Twin Motor+ESC(ler)+UBEC+Alýcý Baðlantýsý Konusu: Yardýmlar için Þimdiden Teþekkürler

Konu Bilgileri;

•  » Konudaki mesaj sayýsý : 6
  •  » Bu konuyu 1 kullanýcý görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)

Bu Sayfayý Paylaþýn :   Paylaþ

Toplam 6 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 6 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Reklam Alaný
    merhaba uçaðýmýzda uygulamak istediðimiz sistem devre þemasý ucagýn yapým planlarý içinden cýkan þemadýr.Þu þekildedir: (Differential Thrust)
    Twin cargo condor.jpg
    alýcýmýz spektrum ar6210 (3-9.6v çalýþabiliyor)
    1-)Bu devreye göre ubec giderse esc deki bec ,esc giderse ubec çalýþmaya devam ederek boylece en azýndan servolarýn hakimiyetini sürekli devam ettirmek mümkün mü oluyor?
    2-)Dikkatimizi çeken þey esclerin v-tail mixer'e giden cýkýslarý üzerinde yapýlan þey;
    iki escninde + uçlrýnda schotky diodes lar var.Budevreyi uygularken bu diyotlarý hangi deðerde olanlardan kullanmak gerekir ve nereden bulabiliriz?
    3-)Devrede bulunan ubec dtector olarak belirten parcayý nerden bulabiliriz bu parca nedir?

Baþka bir devre þema alternatifleri ise bunlar fakat tercihimiz yukardaki sistemdir.Fakat diyot deðeri çalýþma voltajý vb ve ubec detector konularýnda teknik bilgi ve satýn alabileceðimiz yer gerekli:
    motor setup.jpg
    Konu salinux tarafýndan (27-01-2012 Saat 12:26 ) deðiþtirilmiþtir.

Alt eklentideki üst þemayý hazýrlayýn, bu þekilde rudder yerine motorlarý dönüþ için kolayca kullanabilirsiniz. Ýlk þema için ubec dedektör aramanýn sýkýntýsýna girmeye gerek yok.

Ayrýca diyotlar ESC beclerinin birbiri üzerinden akým dolaþtýrmasýný önlemek için. Diyot her hangi bir 3-5 amperlik diyot olabilir. Ama diyot yerine ESC lerden herhangi birinin kýrmýzý kablosunu devre dýþý býrakarakda sistem çalýþýr. Modelde bec bozulabilir yene diðer bec devreye girsin, oda bozulursa bir sonraki diye tedbir almak iyi hoþ da her servonun yedeði de oluyor mu. Bir servonun bozulma ihtimali becden çok daha fazla.
    Benim þimdiye kadar uçuþ sýrasýnda ubeclerimden bozulan sadece 1 kez oldu, o da çok kalitesiz bir ubec idi. Ama herhangi bir servonun bozulduðu çok daha fazladýr.

cevabýnýz için çok çok teþekkürler.Bende uzun araþtýrma sonunda alt eklenti üst þemayý modlamaya karar vermiþ bulunuyorum.Fakat bir sorum var:
    Ýptal edilecek olan o uç; yani escnin dahili ubec cýkýsý olan + ucu; boþta kalmasýn o uçtan servolarýn + uclarý beslenebilir mi? yani servolarýn sadece sinyal uçlarý alýcýya verilecek.Diðer v-tail mixerden gelen uçlara hakim olan esc cýkýsýda alýcýyý besliyor olacak.Fakat bu þekilde olan besleme nasýl yapýlabilir.Sanýrým gene ayrý bir ubec mi gerekiyor?Çünkü o +uctan servolara güc vermis olsamda servo þasesini - ucunu nereye verebilirim bilmiyorum.Arabada teyp vb baðlarken her yer þase olabiliyor.Bu sistemdede servolarýn o - dönüþ ucunu bataryanýn eksi ucuna baðlayabilir miyim?yada escnin kendi ubec cýkýsýnda bulunan - ucuna verebilir miyim?Eðer mümkünse olur derseniz yapabilirim.Bence olur ama genede sormak istedim?

