
    Yaş Yaş
    37
    Sümer Bey,düşüncelerinize canı gönülden katılıyorum.Dünyada aşı yapılmadığından dolayı ölen 1 milyon çocuk varken,hala aşıyı tartışabiliyoruz.

Bir şey olmuyorsα yα dαhα iyisi olαcαğı için yα dα gerçekten de olmαmαsı gerektiği için olmuyordur.

Sümer bey,
    Benim merak ettiğim şu;
    Doğal yollardan domuz gribi olunmuş ve atlatılmışsa yinede aşı olmaya gerek varmıdır ? Yada aşının faydası varmıdır ? Başka bir açıdansa zararı varmıdır ?
    Bunu sorma nedenim, zannımca birçoğumuzun farkında bile olmadan bu hastalığa yakalanıp atlattığımız kanaatine varmış olmamdandır.
    Böyle bir durum söz konusuysa, bağışıklık kazanılmış olması ihtimali mümkünmüdür ?
    Konu ufoz tarafından (19-11-2009 Saat 01:37 ) değiştirilmiştir.

Jul 2008
    Nereden Nereden
    İstanbul
    Yaş Yaş
    57
    Mümkün değil,zaten öyledir.(Fahri dr unuz A.O.)
    Dago Red,PT 19,Su31,Soprano,SupraFly,,Diabolo,TTChampion45L,Wilga JBA 56Fx5 ABC,JBA 56R,SK 80R, NGH9CC,Futaba7C/ASSAN 2,4Fuel:Boğma**Soprano Sevenler Cemiyeti bşk.#1**

H1N1 genelde sürekli bağışıklık bırakıyor. Geçirilmiş ise aşı gerekli değil. Zaten o nedenle 1940'lı yıllarda hayatta olanların H1N1 riski çok düşük olarak kabul ediliyor (o zamanki salgın dolayısıyla).

Kimseyi yanlış yönlendirmek istemem,sadece kendi düşüncelerimi açıklıyorum.

Nerdeyse tanıdığım her doktora bu aşıyı sordum.hepsinin aşağı yukarı verdiği cevap birbirine çok yakın. Mesela annemin doktorlarından birisi Cerrahpaşa Nükleer tıp anabilimdalı başkanı. ünvanı profesör.bana özetle , bir hastalığın sebebinin tespiti , buna metabolizmaya zarar vermeyecek şekilde müdahale edecek olan ilacın etken maddesinin araştırılması , bunun ticari şekilde üretilecek hale getirilmesi , kobaylarda ve gönüllülerde denenmesi sürecinin yıllar alacağını H1N1 virüsü için bu sürecin çok hızlı ilerlediğini belirtti.

bu ilacı 4 farklı firma üretiyor ve tüm dünyada beklenen satış rakamı toplam 41 milyar Amerikan doları, her ne kadar bu ilacın Türkiyede kullanımına Ankara hıfzıssısıha tarafından yapılacak kontrolden sonra karar verileceksede ilaç firmalarının maddi gücünden dolayı , bu denetimin ilaç firmaları tarafından , doktorlara telkinlerde bulunarak etkilenebileceği ( artık tehdit de demedi , rüşvette demedi ) ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirtip , ilacın uzun vadeli yan etkilerinin bilinmediğini , piyasada bulunan bazı ilaçların uzun zaman sonra yan etkilerinin ortaya çıktığından sebep toplatıldıkları ve üretimden kaldırıkdıklarını belirtip , kendisinin ve cerrahpaşadaki çoğu doktorun bu aşıyı yaptırmayı düşünmediklerini söyledi.

bunu herhangi birisi söylemiyor , bunu istanbulda hem fakülte hemde araştırma hastanesindeki bir profesör söylüyor , hoş her ne kadar ekfeksiyon uzmanı olmasa dahi anlayabildiğim kadarıyla tıp alanındaki nerdeyse herkez harıl harıl bu aşıyı araştırıp , enfeksiyon uzmanı doktorlarında fikrini alıp kendisine bu aşının yapılıp yapılmaması kararını veriyor.

kaldı ki marmara depreminden sonra 2. kez bilim adamları bir konuda derin fikir ayrılıklarına düşüyorlar. bu ülkede çernobil faciaasından sonra ,bir bakan ekranlara çıkıp radyansonsuz olduğu göstermmek için çay içip , halka bir tehlikenin olmadığını söyleyip gönül rahatlığıyla çay içebilirsiniz . aynı kişi yıllar sonra yine ekrana çıkıp , evet vardı ama çaycı zarar mı etsin dedi.

Sağlık bakanımız ekranlarda bu aşıyı oldu , hoş acaba hakikaten halka reva görülen H1n1 aşısı mı oldu yoksa başka bir şey mi ondan bile şüphelenir oldum.siyasetçilere güvenim hiç bir zaman olmadı .uzun vadeli yan etkileri bilinmeyen bir aşıyı yaptırmayı bende düşünmüyorum.

