Castle creations ESC ayarları.

Konu Bilgileri;

•  » Konudaki mesaj sayısı : 15
  •  » Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)

Bu Sayfayı Paylaşın :   Paylaş

Toplam 15 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 15 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Reklam Alanı
    Üyelik Tarihi Üyelik tarihi
    Jan 2009
    Nereden Nereden
    istanbul
    Yaş Yaş
    33
    Geçen gün bir forumdan bir arkadaş mamba monster esc ayarları hakkında bilgi istedi ve ben de ayrıntılı bir cevap yazdım. Belki diğer forum kullanıcılarına da yardımı olur diye buradan da paylaşayım dedim. Ayarlar bütün castle creations esc'leri için geçerli (sidewinder, mamba max, mamba max pro, mamba monster) ve açıklamalar castle link programının son sürümüne uygun olarak yapıldı. Aslında benzer ayarlar diğer esc'lerde de aynı ya da hafif farklı isimlerle mevcut o yüzden belki diğer esc kullanıcılarına da faydası olur.

Öncelikle programın “basic” sekmesindeki ayarlardan başlıyorum. Bunların çoğunu biliyorsunuzdur onun için kısaca geçiyorum.
    Cuttoff voltage: otomatik ya da belirli bir voltaj seçilebiliyor. Otomatik seçmenin hiçbir sakıncası yok.
    Auto-lipo volts/cell: voltage cut-off yapılacak değeri seçmeye yarıyor. Kullanım süresinin kritik olduğu bir yarışta değilsek kullanım sğüresinden biraz feragat edip pilleri korumak için nispeten yüksek bir değer kullanmakta fayda var. Ben yarışlarda 3.0V kullandım ama normalde 3.4V kullanıyorum. 3.0 üstünde kullanmanın mantığı şu ESC aslında cut-off yaparken hücrelerin tek tek değerini bilmiyor ve toplam voltaja göre cut-off yapıyor. Örneğin sen 3s bir pil taktın esc taklındığında pilin kaç S olduğunu hesaplayıp bunu girilen cut-off değeriyle çapıp voltajı bhu değerde kesiyor. Yani 3.0V girersek pilin tek tek hücreleri değil toplam voltaj 9V’a inince akımı kesiyor. Bu durumda kullanım sırasında pilin hücrelerinde dengesizlik meydana gelirse esc hücrelerden birini öldürecek değere izin verebiliyor. Örneğin 3s pilde hücreler kullanım esnasında 3.6V 3.6V 3.0V olarak deşarj oldu. Bu durumda esc toplam voltaj 9V’tan yüksek olduğundan akımı kesmeyip 3.0V olan hücreyi öldürebilir.
    Amma uzun anlattım
    Reverse type: 3 seçenek var, geri kapalı , geri açık ve crawler tipi geri. Aracın diffleri kilitli değilse crawler tipi gerinin hiç anlamı yok çünkü araç bir yere takılırsa ani geri yapsan da oradan çıkacak hareketi sağlamayabilir. Standart olarak “with reverse” modunda kullanıyorum.
    Motor direction: Motorun dönüş yönünü değiştiriyor. Burada ufak bir ayrıntı var. Esc punch kontrol v.b ayarları sadece ileri komut verildiğinde uyguluyor ve bu ayarlar esc’e geri komutu verildiğinde işlev dışı kalıyor. Bu yüzden eğer motoru araca monte edince baktık ki ters yöne dönüyor o zaman ya buradaki ayarı değiştirmek ya da motor esc bağlantı kablolarının yerini değiştirmek gerekiyor. Kumandadan throttle yönünü ters çevirirsek esc ayarları araç ileri giderken değil geri giderken aktif oluyor.
    Motor Type: bunun uzatacak yanı yok brushless seçiyoruz tabiî ki
    Power-on Warning Beep: Esc’i açınca ses verip vermemesini belirleyen ayardır. Beep enabled (açık) olarak kullanıyorum. Buradaki ufak ayrıntı da esc’nin eğer motor kabloları motora bağlı değilse yine beep sesi vermemesidir. Sadece ışıkları yanıp söner, bunda bir anormallik yoktur. Bütün esc’ler için geçerlidir.
    Brake amount: Fren sertliğini ayarlayan ayardır. Frenler çok sert ayarlanırsa lastikler çok çabuk kitlenir ve araç frene dokunur dokunmaz kaymaya başlar. Aracı kullandığımız zemine ve lastiklerimize göre ayarlamakta fayda vardır. Ben genelde ilk bastığım anda tekerleklerin kitlenmeyip bir süre (1-2 sn) sonra kitlenmesini tercih ediyorum. İdeal olanı yine zemin ve lastiğe göre frene bastığımızda önce aracın yavaşladığını görmek sonra lastiklerin kitlenmesidir. Yavaşlamayı fark etmeden lastikler kitleniyorsa o zaman çok serttir. Ben gevşek ve tutunmanın zayıf olduğu pist ortamında %30 olarak kullanıyorum ve gayet yeterli oluyor.
    Drag Brake: Bu gaz vermeyi bırakıp kumandanın tetiği nötral pozisyondayken motorun motor freni yapıp yapmamasını belirleyen seçenektir. Bu seçimi etkileyen önemli faktör motordur çünkü özellikle yüksek torklu 4 pole motorlar zaten mıknatıslarının gücünden kaynaklı bir drag brake’e kendilerinden sahiptirler. Motor boşta iken şaftını elimizle çok rahat çeviriyorsak (feigao, hobbcity motorları bu sınıfta) Drag brake bir miktar açılabilir ama eğer şaftı elle zor çeviriyorsak ( Neu v.b. motorlar) o zaman drag brake’e pek gerek kalmıyor. Bu fonksiyonun faydası kumanda ile yapabileceğimizden çok daha hassas fren yapıp viraj girişi öncesi aracı çok kontrollü olarak yavaşlatması ama fazla açılırsa araç rampadan ayrılırken özellikle lastikler boşa çıktığında lastikler drag brake yüzünden aniden yavaşlarsa araç fazla burun düşürebilir. Ben pist ortamında ya %10 civarı açık ya da kapalı olarak kullanıyorum. Açık kullanmak daha çok hoşuma gidiyor aslında ama yabancı sitelerde gördüğüm yarışlarda drag brake kullanmadıkları ve buna alışmak için ben de kapatıyorum.

