Alıcıda LiFePo pil kullanımı hakkında...
Konu Bilgileri;
- » Konudaki mesaj sayısı : 81
- » Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)
Toplam 81 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Reklam Alanı
-
31-12-2009 11:02 #1
HobbyCity kaynaklı A123 olarak tanımlanan LiFePo pillerle bazı uygulamalar yaptım ve ilgilenen arkadaşlar için sonuçları paylaşmak istedim.
Alıcı pil paketi olarak 2S LiFePo yaptım. Şarj sonu gerilimi 7.2 V olduğu için seri diyot bağladım. Hiç değilse 3A akıma dayansın diye 3 adet paralel 1N4001 diyot kullandım.
Uçakta denediğimde başlangıçta iyi idi. Ancak iki uçuştan sonra 6V'a ayarlı pil göstergesinin servo hareketleri ile kırmızıya düştüğünü gördüm. Pili tekrar şarj ettim ama çok az şarj aldığını farkettim.
Sonuç olarak, pilde sorun olmadığı ancak gerilim düşürmek için kullanmakta olduğun diyotların yüksek akım altında fazlaca gerilim düşürdükleri sonucuna vardım.
Önce pil göstergesini 4.8 V konumuna alıp denedim. Hiçbir koşulda göstergenin düşmediğini gördüm. Bu rahatlatıcı bir bulgu idi. Yine de diyotlara takmış olduğum için cesaretimi toplayıp diyotları iptal ettim ve pil paketini alıcıya doğrudan bağladım.
Assan 2.4 alıcı ve Hextronic standart servoların 7.2 V LiFePo ile sorunsuz çalıştıklarını gördüm. Artık bu hali ile kullanıyorum. Pil gerilim göstergesi 6 V konumunda ve servo komutları ile en ufak bir oynama olmuyor.
-
31-12-2009 11:59 #2
sümer abi max. 6V destekleyen assan alıcıda 7.2V mu kullanıyorsun ? reg. süz ve diotsuz ?
abi ne iştir bu anlayamadım
2010 un ilk günlerine girerken sizlerde büyük değişiklikler farkediyoruz
sen şimdi yakında tam harbi OS çu ve vericindede lipo kullanan birisi olmayasın ?
-
31-12-2009 12:25 #3
Emrah'cığım, araştırmanın, öğrenmenin sonu yok. Ben hiçbir zaman dogmalarla yaşamadım ki! Sürekli düşündüm, araştırdım ve denedim.
Assan alıcı 7.2 V ile sorunsuz çalışıyor. Vericide yüksek gerilim yüksek frekans katını bozuyor. Ana elektronik ise dayanıyor. Assan verici modülü muhtemelen 3S LiPo ile sorun yaratmayacaktır. Dolayısıyla şu konfigürasyonumda LiPo kullanabilirim. Ancak tek sorun Futaba 9CHPS vericinin pil yuvasına girecek LiPo bulmak. Ben bunun yerine Sanyo Eneloop pil paketi kullanıyorum ve mükemmel bir performans alıyorum. Verici şarj etmeyi unuttum desem yeridir.
Verici için 3S LiFePo da rahatlıkla kullanılabilir. Ancak onları pil yuvasına sığdırabilmek de henüz mümkün değil.
NOT: Assan alıcının max. 6V desteklediği nerede yazılı??
-
31-12-2009 12:55 #4
-
31-12-2009 13:07 #5
Assan ve diğer standart alıcıların 4.8-6V arası çalışma voltajı olduğunu düşünerekten yazdım ben. assan ile ilgili kesin bir kanım yok. peki bu durum Futaba alıcılar içinde geçerlimidir ki ? bir futaba feda etmek mi lazım acaba ? eğer olursa bu iş güzel olur. Reg. karmaşasına son verilebilir. Sanmıyorum ama sadece LiFePo nın bir özelliği olmasa gerek.
9c ve 7c vericilerimde bende son 1 senedir http://www.helidirect.com/megapower-...rum-p-6466.hdx kullanıyorum. Pil yuvasına yerleşmeme ve soket sorunu gibi bir durum yok.