Bunun nedeni ise şöyle açıklayayım. Bu hastalık bünyesi ve savunma mekanizması zayıf insanları öldürüyor.

Dünya sağlık örgütünün verdiği rakam lar şöyle

Bölgeler Vaka Ölüm
    WHO Afrika Bölge Ofisi (AFRO) 14868 103

WHO Amerika Bölge Ofisi (AMRO) 190765 4512

WHO Doğu Akdeniz Bölge Ofisi (EMRO) 25531 151

WHO Avrupa Bölge Ofisi (EURO) 78000 En az 300

WHO Güneydoğu Asya Doğu Bölge Ofisi (SEARO) 44661 678

WHO Batı Pasifik Bölge Ofisi(WPRO) 149711 516

Yani en büyük önlem bünyeyi sağlam tutmak, kalabalık ortamlarda maksimum önlemi almak.bu arada satılan dezenfektanlar ve maskelerden , halkın bilinçlenmesinden dolayı nezle , grip salgınlarınında ciddi oranda azalacağını düşünüyorum

1- Dezenfektanlar ya da maskeler sadece kişisel mastürbasyon. Hiçbir koruyuculukları yok.
    2- Kimse "bünyesinin" ne kadar sağlam olduğunu ya da olmadığını bilemez. H1N1'den mutlaka ölmek şart değil. Haftalarca işten güçten kalmak da ciddi bir risktir. Ayrıca "bünyeyi" kuvvetlendiren ilaçlarda skualen maddesinin sıklıkla bulunduğu da bir gerçek.
    3- Ölüm konusunda "bünyenin" sağlamlığının hiçbir garantisi olmadığı da bilimsel bir gerçek. Özellikle de yaş küçüldükçe yani normalde "bünye" sağlamlaştıkça ölüm riski artıyor.
    4- İlaçların uzun vadeli yan etkilerine bu kadar önem veren değerli meslektaşlarım bol keseden kolesterol düşürücü ya da antibiyotik yazarken kişilik bölünmesi mi yaşıyorlar acaba diye merak ediyorum.
    5- Bilimsel kararlar ve sağlık kararları "trendlere" göre verilmemelidir.
    6- Aşı olmamak bir kahramanlık değildir.
    7 - Ben de İstanbul Tıp Fakültesi'nin bir Genel Cerrahi Profesörüyüm ve AŞIMI YAPTIRDIM...

Tabii ki her erişkin kendi kararını verecektir. Yeter ki akılcı parametrelerle versin.

Örneğin her sene düzenli olarak grip aşısı yaptıran milyonlarca Türk vatandaşı aslında aynı kaygıları o aşı için de taşıması gerekirken, koruyuculuğu standart grip aşısından çok daha yüksek olan (çünkü virüs ve antijenik yapısı belli) H1N1 aşısından neden kaçınır anlayamıyorum. Bana tutarsızlık gibi geliyor.

H1N1 aşısı olmam diyen bir hekim eğer her sabah avuç avuç "bünye" kuvvetlendirici vitamin ve gıda katkısı alıyor ise bunun adı sadece samimiyetsizlik olabilir.

Allah korusun ama önümüzdeki haftalarda Cerrahpaşa'dan bir profesör domuz gribinden ölecek olursa muhtemelen şu an aşıdan kaçınan ve başkalarını da yönlendiren hocalarım fikirlerini değiştireceklerdir!
    Konu Sümer Yamaner tarafından (19-11-2009 Saat 17:09 ) değiştirilmiştir.

Oct 2008
    Nereden Nereden
    İSTANBUL
    Bilgilendirme emeğiniz için teşekkür ederiz..

Ancak TR deki hiç bir sağlık kuruluşu veya medya bu açının yurt dışındaki yan etkilerinden bahsetmıyo...

Amerikada 90 kişi açı sonrası felç geçirmiş bazısı geçiçi bazıları kalıcı.. En basit ve aile doktorumuzdan ögrendiğim bilgiyi paylaştım..

Şahsi olarak olmayı düşünmüyorum..

Sümer hocam , Tıp veya eczacılık ile uzaktan yakından alakam yok. ( bir hukuk bürosu yönetirim ) , elbette her insanın karar verirken yaptığı kıyaslama ve parametreler farklı olacaktır. Tahmin ediyorum ki ben ve benim gibi çoğu insanın bu aşıyı yaptırırıp yaptırmamamktaki karasızlığının asıl sebebi , tıp camiiasının olumlu veya olumsuz ortak bir fikir belirtememesidir.elbette her ihtimali göz önünde bulundurmak lazım.ama tıp aleminde bile 50 kişiden 50 farklı yorum çıkıyorsa kafamızın karışması normal değilmidir ? Normalde doktorumun yazdığı reçetedeki ilacı sorgulamam , prospektüsünüde okumam. ancak bu aşı gerek görsel medyada ve gerekse basında öyle yerlere çekildiki insanın ister istemez kafası karışıyor.