Evet uzata uzata Basic sekmesini bitirdik. Şimdi “Power” sekmesine geçelim.
    Max forward Power: Bu ayar aynı kumandadaki EPA ayarı gibi çalışıyor. Yani siz tam gaz verdiğinizde ESC’nin 100’de kaç gaz vereceğini belirliyor. Dar bir alan ya da yavaş bir pistte çok hızlı bir araç kullanılıyorsa o zaman kısılabilir ama ben daha kolay olduğu için %100’de tutup gerekirse kumandadan EPA’yı kısıyorum. Önemli olan şu: Bu ayar esc’nin anlık tepkilerini çok çok az etkiliyor asıl etkisi son sürat üzerine.
    Max reverse power: Yukarıdaki fonksiyonun aynısı burada geri için geçerli. Normalde %50’de kullanıyorum.
    Punch Control: Oldukça önemli ve aracın tepkilerini çok etkileyen bir fonksiyon. Bu fonksiyon ile aracın verilen gaza “kısa süreli” tepkisini belirliyoruz. Yani biz gaza aniden asıldık ama esc’de motora bu ani tepkinin hepsini iletsin mi iletmesin mi bunu belirliyoruz. Punch control % değeri yükseldikçe Esc ani tepkileri motora daha az iletir yani araç daha yavaş tepki verir. Yani adı üstünde değeri yükselttikçe aracın tepkisini değil “control”ünü arttırırız. Bu kısım çoğu zaman yanlış anlaşılıyor ve punch control ne kadar açıksa araç o kadar ani tepki verecek zannediyor ama bu yanlış. Bundan başka bu ayarın aracın son hızına bir etkisi yok ne kadar kısılsa da son hız değişmiyor sadece anlık tepkiler değişiyor.
    Şimdi gelelim ayarın nerede ne şeklide kullanılacağına. Anlık tepkileri belirlediğinden özellikle tutunması az olan zeminlerde çok patinaja düşmemek için biraz açmakta (%’de değerini yükseltmekte) fayda var. Araç zemine çok iyi tutunuyorsa da bu ayar açılarak kafa kaldırması engellenebiliyor. Ani tepkiler aracın yürüyen aksamına zarar verme ihtimalini arttırıyor ayrıca bu ani tepkiler sırasında anlık çok yüksek akımlar çekildiğinden piller de zorlanıp daha kısa sürede bitiyor. Tüm bu sebeplerden ayarı bir miktar açık kullanmakta fayda var. Fazla açılmasının ile en belirgin dezavantajları aracın daha güçsüzmüş hissi vermesi ve rampa çıkışlarında burun aşağıya düştüyse bunu toparlamakta zorlanması. Ben yarışlarda genelde %30-40 civarı kullandım. Aracın tutunmasına göre buna yakın değerleri denemek gerekir.
    Torque limit: Bu fonksiyon programın en yeni versiyonunda yüklendiği için henüz tam olarak vakıf değilim. Önce motoru boşta çalıştırıyoruz ve bu esnada esc motorun KV değerini ölçüyor sonra buna bir sınırlama getiriyor ama dediğim gibi daha tam anlayamadım.

