FrSky DFT Combo for Futaba 2.4 Telemtry modül
Konu Bilgileri;
- » Konudaki mesaj sayısı : 82
- » Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)
Toplam 82 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Reklam Alanı
-
04-10-2010 20:38 #1
Geçen hafta bir arkadaşdan futaba T9C almıştım.takibenden yurtdışından FrSky combo 2.4 telemtry özellikli modül getirdim.bu sistemin özelliği alıcı ile vericinin karşılıklı çift yönlü haberleşmesi.Non telemtry olan sistem ise bildiğimiz alıcı verici özellikli.Öncelikle modül dışarıdan bakıldığında derli toplu güzel görünüyor.Kutu içinden 2.4 verici modül, anten, alıcı modül, kullanım CD si ve modül upgrade için RS232 kablosu çıkıyor.Yurt dışı forumlarda futaba modülün modül yuvasına biraz zor sığdığı söyleniyordu ancak ben rahatça sığdırdım.takiben kumandayı PPM moduna getirip açtım ve alıcıya enerji vererek binding işlemini yaptım.oldukça kolay oldu ikinci bir uygulamaya gerek kalmadı.takiben alıcıyı modele monte ettim bende servo jitterines(huzursuzluğu) olmadı.modül arkasındaki F/S range tuşu ile hemen olduğumuz yerde mesafe testi yaptık.bu test normalde 1/30 oranında düşük sinyal şiddeti ile yapıldığından mevcut mesafeyi ona göre hesaplayabiliyorsunuz.Ben sahada normal sinyal ve enerji şiddetiyle 1.5 km mesafede hiç sorun yaşamadım.daha fazla uzaklaşmadım fantaziye gerek yok diye düşündüm.yine yurt dışı forumlarda 2.4 km ve 4.8 km ölçenler de var. Mevcut modül ile birlikte bana V1 yazılım geldi.halihazırda V2 yazılım mevcut ve güncelenebiliyor.V2 olanların da satılmaya başlandığı söyleniyor ve üzerinde V2 yazan sticker da mevcut.yazılım V2 güncellemeyi özellikle servo huzursuzluğnu önlemek ve diijital servo kullananlardaki varsa sorunları önlemek için gerekiyor.bunun için modülle gelen RS232 kablo yeterli ama alıcı için bilgisayara bağlamak için FrSky upgrade lite adlı küçük bir ara bağlantı soketi gerekiyor onu satın almak gerekiyor şuan bilindik satış yerlerinde yok gibi ama firma gönderdiğini bildiriyor.ancak yazılım güncellemesi hem modül hemde alıcı ya yapılmalı yoksa uyumsuzluk oluşur.bu nedenle ben güncelleme şimdilik yapmadım.en önemli özelliği mesafe uyarıcı alarmının olması.yanlış alarm ihtimal dahilinde ama ben bu özelliğini beğendim sinyal zayıflamaya başladığında duyabileceğiniz tonda önce belli hızda işler kötüleştikçede artan hızda sinyal veriyor.tüm servolara hakim failsafe başka bir güzel özellik.failsafe aslında genel olarak 2 türlü yapılyor.model üzerinde istediğiniz ayarları yaptıktan sonra(ailerionlar düz-hafifi pozitif elevator-throttle cut falan gibi..)standart olarak alıcı üzerindeki tuşa kısa süre basınca verici modül bipliyor ve bu hafızaya alınıyor.ancak gelen kablo ile verici modüle ROMB versiyonu yüklerseniz havada iken modül üzerindeki tuşa bastığınızda o andaki ayarlar hafızaya alınıyor.tabii tekrar aynı tuşa basmamalısınız

bendeki telemetry özellikl combo.şuan voltage sensor piyasada mevcut pahalı değil onu getridiğiniz takdirde alıcı piliniz yada elektrikli modelinizdeki lipo pilinizin enerjisini takip ediyorsunuz hatta yine basit bir yazılım ile voltaj ayarlarını girip alarm noktalarını siz belirliyorsunuz örneğin 4.0V da şiddetli alarm-5V da hafif alarm gibi belirleyip pil seviyesi bu noktalara düştüğünde modül sinyal tonları ile size bilgi veriyor. şimdilik aklıma gelenler bunlar .unuttuğum noktalar olabilir. sorulursa eğer biliyorsam aktarmaya çalışırım.saygılarımla.Konu yurdakut tarafından (04-10-2010 Saat 20:41 ) değiştirilmiştir.
-
05-10-2010 10:15 #2
Merhaba öncelikle ürününüz hayırlı olsun.
Bende bu modülü takip ediyorum. Rcgroupsda uzun bir konusu var. Vericiye pilleri vs bağlamak için çeşitli devreler bile var. modülün arkasındaki çıkışlardan direk bilgisayara bilgi aktarılabiliyor mu? Mesela Kumandayı bilgisayara bağlayıp ekrandan bilgileri görebiliyor muyuz?
