motorsuz planörler

Konu Bilgileri;

•  » Konudaki mesaj sayısı : 16
  •  » Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)

Bu Sayfayı Paylaşın :   Paylaş

Toplam 16 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 16 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Reklam Alanı
    merhaba planörcü abilerim

benim elimde şu an fazladan 2 tane servo var ve bir planör yapıyım diyorum ama bu iş kafamı karıştırıyor

istediğim planör motorsuz olucağından esc olmuyacak ve lipo da küçük olucak ama teknik ekipman nasıl olucak bilmiyorum

bu iş için gerekli malzemeler nedir ?

bendeki servolar 8 gr
    bir tane de alıcı desek malzemeler çıkıyor
    ama servolara gücü ne veriyor ve bu gücü nasıl bir kaynakla vericez

sanırım escsiz devrelere BEC diyorlar veya UBEC olarak daha üsün bir alet de var
    lipo olarak ne kullanıcaz ne olur bir yardım edin

son olarak
    ben çok aradım ama uygun bir planör bulamadım
    bulduklarım da çok büyük olduğundan ve ben de küçük istediğimden dolayı bir türlü karar veremedim

karpon ve balsa tarzı malzeme ile yapabilirim ama asıl istediğim malzeme karpon

aileronsuz sadece elevatör ve rudder istiyorum

bungee ile kalkış yaptırabilirim veya evimin çatısından atabilirm de fark etmez yeterki plan bulayım

guppy alında bir plan buldum ama bilmiyorum
    bir öneride bulunun
    Gazla Uçabilirsin, Ama Frenle Konamazsın.

Üyelik Tarihi Üyelik tarihi
    Aug 2009
    Nereden Nereden
    İSTANBUL
    Yaş Yaş
    55
    berk,
    başlik yanlış olmuş.PLANÖR zaten motorsuzdur.konu başlığındaki motorsuz kelimesi fazla ve yersiz olmuş.
    güretekin danişmentgazioğlu-1957-istanbul

Nov 2004
    Nereden Nereden
    Ankara
    Yaş Yaş
    39
    Şimdi öncelikle, "teknik ekipman" derken ne kastettiğini tam olarak anlamış değilim. Ama elektroniği kastediyorsan eğer, 2 tane servo, 1 alıcı ve 1 set 4 adet AAA pilden oluşan 4.8 volt Nikel Metal Hidrit (Nimh) pil sana yeter. Öyle BEC ile UBEC ile lipo ile filan uğraşmana gerek yok.

Planör'ün planör gibi uçmasını istiyorsan eğer, doğru düzgün bir kanat gerekir. Bu da boyutları biraz büyütür haliylen.

İnşaatını kendin yapmak istiyorsan bence piyasada yeni başlayan birisi için en uygun planörlerden birisi Albatros. Bulabilirsen eğer hem inşaat zevki, hem uçurma zevki bakımından çok başarılı bir modeldir.

Eğer inşaat yapmak istemiyorsan THK mağazasındaki köpük planörlere bir bak. Gerçi bunların hepsi moto-planör olarak geliyor. Yani havalandırmak için motoru kullanıyorsun, sonra motoru kapatıp süzülüşe geçerek termik yakalamaya çalışıyorsun. Bunlardan birini tercih edecek olusan zaten bütün elektronik aksamı içerisinde geliyor.
    Aut dosce, aut disce, aut discede (*)

(*) Ya Öğret, Ya Öğren, Ya da Terket

anlamadığım bir şey var oda ben bu Nimh pili nasıl şarz edicem ? lipo daki gibi bir balancer şarz aleti vs. almam gereklimi? ve pil bitince lipodaki gibi ölmesi söz konusu olurmu ?
    ve ben bu pili hangi kanala takıcam? 3. kanala taksam olurmu yoksa herhangi bir kanala takabilirmiyim

ailem evde balsa ile model yapmama izin vermiyorlar çünkü en son yaptığım balsa uçakta zımparalama yüzünden odam toz içinde kalmıştı

köpükten yapsam nasıl olur mesela guppy tarzı bir uçak ama motorsuz olması lazım
    bu arada bungee ile kalkış yapıcağımdan dolayı bir sorum var
    bungee de lastiği yere sapladığımız kancayamı yoksa uçaktaki kancayamı takıp kalkış yapıcaz?
    Konu sintar96 tarafından (10-05-2011 Saat 21:29 ) değiştirilmiştir.