Son karar aþamasýna geldim sayýlýr düþüncelerim:
    1-)motorlarým her bir motor max 40A toplamda 2 motor 80A 4kg thrust elde ediyorlar bunlarýn herbirini APCE 10x5prop ile max 25a 1400gr thrust ile toplamda 2 motor 2800gr thrust olarak kullandýracaðým. Model kanat açýklýðým 150cm model aðýrlýðým donanýmlar batarya her þey dahil (1600-1700gr)
    2-) ESC'ler: 2 adet 60A turnighy plush (dahili ubec var 3A) seçmeyi düþünüyorum bunlarýn ikisininde ubec lerinden faydalanmak istiyorum.Biri alýcýyý þemadaki gibi beslerken iptal edilecek olan + ise servolarý beslesin istiyorum.Alýcýda fazla ýsýnmaz diye düþünüyorum.

2-) SERVOLAR:
    kanatçýklar ortadan kesilerek flap ve aileron olarak ayrýldý.Daha sonra Aileronlarda ortadan kesilerek 2þer parca ayný anda çalýþmak üzere düþünüldü.Þöyleki:
    *AILERONLAR için: sað ve sol taraftaki aileronlar ortan 2 ye kesilip bölünecek 4 adet aileroncuk(D) olacak ve her bir parca için 1 servo toplamda 4 servo kullanmayý düþünüyorum.Bunlar alýcýda tek kanaldan iþleyecekler.Þöyleki:

SOL Aileron:
    ortadan kesilecek 2 eþit kanatcýk olacak her kanatcýða 1 servo olmak üzere 2 adet paralel baðlý servolar ayný yönde çalýþacak þekilde ayarlanýp(servo içi sökülüp lehim deðiþikliði yada servo yerleþtirme þekli deðiþikliði ile) monte edilecek(bu noktada amaç servolardan biri giderse diðeri devrede kalsýn ama bir servonun arýzasý diðerininde çalýþmasýna mani olur mu onu bilmiyorum?Sanýrým olmayacaktýr ve kýsmende olsa ucagýn kontrolu sürebilir diye düþünüyorum.

SAÐ Aileron:
    ayný þekilde sað aileron ortadan kesilecek 2 ayrý kanatcýk olmuþ olacak her kanatcýða 1 servo yani toplamda 2 adet paralel baðlý ayný yönde çalýþacak þekilde ayarlanýp monte edilecek sevolar ile kontrol edilecek

Sað ve sol aileron servolarý(2þer 2þer kendi içinde ayný yönde çalýþan gurublar olmuþ olacaklar)bu gurublar birbirlerine ters yönde çalýþacak þekilde paralel baðlanýp alýcýda tek kanala(aileron)sadece sinyal ucu olarak girecek.

*FLAPLAR için: 2 adet servo paralel baðlantý ile birleþtirilip tek alýcýda tek kanala baðlanacak.Ve ayný yönde çalýþmalarý için ya bir tanesinin içini açýp lehim deðiþikliði yapacaðým(pek tercihim deðil) yada pozisyon farký monte yapacaðým.Sað sol flaplarda 2.2-2.5kg torklu 12gr servo (4.8-6v yaklaþýk 280mah)

*Rudder ve ön tekerlek servolarý hassasiyet açýlarý düþünülerek monte edilerek differantiel thrust sistemine paralel baðlý çalýþacaklar.
    *Elevator servosu alýcýda kendi kanalýna baðlý çalýþacak.

Toplamda kullanýlan servo sayýsý flaplar2+aileronlarda4+rudder1+elevator1+önteker1+ kargokapagýnda1 toplamda10 servo bunlardan flap+aileronlar+elevator ayrý beslenecek diðerleri alýcýdan beslenecekler.