Gelelim “Advanced” Sekmesine:
    Sensorless motor timing: Timing ayarının mekanızmasını çok araştırmama rağmen hala tam olarak anlayabilmiş değilim ama fonksiyonel yönünü biliyorum. Timing açıldıkça motor volt başına daha fazla devir çeviriyor ama torkundan bir miktar yitiriyor. Tabiî ki motorların belli Kv değerleri var ama timing ayarı ile bu kv değerleriyle biraz oynanabiliyor. Timing açık olunca motor normalden daha hızlı (%10 civarı) dönüyor, daha fazla akım çekiyor ve araç daha hızlı oluyor ama bunun yanında torkta kısmi bir düşme olurken motor normalden daha çok ısınıyor ve piller daha çabuk bitiyor. Benimki Devamlı lowest’ta(0) duruyor. Özellikle Feigao ve hobbcity tipi motorlarda mutlaka en düşük değerde tutumak gerekirken, castle, tekin gibi motorlarda 10 civarında tutulup belirgin bir ısı artışı görmeden performansda zor da olsa hissedilir bir artış sağlanabiliyor.
    Arming time: Esc’nin on-off düğmesini açtıktan kaç saniye sonra aktif hale geçtiğini belirleyen fonksiyon. İlk günkü gibi duruyor, hiç dokunmadığım tek ayar sanırım
    Throttle dead band: Bu kumandadaki tetiğin nötral genişliğini belirliyor. Mesafeyi uzatırsak tetiğin gazı alma aralığı biraz açılırken kısarsak da bu aralık daralıyor. Çok ısık olunca fazla hassas bir tetik oluyor ve hatta araç durduğu yerde bile silkeleme yapabiliyor. Hep standart ayarda (0.1000) kullanıyorum. Bu ayarı tek belirleyen şey Esc değil ondan önemlisi kullandığımız kumanda. Benim kumandamın gaz tetiği çok hassas olduğundan ben standart ayarda kullanıyordum ama bundan önce kullandığım kumandanın gaz tetiği neredeyse yarıdan itibaren basmaya başladığı için o zaman small (0.0625) değerini kullanıyordum.
    Start Power: Punch control ile çok benzeyen bir ayar ama sadece aracın sabit haldeyken ilk hareketi vermede etkili. Araç hareket etmeye başladıktan sonra fonksiyonu kalmıyor. High’da olursa araç offroad’da kalkışta çok patinaj yapabildiğinden ve low’da da aracı çok az gaz vererek kaldırdığımızda silkeleme yapabildiğinden devamlı Medium ayarda kullanıyorum.
    Diğer bir sekmemiz Throttle Curve:
    Burada aracın gaz tepkisini istediğimiz gibi şekillendirebiliyoruz. Mouse’u yeşil çizgi üzerindeki erhangi bir noktaya getirip basılı tutup yukarı aşağı ilerleterek çizgiye istenen eğimi verebiliyoruz. Bu ayar’ın punch kontrolden en büyük farkı aracın anlık tepkilerini değil uzun süreli tepkilerini şekillendirmesi. Örneğin bir düzlükteyiz ve gazı kökleyip aracı kaldırırken en etkin olan ayar Start power’dır. Aracı kaldırdıktan sonra elimizi gazdan çekip tekrar gaza bastığımızdaki tepkiyi ise punch kontrol belirlerken eğer uzun bir düzlükte gaza 3-4 saniye süreyle basılı tutursak işte o zamanki hızlanma karakterini bu eğri (throttle curve) belirler. Benim eğrim genelde düşük hızlardaki patinajı engellemek için 20 civarına kadar hafifça yatay sonra belirli bir hızdan sonra patinaj riski azaldığından 50-60’lara kadar hafifçe dik ve bundan sonra da aracın son hızına hemen ulaşmasını engellemek için ( pistte gerekebiliyor) yine biraz daha yatay olarak devam ediyor. Bu benim seçimimim ama kullanıma tarzına göre farklı şeyler denenebilir.
    Brake curve: aynı yukarıdaki ayarı fren için ayarlıyor ama açıkçası fren yaparken ben bu kadar hassas ayarların sonucunu çok hissedemiyorum. Fren ayarını “brake amount” kısmından yapıyorum ve eğriye çok dokunmuyorum. Yaptığım tek şey bazen hafif içbükey bir hale getirmek o kadar.
    Evet ayarlar bu şekilde. Biraz fazla uzattım umarım okumaktan sıkılmazsınız(buraya kadar okuduysanız zaten sıkılmamışsınızdır). Kırımsız Sürüşler…
    Konu alport tarafından (07-09-2010 Saat 21:48 ) değiştirilmiştir.
    Mugen MBX6 (Werks b6) , Mugen MBX6 Tekno V4 brushless (Tekin & LRP), Losi 810 Brushless (Castle & Mtroniks)
    HRC 2011 Elektrikli Truggy Şampiyonu
    HRC 2011 Elektrikli Buggy İkincisi