-
31-12-2009 13:35 #6
Abilerim ASSAN alıcılarda mart 2009 da yayınlanan resmi data:
http://www.rcgroups.com/forums/showp...postcount=2858
Böylece 1 S olan emniyetli giriş voltajını 2S e yükseltmişler.Yani 2S LiPo kaç volt eder,herhalde onu demek istiyor.
Fakat dikkat edilecek husus servolar 6 V un üzerinden hiç hoşlanmıyor.Yanmayanlar da saçmalıyorlar(mış,devamını okuyun)
Ayrıca yüksek voltaj,alıcı regülatörünü zorlayarak ısınmasına sebep oluyor o yüzden 2S tavsiye etmeyiz alıcılar için diyor
http://www.rcgroups.com/forums/showp...postcount=2169
http://www.rcgroups.com/forums/showp...postcount=2173
Yani siz alıcıya 3,5 V civarı bir enerji sağlayın gerisi size ve servonuza kalmış.Alıcı için korkacak birşey yok da 4,8V dan aşağı düşen volatjda servolar nasıl davranıyor?Yani servoların en düşük emniyetli çalışma voltajını bilen var mı?Görünüşte alıcı bataryası V.göstergesi sarıya geçse bile en azından alıcı tıkır tıkır çalışıyor sadece servolar hesaba katılmalı.Konu aozgen tarafından (31-12-2009 Saat 13:53 ) değiştirilmiştir.
Dago Red,PT 19,Su31,Soprano,SupraFly,,Diabolo,TTChampion45L,Wilga JBA 56Fx5 ABC,JBA 56R,SK 80R, NGH9CC,Futaba7C/ASSAN 2,4Fuel:Boğma**Soprano Sevenler Cemiyeti bşk.#1**
-
31-12-2009 13:52 #7
-
31-12-2009 14:11 #8
LiFePo'nun en büyük avantajı LiPo'ya oranla düşük şarj sonu gerilimi. 2S LiPo benim şarj aleti tarafından 8.4 V olarak doldurulurken LiFePo aynı aletle (tabii ki LiFe konumunda) 7.2 V olarak dolduruluyor.
-
31-12-2009 14:24 #9
Sümer hocam senin diyotlar tam da amaca uygun çalışıyormuş.Sanki onları tekrar devreye alırsan hiçbir sıkıntı olmayacak gibi bir fikir edindim.Batarya boşalmıyor sadece voltaj hem alıcının hem de servoların bayıldığı bir aralıkta kalıyor,öyle değil mi?
Dago Red,PT 19,Su31,Soprano,SupraFly,,Diabolo,TTChampion45L,Wilga JBA 56Fx5 ABC,JBA 56R,SK 80R, NGH9CC,Futaba7C/ASSAN 2,4Fuel:Boğma**Soprano Sevenler Cemiyeti bşk.#1**
-
31-12-2009 14:40 #10
Evet sanıyorum 5.5-6 V arası oynuyor da zırt pırt kırmızıya inen gösterge rahatsız edici. Aslında göstergeyi 4.8 V konumunda kullanınca sorun olmuyordu.
Yine de fazla akım çekildiği bir anda diyotlar yanıp uçağı kumanda dışı bırakabilirler. Düşük de olsa bu olasılık var. Sanırım 5-6 A kapasiteli bir diyotla bu sorun da halledilir.
-
31-12-2009 15:39 #11
Diyotların biri yansa da diğerleri görev yapmaya devam eder herhalde. Yani paralel olduğu için böyle bir çıkarım yaptım. Hepsi birden yanar mı bilinmez. Belki 5-6A kapasiteli iki diyot paralel bağlansa en azından by-pass gibi durumu kurtarır.
Peki 7805 entegre kullanarak 5V a düşürseniz daha sağlıklı olmaz mı?Yalakalık yapma, adam olmayı dene, başarırsan eğer çok daha keyifli olduğunu göreceksin.
