İnsansız Hava Aracı (UAV) Yardım
Konu Bilgileri;
- » Konudaki mesaj sayısı : 212
- » Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)
Toplam 212 adet sonuctan sayfa basi 41 ile 60 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Reklam Alanı
-
21-03-2010 16:09 #41
Hocamız hazır gövdeyi kabul etmeyebilir.Sİzde gövde yapımı ile ilgili datalar var mı?
-
21-03-2010 16:29 #42
Amaca yönelik tasarım yapacaksanız en kolayı tasarlanmış olanı elde etmektir, Amerikayı yeniden keşfetmeye uğraşmayın bunu hocanıza anlatın, çünkü siz UAV ile uğraşıyorsunuz uçak gövde kanatla değil,kendi yapacağınız uçak, alacağınız uçağın 3 mislinden fazlaya malolur, bence burada harcayacağınız enerjiyi ve zamanı diğer geliştirmelerde kullanın derim, fakat hocanızda bunu anlamıyorsa zaten bırakın uğraşmayın derim, diğer şeyleride anlamayacaktır.
Deneme CTRL + W
-
21-03-2010 16:44 #43
Yurt dışından değilde tanıdık veya yerli bir yer olabilir THY hariç.Bu gövde standar olursa bize bi kanat yapmak mı kalıyor acaba?
-
21-03-2010 17:05 #44
Peki projelendirme öncesinde bir takım ön veriler gerekli. Örneğin misyon nedir? Taşıyacağı ek yük ağırlığı nedir? Elektrikli mi yakıtlı mı olacak? Havada ne sürede kalacak? Bu gibi donelerle gerekli wingspan, chord, aspect ratio, kanat profili belirlenmeli. Belirlenen bu değerlere göre CL/CD oranı , stall hızı, seyir hızı, maksimum hız, gereken itki güçü vs vs belirlenir.
Şimdi sana bir takım linkler vereceğim, bunlar kesinlikle bir çok fikir verecektir.
http://tez.uubf.itu.edu.tr/index.php...imit=50&page=4
http://www.engsis.com/
http://www.uubf.itu.edu.tr/Icerik.aspx?sid=2805
Tasarım, inşaat ve uçuş görevi hem ayrı ayrı hem de bir bütün olarak değerlendirilmeli.
Hem misyona göre hem de kolay ve ekonomik inşaata göre tasarım yapılmalı. Tabi burada hafiflik en önemli şey, konstrüksiyon gerektiği kadar sağlam olmalı sadece ve mümkün olduğunca hafif tutulmalı. Bu sebeple kompozit malzemeler burada ön plana çıkıyor.
Tasarım olarak STOL uçakları inceleyin bence. Bunlar kısa mesafede kalkış ve iniş yapabilen, seyir ve stall hızları düşük modellerdir.
Neyse başa dönecek olursak en önce bence amacınızı ortaya koyarak bunun üzerine ne tip uçak gerekli bunları belirleyin.Konu sarvenn tarafından (21-03-2010 Saat 17:08 ) değiştirilmiştir.
Airplanes: PilotRC Yak54 %26-GP CAP232-TMPro Katana46-Depron ManYAK-Kamikaze
Engines:OS55AX-46FX,Hacker A10-9L w/ X-7,A30-14L/ MB40A,DLE30
Radio:Fut 8FG
Props:APC,Xoar
Fuel:Wildcat%10,TP,PQ,A123
-
21-03-2010 18:15 #45
çok teşekkür ederim kaynak için bu çok iyi oldu.Bayada sponsorları varmış
-
21-03-2010 18:18 #46
Şöyle bir fikirde geldi aklıma acaba nasıl olur? Alt taban ahşaptan geriye kalan kısım ise strafordan olur mu?Straforları folyo ile kaplamak istersem neyle yapıştırmalıyım sizce?
-
21-03-2010 18:50 #47
straforun üstünü balsa yada obeçi ile kaplayabilirsiniz, bunu alifatik tutkal kullanarak yapabilirsiniz. Mesela Titebond gibi. Ahşabın üstünü de kaplama filmiyle kaplamanız gerekecektir. Ben bunun yerine balsa sinir- spar kontrüksiyon yapın. Ayrıca şimdi terimleri de anlamıyorum ben. Alt taban uçağın neresi?