Son olarak turnighy 60A plush üzerindeki ubec için kalite konusunda bunu kullanmayýn derseniz aþaðýdaki ubec almayý düþünüyorum bunu onaylar mýsýnýz?kalitesi nasýldýr bu sistem için herþeyi bundan beslersek uzun ömürlü olur mu güvenebilir miyiz?
    http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...or_Lipoly.html

Bence gereksiz yere sýkýntý yapýyorsunuz ve iþi komplexleþtiriyorsunuz. Ne kadar çok hareketli yüzey kullanýrsanýz sýkýntý yaþama þansýnýz o oranda artacak. Hadi flap anladým ama ayný parçalý kanat üzerinde aileronlarýda ikiye kesmenin bir anlamý yok.
    Kaliteli servo kullanýn, tek bir servo tek bir aileronu kontrol etsin. Zaten aileronlara çok yük binmez, sorun daha çok taþýma sýrasýnda çarpma vs sonucu olur. Ýki parça aileron ile bunun ihtimali azalmayacak.
    Ben mümkün olduðunca hareketli yüzey sayýsýný azaltmaya çalýþýyorum, 8 farklý hareketli yüzey inþasý için uðraþacaðýma 4 tane hareketli yüzey ama iþçiliði daha iyi vce saðlam yapmayý tercih ederim.

Modelinizi mümkün olduðunca sorun çýkarmayacak düþmeyecek þekilde hazýrlamaya çalýþýyorsunuz, ama pilotajýnýz yeterli deðilse zaten modeliniz çok güvenli de olsa pilotaj nedeni ile düþecek. Yok pilotajýnýz iyi geliþmiþ ise siz modelinizi düþürmek istemezseniz ve risk almadan uçarsanýz düþmez.
    Ama iþin aslý tüm modeller kýrýma bir þekilde gidebilir, ben pilotajým geliþtikten sonra daha fazla kýrým yaþamaya baþladým ama çoðu zaman zaten kýrým geliyorum diyor, daha riskli þekilde uçuyorum ve bir noktadan sonra modelin kýrýmý kaçýnýlmaz olabiliyor. Risk almayayým dersem kolay kolay model kýrýlmaz ama bu þekilde uçmak pekde eðlenceli olmuyor.

Bec konusunua gelirsek tek ESC nin beci bile sizin iþinize yarar. Kýrmýzý kabloyu kestiðinizde tek ESC nin becini kullanmýþ oluyorsunuz, bununla servolarý besleyeyim diðeri alýcýyý beslesin derseniz bu iþleri karýþtýrýyor. Bu ancak bir power modül kullanarak uçaðýn üzerindeki servolarý iki ayrý bek ile beslemeniz halinde mümkün olur.
    Bunun yerine siz kýrmýzý kabloyu kesmeyin araya bir diyot baðlayýn ve iki bec paralel olarak çalýþsýn birbiri üzerinden akým dolaþtýrmamýþ olurlar. Her ikiside devreyi besler.

Bu güne kadar micro uçakla uçuyorum.Rüzgarda daha zor ama eglenceli oluyor.Büyük model yapacaðým asla aklýma gelmezdi ama baþladýk nerden baþladýysak D.Baþlanan iþ güzel olmalý...
    Aslýnda modelimizi yaptýk 6mm orj depron model aðýrlýðý suan 1kg sadece elktronik aksam yerleþecek.Bu haliyle alt gövdeye 900gr aðýrlýk koyarak 1.9kg aðýrlýða ulaþmýþ oluyor bu haliyle iki kol havada modeli tutarak elden hýzlý ve dengeli yere çok hafif meðilli bir atýþ ile (sadece flaplarý bantalayarak %80 flap acýk) önümüzde 5-6metre süzülerek iniþ yapmakta.Burun üstü ayný aðýrlýkla beton zemine 1m yuksekten býrakýþla burun yada gövde kanat zarar görmüyor.Sýrt üstü gelmediði sürece 11x7 pervanelerde iniþte tek kanat yere sürtse dahi asla zarar göremiyor kanatlarda esnemiyor ve zarar oluþmuyor..Gövde içindeki iskelet bazý noktalarda probau ile toklaþtýrýldý ve özellikle Burun içide probau ile toklaþtýrldý.gövde baþburundan baþlayan ve iç orata hizada ucak boyunun %75 ine kadar devam eden ve kanat içinde de kullandýgýmýz kýrýlamayacak karbon boru aratmayacak bir malzeme ile oluþuyor.Eðer model yüksek hýzdayken bir direk yada duvara çarpmaz ise yada dikine aþaðý yüksekten düþmez ise tehlikesi yok.Bu sebeple düþmesin istiyoruz.Aslýnda en mantýklý olan dual ubec kullanarak ayrý bir batarya ya daha yer vermek olacak.Elktronik bilgisinede zamanla sahip olacaðýz inþallah..

