Ilk yardim

Konu Bilgileri;

•  » Konudaki mesaj sayısı : 11
  •  » Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)

Bu Sayfayı Paylaşın :   Paylaş

Toplam 11 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 11 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Reklam Alanı
    Bana öyle geliyorki acil bir durumda hele hele saniyelerin önemli olduğu İLK YARDIM konusunda ben dahil çoğumuz konu hakkında bilgi sahibi değiliz, yada biliyorsak bile eksik veya çok eski bilgilere sahibiz.

Aramızda tıp eğitimi almış arkadaşlarımız var. Rica etsem acaba bilgilerini paylaşabilirlermi ?
    Yada son günlerin değimiyle SANAL bir kurs tertip ederlermi (Özellikle model uçak uçururken oluşacak kazalarda gerekli olabilecek ilk yardım konusunda) ?

Bu arada ilk iki soruyu sorayım.
    Aracımızda/yanımızda olması gereken ilk yardım malzemesi nedir. Bunların son kullanım süreleri varmıdır ?
    Diyelimki malzeme tamam herşey var. İlk yardımı nezaman ve nasıl uygulayacağız ?

Hafta sonu aracımdaki ilk yardım çantasını kontrol ettim. Yara bandı kalmamış. Ama zaten içindeki yara bandıda genel amaçlı küçük çizik ve yaralar için kullanılacaklardan. Sanırım yetersiz deyip, daha büyük yara bandı aldım. Tentürdiyot var ama 4 yıllık. Kullanılabilirmi değiştirmelimiyim. Bir kaç sargı bezi. Birde gazlı bez var. Sanırım bunlar yeterli değil. Başka ne taşımak emniyet açısından faydalı olur. Örneğin kan taşı olmadığını gördüm ve berberimden tek kullanımlık kibrit çöpü şeklinde olan kan taşlarından istedim...

MODERATÖRE NOT : Konu başlığını büyük harf yapabilriseniz sevinirim.
    Konu ufoz tarafından (22-12-2009 Saat 02:57 ) değiştirilmiştir.

Üyelik Tarihi Üyelik tarihi
    Apr 2004
    Nereden Nereden
    ISTANBUL
    Yaş Yaş
    36
    İlk yardım : Kısaca sağlık görevlileri olay yerine gelene kadar hastanın durumunun kötüye gitmesinin engellenmesidir.
    Yani amaç hastanın durumun kötüleşmesine engel olmak yada yaşamının korunmasını sağlamaktır.
    Bu durumları sağlamak için sağlık görevlileri gelene kadar hiç bir ilaç kullanılmamalıdır.
    Yardımda bulunacak kişilerin soğukkanlı olması hastayı sakinleştirmesi sağlık görevlilerine haber vermesi ve sağlık görevlilerin oraya ulaşımını sağlmak için çevrenin boşaltılması genel yapılması gerekenlerdir.
    İlk yardımın ABC si
    A: Soluk yolunun açılması : ağız içersinde bulunabilecek yabancı cisimlerin çıkarılması takma dişin çıkarılması vb.
    B : Solunumun düzeltilmesi : bilinci yerinde olmayan hastaların dili geriye gidip solunum yolunu tıkayabilir bunun için sert düz bir zeminde sırt üstü yatırılan hastanın başı geriye çekilip çene yukarı kaldırılır.
    C: Dolaşımın sağlanması : kalp durmuşsa kalp masajının yapılması
    (A,B,C : ingilizce terimlerin ilk harfleridir)

( bu söylenenlerin ancak uygulamalı bir eğitim aldıktan sonra yapılabileceği unutulmamalı)

Model uçaklarla gelebilecek kazalarda aklıma ilk gelen yaralanmadır. Pervanenin yapabileceği yaralanmada yaralanan uzuv kalp seviyesinin üstünde tutulmalı gazlı bez ile sıkıca bastırılmalı kanama durmadığı takdirde kanama yerinin 5cm yukarsından (aşırı sıkı olmamak kaydıyla) bandaj uygulanmalı.
    Yanıklarda kesinlikle yanık üstüne ot toprak diş macunu vb maddeler sürülmemeli üzerine direkt buz konulmamalı çeşme suyu ile yıkanmalı üzerinde oluşan baloncuklar kesinlikle patlatılmamalıdır. Çeşme suyu ile yıkandıktan sonra gazlı bez ile örtülerek sağlık kuruluşuna gidilmeli.