Bir de Sümer hocam , eğitiminiz ve konumunuzdan dolayı bizlerden çok daha iyi yorum ve araştırma imkanız olduğunuzdan dolayı ,eğer yanıtını biliyorsanız cevap vermenizi rica edeceğim. H1N1 virüsü olduğu tespit edilen hastalara ne türlü bir tedavi yapılıyor. ?

@VectraOPC
    Siz birçoğumuzun en ufak bir kırıklıkta leblebi gibi yuttuğu Augmentin adlı ilaç nedeniyle bir hekim arkadaşımızın karaciğer yetmezliğinden öldüğünü de biliyor musunuz?
    Aşı yapılması planlanan risk gruplarına bu yan etki bilgileri abartılı olarak veriliyor. Okullardan gönderilen onam formlarında tümü yazılı.
    Tıp iki kere ikinin hep dört ettiği bir bilim değildir. Her zaman OLASILIKLAR söz konusudur. Hekimler de önlerindeki seçeneklerin olasılıklarını göz önünde bulundurarak tedavi kararlarını verirler.
    Birim süre içinde bir kişinin H1N1 gribinden ölme olasılığı aşıdan ölme olasılığından yüksek ise aşı önerilir.
    Eğer gerçekten derdimiz aşının yan etkileri ise marketten alacağımız sosisleri yerken de bunu hesaplamalıyız. Çünkü o sosislerin içerdiği nitritlerin oluşturduğu risk H1N1 aşısından kat kat fazla.
    NOT: Aile doktorunuz bu bilgiyi nereden almış???

@Deli cerkes
    H1N1 aşısının bu duruma getirilmesi planlı bir uygulama olabilir. Henüz yeterli miktarda aşı getirtilemediği için insanların aşıdan bir süre de olsa uzak durmasının sağlanması planlanmış sanıyorum.
    H1N1 virüsü olduğu belirlenen hastalara durumlarına göre tedavi yapılıyor. Antiviral bir ilaç var (adını yazmam doğru olmaz). Gerektiğinde o da kullanılıyor. Ama hastaların büyük çoğunluğu hastalığı ayakta geçiriyorlar. Temel sorun solunum sistemi olduğu için özellikle solunum yolu infeksiyonu varlığında hastaneye yatırmak ve yakın takip etmek gerekiyor.
    Herşeye rağmen virüslerle oluşan hastalıklarda gerçek anlamda bir tedavi yok. O nedenle de korunma (yani aşı) çok büyük önem kazanıyor.

Açıklamanızı doğrumu anladım Hocam ?

Basında ve medyada kopan bu bütün bu karşıt görüşlülük ve fikir ayrılıkları, aslında , yeterli miktarda aşı olmadığı için , halktan aşırı talep gelmemesi için önceden yapılmış bir plan mı ? Eğer sizce böyleyse bu planı ilaç firmaları maddi endişelerden dolayı yapamayacağına göre , sağlık bakanlığı veya hükümetin veya bir başka gücün günü kurtarmak için yaptığı bir kurgumu ? karşıt görüşte açıklama yapan akademisyenler , sizce belli bir yaptırım altında mı bu yönde açıklama yapıyorlar ?

Kabalığımı mazur görün hocam. ama daha iyi anlaşılması için soruyorum . mesela size bir makam veya bir birim , bu meselede veya herhangi bir başka meselede kendi istedikleri yönde açıklama yapmanız yönünde telkinde bulunsa , siz olsanız yaparmısınız ?

Dikkat ederseniz "sanıyorum" dedim. Sadece bir tahmin...
    Birilerinin birilerine talimatla açıklama yaptırtması bence mantıklı değil. Hemen hiçbir öğretim üyesi bu tür bir baskıya boyun eğmez bana göre. Zaten böyle birşeyi kabul edersem bu ilmekte yapmakta olduğum açıklamaları da bu yönde değerlendirebilir ve benim de biryerlerden aldığım talimatla sizleri aşıya yönlendirmeye çalıştığımı düşünebilirsiniz.
    Halbuki ben farkındaysanız güvenilir ve tarafsız bir kuruluşun (Dünya Sağlık Örgütü) web sayfasından alınmış verileri sizlere aktardım. Yani tamamen objektif olmaya çalıştım. Kimseye de mutlaka aşı olun demedim.
    Ben aşı oldum. Hatta az önce iki kızıma ve eşime de aşı yaptım. Bence bakış açımı ve konu hakkındaki görüşlerimi yeterince net olarak anlatıyor bu durum...

