F3J planörü üzerinde video çekimleri

Konu Bilgileri;

•  » Konudaki mesaj sayısı : 12
  •  » Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)

Bu Sayfayı Paylaşın :   Paylaş

Toplam 12 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 12 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Reklam Alanı
    Üyelik Tarihi Üyelik tarihi
    Sep 2004
    Nereden Nereden
    İstanbul
    Yaş Yaş
    35
    Haftasonu Cem ile birlikte biraz eğlencelik biraz deneysel birşeyler yapmaya niyetlendik.

Cem'in minnacık ama HD çekim yapan kamerasını benim Sharon un çeşitli yerlerine bağlayıp uçuş sırasında planörde ne gibi hareketler olduğunu, özellikle kanatlardaki esnemelerin nasıl olduğunu bir görelim istedik.

Bu çekimlerde uçuşları fazla uzatmadan vede bol bol atraksiyon (Dalışlar, looplar, cuban 8 ler ! ) yaparak uçtum.

Sonuçlar eğlenceli oldu. Kanatlara binen yükler vs dışında uçuş sırasında yapılan ama hepsi yerden farkedilmeyen hataların da aslında bu yöntemle ortaya konabileceğini farkettim. Antremanlar için de faydalı olabilecek birşey, ilerde de benzer çekimler yapmak istiyorum.

Buyrun videolar, iyi seyirler

ilk video kamera kuyruğa bağlanmış ve kanat orta paneline bakan bir görüş açısı ile:

http://www.youtube.com/watch?v=OmMehqtR4os

İkinci ve üçüncü videolar kamera sol kanat ucuna bağlanmış ve kanat doğrultusunda, sağ kanat ucuna bakan bir görüş açısı ile:

http://www.youtube.com/watch?v=LFpRAOptsr0

http://www.youtube.com/watch?v=vthTpWOFGWE

4. ve 5. videolar ise sadece manzara amaçlı, kamera burunda olacak şekilde çekildi.

http://www.youtube.com/watch?v=TLvfifsKUuE

http://www.youtube.com/watch?v=Qpk1BdceLB0

Bir videoda kamera kanat arkasına monte edilip kuyruğa bakacak şekilde çekildi:

http://www.youtube.com/watch?v=W3D9uICIR0A
    Konu kurppi tarafından (23-08-2011 Saat 14:47 ) değiştirilmiştir.

Çekimler çok güzel olmuş eline sağlık. Hataları yakalamak için bir kamera da kumandayı gösterse kenarda nefis olur. Ama acemiler için esas sorun hata olduğunda görebilmek. Ben mi öyle gördüm yoksa gerçekten mi öyle bilemiyorum ama sanki yüzey hareket ettiğinde modelin tepkisi gecikmeli geliyor. Neredeyse bir çok komutu iki kez vermişsin.
    Yalakalık yapma, adam olmayı dene, başarırsan eğer çok daha keyifli olduğunu göreceksin.

May 2008
    Nereden Nereden
    Ankara
    Yaş Yaş
    35
    Evren güzel çekimler özellikle ikinci videoda uçağın kanatlarının esnemesini nasıl güçlere katlandığını görmek ilginç. Özellikle çıkış için iyi bir inceleme imkanı sunabilir görüntüler kamera yanılmıyorsam #11 HD.

F3J modelleri hep sevmişimdir ama çok büyük oldukları için taşıması ve muhafaza etmesi çok zor.
    ama bütçem olursa 1m kanat açıklığı olanından alıcam
    Gazla Uçabilirsin, Ama Frenle Konamazsın.

Al bir tane 2 metrelik kamikaze yap uçur.
    Yalakalık yapma, adam olmayı dene, başarırsan eğer çok daha keyifli olduğunu göreceksin.

bungee kullanamıyorum ve bungee kullanmak için uygun alanım yok
    ama yamaç düşünüyorum bir model de buldum team monkey swinger adlı bir uçak
    http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=885150
    hoş bir uçuşu var şu aralar kristal arıyorum bulunca bu uçağın küçüğünden yapıcam

fakat HK dan alışveriş yapamıyorum o açıdan thk dan almam gerekiyor fakat servo seçemedim

bulduğum servolar bunlar

http://modelucak.thk.org.tr/satis1/u..._no=12-04-0047

http://modelucak.thk.org.tr/satis1/u..._no=12-04-0020

http://modelucak.thk.org.tr/satis1/u..._no=12-04-0011

http://modelucak.thk.org.tr/satis1/u..._no=12-04-0037
    Konu sintar96 tarafından (25-08-2011 Saat 10:33 ) değiştirilmiştir.