Kısaca : Kanama varsa kontrol edilir yaranın kirlenmesi engellerinir eğer kopan parçalar varsa ıslak bir gazlı beze sarılıp bir naylon torbaya konulur,bu torba da içi buz dolu başka bir torbaya konulur.

Araçlarda aşağıda belirtilen ilk yardım malzemeleri bulundurulması zorunludur.

Büyük sargı bezi (10 cm x 3-5 m) 2 Adet
    Hidrofil gaz steril (10x10 cm 50’lik kutu) 1 Kutu
    Üçgen sargı 3 Adet
    Antiseptik solüsyon (50 ml) 1 Adet
    Flaster (2 cm x 5 m) 1 Adet
    Çengelli İğne 10 Adet
    Küçük makas (paslanmaz çelik) 1 Adet
    Esmark bandajı 1 Adet
    Turnike (En az 50 cm örgülü tekstil malzemeden) 1 Adet
    Yara bandı 10 Adet
    Alüminyum yanık örtüsü 1 Adet
    Tıbbı eldiven 2 Çift
    El feneri 1 Adet

Bunlar dışında buluşma yerine giderken buz aküsü, küçük yanıklar için yanık merhemi bulundurulabilir.

İlk yardım çantasında bulunan antiseptik solüsyonların üzerinde son kullanma tarihleri vardır ancak açılmamışsa 1 sene, kullanılmış ise 1 gibi kısa sürelerle yenilenmesi faydalıdır.Ancak bir süredir açık yaraya oksijenli su yada tendürtyot uygulanması tartışılan bir konudur.

İlk yardım konusunda analtılacak çok şey var ilk etapta aklıma gelenleri yazdım. Konu ilerledikçe eklemeler olacaktır.

Apr 2004
    Nereden Nereden
    ISTANBUL
    Yaş Yaş
    36
    Sağlık Bakanlığı 2004 yılının Mart ayında yayınlamış olduğu bir yönetmelik ile ülkemiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren özel ve resmi tüm işletmelerin, çalışanlarının belirli bir bölümünün 16 saatlik Temel İlkyardım Eğitimi almasını zorunlu hale gelmiştir. Bu eğitimler her ilin il sağlık müdürlüğünden eğitim verme yetkisini almış kurumlar tarafından verilmektedir. Toplam 16 saat olan eğitim 2 gün sekizer saat veya 4 gün 4’er saat olarak verilebilmektedir. Eğitimler en az 8 en fazla 20 kaıtılımcının katılımı ile gerçekleştirilmektedir. Eğitim sonunda eğitime katılan kişilerin adına sertifika ve kimlik kartları düzenlenmektedir. Kurs ücretleri her ilin bağlı bulunduğu il sağlık müdürlükleri tarafından belirlenmektedir. Müdürlüklerin belirlediği alt ve üst limitlerin dışında herhangi bir ücret söz konusu değildir.

