İnsansız Hava Aracı (UAV) Yardım

Konu Bilgileri;

•  » Konudaki mesaj sayısı : 212
  •  » Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)

Bu Sayfayı Paylaşın :   Paylaş

Toplam 212 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Sayfa 1 Toplam 11 Sayfadan 1234 ... SonuncuSonuncu

Reklam Alanı
    Üyelik Tarihi Üyelik tarihi
    Mar 2010
    Nereden Nereden
    Yozgat
    Merhaba ben Bozok Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisiyim.Bu dönem uygulama projesi olarak UAV aldık arkadaşlarla ve sıfırdan tasarım yapacağız.Yapacağımız uçak kanat genişliği 1.6 metre,uzunluğu yaklaşık olarak 1.2 metre olacaktır.Sorunlar ise şu;

1-İstediğimiz bi kalıbı nerde döktürebiliriz(plastik döküm tercihtir)
    2-Kanat tasarımı ile ilgili problemler ve örnekleri nerde bulabilirim
    3-Mecburen hazır motor(elektrik) ve servolar ile birlikte kontrol organı alacağız tavsiye ettiğiniz yer neresidir.

Örnek alacağımız uçak modeli bu linktedir;

http://www.baykarmakina.com/tacticaluav ...Şimdiden çok teşekkür ederim.
    Konu omerengineer tarafından (25-03-2010 Saat 17:51 ) değiştirilmiştir. Sebep: parametre değiştirildi.

Alıntı omerengineer Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Merhaba ben Bozok Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisiyim.Bu dönem uygulama projesi olarak UAV aldık arkadaşlarla ve sıfırdan tasarım yapacağız.Yapacağımız uçak kanat genişliği 1.6 metre,uzunluğu yaklaşık olarak 2 metre olacaktır.Sorunlar ise şu;

1-İstediğimiz bi kalıbı nerde döktürebiliriz(plastik döküm tercihtir)
    2-Kanat tasarımı ile ilgili problemler ve örnekleri nerde bulabilirim
    3-Mecburen hazır motor(elektrik) ve servolar ile birlikte kontrol organı alacağız tavsiye ettiğiniz yer neresidir.

Örnek alacağımız uçak modeli bu linktedir;

http://www.baykarmakina.com/tacticaluav ...Şimdiden çok teşekkür ederim.
    Yarışmaya giriyorsunuz değil mi?

Bizde şu an bunun tasarımıyla uğraşıyoruz.İstersen iletişime geçip.İki üniversite ortak çalışma yapabiliriz.

Mar 2010
    Nereden Nereden
    Yozgat
    Yarışmaya katılamıyoruz malesef,ancak verilerin paylaşımı çok iyi olur bence siz hani aşamadasınız peki?

Plastik çok uygun bir malzeme olmaz ve bu şekilde döküm yaptırarak aracınızı hazırlamanız zor. En uygun yönyem gövdeyi kendinizin tasarlaması ve hazırlayacağınız ahşap veya köpük gövdeden kendinizin kalıp alıpcam elyafı- epoxy veya polyester ile gövdeyi hazırlamanız. Bu şekilde hem hafif hemde sağlam olacaktır.
    Anladığım kadarı ile model uçaklar hakkında pek fazla bilginiz yok, dışardan yardımla bu iş biraz zor olur, konuya hakim birinden daha yakın yardım almalısınız. Ortada henüz somut plan veya bir ürün yokken sadece boyutu belliyken gelecek öneriler size bir fayda sağlamayabilir.
    Bana boyutu bile biraz uygunsuz geldi bu tip bir modelin boyunun kanat alnından daha kısa olmasını beklerim, bence siz kanat boyunu 2 metre model boyunu 1.6 metre yapın.
    Konu candane tarafından (20-03-2010 Saat 09:46 ) değiştirilmiştir.

