Konu Bilgileri;
- » Konudaki mesaj sayısı : 33
- » Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)
Toplam 33 adet sonuctan sayfa basi 21 ile 33 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Reklam Alanı
-
07-03-2011 00:36 #21
Aslında hazır aldığımız her modelin kanadı belli bir açıyla monte edilmiş ve stabilizer sabit olduğu için farklı açıları kullanamıyoruz,stabilizer hareketli olduğu zaman kanat açısını değiştirip farklı hızlarda ve farklı kaldırma güçlerinde kullanabiliyoruz
Konu Onur Alkaya tarafından (07-03-2011 Saat 00:41 ) değiştirilmiştir.
-
07-03-2011 00:39 #22
-
07-03-2011 01:06 #23
Onur Bey farklı Re değerleriyle örneğin 200,000 gibi denemek lazım çizimleri.
Yalakalık yapma, adam olmayı dene, başarırsan eğer çok daha keyifli olduğunu göreceksin.
-
07-03-2011 02:25 #24
Metin bey 200 000 re değerinde de tekrar test yaptım gördüğüm kadarıyla sürtünme katsayılarında doğru orantılı bir artış gözüküyor , reynolds sayısı ile( bildiğim kadarıyla yalnışım varsa düzeltilirse seninirim) basitçe kanat üstünden geçen rüzgar hızı olarak açıklanabilir ,sonuçta hız artırkça değerler yükseliyor.
Açıklamaya çalıştığım kanat açısının 2-3-4 derece kanat açılarında farklı sürtünme ve kaldırma katsayıları oluşturduğu buda 2m planör yarışlarında çok şey fark ettireceği ve zaten bu planörlerde hareketli stabizerle kullanılan bir sistem sadece yaptığım planörde bu sistemi kullandım .
Videolarda fazla fark edilmiyor ama uçurunca planörü istediğiniz zaman hızlandırıp istediğiniz zaman yavaşlatıyor havada daha uzun süre kalmasını sağlıyorsunuz, birde yamaç uçuşunda daha belirgin olarak görebiliyorsunuz , yüksek açılarda planör sabitleşiyor( hoover de kalıyor)sürtünme arttığı için geri sürükleniyor açıyı düşürdüğünüzde sürtünme azaldığında hareketleniyor bunla ilgili bir yamaçtaki bir videoyu ekliyorumKonu Onur Alkaya tarafından (07-03-2011 Saat 10:15 ) değiştirilmiştir.
-
07-03-2011 02:34 #25
yamaç uçuşu
http://vimeo.com/18678188Konu atambay tarafından (07-03-2011 Saat 13:57 ) değiştirilmiştir. Sebep: video linki eklendi
-
07-03-2011 02:49 #26
Onur Bey kolaylıklar dilerim termik belli etmesi ve termik içindeki davranışı nasıl modelin test etme şansınız oldu mu?
-
07-03-2011 10:51 #27
Uzun bir süredir planör kullanıyorum fakat 2m yarışma planörünü (eileron olmayan)yeni kullanmaya bu planörle başladım , bu yüzden termik bulma konusunda fazla tecrübem yok 30 -45 dakikalık uçuşlar yaptık, fakat hava çok müsaitti
f3j planörlerinden bildiğim kadarıyla ağırlık merkezi geri aldıkça planör hassaslaşıyor ve havadaki hareketleri daha fazla hissettiriyor
böylece ufak termikleri bulmak daha kolay diye biliyorum.
Bu planörde farklı olan kanatta 120 cm düz orta kanattan sonra eliptik kanat ucu açılarının olması ,buda daha fazla kaldırma gücü ve
kanat üstü rüzgar akışının daha düzgün olduğunu düşünüyorum ,
Henüz diğer planörlerle aynı anda uçuş yapmadığım için performansını bilemiyorum .
-
07-03-2011 13:52 #28
Onur Bey çizimlere göre sakin sakin uçuşta daha verimli olacak bir tasarım olmuş. Hızlandığında da abuk sabuk davranmayacağı anlaşılıyor. Böylece rüzgarlı havada da sizi üzmeyecek gibi görünüyor. İleride buna ufak tefek değişiklikler yapıp performans değişimlerini de gözlersiniz. Tabii iş yarışmaya gelince pilotaj çok daha önemli oluyor. Zaten ilk yarış muhtemelen neler oluyor burada demekle geçer. Ama gitmeden önce ne kadar rüzgarda ne kadar ağırlık kullanacağınızı belirlemiş olmanız lazım.