Sep 2004
    Nereden Nereden
    İstanbul
    Yaş Yaş
    35
    Alıntı atambay Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Çekimler çok güzel olmuş eline sağlık. Hataları yakalamak için bir kamera da kumandayı gösterse kenarda nefis olur. Ama acemiler için esas sorun hata olduğunda görebilmek. Ben mi öyle gördüm yoksa gerçekten mi öyle bilemiyorum ama sanki yüzey hareket ettiğinde modelin tepkisi gecikmeli geliyor. Neredeyse bir çok komutu iki kez vermişsin.
    Teşekkürler Metin Bey,
    dediğiniz gibi hataları yerdeyken görebilmek esas mesele... Sakin havalarda sıkıntı değil ama rüzgarlı havalarda siz yerde sabitken modelin hızını iyi bir şekilde kestirebilmek için o modelle bol miktarda uçuş saati biriktirmiş olmanız gerekli... Video çekimleri özellikle dönüşlerde yapılan hataları ortaya koymak adına güzel olmuş. Bir sonraki çekimlerde model üzerine "slip string" koyup dönüşlerde model koordineli mi yoksa slip mi skid mi oluyor onu gözlemeyi umuyorum. Bu çekimlerin sonuçlarına göre de aileron rudder miksini, yada manuel rudder komutlarımı ayarlayarak dönüşleri daha verimli hale getirmeye çalışacağım. Ayrıca kanat boyunca yapılan çekimler de kanatlara küçük tüycükler ekleyerek klasikleşmiş olan stall sırasında kanat üzerinde oluşan hava akımlarını görselleştirme çalışmasını bir F3J planörü ile de yapmayı düşünüyorum. Kısacası bu şekilde faydalı ve eğlenceli olarak oynayacak çok şey var.

Komutlar konusuna gelirsek, modelin hızına bağlı olarak komutlara tepkisi de ciddi farklı oluyor doğal olarak. Özellikle düşük hızlarda aileronlar çok etkisiz kalıyor. Ama yüksek hızlarda çok daha küçük komutlarla ani ve büyük hareketler almak mümkün. Bir de bu videoları çektiğimiz zaman çok şiddetli ve darbeli bir rüzgar vardı, komutların büyük çoğunluğu bu darbelere karşı verilmiş komutlardır, aldatıyor olabilir. Özellikle hangi videoda ve hangi andaki çift komutlar dikkatinizi çekti?

Alıntı recepcyln Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Evren güzel çekimler özellikle ikinci videoda uçağın kanatlarının esnemesini nasıl güçlere katlandığını görmek ilginç. Özellikle çıkış için iyi bir inceleme imkanı sunabilir görüntüler kamera yanılmıyorsam #11 HD.
    Sağolasın Recep,

Kamerayı koyarken zaten çıkış noktam zoom anında kanatlardaki esneme. İşin ilginci kamera takılıyken yaptığım çıkışlar da hep ortalamanın altındaydı, iyi çıkışlarda burada görünenden çok daha fazla esneme olabiliyor... Denemelere devam edeceğim daha iyileri yakalarım umarım. Ayrıca benim açımdan ilginç olan bir diğer nokta da hızlı uçuşlarda da aslında kanatların ciddi bir salınım ve yüke maruz kaldığını görmek oldu. Belki bu o günkü rüzgarlı havanın yol açtığı birşeydi bilmiyorum sakin havada da deneyince ortaya çıkacak
    Kameranın #11 HD doğrudur. Ben kendime de bir adet sipariş verdim. Böylece Cem'in ki ile birlikte bir uçuşta iki farklı noktadan çekim yapma şansımız olacak

Alıntı sintar96 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    F3J modelleri hep sevmişimdir ama çok büyük oldukları için taşıması ve muhafaza etmesi çok zor.
    ama bütçem olursa 1m kanat açıklığı olanından alıcam
    Bütçe kısmına lafım yok tabiki ama F3J modellerim diğer patlarlı modellerime göre çok daha az yer kaplıyorlar... Yatak odasında gardrobun üzerinde 3 tane f3J modelim hanımın dırdırına maruz kalmadan duruyor... Ama yatak odasına patlarlı bir uçak girerse o zaman kıyamet kopuyor
    Konu kurppi tarafından (25-08-2011 Saat 10:32 ) değiştirilmiştir.