Erdal beyinde değindiği gibi, Kanat ve gövde boyu oransızlığı benimde dikkatimi çekti.
    Linkini verdiğiniz örnekte bile ölçüler:
    Wing Span: 9m
    Length: 5.5 m
    Olduğu halde siz;
    Wing Span: 1,6 mt.
    Length: 2 mt. istiyorsunuz.
    Aslında yazdıklarınızdan anladığım kadarı ile konuya pek vakıf değilsiniz . Vaktiniz varsa forumu biraz araştırın. Temel bilgileri biraz toparlarsanız. Ardından alacağınız yardımlarla. Öncelikle modelin kendisini ve eletkroniklerini belirlersiniz (belirleriz).
    Not: Linkini verdiğiniz modelin benzerleri bu forumda yapılmış örnekleri var.

Mar 2010
    Nereden Nereden
    Yozgat
    Hımm gerçi proje hocası öyle olmasını istemişti gerçi tamam onu bi araştırayım bakalım ne çıkacak tam.

Mar 2007
    Nereden Nereden
    istanbul
    Yaş Yaş
    23
    Bildiğim kadarıyla bu tarz uçaklarda uçuş menzilini en fazlaya çıkarabilmek için kanatlar uzun ve hafif olmalı. Ancak bir nokta var ki sürtünmeyi en aza indirebilmek için kanatlar ince olmalı ama kaldırma kuvvetini sağlayabilicek kadar da bir alana sahip olmalı. Yani ince,uzun ve hafif ama aynı zamanda yeterli kaldırma kuvveti sağlayabilecek kanatlar olmalı.

Radyo kontrollü olarak uçurduğumuz tüm modeller UAV oluyor. Eğer bu modele kamera takılacak veya daha da ileri gidip FPV yapılacaksa, malesef zor bir yerden başladınız.
    Yapılması gerekenler
    1. pilotaj
    2.uçak tasarımı
    3.kamera görüntü sisteminin çalıştırılması.
    Bunlardan her biri başlı başına bir iş. Sıfır bilgiyle başlayan biri için olmuşken bir arada olsun demek kolay. Biraz işin içine girince hepsinden birden vazgeçiliyor. Şu ana kadar üniversitelerde lisans ve lisans üstü öğrencilerinin bu şekilde başladığı projelerden sonuçlananı hiç görmedim. Buna İngiltere'de bilgisayar mühendisliği doktora öğrencilerinin dönem ödevi de dahil.
    TYU yarışması ise tamamen farklı birşey. Kimin daha az hayalleri yıkılacak yarışması desek daha doğru olur.
    Bakın model uçak ile ilgilenen ve bu işe ciddi zaman ayıran bir çok öğretim üyesi arkadaşımız var. Hiç biri 3-5 akıllı öğrenci bulayım da UAV tasarlayayım ya da TYU yarışına katılayım diye düşünmüyor. Düşünüyorsa bile uygulamaya geçmiyor. Bu yazıyı proje hocanıza okutursanız hepiniz için daha yararlı olacaktır. Gerekirse kendisiyle de görüşebilirim.
    Yalakalık yapma, adam olmayı dene, başarırsan eğer çok daha keyifli olduğunu göreceksin.

En kolayı hocanızı yanımıza yollamanız .
    Yola çıktığınız yer başlangıç noktası değil ilk önce model uçak dinamiğini araştırın, daha sonra model uçak tasarımı ve elektronik bilgisi, sonra otokontrol sistemleri ve yere data aktarımı ile ilgili kısım, bu kısımda bilgisayar programcılığı ve telsiz data transfer işin içine giriyor ki bu kısım biraz meşakkatli dün yaptığımız bir data transfer testinde küçük bir xbee ile 6 km data taşımayı düşünmüştük 900 mhz ile araya baz istasyonları girince iş sarpa sardı, mesela bunun gibi birçok zorlukla karşılaşacaksınız uçagı tasarlıyacak arkadaşında ileri derecede bilgili olması gerekiyor, çünkü tasarım aşamasında birçok faktörler devreye girecek. fakat bu konuda forum aracılığı ile alabileceğiniz yardımlarla çok zorlanırsınız, çünkü bu tip uçaklarda birçok değişken var, en basitlerini sıralıyım bunları araştırın otokontrol olarak uçabilecek bir uçagın olmazsa olmaz bazı ekipmanları şöyle; konum bilgisi için hassas ve hızlı GPS,Hız bilgisi için Pitot tüpü,yükseklik bilgisi için lazer telemetre veya hassas barometrik basınç ölçer(Basınç ölçer her zaman dogru veri vermez hava değişkendir),bunlardan gelen veriyi işleyip uçağı kumanda edebilecek kabiliyette oto pilot, işlenen verinin yere aktarılması ve bu verinin tekrar düzeltilerek uçağa yollanması için program ve bilgisayar, bunlar başlangıç için olmazsa olmaz ekipmanlar ve sadece onda biri diyebilirim size kolay gelsin.
    Deneme CTRL + W