Ali Bey'in aktardığı temel ilkyardım ilkeleri tabii ki çok önemli (ABC).
    Ancak ben hekim olmayan birine kısa kurslarla gerçek anlamda bir ilkyardım eğitimi verilebileceğine pek inanmıyorum. Ama konumuz bu değil...
    Ben size basit yaralanmalar konusunu biraz açayım. Bir kere trafik seti denilen ucubede bulunması zorunlu olan hiçbirşeyin aslında bulunması zorunlu değil. Çünkü orada yazılı hemen hiçbirşeyin yaralanmalarda kullanımı yok!
    Bir yaralanmada ciddi bir kanama olup olmadığına bakacaksınız. Eğer kanama var ise temiz bir bez (varsa gazlı bez) ile tam yaranın üzerine sıkıca bastıracaksınız. Turnike uygulamasını bilmeyen birinin yapması yarardan çok zarar getirecektir. Yine de baskı ile kanamayı kontrol edemiyorsanız turnike denenebilir. Turnike her zaman tek kemikli yere yapılır. Yani önkol dediğimiz ya da baldır dediğimiz bölgeye değil daha üste (dirseğin ve dizin üstüne).
    Turnike eğer yeterince sıkı olmazsa kanamayı azaltacağına artırır!
    Açık yaralara ASLA antiseptik sürmeyeceksiniz. Tentürdiyot ve benzeri maddelerin kullanımı kesinlikle hatalı. İlkyardım çantasında bir litrelik poşet içinde serum fizyolojik bulundurup yarayı bununla yıkamak ideal yaklaşımdır. Yoksa bildiğiniz SU kullanılır. Aşırı toz toprak bulaşık yaralara bu ilk temizlik sonrasında oksijenli su dökebilirsiniz. Bunun amacı derin mekanik temizlik sağlamaktır.
    Kanama durdu ve yara temizlendi ise üzerine bir kat gazlı bez kapatıp en yakın sağlık kuruluşuna götürürsünüz.
    Başka bir başlıkta tetanos konusunu tartışmıştık zaten.
    Kopan bir parça varsa da ASLA antiseptikle temas ettirilmeden yıkanıp Ali Bey'in anlattığı buzlu torbalama işlemi ile emniyete alınmalıdır.
    Özellikle büyük helikopterler ve patlarlı modelleri kullanan arkadaşların sahaya mümkün olduğunca yanlız gitmemeleri ilkyardım açısından büyük önem taşımaktadır.

Oct 2009
    Nereden Nereden
    İstanbul
    Yaş Yaş
    31
    acil durumlarda 112'nin artık motorize ekiplerle olay yerine çok hızlı geleceklerini geçen sene haberlerde görmüştüm

modelcilikte maketbıçağı sıkça kullanılır, ellerde kesilme ihtimali yüksektir, küçük kanamaları durdurmak için kanama yerinin üzerine diğer elle vaya parmakla sıkıca bastırılmalı ve en az üç dakika beklenmelidir, kanama bu şekilde durabilir, sonra musluk suyuyla yıkanmalıdır, su seyrelttiği için kanama yerinde mikroplardan temizlenmeye yeterli olacaktır..
    Konu eca tarafından (29-12-2009 Saat 10:53 ) değiştirilmiştir.
    AYYILDIZLI HİLALDE İKBALİM VAR a pumping heart for hpi savage

Jul 2008
    Nereden Nereden
    İstanbul
    Yaş Yaş
    57
    Hekimler in affına sığınarak,(çok kızıyorlar ben böyle deyince ama tek başına iken bazen çok kurtarıcı olabiliyor,ben birkaç kere kendimde denedim)
    Kesiklerde bildiğimiz CA yapıştırıcıyı,yarayı temizleyip(yıkayıp) kenarlarını birleştirdikten sonra biraz bolca üzerine tatbik ederseniz hem anında kanı durduruyor,hem yarayı bloke ediyor,size hastane veya gerçek müdahale için epey zaman kazandırıyor.
    Dago Red,PT 19,Su31,Soprano,SupraFly,,Diabolo,TTChampion45L,Wilga JBA 56Fx5 ABC,JBA 56R,SK 80R, NGH9CC,Futaba7C/ASSAN 2,4Fuel:Boğma**Soprano Sevenler Cemiyeti bşk.#1**

Alıntı aozgen Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Hekimler in affına sığınarak,(çok kızıyorlar ben böyle deyince ama tek başına iken bazen çok kurtarıcı olabiliyor,ben birkaç kere kendimde denedim)
    Kesiklerde bildiğimiz CA yapıştırıcıyı,yarayı temizleyip(yıkayıp) kenarlarını birleştirdikten sonra biraz bolca üzerine tatbik ederseniz hem anında kanı durduruyor,hem yarayı bloke ediyor,size hastane veya gerçek müdahale için epey zaman kazandırıyor.
    Doğru! Artık kızmıyorum. Kendimde de kaç kere yaptım bu uygulamayı.
    Ancak hala bizim kullanmakta olduğumuz CA'nın doku güvenliği konusu bir soru işareti. Kanserojen olma riski taşıyor. Ancak sahada soluduğumuz onca egzosttan sonra iki damla CA ne yapar onu da bilemem!