-
21-03-2010 19:35 #48
Benim cahilliğime verin yani uçağın alt kısmını kastetmek istedim.Zemin kısmını kastettim.
-
21-03-2010 19:53 #49
İşte ben de onu kafamda canlandıramadım

Bakın zaman kısıtlı ve bilgi az ise yapılacak en iyi şey, daha önce yapılmış şeylerden kopya çekmektir.
Basit ve çalışır birşeyler ortaya koymaktır.

olmasa da olur neticede.
Ben hala UAV'nin misyonu nedir onu bilemiyorum. Sizden istenen otopilotlu bir uçak mı yapmak? Havadan çekim yapıp simultane olarak yere data aktarımı yapan birşey mi yapmak?
Yani hedef nedir_?Airplanes: PilotRC Yak54 %26-GP CAP232-TMPro Katana46-Depron ManYAK-Kamikaze
-
21-03-2010 19:56 #50
Aha şoke oldum sansürlemiş forum yazdıklarımı, kendimi küfür etmiş gibi hissettim bir an

makine mühendisi sistem analizi dersi almış arkadaşlar bilirler ki, iki çeşit sistem vardır.
1. çalışır sistem
2. o p t i m u m sistem.
kelime buydu , bunu sansürlemiş
-
21-03-2010 20:03 #51
Sarvenn ağzına biber sürücemmm.Ama hala ağnamadım hangi kelimeyi sansürlemiş?
Dago Red,PT 19,Su31,Soprano,SupraFly,,Diabolo,TTChampion45L,Wilga JBA 56Fx5 ABC,JBA 56R,SK 80R, NGH9CC,Futaba7C/ASSAN 2,4Fuel:Boğma**Soprano Sevenler Cemiyeti bşk.#1**
-
21-03-2010 20:16 #52
-
21-03-2010 20:38 #53
Bence o zaman ilk aşamada klasik radyo kontrollü bir model uçak yapın. Görevi sadece havadan yere görüntü aktarmak olsun. Ekleyeceğiniz sensörlerle uçağa ait durum bilgilerini de yere iletebilirsiniz.
Bu aslında bizim FPV uçuşu dediğimiz şey. Bununla ilgili Melih Karakelle'den kullanabileceğiniz elektronik düzenekler hakkında danışabilirsiniz.
İleride bunu otopilotla beslersiniz, tabi yeni uçak dizaynları ile birlikte. Bence adım adım gitmek en iyisi olacaktır. Önce uçan birşey yapın, sonra buna birşeyler eklersiniz. Ama herşeyden önce uçmalı.
Doğrudan UAVleri araştırmak yerine önce model uçak nasıl yapılır, ne ile uçar, kumandası , receiverı, pilleri, servoları nasıldır nedir, ilgili terimler nedir ne anlama gelir, elektrik motorlarını araştırın, bunlarda kullanılan esc ve lipo bataryalar nasıl seçilir bunları araştırın.
Yani hedefe giden yolda bir öncelik planı oluşturun. Direk UAV yapacağım, bu otomatik kalkacak ,seyredecek ve inecek, yerde işaretlediğim hedef üzerinde daireler çizecek filan gibi baştan büyük hedefler koyulursa projenin ilerlemesi çok yavaş olur.
Öncelikle uçakları bir tanıyın. Örneğin; elevator,rudder, aileron, flap, spoiler nedir ne işe yarar. Servo nedir, ne işe yarar, nasıl kontrol edilir. Tabi bunları okuyarak forumlardan internet sitelerinde öğrenmek cidden zor. Acaba bulunduğunuz şehirde hiç modelci var mı? En iyisi sahada model başında bunları öğrenmek olur.