Unutmadan yapacagınız uçaktan en az 5 adet yapın çünkü testler çok meşakkatli geçecek .
    Deneme CTRL + W

Mar 2010
    Nereden Nereden
    Yozgat
    çok teşekkür ederim işimiz zor ama yapılmayacak değil.

Şu ekibi kurun önce, uçak üzerinde tasarımında ve aerodinamikte kendini geliştirebilecek araştırarak yapabilecek dört kişi bunların el becerileri ve araştırmacılığı iyi olmalı ve en az ikisi model uçağı uçurabilmeli ve test esnasında çıkan sorunları çözebilmeli , elektronik konusunda ileri derecede bilgili ve mikro işlemcileri programlıyacak 4 kişi, bunların hepsinden anlayan ve hata araştırıp çözmeyi bilen 1 kişi bu sondaki bir kişi yöneticide olmalı aynı zamanda.
    Deneme CTRL + W

Hiç bir iş yapmadan, en az bir ay gece gündüz araştırın, yapılan hataları inceleyin siz yapmamaya çalışın bilgiye ulaşmadan hiç bir şey yapmayın zaten belli süre sonra fikirler oluşmaya başlıyacaktır .Kolay gelsin.
    Deneme CTRL + W

Mar 2010
    Nereden Nereden
    Yozgat
    sağolun çok teşekkür ederim.Mikroçip konusunda elektrik-elektronik bölümünden hocalardan yardım isteyeceğiz.Yöneticide proje sorumlusu hocamız olacak ayrıca benim bitirme projemde fluent yani aerodinamik onuda öğreneceğim ama bu dönem çok zor bitecek

Alıntı omerengineer Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Yarışmaya katılamıyoruz malesef,ancak verilerin paylaşımı çok iyi olur bence siz hani aşamadasınız peki?
    Biz tasarıma geçtik ama bizimki yarışma için.Birde plastik olmaz diyenler var.Neden olmasın plastik denince akla heralde kola şişesi geliyor.Sıkıştırılmış plastik bu iş için harika bir seçim olacaktır.Biride demiş ki bu kullandığımız rc ler hepsi uav oluyor demiş.Uav uçaklar uzaktan kumanda edilebilsede rc değildir.Bu uçaklar kendi iniş ve kalkışlarını gerçekleştirebiliyorlar.

Feb 2009
    Nereden Nereden
    istanbul
    Yaş Yaş
    52
    http://www.rcuniverse.com/forum/m_8005932/tm.htm bu formu inceleyin özelden desize link verdim

Jun 2009
    Nereden Nereden
    İstanbul
    Yaş Yaş
    25
    Bu arada konu aerodinamik, tasarım bölümüne açılsaymış daha iyi olurmuş,ölçekli modellerle pek alakalı olmamış

Ben zamanın bu konu ile çok ilgilenmiş ve İTÜ DBF takımından arkadaşlardan baya bir fikir almıştım ancak okul destek çıkmayınca ve THK da saçma işler yapınca herşey yalan olmuştu.
    TYU için konuşuyorum sadece. Tez konusu olarak çok güzel bir konu aslında. Başarılar dilerim.