Bende Turnigy 9x var. İleriki zamanlarda bir modül update düşünüyorum. Bu modül yada Assan düşünüyorum.
Selamlar
TanerAraştırmacı Modelci - Tri-quad-hexa-octo - www.multikopter-tr.com
-
05-10-2010 12:32 #3
taner bey,
öncelikle şunu söyliyeyim full telemtry sistemi için FrSky dashboard yapmaya çalışıyormuş onu bir yerden öğrendim.yani hazır bir lcd gibi ekran satışa çıkacak yine eklenecek sensörler ile anlık bilgiler RPM-Altitude-Heading motor ısısı gibi bilgileri takip etmek mümkün olacak.şu an hem eski IPAD hemde basit LCD ekran bağlayıp sensörlerle bazı ölçümler yapan var.telemtry sistem sadece şuan çift yönlü ileti ile alarm veriyor oda mesafe alarmı.ben henüz bilgisayara bağlayamadım çünkü dişi RS232 10 pinli soket göndermişler USB bağlantı soketi var 12 dolar civarı.elektronikçilerden erkek RSR232 bulursam bilgisayara bağlıyacağım ama ROM A yazılımını ROM B ye çevirmk içn ileride de V2 yazlıma geçeceğim ama V2 için acele etmemek lazım diye düşünüyorum.rc groups forumda bu konuda bazı denemeler yapılmış hatta firma bazı bağlantı protokollerinide orada verdi ben hiç elektronikden anlamıyorum.açıkçası elektronikden anlıyanlar sistemle oynaşıyorlar demek doğru olur.ancak en kesin konu pil voltajı alarm düzeylerini ayarlamak.zaten sensörleriniz olmazsa hangi bilgileri ölçüp alacaksınız?ölçüm olacak onu bilgisayara alırsınız ve incelersiniz yanlış hatırlamıyorsam rcgroupsda onuda yapan vardı.assan meselesine gellince bu tercih meselesi assan oldukça güvenli ve kendini kanıtlamış bir sistem ben kullanmadım bunun yanında FrSky sistemi kullanıcılar tarafından artık oldukça kabul görmüş vede artık kendini ispatladı gibi görülüyor özellikle rc groups da farklı kişilerden iyi referanslar almış geri dönüşler şimdilik iyi ama kendini kantılaması için biraz daha zaman geçse iyi olur mu? tabiiki iyi olur.ancak şunu da okumuştum assan ın 2.4 hz sistemini DSM 2 tarzı bir sistemle kullandığı FrSky ın ise ACCT sistemi ile tüm bandı kullandığı ayrıca FrSky ın true antenna diversity(alıcıda sağ ve solda iki ayrı anteni var) özelliğine sahip lduğu belirtiliyor..ben tercih ettim kullanıcılara ve rcmodel reviews a güvendim . rc groupsdaki forumunda neredeyse tamamına yakınını okudum.Konu yurdakut tarafından (05-10-2010 Saat 12:51 ) değiştirilmiştir.
-
05-10-2010 12:47 #4
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Araştırmacı Modelci - Tri-quad-hexa-octo - www.multikopter-tr.com
-
05-10-2010 21:48 #5
-
08-10-2010 12:35 #6
Himodel de şöyle bir ürün var. Anladığım kadarıyla. frsky telemetry vericiye bağlanacak bir voltaj sensörü .
http://www.himodel.com/radios/Batter...ry_System.html
Araştırmacı Modelci - Tri-quad-hexa-octo - www.multikopter-tr.com
-
08-10-2010 17:51 #7
evet bende az önce upgrade lite ve bu sensörden sipariş ettim.çünkü 2. vericim D8R yeni geldi ve ne yazıkki V2 olarak geldi upgrade için upgrade lite a ihtiyacım var.bu voltaj sensörüünü bağladığınızda daha önce bahsettiğim alıcı yada ana pil voltajı hakkında uyarıcı alarm alıyorsunuz ve bu seviyeleride ayarlayabilyorsunuz.
-
19-10-2010 09:38 #8
Frsky modül ve alıcıları ile ilgili bir mesafe testi buldum rcgroups da. Paylaşma istedim
"Range test
Hi all,
I want to reassure everybody about the differences in output power found by derek4610.
I've just made comparatives tests with my FrSky products, here are the results:
Equipment:
-Transmitter Graupner MX22.
-Module V8JT (without telemetry).
-Module DJT (with telemetry).
-Receiver V8FR (without telemetry).
-Receiver D8R (with telemetry).
-Receiver V8R4 (without telemetry, micro 4 channels).