Yazdýklarýnýz için çok çok teþekkür ederim.Sonunda bana ýþýk tutabilecek birine rastlamak cok iyi oldu.

Yinede aklýma takýlmýþken sormak istiyorum
    1-) alýcýdaki tek kanala 2 adet paralel baðlý servodan biri arýza yaparsa diðeri çalýþmaya devam edebilr mi?

2-)"Bunun yerine siz kýrmýzý kabloyu kesmeyin araya bir diyot baðlayýn ve iki bec paralel olarak çalýþsýn birbiri üzerinden akým dolaþtýrmamýþ olurlar. Her ikiside devreyi besler. " ifadenizi bana açýklamalý anlatýr mýsýnýz?
    3-)O zaman alýcýyý gene 5v 3a ile mi beslemiþ olur yoksa 5v 6a ile mi beslemiþ oluruz? Bu olay nasýl oluyor?Volt deðiþmiyor sanýrým?sadece esc lere ters akým mý önlenmiþ oluyor yada bu akýmýn amperi mi düþürülmüþ oluyor??
    4-)Hangi tür ve deðerde diyot kullanýlýr? esc çýkýþ amperi kadar mý diyot olmalý?her esc ye de birer tane mi baðlanmalý?
    5-)Ve sistemde esc cýkýslarý diyotlandýktan sonra mý v-tail mixere girmeli ?v-tail mixere girdikten sonra alýcýda 2 ayrý kanala girmeli differentiel thrust yapmak istiyoruz bunu yinede uygulayabilir miyiz?
    6-)alýcý ve servolar için güçlü bir ubec kullansam bu durumda da esclerin ikisininde + uclarý iptal edilmesi mi gerekiyor?Ve bu sefer sadece escler ikisininde + uçlarý iptal edileceði için alýcý ve v-tail mixer arasýnda da + uclar kalmalýiptal edilmemeli sanýrým(v-tail mixer çalýþmasý için)?
    Çok sordum kusura bakmayýn ama bu kadar detayý araþtýrýp öðrenmek için pek kaynak yok malesef.
    Yardýmlarýnýz için tekrar teþekkürler...
    Konu salinux tarafýndan (04-02-2012 Saat 21:50 ) deðiþtirilmiþtir.

Bu güne kadar micro uçakla uçuyorum.Rüzgarda daha zor ama eglenceli oluyor.Büyük model yapacaðým asla aklýma gelmezdi ama baþladýk nerden baþladýysak D.Baþlanan iþ güzel olmalý...
    Aslýnda modelimizi yaptýk 6mm orj depron model aðýrlýðý suan 1kg sadece elktronik aksam yerleþecek.Bu haliyle alt gövdeye 900gr aðýrlýk koyarak 1.9kg aðýrlýða ulaþmýþ oluyor bu haliyle iki kol havada modeli tutarak elden hýzlý ve dengeli yere çok hafif meðilli bir atýþ ile (sadece flaplarý bantalayarak %80 flap acýk) önümüzde 5-6metre süzülerek iniþ yapmakta.Burun üstü ayný aðýrlýkla beton zemine 1m yuksekten býrakýþla burun yada gövde kanat zarar görmüyor.Sýrt üstü gelmediði sürece 11x7 pervanelerde iniþte tek kanat yere sürtse dahi asla zarar göremiyor kanatlarda esnemiyor ve zarar oluþmuyor..Gövde içindeki iskelet bazý noktalarda probau ile toklaþtýrýldý ve özellikle Burun içide probau ile toklaþtýrldý.gövde baþburundan baþlayan ve iç orata hizada ucak boyunun %75 ine kadar devam eden ve kanat içinde de kullandýgýmýz kýrýlamayacak karbon boru aratmayacak bir malzeme ile oluþuyor.Eðer model yüksek hýzdayken bir direk yada duvara çarpmaz ise yada dikine aþaðý yüksekten düþmez ise tehlikesi yok.Bu sebeple düþmesin istiyoruz.Aslýnda en mantýklý olan dual ubec kullanarak ayrý bir batarya ya daha yer vermek olacak.Elktronik bilgisinede zamanla sahip olacaðýz inþallah..