Sims m hangi okul acaba seninki?
    Airplanes: PilotRC Yak54 %26-GP CAP232-TMPro Katana46-Depron ManYAK-Kamikaze
    Engines:OS55AX-46FX,Hacker A10-9L w/ X-7,A30-14L/ MB40A,DLE30
    Radio:Fut 8FG
    Props:APC,Xoar
    Fuel:Wildcat%10,TP,PQ,A123

Sep 2006
    Nereden Nereden
    Istanbul
    Yaş Yaş
    32
    UAV dizaynı ile ugrasan odtü teknokentte birçok firma var. En iyi çalışanı bile 10 yılda 2 prototip üretebildiler ve doguda bulunan bir valilk cctvye entegre edebilecek bir model için 4 senedir para ödüyor ve bekliyor. Firma en son vazgeçerek en ucuz UAV olan Draganfly modelini (dragonfly değil karışıklık olmasın ) önerdi

http://www.draganfly.com/uav-helicopter/draganflyer-x6/

Karşılaşılan en büyük problem donanımdan ziyade yazılım kısmında. Herkesin kısa bir eğitim sonrası uçurabileceği ve maksimum durumsal farkındalık sağlayan bir arayüz üretebilmek gerçekten çok büyük emek istiyor.

Kendi kendine inip kalkabilme sorun listesinin en sonunda geliyor. Halihazırda kullanılan modellerin çoğu katapultla fırlatılıp yere çakılarak indiriliyor. Moduler dizaynları sayesinde çekirdeğin yeni bir gövdeye yerleştirilip tekrar uçurulması 10 dakika bile sürmüyor.

Uçak dizaynına gelince: Sabit kanallı modellerde en fazla dikkat edilen konu, uçuş süresi, rüzgar performansı, kamera taretinin en iyi şekilde yerleştirilmesi ve moduler olması. Ornek vermek gerekirse en sık kullanılan modellerden birinin elevatoru, rudder'ı yok. Sadece aileronlar var. Yukselip alçalma ise gazla kontrol ediliyor. Bu şekilde motorun da içinde olduğu çekirdeği govdenin içine yerleştirip, kanadı monte edip kanat servo kablosunu takdıktan sonra uçak uçuşa hazır hale geliyor.

Elektroniklerden bahsetmek gerekirse:

Kamera tareti ithal ediliyor. Seçenekler ise neredeyse sınırsız. Sadece bütçe ile alakalı.

İletişim sistemi de aynı şekilde hazır olarak ithal ediliyor genişbant uydu iletişiminden tutundan da mikrodalgadan 3g gsm'e kadar seçenekler mevcut. Ulkemizde uretilen modellerin çoğu UHF, VHf , C-bandı data linklerini kullanıyor.

Uçuş kontrol 3 eksenli bir gyro, gps, barometre ve bazen de radar altimetresinin de dahil olduğu alıcılardan bilgi alan basit bir mikro işlemciden oluşuyor.
    Araç GPS uyduları ile arada ağaç ev vs gibi etkenler olmadığından çok iyi haberleşiyor ve 4 uydu yakaladığı anda elinizde altimetre ve hız değeri de oluyor. GPS altimetrenin gps alıcısının kalitesi ve dogal etkenlere göre 30 ile 60 metre arası bir hata payı oluyor. Gerçek uçaklarda cihazla yapılan uçuşlarda , özellikle de inişte kritik oneme sahip olan altimetre değeri çoğu zaman çakarak indirdiğiniz bir araçta fazla önem arzetmiyor.
    Barometrik altimetre ucuz oldugundan standart bir ekipman. Gerçek uçaklarda oldugu gibi kalkmadan sıfırlamak gerekiyor. Ulkemiz hava şartları değişken olduğu için barometrik altimetre radar altimetresinden hava durumuna göre %10 yanılma payı ile veri gösteriyor.
    (Bazı Garmin GPSlerde barometrik ve gps altimetre degerini birleştirip daha kesin sonuçlar veren bir sistem oldugunu biliyorum. Firmadan aynı sistemi istedik bekliyoruz)
    Radar/Lidar altimetresi pahalı bir ekipman ancak tarete baglı modellerde size baktığınız nokta menzil içinde ise çok kesin kordinatlar verebiliyor. yönlendir
    Yukarda bahsettiğim arayüz sorunu burda ortaya çıkıyor. hem GPS kordinatları ile uçan hem de çok basit bir elle kontrol sistemine sahip olan, kullanıcının girdiği komutları süzüp hataya yer vermeyen bir yazılım çıkarmak için çok test gerekiyor.