Nov 2009
    Nereden Nereden
    İstanbul
    Yaş Yaş
    18
    Tolga abi eline diline klavyene sağlık tabiki okumadım şimdilik lazım değil ama lazım olabilir

tolga abi iyi bir bilgi paylaşımı oldu bana da mosnter kullanırken lazım olacak...
    tek başına zevk vermiyor arkadaş...
    kullanmayacaksan die-cast modeller var tavsiyem olur...

Oct 2006
    Nereden Nereden
    Manchester
    Yaş Yaş
    37
    Eline saglik Tolga.

Alıntı spinoza Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Tolga abi eline diline klavyene sağlık tabiki okumadım şimdilik lazım değil ama lazım olabilir
    Konu MSenturk tarafından (09-09-2010 Saat 14:09 ) değiştirilmiştir.

Tolgaaa, çıkar zuladaki dokümanları çıkaaar...
    Tamiya TA-05
    Kyosho Inferno MP777 SP2
    Kyosho Inferno ST
    Kyosho Mantis Corvette C5

Jun 2008
    Nereden Nereden
    Trabzon
    Yaş Yaş
    20
    Tolga abi bende tamiya tt-01 var yeni aldım. Onu racing modundan ckaramıorum. Sadece ileri gidio ve firen yapıo aceba nasıl normal moda geçirebilirim bana bi anlatablrmsn. Araba tamamen stock sekilde. Daha yeni kurdum 0km. Kumanda futuba 3pm fm o ikinici el.

Jun 2009
    Nereden Nereden
    Ankara/Bursa
    Yaş Yaş
    22
    Tolga Abi ellerine sağlık, konuyu şimdi gördüm, birazdanda stradamda uygulayacağım anlattıklarını, aklıma takılan yerleri çok iyi anlatmışsın....
    TRAXXAS SLASH 4X4 ULTİMATE / MMP/Velineon 3500/ Pro Line Gladiator

Oct 2006
    Nereden Nereden
    Manchester
    Yaş Yaş
    37
    Ben bilgisayari degistirdim... IE8`le geldi... Castle linki bu makineye kuramiyorum... Fikri olan varmi..?