Yazdýklarýnýz için çok çok teþekkür ederim.Sonunda bana ýþýk tutabilecek birine rastlamak cok iyi oldu.

Yinede aklýma takýlmýþken sormak istiyorum
    1-) alýcýdaki tek kanala 2 adet paralel baðlý servodan biri arýza yaparsa diðeri çalýþmaya devam edebilr mi?
    -Evet devam eder.

2-)"Bunun yerine siz kýrmýzý kabloyu kesmeyin araya bir diyot baðlayýn ve iki bec paralel olarak çalýþsýn birbiri üzerinden akým dolaþtýrmamýþ olurlar. Her ikiside devreyi besler. " ifadenizi bana açýklamalý anlatýr mýsýnýz?

-ESC lerin - ve + uçlarýný paralel baðlýyoruz. Sinyal ucu ise miksere gidiyor. Ama her iki ESC nin çýkýþ voltajlarý ayný olmayabilir ve bir biri üzerinden akým dolaþtýrmaya çalýþabilir düþüncesi ile ESC nin kýrmýzý uçlarýna seri diyot baðlamýþ oluyoruz. Bugün bir ara vakit bulabilirsem þema olarak çizeyim.

3-)O zaman alýcýyý gene 5v 3a ile mi beslemiþ olur yoksa 5v 6a ile mi beslemiþ oluruz? Bu olay nasýl oluyor?Volt deðiþmiyor sanýrým?sadece esc lere ters akým mý önlenmiþ oluyor yada bu akýmýn amperi mi düþürülmüþ oluyor??

-Yine 5 volt oluyor ama kapasitesi 6 amper oluyor. Akým bir devreye verilmez devre ihtiyacýna göre çeker, kaynak ihtiyacý karþýlayamaz ise ya yanar yada hata verir. Burada sizin servolarýnýzýn ihtiyacý fazla olursa sistem karþýlayabilsin diye iki ESC paralel kullanýlmýþ olur.

4-)Hangi tür ve deðerde diyot kullanýlýr? esc çýkýþ amperi kadar mý diyot olmalý?her esc ye de birer tane mi baðlanmalý?

-Kolayca temin edebileceðiniz herhangi bir 6 amper diyot olur.

5-)Ve sistemde esc cýkýslarý diyotlandýktan sonra mý v-tail mixere girmeli ?v-tail mixere girdikten sonra alýcýda 2 ayrý kanala girmeli differentiel thrust yapmak istiyoruz bunu yinede uygulayabilir miyiz?

-Evet bu þekilde girecek, kullanýmda deðiþiklik olmaz.

6-)alýcý ve servolar için güçlü bir ubec kullansam bu durumda da esclerin ikisininde + uclarý iptal edilmesi mi gerekiyor?Ve bu sefer sadece escler ikisininde + uçlarý iptal edileceði için alýcý ve v-tail mixer arasýnda da + uclar kalmalýiptal edilmemeli sanýrým(v-tail mixer çalýþmasý için)?

Evet buda bir alternatif, bir Ubec kullanýp ESC lerin kýrmýzý uçlarý kesilir, + ucun kesik olmasý ESC nin çalýþmasýný etkilemez sadece devreyi besleme görevi ortadan kalkar.
    Çok sordum kusura bakmayýn ama bu kadar detayý araþtýrýp öðrenmek için pek kaynak yok malesef.
    Yardýmlarýnýz için tekrar teþekkürler
    Konu candane tarafýndan (07-02-2012 Saat 10:39 ) deðiþtirilmiþtir.

Konu Bilgileri

Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanýcýlar

Bu konuyu 1 kullanýcý görüntülüyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)