Durumsal farkındalık.

UAV dizaynında deha burda ortaya çıkıyor. Onunuzde guneste parlayan bir LCD ekran, taretten gelen goruntu, harita uzerindeki eş zamanlı konumu, uçağın yönü, kameranın baktığı yön ve üzerinde uçtuğunuz düzensiz şehrin kuşbakışı görüntüsü birleşince. Hedef nerde, ikinci geçişi ne zman yapabilirim ne kadar yaklaşırım, en net görüntüyü nerden alırım, uçuş sürem ne kadar kaldı, güneşi arkadan alıyım derken kullanıcı çok fazla veriyi çok kısa sürede analiz edip karar vermek zorunda kalıyor.

Yukarda yazdıklarım toplumsal olay veya şehiriçi/yakın alan çatışmasında taktik üstünlük sağlamayı amaçlayan prototipler ile ilgili tecrübem.

UAV deyince FPV+uçak gibi basit gözükse de Murphynin kuralları ve bu konudaki bilgi birikiminin az olması birleşince 4 senelik bir süre hüsranla sonuçlanabiliyor. Elektronik konusunda herhangi bir egitim almadım ancak UAV konusu bana elektroniklerin çok nazlı oldugunu ogretti. Cok dar alana sıkıstırılan hassas aletler canı istemeyince calısmıyor. Bir gün önce sorunsuz çalışan sistem ertesi gün denediğinizde boot etmek istemiyor ya da yazılım hata veriyor. Moraliniz bozuluyor, her soketi söküp tekrar baglıyorsunuz ve sistem çalışıyor.

Ote yandan ne kadar zor olsa da gelecek insansız araçlarda yatıyor. Maliyet/verim oranları (buna insan hayatı da dahil) Amerikan ordusunda birçok projeyi iptal ettiriyor. 7 milyar dolarlık RAH-66 Commanchee, 3 milyar dolarlık ARH-70 projeleri tamamlanma aşamalırnda iken UAVlere karşı şavaşı kaybederek rafa kaldırıldılar.

Küçük büyük, amator profesyonel bu tür projelerin şiddetle maddi manevi desteklemekten yanayım. Ancak bu tür girişimlerin bilimsel bir şekilde gerçekleştirilmesi ,amaçlar belirlenmeden hele bir başlayalım ortaya birşeyler çıkar zihniyetine dönmemesi gerekir.

Her bir tanesi 3.5 milyon dolar eden ve ilk uçuşunu 16 yılda yapan predatorü dusunuce gayet hızlı ilerlediğimizi düşünüyorum
    Konu Hetzer tarafından (21-03-2010 Saat 03:24 ) değiştirilmiştir.

Mar 2010
    Nereden Nereden
    Yozgat
    Peki yapım ile ilgili herhangi bir yöntem var mı?Herşey 4 kişiye verildi dünden beridir yaklaşık 7 saattir araştırma yapıyorum,belirli bir birikim oluştu.UAV nin alt kısmını ahşaptan yapmayı düşünüyorum, yan tarafları ise 6 cm lik sarı straforlardan kesmeyi planladım.2. düşüncem ise gövde ahşap çubuklardan oluşacak artık üstünede ne giydireceğime karar veremedim.1 hafta daha araştırma yapacağım bakalım nihayetinde ne çıkacak.

Konu Bilgileri

Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar

Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)