-
31-12-2009 15:45 #12
Ben de vericide Lipo kullanıyorum. Büyük rahatlık oluyor ama hücreleri minimum altına düşüreceğim korkusundan ihtiyaçtan daha sık şarj ediyorum gibi geliyor bana. Yani ESC deki gibi bir koruma devrede olmadığından fazlaca deşarj etmekten korkuyorum. Buna bir çözümü olan var mı acaba? (Bu konuda vericideki voltaj göstergesine güvenmekten başka bir yol)
Silahsız bir dünya hedefine ulaşmanın en etkili Silahı sevgidir.
-
31-12-2009 16:04 #13
ben vericideki lipoyu storage özelliği ile şarj ediyorum. 11.1V a kadar doldurup bırakıyor.
Yalakalık yapma, adam olmayı dene, başarırsan eğer çok daha keyifli olduğunu göreceksin.
-
31-12-2009 16:22 #14
-
31-12-2009 16:37 #15
Yüksek akım kapasiteli bir iki diyot daha iyi olacaktır. O konuyu araştırıyorum.
7805 kesinlikle önermem çünkü birincisi 1 A akım sınırı var. İkincisi üzerinde ısıya dönüşecek enerji konusu var. 7.2 V - 5 V = 2.2 V
Eğer 1 A akım geçerse 2.2 W olur ki soğutucu gerektirir.
7805 çıkışına güç transistörü bağlanarak akım kapasitesi artırılablir ama soğutucusu ile ek ağırlık demek olur.
LiPo yerine LiFePo kullanımının avantajı da burada zaten. Basitçe diyotla elde edilen gerilim düşmesi fazlasıyla yeterli oluyor.
LiPo'yu storage özelliği ile şarj ettiğinizde 11.1 V olması çok önemli değil ama kapasitenin yarısından azını kullanıyor olmanız LiPo kullanımının iki önemli avantajından birini yitirmeniz demek.
Aşırı deşarj korunması açısından vericinin gerilim göstergesi yeterince hassastır meraklanmayın.
Recep Bey 1N4001'den 1 A akım geçirirseniz üzerinden düşen gerilim yaklaşık 1 V oluyor. Datasheet'inde de yazılı bu zaten.
-
31-12-2009 16:45 #16
Melih 2.2 A anlık akım verebilme özelliği var demiş 7805 için. Bence 1A bile yeterli bir çok model için. Olmazsa 2tane 7805 paralel de bağlanır. Kredi kartının 1/4 ü kadar aluminyum levha yeterli oluyor ısıyı dağıtmak için.
Sümer hocam lipoyu 11.1V şarj edip trainer kumandasıyla birlikte uçuruyorum. Çok uzun bir süre göstergedeki voltaj 11.1V altına düşmüyor. Gerçi Emrah tam doldurup kullanıyor ama bende o cesaret yok.Yalakalık yapma, adam olmayı dene, başarırsan eğer çok daha keyifli olduğunu göreceksin.
-
31-12-2009 16:52 #17
bir saat önce mehmet abi (ata1337) ) ile görüşüyorduk. Adana da bir arkadaşı full dolu lipo yu (12,6V) JR 9 kumandasına taktığı gibi kumanda mefta olmuş. detayları yazacak, paylaşırım.
-
31-12-2009 18:16 #18
-
31-12-2009 18:29 #19Araştırmacı Modelci - Tri-quad-hexa-octo - www.multikopter-tr.com
-
31-12-2009 18:32 #20
Metin Bey bu tür lineer entegrelerin paralel bağlanmaları uygun değil. Özel önlemler gerektirir. Ancak bir küçük güç transistörü ile akım kapasitesi kolaylıkla artırılabilir. Belki uçağın dış yüzeyüne konulacak ve hava akımına maruz kalacak küçük bir parça aluminyum levha soğutma işini halledebilir.
Kumandanın geriliminin 11.1 V'ta uzun süre kalması çok önemli değil. Çünkü LiPo gerilimi o aralıkta zaten uzun süre sabit kalır. Siz her durumda storage charge ile pil kapasitesinin % 40'ını kullanıyorsunuz. Storage charge zaten % 40 şarj anlamı taşıyor. Dolayısıyla daha fazlasını kullanmanız pratik olarak imkansız. Haa o % 40 size yeterli geliyor o başka.
Konu Bilgileri
Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar
Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)