Ahmet abi sansürlenmiş kelime o p t i m u m kelimesi idi.Airplanes: PilotRC Yak54 %26-GP CAP232-TMPro Katana46-Depron ManYAK-Kamikaze
-
21-03-2010 21:24 #54
Basit elde edilebilirden kastedilen köpükten yapın olmadı hiç. 1 nolu yanlışınız çok karmaşık birşeyi anlatıp çok basit yapmak için fikir istemen. Sizin istediğiniz şey köpük bir gövdeyle yapılamaz. Bir ihtimal kanat güçlendirilecek köpükle olabilir ama gövde olmaz. Neden derseniz, araç içinde bol miktarda malzeme taşıyacak, daha önce söylediğim üzere kamera, verici, gps, uçuş veri kayıt cihazı, bizim hobi araçlarından en az 2 belki 3 kat fazla pil... Bunlar için boş alana ihtiyacınız var ama bu boş alanın aracı zayıflatmaması gerek ki bu da ancak boru tipi boş bir gövdeyle elde edilebilir. Karbon fiber tercihen, cam fiber+epoksi bir gövdeyi içeriden çap boyunca destekleyerek gövde yapmak en doğrusu.
Sarı strafordan yapacağınız aracın içine bunca ekipmanı gömmeyi nasıl düşünebilirsin ki? Hatta beğenmediğin PE i 1mm-1.5mm kalınlığında boru şeklinde elde edebilirseniz o da kumaş+epoksiden ucuza ve kolaya aynı yapıyı verecektir, bir miktar ek ağırlıkla.KULEYLE KAVGALI ÇİLEKEŞ PİLOT
Geride kalan pistin, yukarıda kalan irtifanin pilota faydası yoktur.
-
21-03-2010 21:26 #55
-
22-03-2010 01:43 #56
-
22-03-2010 11:01 #57
Tanım olarak yeterince açık "Unmanned aerial vehicle"
Aslında benzer konular sürekli tekerrür ediyor. Bu forumdaki kaçıncı UAV dir hatırlamıyorum. Ama bizde mekerrer cevapları yazmaktan bıkmıyoruz
Plastik konusunda yeterince cevap verildi sanırım, ama Kola şişesi gibi imal edebilecekseniz bu en iyi tercihlerden biri olur.
Siz sürekli yaptığınızın RC olmadığını ifade ediyorsunuz ama önce RC yi çözmelisiniz. RC yi hor görerek ancak uçmayan bir şeye sahip olursunuz.
Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde.
-
22-03-2010 12:16 #58
RC leri küçümseme gibi küstahlık etmek istemedim etmemde.Lakin UAV ile RC farklı şeyler.Aynı şey olsaydı bugün dünyada hemen hemen herkes Uav yapabilirdi.Daha bu sabah haberlerde Amerika UAv ile Pakistanda sanırsam 8 militan öldürdüğünü açıkladı.UAv ler çok gelişmiştir vede gelişmeyede devam edecektir.
-
22-03-2010 12:40 #59
Buradaki pek çok kişinin UAV ler ve onların sahip ulduğu donanım ve mantığı hakkında ciddi düzeyde bilgisi vardır. RC den farkını kavramakta zorluk çektiğimizide sanmıyrum. Her ikiside uçar öyleyse aynıdır diyen yok zaten.
Ancak RC çok dar bir alan değil. Benim FVP lere çok fazla merakım olmadığı halde kendi yaptığım bir heron clonum var. Üzerindeki kameradan aldığım görüntüyü yere aktarabiliyorum ve kaydediyorum.Modeli görüntüyü indirdiğim video gözlükten kontrol etmek çok sıkıntılı değil. Modele bağladığım çift eksenli gyro modelin kontrollerinin çok kolayca yapılmasını ve benim modele sürekli komut verme ihtiyacımı ortadan kaldırıyor. OSD ile modelin GPS üzerinden konum ve yükseklik gibi bilgilerinide online olarak takip etmek mümkün.
Biraz daha ilgi ile model üzerinde daha fazla geliştirme yaparak bir çok opsiyon sağlanabilir. Mesela belli kordinatlarda uçması, sinyal kaybettiğinde pilota doğru yönelmesi sağlanabilir. vs vs bir çok şey daha yapılabilir.
Benim otomatik pilot ile iniş kalkış gibi iddiam yok.
Bu basit sistemi milyonlarca dolarlık yüksek teknoloji ürünü askeri amaçlı UAV ler ile elbette kıyaslamıyorum ama sembolik olarakta temelde her şey aynı mantık ile işliyor.
Sizin UAV nin benim zavallı FPV modelimden fazla olacak farkları nedir.Konu candane tarafından (22-03-2010 Saat 12:47 ) değiştirilmiştir.
-
22-03-2010 12:41 #60
Konu Bilgileri
Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar
Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)