Alıntı kurppi Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Teşekkürler Metin Bey,
    dediğiniz gibi hataları yerdeyken görebilmek esas mesele... Sakin havalarda sıkıntı değil ama rüzgarlı havalarda siz yerde sabitken modelin hızını iyi bir şekilde kestirebilmek için o modelle bol miktarda uçuş saati biriktirmiş olmanız gerekli... Video çekimleri özellikle dönüşlerde yapılan hataları ortaya koymak adına güzel olmuş. Bir sonraki çekimlerde model üzerine "slip string" koyup dönüşlerde model koordineli mi yoksa slip mi skid mi oluyor onu gözlemeyi umuyorum. Bu çekimlerin sonuçlarına göre de aileron rudder miksini, yada manuel rudder komutlarımı ayarlayarak dönüşleri daha verimli hale getirmeye çalışacağım. Ayrıca kanat boyunca yapılan çekimler de kanatlara küçük tüycükler ekleyerek klasikleşmiş olan stall sırasında kanat üzerinde oluşan hava akımlarını görselleştirme çalışmasını bir F3J planörü ile de yapmayı düşünüyorum. Kısacası bu şekilde faydalı ve eğlenceli olarak oynayacak çok şey var.

Komutlar konusuna gelirsek, modelin hızına bağlı olarak komutlara tepkisi de ciddi farklı oluyor doğal olarak. Özellikle düşük hızlarda aileronlar çok etkisiz kalıyor. Ama yüksek hızlarda çok daha küçük komutlarla ani ve büyük hareketler almak mümkün. Bir de bu videoları çektiğimiz zaman çok şiddetli ve darbeli bir rüzgar vardı, komutların büyük çoğunluğu bu darbelere karşı verilmiş komutlardır, aldatıyor olabilir. Özellikle hangi videoda ve hangi andaki çift komutlar dikkatinizi çekti?

Yatak odasında gardrobun üzerinde 3 tane f3J modelim hanımın dırdırına maruz kalmadan duruyor... Ama yatak odasına patlarlı bir uçak girerse o zaman kıyamet kopuyor
    Bence bilimsel yönü eğlence yönünden daha güçlü olmuş. Bizim bu bilimselliği kavramamız için senin yorumlarını okumamız gerekiyor. Yoksa vay be amma esnemiş diye izleyebiliyoruz. Bir ara ben Sabiha Gökçeni görüp FPV olsa piste indirir bunu diye daldım gittim. Dışarıdan bakınca çok uzun süreli komutlarla yapılıyor sandığım zoom işleminde neredeyse tüm komutların bir saniyeye sığdığını görünce de şaşırdım.
    İkinci videonun sonunda yaklaşım sırasında sürekli sol yatış komutu var ama model sola yatmıyor bir türlü. Dengelemek için olduğu belli. Acaba daha az ama sürekli komut vermek mi lazım yoksa bu şekilde kesik kesik komutlarla mı kontrol etmek lazım. Birçok yerde benzer görüntüler var kamera pozisyonu nedeniyle sola yatışlar daha iyi görülmüş. Bir komut veriyorsun modelde hiç değişiklik yok tekrar veriyorsun o zaman yatıyor. Belki bu testleri önce rüzgarsız havada yapıp sonra rüzgarlı havada ne değişiyor ona bakmak lazım.
    Yeni test videolarını merakla bekliyorum.

Alıntı yaptığım son paragrafa itiraz ediyorum. Salonda zımpara yaparken çekilmiş fotografların var elimizde. Aylarca süren montajlar falan hep evin içinde oluyor. Eşin arada bir hık mık diyorsa da gerçekten frenlenmen gerektiği içindir. Yatak odasına patlarlı uçak sokabilecek kadar cesaret geliştiyse daha fazla ileri gitmemekte fayda var

Başlık yukarı taşındı.

Sep 2004
    Nereden Nereden
    İstanbul
    Yaş Yaş
    35
    Alıntı atambay Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bence bilimsel yönü eğlence yönünden daha güçlü olmuş. Bizim bu bilimselliği kavramamız için senin yorumlarını okumamız gerekiyor. Yoksa vay be amma esnemiş diye izleyebiliyoruz. Bir ara ben Sabiha Gökçeni görüp FPV olsa piste indirir bunu diye daldım gittim. Dışarıdan bakınca çok uzun süreli komutlarla yapılıyor sandığım zoom işleminde neredeyse tüm komutların bir saniyeye sığdığını görünce de şaşırdım.
    İkinci videonun sonunda yaklaşım sırasında sürekli sol yatış komutu var ama model sola yatmıyor bir türlü. Dengelemek için olduğu belli. Acaba daha az ama sürekli komut vermek mi lazım yoksa bu şekilde kesik kesik komutlarla mı kontrol etmek lazım. Birçok yerde benzer görüntüler var kamera pozisyonu nedeniyle sola yatışlar daha iyi görülmüş. Bir komut veriyorsun modelde hiç değişiklik yok tekrar veriyorsun o zaman yatıyor. Belki bu testleri önce rüzgarsız havada yapıp sonra rüzgarlı havada ne değişiyor ona bakmak lazım.
    Yeni test videolarını merakla bekliyorum.