Nov 2004
    Nereden Nereden
    Ankara
    Yaş Yaş
    39
    Bungee ile tecrüben hiç yok anladığım kadarıyla. Bungee denen şey, yere saplı ve -çok sağlam- tercihan v profil çelikten bir kazık ve buna bağlı 20-30 metre örgü lastik, ucunda da 50-70 metre 1 veya 1.20 misinadan yapılır. yanlız bunların bağlantıların (yani düğümlerinin ve diğer bağlantı elemanlarının) çok sağlam olması gerekir. Her örgü lastikten bungee olmaz. Bu konuda IAMTHELAW'un yazmış olduğu yazılar var. Bunları bul ve oku.

Planörün altındaki kancaya misinanın ucundaki halka geçirilir ve bungee gerilir. Ama kancanın yeri hayati önem taşır. Yanlış yere yerleştirilmiş bir kancadan bungee çıkışı yapmaya kalkışmak, planörün kesin ve ani ölümü ile sonuçlanır.

Bunun dışında, eğer kazığın, misinan veya bağlantıların sağlam değilse, yine kaza çok muhtemel olur. Yerden fırlayan bir kazık ciddi yaralanmalara hatta ölüme bile sebep olabilir.

Kendi başına bungee imal etmeye çalışma sakın. Dediğim gibi, forumda bu konuda yazılmış olan yazıları bul ve oku.
    Konu red_fin tarafından (11-05-2011 Saat 10:22 ) değiştirilmiştir.

çok merak ettiğimden soruyorum
    acaba bizim bildiğimiz THK'nın başlangıç modeli olan ATA planörüne 2 tane 8 gr servo taksam bir tanede 4 ch alıcı taksam rc olarak dönüşüm olabilirmi?
    yapımı çok kolay en az 6 tane yaptığım bir modeldir bu modeli yapsam servolarını taksam uçarmı ? yani uçmaktan kastım bungee enerjisi ile değil termal enerji ile süzülmek
    ayrıca burada çok geniş ürün çeşidi olan bir elektronik mağzası var ve bu mağzada çeşitli güçlerde güneş pilleri var yani Nimh kullanmak yerine güneş paneli de takabilirim önerinize bakıyorum

ama ATA şart değil tabiki işçiliğini çok iyi yaptığım için ata dedim
    veya THK daki daha değişik planörler de olabilir

Nov 2004
    Nereden Nereden
    Ankara
    Yaş Yaş
    39
    THK'daki kit planörlerin tamamı (Ata dahil) serbest uçuş için tasarlanmışlardır. Kanat dihedral açıları, kuyruk yapıları vs, serbest uçuşa göredir. Bunlar RC'ye çevrilmez diye birşey yok elbette ama RC çeviriminde eğer bazı modifikasyonlar yapılmazsa, çok kötü uçan modeller olurlar. Fantazi olarak denenebilir, ama pek bir randıman beklenemez açıkcası. Daha önce Ata'yı RC'ye çeviren birileri olmuştu. Bakayım bulabilirsem linkini özel mesajla gönderirim sana.

bulabilirsen çok iyi olur egemen abi
    bu arada eskiden lastik motorlu modelleri (tarla kuşu) RC yapma hayalim vardı servoları dahil liste yaptım ama sonra vaz geçtim

Aug 2009
    Nereden Nereden
    İSTANBUL
    Yaş Yaş
    55
    Berk,
    Bana yazdığın konu için,ya buradan yazışalım,yada ayrı bir konu aç.İsmi:ZAGİ profili olsun.