Jan 2009
    Nereden Nereden
    istanbul
    Yaş Yaş
    33
    IE8 Dediğin windows 7'mi acaba Murat? Eğer öyleyse kurulum dosyasına sağ tıklayıp "yönetici olarak çalıştır" kısmını seçmelisin. Tabiki sen ingilizcesini kullanıyorsundur o ayrı
    Mugen MBX6 (Werks b6) , Mugen MBX6 Tekno V4 brushless (Tekin & LRP), Losi 810 Brushless (Castle & Mtroniks)

Jul 2009
    Nereden Nereden
    İstanbul
    Yaş Yaş
    20
    açıkçası merak ettim IE8 in ne olduğunu, kurulumla alakası olmasada aklıma ilk olarak internet explorer 8 geliyor
    Ofna Hyper 9e

Oct 2006
    Nereden Nereden
    Manchester
    Yaş Yaş
    37
    Ben bilgisayarin acma kapamasini bide klavyedeki harflerin yerini biliyorum gerisi yok.. Benim eski bilgisayar windows XP`di. Simdiki hanimin dedigine gore Internet = Internet explorer 8 Bilgisayar =Windows 7 `mis.. Sorun CC`nin linkini yukletmiyor.. Zor zor yaptim sonucta ise hem ESC`yi tanimiyor hemde surekli upgrade yap diye pencere aciliyor... (ESC`de sorun yok)

Cok güzel bir anlatım elinize sağlık, cok gerekli bilgileri yazmışsınız.
    Bu arada bende Mamba pro max esc var. 1 sorum Tekin 3.5T uyar mı ? 2.sorum : Bu esc bi ara ısınmıştı pc takdığımda ışıkları yanıyor ve pc bağlı görunuyor, ama pc den cıkarttım mı programlamağı ve normal pil takip denedimde tık yok sizce neden dir ? Esc yandı mı demek oyle ise neden pc de bağlı görünüyor programlamada ?

Cevap için şimdiden teşekkürler.

Jan 2009
    Nereden Nereden
    istanbul
    Yaş Yaş
    33
    Mamba max pro çok yüksek devirli motorlarla kullanmaya uygun bir esc değildir. Bu esc'nin üretim amacı düşük kv'li motora yüksek voltaj vererek gerekli güç ve hıza ulaşmaktır. Yani tekin 3.5t motorla çok ısınacaktır. Bu tür motorlar için tekin rs pro, lrp sxx serisi gibi pro onroad yarış esc'leri kullanmak gerekir.
    Esc'nin pc'e bağlanması bozulmadığını göstermez. pc'e bağlanan modülü sağlam olup esc yine de çalışmayabilir. Zaten genelde böyle olur esc çalışmaz ama bilgisayara bağlanabilir

Mar 2011
    Nereden Nereden
    Trabzon
    Yaş Yaş
    21
    abiler arkadaşlar acil yardıma ihtiyacım var. slash 2wd aracım için mamba max pro sct esc ile mamba 3800kv motor aldım. yalnız alıcıyla nasıl kalibre edeceğim çözemedim. kılavuzunda dediği gibi esc kapalıyken kumandadan tam gaz yapıp esc yi açıyorum ardından tam fren ve sonra tetiği bırakıyorum. kılavuzda dediği gibi esc üzerindeki tüm ışıklar yanıp sönüyor ama sonra yeşil ve sarı ışıklar sürekli yanıp sönüyor. internette bulduğum kadarıyla low voltage den dolayı yada kalibrasyondan kaynaklıymış bu. nerde hata yapıyorum acaba castle link sahibi değilim pc üzerinden ne yazikki programlama imkanım yok. şuan slashın kendi piliyle kullanmak istiyorum.
    Öğrencilik:Afyon | Memleket:Trabzon
    Şuan : Öğrencilik

Slash 2wd [Mamba Max Pro SCT + neu-castle 3800KV ]

Jul 2009
    Nereden Nereden
    İzmir
    Yaş Yaş
    45
    Tolga teşekkürler, gayet faydalı bir paylaşım olmuş. Kendi adıma kullanmadığım özellikler hakkında baya bilgilendim
    MCD Rally X4 Factory Team ® / OBR Pro-Stock 30,5 cc / Samba Pipe
    Futaba 3 P M - X 2,4 Ghz FASST
    M r . C a p r i c e

Konu Bilgileri

Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar

Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)