Tests conditions:
-Flat clear field.
-Transmitter placed about 20 cm from ground on a plastic box, horizontal antenna, modules in range check mode.
-Receivers with 1 servo and a 4 cells battery.
Results:
-V8JT + V8FR -> 65 meters.
-DJT + V8FR -> 65 meters.
-DJT + D8R -> 65 meters.
-V8JT + V8R4 -> 30 meters.
-DJT + V8R4 -> 30 meters.
As you can see, there's no differences between telemetry or non telemetry systems, I think RF electronic is the same in the 2 versions, the telemetry electronic is probably just added to the first system.
Tchao"
Kaynak : http://www.rcgroups.com/forums/showp...postcount=1939Araştırmacı Modelci - Tri-quad-hexa-octo - www.multikopter-tr.com
-
11-11-2010 21:13 #9
Sayın Yurdakut
Bende bir süredir, ASSAN modülmü yoksa FrSky combo 2.4 telemtry özellikli modül' mü alsam diye düşünmekteyim.Siz 1 aydır bu modülü kullanıyorsunuz galiba?.Patlar motorlu modellerde herhangi bir problem yaşadınızmı?Birde daha sonra aldığınız V2 receiveri tanıtabildinizmi?Ramazan Sarıkaya
-
13-11-2010 20:24 #10
Ramazan bey merhaba mesajınızı daha yeni gördüm kusura bakmayın.hemen deneyimlerimi aktarayım.öncelikle V2 ye yükseltme çok basit sadece winXP ve RS232 port ama eski usul klasik 9 pinli eski port gerekli eğer yeni bilgisayar varsa bilgsayarcı arkadaşınız yada iyi donanım bilginiz varsa portu ekleyip aktif hale getiriyorsunuz 10 sn de bitiyor.telemetry için sadece ben
şuanda alıcı-verici arasındaki karşılıklı beslenmeyi kullanıyorum ondan faydalanıyorum.bence FrsKy alacaksanız telemetri li olanı tercih edin.çünkü daha öncede yazmıştım eğer bir şekilde sinyal zayıflarsa haberiniz oluyor bu zayıflama ister glitching olsun isterse interference olsun en azından farkı bu bence.ama FrSky telemetri için bir digital ekran yada kumanda bağlantılı bir panel üzerinde çalışıyormuş benimde basit çapta FPV ve telemetri merakım var.bu panel çıkınca alıp mini yada basit bir FPV ypıcağım.ben sadace patlarlı uçuyorum yaklaışık 2 ayı geçti memnunum kumanda ile ilgili bir sorun yaşamadım.yazılım güncellemsi sonrası mesafe testimi tekrar yaptım 1.5 km yi rahat buldum.hem verici hemde alıcıyı V2 ye yükselttim.Failsafe özelliğide bence iyidir.AssAn için zatenbir şey söylememe gerek yok artık deneyim ve referans noktasını çoktan geçti ben iyi bir modül olduğunu düşünüyorum.ben FrSky ı tavsiye ederim.yabancı forumada üyeyim orayıda devamlı takip ediyorum Frsky için şimdilik geri bildirimler ve deneyimler olumlu ayrıca yazılımsal ve yeni donanım olarak ilerlediklerini okuyorum.umarım yardımım olmuştur.
-
14-11-2010 00:57 #11
Yardımlar için çok teşekkürler.Bende yaklaşık 2 yıldır Futaba 9C kullanmaktayım.Fiziksel olarak en çok hoşuma giden şey modül yerine takıldığında antenin metal taşıma kulpunun altından geçmesi.Ayrıca elektronikçi olduğumdan program falan pek sorun olmayacak.Bence Assan'a göre artıları var.Fiyatıda cabası.Hemen siparişi geçeceğim.
Ramazan Sarıkaya
-
14-11-2010 20:56 #12
o zaman kazasız kırımsız uçuşlar dilerim.
-
29-11-2010 15:49 #13
FrSky DFT Combo for Futaba 2.4 Telemtry modül, siparişim 13. günde elime geçti.İlk kontrollerde herhangi bir problem görülmüyor.Modül Futaba 9C kumandama çok rahat oturdu.1-2 gün içinde range test vs. sonuçlarını bende aktaracağım.(Ayrıca hobbyking'de V2 olduğu belirtilmediği halde, hem verici modül hemde alıcı V2 olarak geldi.)
Ramazan Sarıkaya
-
29-11-2010 16:09 #14
Hayırlı olsun
İncelemenizi bekliyoruz
Kırımsız uçuşlarAraştırmacı Modelci - Tri-quad-hexa-octo - www.multikopter-tr.com
-
29-11-2010 19:27 #15
Futaba 9C serisi kumandası olanlar çok kalabalık ve modelcilerin birbirini tanımadığı yerlerdeyseler 2.4 GHz modifikasyonunu mantıklı bulurum. Ancak küçük şehirlerde yaşayanlar için bir PCM alıcı ile 72MHz 9C kumanda son derece güvenilir, kaliteli bir settir.