Jul 2008
    Nereden Nereden
    İstanbul
    Yaş Yaş
    57
    Abi CApon u modelde kullanırken öyle kokular yayıyor ki valla parmağa dökülen de aynen dediğin gibi ihmal edilebilir miktar kabul edilebilir.Herşey bir yana,tıkanmış şişe ucunu kızgın iğne ile açarken çıkan kötü kokulu,bol dumandan tırsıyorum asıl.
    Dago Red,PT 19,Su31,Soprano,SupraFly,,Diabolo,TTChampion45L,Wilga JBA 56Fx5 ABC,JBA 56R,SK 80R, NGH9CC,Futaba7C/ASSAN 2,4Fuel:Boğma**Soprano Sevenler Cemiyeti bşk.#1**

Oct 2009
    Nereden Nereden
    İstanbul
    Yaş Yaş
    31
    Alıntı aozgen Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Abi CApon u modelde kullanırken öyle kokular yayıyor ki valla parmağa dökülen de aynen dediğin gibi ihmal edilebilir miktar kabul edilebilir.Herşey bir yana,tıkanmış şişe ucunu kızgın iğne ile açarken çıkan kötü kokulu,bol dumandan tırsıyorum asıl.
    deneyimlerime göre japon buharı dikey olarak yukarı doğru yükseliyor, eğer gözlerimiz japon dökülen yerin hemen üst kısmında durursa gözler de etkileniyor ve şiddetli bir yanma oluyor, çok tehlikeli, ama yan taraftan bakınca gözlere herhangibir buhar vaya zarar gelmiyor gibi, dikkatli kullanmak gerekli..

burna gelen japon buharına çozüm bulamadım, o saniyelerde nefesimi tutuyorum

artık japonlar daha büyük kutularda bol miktarda satılıyor, akmaya başladığı zaman çok miktarda japon bir anda boşalabiliyor, dikkat etmek gerek..

ayrıca orjinal japon markası 502 "evobond" dur, diğerleri yani elbabond, nurcellbond, vs.. bunlar taklit ürünler ve yapıştırma gücü çok daha az bilginize, eminönünde bir yer keşfettim, orjinal japon "evobond" çok ucuza satılıyor o dükkanda, merak edenlere özelden söyleyebilirim..
    Konu eca tarafından (01-01-2010 Saat 00:31 ) değiştirilmiştir.

Jun 2009
    Nereden Nereden
    İstanbul
    Yaş Yaş
    25
    öyle bir demişsin ki sanki evobond dışında CA markası yok = )
    EMS de gayet iyi.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cyanoacrylate
    http://en.wikipedia.org/wiki/Octyl_cyanoacrylate
    http://en.wikipedia.org/wiki/Methyl_cyanoacrylate
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ethyl_cyanoacrylate
    http://en.wikipedia.org/wiki/Butyl_cyanoacrylate

linklerde kullanım alanı zehirlilik ve güvenliği hakkında bilgiler mevcut.
    Konu sarvenn tarafından (02-01-2010 Saat 02:57 ) değiştirilmiştir.
    Airplanes: PilotRC Yak54 %26-GP CAP232-TMPro Katana46-Depron ManYAK-Kamikaze
    Engines:OS55AX-46FX,Hacker A10-9L w/ X-7,A30-14L/ MB40A,DLE30
    Radio:Fut 8FG
    Props:APC,Xoar
    Fuel:Wildcat%10,TP,PQ,A123

Oct 2009
    Nereden Nereden
    İstanbul
    Yaş Yaş
    31
    miktar, fiyat, kalite bakımından optimum olanı 502 evobond bence..
    Konu eca tarafından (03-01-2010 Saat 22:21 ) değiştirilmiştir.

Konu Bilgileri

Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar

Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)