Nov 2004
    Nereden Nereden
    Ankara
    Yaş Yaş
    39
    Konuyla alakasız mesajlar tarafımdan kaldırılmıştır. Lütfen başlığa sadık kalalım. Teşekkürler.

yeni bir planör buldum
    adı KFm5 DLG glider
    ama rudder mevcut değil aileron ve elevatör var
    bende aileron istemediğimden aileronu plan üzerinde sildim ve rudder ekledim
    http://www.hobbyrc.com/forum/threads...LG-plan%C3%B6r

forumdada konu açtım çok hoş bir planör aslında ama tabi siz ne derseniz o

DLG planörler arıyorum

ufkumuzu açıcak DLG planı olan varmı varsa adını verin yeter ben bulmaya çalışırım

ayrıca bulduğum kfm5dlg glider köpük imalat bir planör
    ama ben gövde ve elevatörü balsa ile kanadı da karpon ile yapmayı düşünüyorum tabi uygun olursa

Aug 2009
    Nereden Nereden
    İSTANBUL
    Yaş Yaş
    55
    http://www.hobbyrc.com/forum/threads...BC.?highlight=
    Bu konuyu incele,uçmasına az kaldı.

güre hocam
    GRAUPNER modelini yapmam çok zor yani vaktim ve nakit sıkıntım var
    çok yakında 3. sınavlar başlıyor ve ben sınavlar gelmeden küçük bişey yapıp uçurmak istiyorum
    hatta artık üsten kanatlı bir uçağı planöre dönüştürecek kadar gözüm döndü =D
    hatta bir uçak buldum Piper J3 Cub profil gövdeli Kfm kanatlı rud. ve elev. mevcut olan bir uçak bende motorsuzunu yapsam mı diye düşünmeden edemiyorum

ayrıca bildiğimiz Guppy planörünün mavi köpükten yapılmış bir halini buldum birazdan forumda paylaşıcam

Aug 2009
    Nereden Nereden
    İSTANBUL
    Yaş Yaş
    55
    Sevgili Berk için yazmama orucumu bozuyorum.
    Planör,uçaktan önce vardı.İlk motorlu uçak bir çift kanatlı planöre monte edilerek yapılan uçaktır.
    Kimse planörü küçümsemesin,aerodinamiği zor,ayarı zor,uçuş şartları zordur.ilk başlangıç modelleri serbest uçuş planörler olsada,ileri seviyede yapılan planörler zor ve pahalıdır.yarışma için,rekor için,verimlilik için çok tecrübe gerekir.
    berk yazdıkların temelde doğru olsada,tek planla işini yapamazsın.malzeme lazım,bu malzemeyi doğru işlemek lazım ve de çok tecrübe lazım.BANGEE olmasın iyide,DLG daha zor.termal planör daha da zor.serbest uçuş en zoru.en önemli konu USTA-ÇIRAK ilişkisi.ben sana şunu tavsiye ederim.1 metre kanat açıklığında,iki servolu,basitbir yamaç planörü.bununla plotajını geliştirip,daha sonra Bangee ile atılan,balsa inşaat 2 M planör.Bunun için 3 yıl planla,sonunda bir 2M RC termal planör yarışına gir.bak bakalım nasıl olacak.

tamam o zaman
    şimdi ilk işim yamaç planörü planı aramak ve uygun planı bulunca size sorarım sonra malzemeleri alıp CNC de kestirip veya elle kesip yapmaya başlarım

ilk olarak Aileron winglet ve T tail istemiyorum .

t tail de servo montaj ve ayarı zor .

aileron bir planör için (yeni başlayan biri için) gereksiz olduğunu düşünüyorum

winglet hem narin oluyor hemde kırım hep orada gerçekleşiyor . ATA modelini 4 kere yaptım ve en zor ve uğraştıran kısmı winglet montajı oldu

diheral harika olur , elevatör ve rudder muhteşem olur
    bu istediğim yapısal form yamaç uçuşunu engellemez ise bu tarz bir model arıyorum

öneri için teşekkürler

biraz araiştırdım ve tam istediğim tipte ama rudder yok aileron var
    Laird's Demon's adlı bir planör fakat kanat KKA ile kesilmiş ve balsa ile kaplanmış . ben kanat sinirli istiyordum
    uçak RC GROUPS da

biraz daha araştırma yapıcam

Konu Bilgileri

Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar

Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)