Alıntı yaptığım son paragrafa itiraz ediyorum. Salonda zımpara yaparken çekilmiş fotografların var elimizde. Aylarca süren montajlar falan hep evin içinde oluyor. Eşin arada bir hık mık diyorsa da gerçekten frenlenmen gerektiği içindir. Yatak odasına patlarlı uçak sokabilecek kadar cesaret geliştiyse daha fazla ileri gitmemekte fayda var
    Çıkış ve zoom anını en güzel gösteren video ilk video.
    Ayrıca çıkış sırasında flaplardaki esnemeler de görünüyor. Flapları tutan servoların 3.8 kg.cm torklu JR dijital servo olduğu düşünülürse flaplara binen yük biraz olsun kafada canlanmış olur...

Zoom anındaki mod değişiklikleri ve komutlar da gene bu videoda net bir şekilde görülebiliyor. Uygun bir çekiş açısı yakalanana kadar "çıkış modunda" (flaplar aşağıda) tırmanan planör, zoom anının başlangıcında hızlı bir şekilde "çıkış modu"ndan "hız modu"na geçiriliyor (flapların uçları 1-2mm kadar yukarda olacak şekilde kaldırılıyor) Eş zamanlı olarak elevatör basıp planörün biraz burnu indirilip çıkış sırasında gerilen misinadaki potansiyel enerji de hızlı bir şekilde kinetğik enerjiye dönüştürülüyor, aynı anda planör misinadan da kurtulduğu için tekrar burun yukarı verilip kazanılan kinetik enerji tekrar potansiyel enerjiye (yüksekliğe) dönüştürülüyor. Anlatması bile cümleler alan bu olay aslında saniyeden bile kısa sürede gerçekleşiyor. İyi bir zoom ile model misinadan ayrıldıktan sonra 100m ye yakın bir irtifa kazanabiliyor. Çıkış antremanları için yapılacak en güzel şey modele bir yükseklik kaydedicisi koyup sistematik bir şekilde çalışmak, çıkış kayıtlarını inceleyerek her çıkışta ne kadar yüksekliğe çıkıldığını değerlendirip farklı hava koşulları için en iyi çıkış tekniğini belirlemektir... Bizim Gogi bu konuda inanılmaz hırslı ve bilimsel ve sistematik bir şekilde antreman yapıyor... Sonucunu da yavaş yavaş görmeye başladı, her gittiği eurotour da daha da tecrübe kazanıp daha başarılı sonuçlar elde ediyor... Ben de onunla birlikte antreman yapma fırsatlarını değerlendirip kendimi geliştirmeye, onun kazandığı tecrübelerden faydalanmaya çalışıyorum...

ilk video aynı zamanda modelin gövdesinin de ne kadar esnediğini güzel bir şekilde gösteriyor...

İkinci videonun sonundaki durum ise aslında biraz farklı. O anda inişe geliyorum ve butterfly (yada crow) aktif. Yani flaplar aşağı inerken aileronlar yukarı kalkıyor. Flaplar aşağıdayken model yatış ekseninde iyice stabil hale geliyor zaten. O konumda modeli yatırmak için normalde olacağından çok daha fazla yatış komutu gerekiyor. Bu durumda rudder kullanımı önem taşıyor. (kuyruğa bakan videoda inişe gelirken rudderın ne kadar çok kullanıldığını görebilirsiniz) Ayrıca her iki aileron da zaten yukarda olduğundan sanki aileron komutu veriliyor ama model dönmüyor izlenimi yaratıyor.

Gerçekten bu iş detay deryası. Ben ailerona bakıyorum ne görüyorum gerçekte ise olay bambaşka.
    Yazılardaki, beyindeki bilgiler parmaklara bilinçli olarak yansımazsa başarı tesadüf olur. Gogi'nin antremanlarını bu kameralı sistem ile yaparak daha hatasız gözlem yapılabilir. Sanırım çift kamera ile hem kanatları hem kuyruğu birlikte çekmek daha verimli olabilir. Son zamanlarda gördüğüm kadarıyla planörcüler çok iyi işler yapıp isimlerini duyurmaya başladılar. Demek ki birlikte antremanlar yapılsa bilgiler paylaşılsa daha hızlı tırmanacağız bu kulvarda. Eski yazılarda sürekli termik bulma anlatılıyordu. İşin sıradan bir ayrıntısıymış meğerse termik bulma. Eğer biz buralarda planörcülüğü bilinçli olarak yapıp ilerletebilirsek sizlerin sayesinde olacak.

bungee kullanamıyorum ve bungee kullanmak için uygun alanım yok
    ama yamaç düşünüyorum bir model de buldum team monkey swinger adlı bir uçak
    http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=885150
    hoş bir uçuşu var şu aralar kristal arıyorum bulunca bu uçağın küçüğünden yapıcam

Konu Bilgileri

Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar

Bu konuyu 1 kullanıcı görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)