Yalakalık yapma, adam olmayı dene, başarırsan eğer çok daha keyifli olduğunu göreceksin.
-
29-11-2010 21:50 #16
Metin bey yerden göğe haklısınız.Zaten ben 60. lık EXTRA modelimde 35 MHZ Synthesized R319 PCM alıcıyı kullanıyorum vede kullanmaya devam edeceğim.Yaklaşık 2 yıldır hiç bir problem yaşamadım.Diğer 2-3 patlar modelimde Futaba PPM alıcılar da bazen sorun yaşıyorum.Yeni bir 35 MHZ Synthesized R319 PCM alıcının fiyatının 300-400 tl olduğunu düşünürsek, 80 TL gibi düşük fiyata mal olan 2.4 GHZ modül/alıcı almak bana ekonomik geldi.Yedek alıcıda 45 TL ye alınabiliyor.
Ramazan Sarıkaya
-
30-11-2010 21:54 #17
ramazan bey öncelikle hayırlı olsun.izin verirseniz bir kaç tecrübe aktarmak istiyorum.antenler çok ince dip taraflarına dikkat edin.ayrıca antenlerin aktif kısmı son 3 cm lik gri bölge onada dikkat edin.antenleri olabildiğince ayrı yönlere yönlendirin ideali 90 derece açıyla yerleşmeleri ama kısa olmaları ve dip bölgeleri dikkat gerektiriyor.fiberglas gövde uçağınız varsa mutlaka uçları dışarı almalısınız ben yak54 aldım gövde fiberglas bu nedenle anten uçları gövde içindeyken ciddi alıcı-verici iletişim sorunu oluyor bunu bende bizzat yaşadım.zaman zaman 1. derece alarm (tek bip) ara sıra olabiliyor bu sizi çok korkutmasın ama dikkatide elden bırakmamak gerekir.saygılarımla.
-
30-11-2010 23:58 #18
Çok teşekkürler sayın Yurdakut.İlk testler ve ayarlar çok iyi.Patlar motorlu modelden önce elektrikli bir modele takıp yarın saha testlerini tamamlayacağım.
Ramazan Sarıkaya
-
01-12-2010 08:10 #19
Yurdakut abi,ben ASSAN 2,4 sistem mod.yaptım,Fut7C vericime.Alıcıların 2şer cm boyunda ince kablo antenleri var.5 modelimde alıcılar antenleri hep garip yerlere tıkılıdır.Üstelik fiberglass PT19 modelimde de o 2 cm lik iki anten servoların önünde depo arkasında öyle durmakta,yani tamamen fiber gövde içinde.Uzun zamandır kullanıyorum.Şimdiye kadar hiçbir kontrol kaybı problemim olmadı.Sizin fiberglass ile probleminizin(karbon fiber değil) alıcı/verici sağlığında bir problemden kaynaklandığını düşünüyorum.Özetle problem fiberglass olamaz,iyice emin olmadan uçmayın derim.
Dago Red,PT 19,Su31,Soprano,SupraFly,,Diabolo,TTChampion45L,Wilga JBA 56Fx5 ABC,JBA 56R,SK 80R, NGH9CC,Futaba7C/ASSAN 2,4Fuel:Boğma**Soprano Sevenler Cemiyeti bşk.#1**
-
01-12-2010 21:22 #20
Ahmet abi, aslında bende bundan şüphelenmedim değil yurt dışı forumlarda da bu fiberglas meselesine dikkat çektiler ama dediğiniz gibi aslında karbon fiber olmasının da özellikle dikkat çekici olduğunu hatırlıyorum.ama ne bileyim ben direk yak 54 fiberglasına bağladım uçları dışarı alınca da alarm kesildi ve kumanda sorunum olmadı.ama açıkçası midem bulandı şimdi sizinde uyarınız önemli ben dün sistemi tekrar denedim mesafe testi ayarında aldığım sonuç çok iyi idi.yarında full power ayarda uzaklık testi yapayım.çünkü bir kişide şöyle sorun olmuş mesafe testi(range check ayarında 1/30 şiddetinde sinyal düşüyor 30 m lik kumanda yeterli) normal iken normal ayarda kumanda sorunu olmuş.bende iki tane verici vardı calmato düştüğünde forumda bahsetmiştim ne yazıkki ilk aldığım alıcının da anteni de koptu.o alıcı ile 1.5 km testinde sorun yoktu.elimdeki ikinci alıcı onuda denemem gerekiyor.
Konu Bilgileri
Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar
Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)