Haa bu arada yazmayı unuttum. Aşı yaptırmamanın en sık rastlanan ama asla itiraf edilemeyen nedeni iğne korkusudur...

Bizim sınıfta ben dahil 2-3 kişi aşı olacağız.Diğerlerine göre biz kobayız.

Hocam umarım sizi kızdırmamışımıdır. elbette samimiyetinizden en ufak bir şüphe yok.hele hele akademisyenlerimizin , kıymetli hocalarımızın , mevcut iktidarda olan hükümetin , bakanlığın veya bir başka kurumun baskı veya talimatlarına aynen uyacağı veya dümen suyuna girecekleri ihtimalinin olmadığını , hepimizin malumu.

Mesleğimden dolayı , önümüze gelen her olayı ,her konuyu her yönüyle , küçükte olsa bütün olasılıkları gözönüne alarak yorumlamaya alıştım. ( Meslek hastalığı işte )

Tıptan verdiğiniz örneği ben hukuktan vereyim. Hukukta 2 kere 2 nin kaç ettiğini bırakın davalı davacıyı , davaya bakan hakim ve iddia makamı savcı bile bilmez , kanun çok açıktır , olay bellidir. ancak davaya bakan mahkemedeki hakim veya hakimlerin yorumu kişiden kişiye farklıdır.öyle bilgiler belgeler çıkarki bir anda olay tamamen farklı bir yöne girer. olay hakkında kat'i karar verirsiniz , son anda kanun değişir.yenisinin çıkmasını beklersiniz.yeni kanun aleleacele yapıldıysa , olayınız yeni kanunda yoksa yandınız eskiside iptal , başlarsınız bakanlar kurulu kararı çıkmasını beklemeye , birde dosyanız çokya yandınız , yıllarca sürer o dava, dolayısıyla hukukçu milleti ağırdan almayı sever. son duruşmada asıl vuruşunu yapar. galiba bende böyleyim .öyle davalarda öyle kararlarla karşı karşıya kaldık ki , anlatsam kimse inanmaz. çevremdeki insanların aşı olup , iddia edilen yan etkilerin oluşmadığını görmeden , ikna olmayacağım gibi.aslında asıl kararımı şöyle vermeyi düşünüyorum. en baştanda dediğim gibi tıbbiye veya farmakoloji eğitimi almadım .Bu aşıyı sakın olmayın diyecek kadarda bilgi,belge ve somut delil sahibi değilim. ancak konu hakkında en iyi bilgi sahibi , enfeksiyon uzmanlarının bu aşının yan etkilerinin , iddia edildiği gibi olmadığına dair , sokaktaki vatandaşı ikna edici şekilde açık ve net bilgiler açıklanmadıkça , yaptırmayı düşünmüyorum.

Maksadımı aşan yazılar yazıp , sizi kızıdırdıysam sizden ayrıca özür diliyorum hocam . vatandaşın aklı karışık. basında veya medyada bu kadar farklı açıklamalar olmasa , kimse bu aşıyı sorgulamaz , gidip paşa paşa aşısını olur.ama her kafadan bir ses çıkıyor.insanlar ikilemde kalıyor. Toplumca paranoyak olduk.
    Konu Deli cerkes tarafından (20-11-2009 Saat 00:22 ) değiştirilmiştir.

Kızdırmak kızmak falan söz konusu değil. Ancak hukukçu olduğunuza göre bazı şeyleri daha iyi anlıyor olmanız gerekir.
    Zira...
    Ben çıkıp "mutlaka aşı olun" desem ve bir milyon kişiden birinde ciddi yan etki ortaya çıksa beni mahkemeye verir mi? Verir. Siz onun avukatlığını üstlenir misiniz? Üstlenirsiniz. Avukatlığı üstlenince bana akla hayale gelmeyen ve ipe sapa gelmez suçlamalar yöneltir misiniz mahkemede. Muhtemelen evet. ("Siz" kişi olarak siz olmak zorunda değilsiniz, herhangi bir hukukçu olabilir). (NOT: Deneyimle sabittir!)
    İşte bu nedenlerle aklı başında hiçbir hekim "aşı olun, zararsızdır" diye beyanat veremez. Çünkü az da olsa bir risk vardır. Vatandaşın anlaması gereken nokta bu riskin diğer aşılardan fazla olmadığı hatta leblebi gibi içtiği antibiyotik ve vitaminlerden daha düşük olduğudur.
    İşin ilginç tarafı, hukuk ne yazık ki "aşı olun" diyen hekimi mahkum eder de "aşı olmayın" diyenler başkalarına zarar da verseler birşeycik olmaz.

Konu Bilgileri

Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar

Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)