Yalakalık yapma, adam olmayı dene, başarırsan eğer çok daha keyifli olduğunu göreceksin.
-
07-03-2011 22:14 #29
Metin bey ilk sayfadaki resimlerdeki planörün birinde sd 7034 diğerinde sd 7037 profil kullandım ,34 kalın 37 ise ince vaktim olursa daha ince üçüncü bir kanat hazırlamayı düşünüyorum .yarışmada nasıl rüzgarla karşılaşacağınızı bilemiyorsunuz bunun için her rüzgara göre kanat la gitmeyi düşünüyorum .
Yaklaşık 20 senedir hobi olarak ilgileniyorum , pilotaj konusundada yukarıda bahsettiğim gibi yarışma ve termik bulma konusunda fazla tecrübem yok .İlk yarış sizinde bahsettiğiniz gibi gececek ,sonuçta benim için yaptığım pilotaj konusu deyil yaptığım planörün performasının iyiliği daha çok memnun edecektir .
-
08-03-2011 00:55 #30
Siz bu tür denemeler yapıp forumda paylaştıkça bizim de keyifle okuyacağımız bilgiler kazanacağımız konular ortaya çıkıyor.
-
08-03-2011 02:36 #31
Aslında termik dönüşüyle ilgili sorum eliptik kanatların dönüşleri ne derece iyileştirdiğini merak etmemden kaynaklanıyor modern 2m modellerinde de polyhedral kanatlarla ve bu kanat açılarıyla oynayarak termik içi dönüşlerin iyileştirilmesi hedefleniyor temel olarak bir model kanat izdüşüm alanını azaltmadan nekadar dar dönebiliyorsa termikte tutunma şansıda okadar fazla oluyor. Katıldığımız yarışmalarda genelde ortalama bir pilot hava şartlarıda olumluysa termik bulmakta pek zorlanmıyor bu durumda yarışma daha çok iniş yarışmasına dönüşüyor. Bu açıdan modellerde son senelerde yarışmaya dahil edilen spoiler kullanımıda önem kazanıyor.
-
08-03-2011 13:31 #32
Daha öncede bahsettiğim gibi 2 m planör ( eleronsuz ) uçuşlarına bu yaptığım planörle başladım diğer planörlerin uçuş karekteristikleri bilmiyorum açıkçası bunuda nisan ayındaki yarışmada görüp ve karşılaştırma şansı olacak , ayrıca kanattaki açının dönüşteki etkileri konusunda açıkçası pek fazla bilgim yok
Bu planörün son hali , bu aşamaya gelinceye kadar 9 planör yaptım , her planörde farklı stabilizer rudder ve kanat kullandık vede detaylar gelişerek son halini aldı .
Bu planörde ilk başlarda rudder da hiç açı yoktu , dönüş yaparken yükseliş vermek gerekiyordu bunu çözmek için son planörde açı vererek rudder dönüş yaptırırken bir miktarda yükseliş veriyor, bu şekilde bir miktar kanadı yatırmadan dönüş yapmayı sağlıyor,sonradan Birol dan miles tada bu tarz açı olduğunu öğrendim , tabiki bunları denemek ve görmek gerekiyor
Sonuçta planörde her bir detay mühendislik problemi ve ya bu tür bir eğitiminiz olmalı,bu olmadığı için bir şekilde fikir yürüterek ,deneme yanılma ve kişilerden bilgili almaya çalışarak bir şeyler geliştirmeye çalışıyorsunuz , ben bodrum da yaşadığım içinde bu benim açımdan oldukça zor oluyorKonu Onur Alkaya tarafından (08-03-2011 Saat 13:34 ) değiştirilmiştir.
-
01-04-2011 00:04 #33
Bugün akşam üstü rüzgar azaldı yalıkavak yarımadasındaki küdür mevkinden bir ucuş videosuKonu emo23 tarafından (01-04-2011 Saat 00:10 ) değiştirilmiştir.
Konu Bilgileri
Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar
Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)